Огляд та тестування материнської плати MSI MPG X870E EDGE TI WIFI для платформи AMD Socket AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Lorichic, я считаю что адекватно отреагировал на твое сообщение. Но твой ответ... Знаешь, иди ка ты подальше в игнор лист. Если не согласен - поплачь :weep:
Lorichic
Member

Earanak: 05.07.2025 11:56Power Down отключаю уже давным-давно, что на Интеле что на AMD, так как не юзаю спящий режим и он повышает Latency.
У тебя Context Restore включён, а Power Down выключен, и как оно? :spy: Включение Power Down всего 1-2 нс добавляет
kairo
Member

ronemun: 05.07.2025 03:17Ви розберетесь, а багатьом компи збирають сусіди, знайомі і т.п., для яких 3 слоти з вигляду однакові
верхній затуляє 2 слоти m2 і дуже близько до кулера проца
нижній непідходить для відео з великим радіатором
середній ідеально
Звичайно, я теж дещо прикрашаю, але через деякий після купівлі хто там буде розбиратись як все складено - ну помились, і що? Запустилось, працює, картинка на моніторі є? - так, що вам ще треба?
Із DIY ПК(тобто самозбір) так завжди буде. Знаходяться люди, які запихують ЦП верх ногами, ставлять охолодження на проц не знявши наклейку з п'ятки, використовують провода віж старого БЖ для підключення нового та ще роблять мільйон інших помилок. Для таких людей є готові ПК в умовному Фокстроті.
bes
Member

Intel74320ASuperFin+: 05.07.2025 12:45
bes: 05.07.2025 12:32 ну это не переобучение памяти, это какой то у них баг что именно на памяти зависает пост при перезагрузки. Надо просто искать что именно у тебя, судя по реддиту даже на одинаковых платах нету универсального решения.
У меня тоже похожие симптомы. Иногда при холодном старте после 15 кода система застревает на 49, который даже не указан в мануале. Горят либо цпу, либо рам, либо оба индикатора. При выходе из гибернации система тоже пару раз застревала. Пришлось делать перезагрузку. Я сижу на биосе годичной давности. Даже не обновлялся.

Надо было все-таки остаться на Ам4.
А что у тебя за материнка ? Была такая проблема на асусах но там исправили в прошивках

Отправлено спустя 7 минут 24 секунды:
Никто толком не может понять из за чего такие проблемы именно на памяти, MSI отбрехиваеться что не могут воспроизвести проблемы. У кого то проблемы с напряжение в авто, у кого то проблемы вообше с софтом которые мониторит там температуры . Хотя толком никто не может обьяснить причем тут софт и пост в биосе. Кому то помогало скидывать bios через батарейку. Короче АМ5 на MSI это сейчас лотерея и проблемы вроде не у всех но и не единичные.
Intel74320ASuperFin+
Member

bes: 05.07.2025 14:37 А что у тебя за материнка ? Была такая проблема на асусах но там исправили в прошивках

Никто толком не может понять из за чего такие проблемы именно на памяти, MSI отбрехиваеться что не могут воспроизвести проблемы. У кого то проблемы с напряжение в авто, у кого то проблемы вообше с софтом которые мониторит там температуры . Хотя толком никто не может обьяснить причем тут софт и пост в биосе. Кому то помогало скидывать bios через батарейку. Короче АМ5 на MSI это сейчас лотерея и проблемы вроде не у всех но и не единичные.
X670E Carbon. Неделю шаманил с настройками, чтобы не видеть черные экраны. Их не было уже 2 года.

Нет идеальной модели платы и производителя на Ам5 сокете. Обязательно обнаружится косяк. Я свою долго выбирал между Х670Е Таичи, Мастером, Эйсом, Хиро и Стрикс-Е. На 870 еще хуже выбор.
Inqizitor2022
Member

Ну что тут сказать - если это считается хорошей платой, с 80 градусов на ВРМ - то я ничего не понимаю тогда. Хотя для процессора типа 9800 х3д без разгона плата - нормальная, выше 65 на врм не видел. Да, напрягают зависания с кодом 15 при неполадках с настройками и необходимостью кнопкой сзади сбрасывать биос на дефолт, при этом очищаются профили биоса, от чего у меня сильно подгорело, ибо Асус хоть 2013 года хоть современный просто откатывает на предыдущие настройки без стирания профилей; хотя в целом плата сносная, может быть нужно было дорогой Асус брать, наплевав на 4-й диск м2, хотя в целом работает нормально достаточно для дефолтной конфигурации с экспо профилем, поэтому посмотрим на несколько лет работы, что будет.
В целом, возвращение к АМД в очередной раз доказало правило - только сочетание Интел + Асус не доставят проблем (если бы не деградировали процессоры у Интела - вообще было бы всё отлично) и если бы Интел не облажался с новой 200 серией - никогда бы в жизни никому АМД советовать бы не стал.
Timedemo
Member

Striker: 05.07.2025 06:26 Earanak
А мені брат, який вже років з 15 точно займається компами і технікою казав, що купи Інтел і не ї.. мозги, бо як будуть в мене якісь проблеми, то йому не дзвонити) І сказав, що на форумі сидять в основному довбограї і пишуть якусь х... Правий, виходить? :D Це стосувалося і процесора, і відеокарти. І сказав, що якщо воно завелося і працює, то не трогай нічого, взагалі. Але я зробив з точністю навпаки і зібрав на АМД, просто більше з цікавості. :-P Поки задоволений, але деякі нюанси все ж є, як з цим Memory Context Restore.
Ваш брат правий на всі 100.

ох ща мінусів амд шніку від амд шників налетить :D :D :D
l-m
Member

Inqizitor2022: 05.07.2025 15:38при этом очищаются профили биоса, от чего у меня сильно подгорело
Там треба встигнути завантажити один зі збережених профілів або зайти в біос, тоді профілі не пропадають.
Timedemo
Member

Intel74320ASuperFin+: 05.07.2025 15:11
bes: 05.07.2025 14:37 А что у тебя за материнка ? Была такая проблема на асусах но там исправили в прошивках

X670E Carbon. Неделю шаманил с настройками, чтобы не видеть черные экраны. Их не было уже 2 года.

Нет идеальной модели платы и производителя на Ам5 сокете. Обязательно обнаружится косяк. Я свою долго выбирал между Х670Е Таичи, Мастером, Эйсом, Хиро и Стрикс-Е. На 870 еще хуже выбор.
есть, асус стрикс моя профильная. А мси да, дно еще то, у меня 670й тамагавк есть на 7950х3д, ведро сраное.
Denvys5
Member

Earanak: 05.07.2025 12:22разумеется имел ввиду у нас а не с каких то американских безналоговоых делаверских пердей.
А цінник не дивує? Я от чекав думав взяти, але як побачив то жаба задавила
Тепер чекаю як буде якась акція на 2х48 :shuffle:
kairo
Member

Inqizitor2022: 05.07.2025 15:38АМД в очередной раз доказало правило - только сочетание Интел + Асус не доставят проблем
Моя попередня збірка: i5-13600KF + Asus ROG STRIX B760-F + G.Skill DDR5-7200 (Kit of 2x16384) Trident Z5.

Мій досвід:
1) Переходячи із i7-8700K я морально не був готовий до нових реалій Інтела, де зненацька 100 градусів та постійни троттлінг, це нова норма. І це під 280мм водянкою. Дякую, що не 119 градусів, як в 14900К.
2) Материнка Асус, яка шкварила завищеною напругою проц та пам'ять в дефолтному режимі. Коли я купував її, про цю проблему не було ще відомо.
3) Андервольт, який вимкнули із новими прошивками БІОС. В оглядах, які я читав на неї, він був доступний.
4) Пам'ять G.Skill DDR5-7200 валідована на сайті Асус для цієї материнки на цій частоті для цього ЦП. В реальності, почав ловити БСОДи регулярні по пам'яті і закінчилось все тим, що почала зависати Вінда(я такого вже років десять не бачив) і прийшлось вивчати тему пам'яті та робити повторне чисте встановлення Вінди, так як її вже безповоротно пошкодило помилками пам'яті і ніякі інструменти відновлення не допомагали. Пам'ять стабільно запрацювала на 6800МГц. А той маркетинговий булшіт, на сайті Асус, що дана материнка підтримує 7800, звісно виявився брехнею. Якщо моя пам'ять валідована для цієї материнки на такій частоті, вона повинна працювати на ній. Я два комплекти тестував, обидва провалили Мемтест.
5) Постійні дисконекти БТ модуля. Це моя найбільша проблема в даній материнці. Що я не робив, які драйвери не ставив, скільки не колупав налаштування. Нічого не допомогло. Регулярно починаються заїкання звуку в навушниках(в усіх трьох моїх моделях). Так само, Хбокс контролер при підключенні через БТ регулярно втрачав зв'язок на декілька секунд. Це треш. Зайшов на днях в Розетку і там схожий відгук про бракований блютуз.
6) Рідна утиліта від Асус Armoury Crate регулярно крашиться, якщо глянути Reliability Monitor. ЧатГПТ каже, що це характерна поведінка даної проги і її взагалі краще не ставити.
Enjthesilence
Member

kairo: 05.07.2025 18:18
Inqizitor2022: 05.07.2025 15:38АМД в очередной раз доказало правило - только сочетание Интел + Асус не доставят проблем
Моя попередня збірка: i5-13600KF + Asus ROG STRIX B760-F + G.Skill DDR5-7200 (Kit of 2x16384) Trident Z5.

Мій досвід:
1) Переходячи із i7-8700K я морально не був готовий до нових реалій Інтела, де зненацька 100 градусів та постійни троттлінг, це нова норма. І це під 280мм водянкою. Дякую, що не 119 градусів, як в 14900К.
2) Материнка Асус, яка шкварила завищеною напругою проц та пам'ять в дефолтному режимі. Коли я купував її, про цю проблему не було ще відомо.
3) Андервольт, який вимкнули із новими прошивками БІОС. В оглядах, які я читав на неї, він був доступний.
4) Пам'ять G.Skill DDR5-7200 валідована на сайті Асус для цієї материнки на цій частоті для цього ЦП. В реальності, почав ловити БСОДи регулярні по пам'яті і закінчилось все тим, що почала зависати Вінда(я такого вже років десять не бачив) і прийшлось вивчати тему пам'яті та робити повторне чисте встановлення Вінди, так як її вже безповоротно пошкодило помилками пам'яті і ніякі інструменти відновлення не допомагали. Пам'ять стабільно запрацювала на 6800МГц. А той маркетинговий булшіт, на сайті Асус, що дана материнка підтримує 7800, звісно виявився брехнею. Якщо моя пам'ять валідована для цієї материнки на такій частоті, вона повинна працювати на ній. Я два комплекти тестував, обидва провалили Мемтест.
5) Постійні дисконекти БТ модуля. Це моя найбільша проблема в даній материнці. Що я не робив, які драйвери не ставив, скільки не колупав налаштування. Нічого не допомогло. Регулярно починаються заїкання звуку в навушниках(в усіх трьох моїх моделях). Так само, Хбокс контролер при підключенні через БТ регулярно втрачав зв'язок на декілька секунд. Це треш. Зайшов на днях в Розетку і там схожий відгук про бракований блютуз.
6) Рідна утиліта від Асус Armoury Crate регулярно крашиться, якщо глянути Reliability Monitor. ЧатГПТ каже, що це характерна поведінка даної проги і її взагалі краще не ставити.
як тобі вертушки від "бікваєт?"
kairo
Member

Enjthesilence: 05.07.2025 18:37як тобі вертушки від "бікваєт?"
Топчик. На низьких обертах взагалі не чути, на максимальних, рівномірний звук. Рідні Р14, які йшли на моїй водянці також хороші, тільки на максимальних обертах входили в сильний резонанс та за два роки з'явився неприємний призвук на ~800 обертів. Якби не цей призвук, рідні Р14 не чіпав би. Читав про скарги на писк перетворювача PWM-DC в вентилях, якщо вони в режимі PWM(мова про be quiet! Silent Wings Pro 4 140), але чи то його побороли на момент придбання чи мені повезло - ніякого писку немає.
xIIImaL
Member

kairo: 05.07.2025 18:56
Enjthesilence: 05.07.2025 18:37як тобі вертушки від "бікваєт?"
Рідні Р14, які йшли на моїй водянці також хороші, тільки на максимальних обертах входили в сильний резонанс та за два роки з'явився неприємний призвук на ~800 обертів. Якби не цей призвук, рідні Р14 не чіпав би. Читав про скарги на писк перетворювача PWM-DC в вентилях, якщо вони в режимі PWM(мова про be quiet! Silent Wings Pro 4 140), але чи то його побороли на момент придбання чи мені повезло - ніякого писку немає.
А я наоборот взял на замену 5 летнему бикваету - P14 PWM PST CO , с улучшенным подшипником . Вообще разницы не заметил , такие же тихие . Но зато ценник не конский .
kairo
Member

xIIImaL: 05.07.2025 21:40А я наоборот взял на замену 5 летнему бикваету - P14 PWM PST CO , с улучшенным подшипником . Вообще разницы не почуствовал , такие же тихие . Но зато ценник не конский .
Я і пишу, що рідні Р14 також хороші, але з часом почали підвивати під навантаженням. Ну і резонанс сильний на 100% із водянкою, я навіть обмежив оберти до 80%, щоб уникнути його. За свої гроші, P14 шикарні вентилі. Silent Wings Pro 4 140 мені кращі, але й ціна 1000 грн, проти 360 грн.
Megaclite
Member

kairo: 04.07.2025 14:55
Striker: 04.07.2025 14:09А навіщо юзати якийсь софт, а не виставити в Біосі?
Це рідний софт MSI. Різниці між ним та керуванням в БІОСі немає. Проблема в тому, що температури в материнці малоінформативні, там буде ~50 градусів, що в простої, що в інтенсивному навантаженні на GPU.
Цей рідний софт MSI нищить SPD прошивку DDR5, пару раз бачив
і один раз перепрошивав планку яку цей софт угробив
Melofon
Member

Ну за 20к лучше уже взять считай за те же деньги ASRock X870E Taichi Lite https://ek.ua/ASROCK-X870E-TAICHI-LITE.htm которая будет пожирнее в плане наворотов для разгона, ну и которая просто будет холоднее, у которой 12 !!! удвоенных (12х2+2+1) фаз по 110А каждая (жирнейшая врм на этом сокете) против 7 удвоенных (7х2+2+1) по 80А каждая у MSI EDGE, ещё у Тайчи есть External BCLK (отдельный тактовый генератор для шины который позволяет её гнать отдельно не уменьшая стабильность других привязанных к ней систем) который есть только у топ плат.
xIIImaL
Member

Melofon: 07.07.2025 15:36 Ну за 20к лучше уже взять считай за те же деньги ASRock X870E Taichi Lite
Это если не обращать внимания на такую мелочь , как вероятность получить мертвый проц :)
DuckRider
Member

Очень удобно расположили батарейку биоса
Melofon
Member

xIIImaL

Волка боятся в лес не ходить ;) , или вы думаете что это у всех такое ? или даже если и была проблема то её не исправили?
Ответить