Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
l-m
Member

acm_fan: 04.07.2025 22:09Толковая мать под 13400(F) будет заметно дороже, чем что-то базовое под 7500F. В контексте максимально дёшево - 7400F/7500F всё ещё лидеры.
7500 ще й швидше буде.
acm_fan
HWBOT OC Team

МОНАХ: 04.07.2025 01:33беру через знайомих місцевих постачальників-перекупщиків
МОНАХ: 04.07.2025 01:33(тоді з гарантіями швах був би)

Какие-то мутные у Вас поставщики. AM5 tray уже даже без ножек (на брюшке) - нечего бояться, люди тоннами с Алика заказывают и всё доезжает целым, потому как это буквально камень. Но там (BOX vs tray) экономия действительно смешная (в зависимости от магазина, говоря про Украину).
МОНАХ: 04.07.2025 01:33серед інших зацінив Noctua NH-D15 G2

Дорого-богато. Для тех, кто ищет "золотую середину" - странная покупка. И не про сайлент фрика речь идёт. Пробой в бюджете на ровном месте.
Раз уже взяли, то интересуйтесь их фирменными скобами для смещения (кулера относительно ЦП), чтобы 1 градус отыграть - лучше буст словить :rolleyes:
МОНАХ: 04.07.2025 01:33"Материнка" - MSI MAG X870Е TOMAHAWK WIFI: була в наявності за 15300 грн. ...

Да. Я прочитал спойлер. Но это уже не смешно. Чем любая плата за полцены была бы хуже? Для Вашего конкретного ПК? Ничем. (Быть может не любая, но подобать точно можно, было бы).
Дальше с Вами не интересно.
Вы пришли спросить совета, а сорите деньгами вроде последний день живёте. Смысл что-то советовать? Удачи.
P.S. За те же деньги можно было бы (с) взять топ-проц (16/32), под него достаточную мать и адекватную AIO. Но у Вас свои визии - имеете полное право.
МОНАХ
Member

l-m: 04.07.2025 18:34 Там TLC, хех.
► Щось не те... Ось мій MZ-V8V500BW: посилання
► Але якщо і дійсно TLC - пофігу. Аби не QLC (бо такий - ще не встигнеш його новим з коробки витягти - вже прямо в руках почне "сипатись" :D )
l-m: 04.07.2025 18:34 ... WD Blue SN580 на 1 ТБ
► SSD від WD? :laugh:
спойлер
Та - ні, дякую красно. Може нині вони і нормальні, але я вже краще якийсь Апасер на САТА виберу з "бомж"-сегменту, ніж SSD від WD (це якраз той випадок, коли вистачило одного разу колись зіткнутися, щоб на все життя більше не зв'язуватись).
► Це при тому, що я - все своє життя виключно на WD сиджу, тільки на HDD. Але SSD від WD - у жодному разі!
==============================================
0kie: 04.07.2025 18:17 Это одоробло весит полтора килограмма - купи рамку на сокет. Для фиксации как самого сокета, так и околосокетного пространства.
► На АМ5? Бо на Інтел би я взяв обов'язково (хоча в комплекті кулера якась "захудишка", ніби, йде).
► Щось не зовсім розумію, про фіксацію сокета та оного простору навколо - дайте посилання на приклад, що мається на увазі. Бо якщо Ви говорите про те, щоб кулер не вирвав сокет або не прогнув "материнку", то тут скоріше додатковий упор або підвіс до башти варто змонтувати.

==============================================
Vlaad13: 04.07.2025 17:52 ...Знову ж таки через п'ять років вам доведеться міняти термопасту( хоча скоріше за все раніше враховуючи те що ви будете працювати на проці) Тому у вас все одно не вийде не лазити туди 10 років навіть якщо поставите кулер від нокти.
► Не факт - побачу по температурному моніторингу.
спойлер
Пишу так тому, що не працював тривалий час на райзеновських багатоядерниках. А от на на розігнаному Інтелі з "соплями" під кришкою - з нормальними температурами ганаяю вже близько 5 років. Та і всього один раз міняв на ньому темопасту - поліз туди єдиний раз, коли міняв охлад на більш потужний, а чисто по показниках температури - навіть і не подумав би туди лізти, навіть з питань профілактики "на-всяк-випадок" - для чого, якщо воно не грілося?
► Що до 9 9900х - побачимо, як я вже і написав вище: лякатися наперед не буду, бо ляканий уже по факту якраз навпаки - з боку "водяного" охолодження: стикався і з клином помпи, і з протіканням, і просто з незрозумілим малоприємним шумом роботи помпи - добре, що на чужих компах.
Vlaad13: 04.07.2025 17:52 Вся ця операція взагалі нонсенс так як враховуючи ваш бюджет скоріше за все ви зможете через 5 років продати стару систему і купити щось нове. Не розумію чого люди з грошима до кінця сидять і терплять. Заради чого ви це робите? Люди - що з вами не так? Витратити 30 хв на підбір комплетухи і ще півтори години на збірку і отримати норм результат, замість того щоб сидіти ще декілька років у муках :lol:
► Мій бюджет? А Ви не задумувались, що
спойлер
він саме ТАКИЙ, бо якраз і збираю собі машину раз на 5-710 років - кидаю заощадження, запозичаю, щоб в моменті зібрати потрібну конфігурацію і потім не займатися "апгрейдом потужності по 5% на рік", щороку міняючи "залізо"? Коли бя міг запросто такі суми викладати хоча б раз на 3-4 роки - тоді інша справа, про що питання - тоді все логічно...
► А по факту я і на даний момент не дуже й можу собі нову збірку дозволити, але - змушений, оскільки вже не тільки я сам та мої забаганки залежать від роботи, яку я проводжу за домашньою машиною, але й сторонні люди частково залежні від того чи буду я мати змогу виконувати цю роботу.
► Зрозумійте одну річ: я можу дозволити собі раз на 2 роки збирати собі нову систему тисяч так за 25, на основі проца зі встроєною графікою... Питання: а на... НАЩО отаке збирати? Толку? Правильно - тому я збираю потужну машину раз на кілька років. І в моєму випадку оці "кілька" років - це близько 10. Ну, так вже воно у мене виходить по життю, що частіше - ну ніяк.
AndP
Member

МОНАХ

не знаю с какого ты Шаолиня, в Киеве 9950х по цене 25000 за Боксовую версию. 9900х - 20000 с небольшими копейками.
МОНАХ
Member

acm_fan: 04.07.2025 22:27 Какие-то мутные у Вас поставщики.
► Поставщики - стандартні, як і більшість по Україні. А от імпортери - то геть інші люди: для повного офіциоза їм потрібен як мінімум ФОП, щоб оформити все, як потрібно... там все складно, коротше кажучи.
acm_fan: 04.07.2025 22:27 Дорого-богато. Для тех, кто ищет "золотую середину" - странная покупка. И не про сайлент фрика речь идёт. Пробой в бюджете на ровном месте.
Раз уже взяли, то интересуйтесь их фирменными скобами для смещения (кулера относительно ЦП), чтобы 1 градус отыграть - лучше буст словить :rolleyes:
► Про спец-скоби для зміщення - в курсі (як і про три різні "підошви", але в даному випадку особливо вибирати - не доводиться: на складах - відсутні будь-які варіанти в поки не зрозуміло, коли з'являться. Лишається купувати бідь-де по наших онлайн-магазинах, чого поки не спішу робити...).
► Поки ще не взяв - на замовленні і не зрозуміло, коли з'явиться... То ж можу і відмінити. А є щось альтернативне з "повітря" більш-менш на схожому рівні? Чи хоча би на не набагато нижчому? Можна розглянути і інший варіант...
acm_fan: 04.07.2025 22:27 ... Чем любая плата за полцены была бы хуже? Для Вашего конкретного ПК? Ничем. (Быть может не любая, но подобать точно можно, было бы).
► Тут і зараз? Напевно нічим. Через 5-10 років - а Бог його знає. Ви ж самі бачите, що на сьогодні я не готовий чітко і вичерпно сказати, що мені в плані налаштувань системи може знадобитися "завтра" (я вже зараз "завис" з підбором "оперативки", бо не знаю достаменно, як це все "заводиться" на 800-й "логіці" в купі з 9-м Райзеном).
спойлер
Сьогодні можна пожертвувати певним параметром, а вже через 3 роки схаменутися - "Та ж якого біса було не взяти на 800грн. дорожче тоді?!". В рамках виділеного бюджета, на фоні MSI - Асус і Гігабайт виглядали мало-альтернативними або в чомусь компромісними (десь в плюс, десь в мінус - в "сірниках" в основному, але все ж...). А серед основних лінійок 800-ї "логіки від МSI - дешевших не було в прайсі і потрібно було замовляти та чекати, а Томагавки - вкладалися в бюджет... І це ще добре, що встиг замовити, бо сьогодні багато де цінники пішли відчутно вверх - сьогодні б мені той Томагавк вже обійшовся б майже за 17 тис.. (До речі корпуса, які я розглядав і охлад - теж пішли вверх...)
► 600-ту "логіку", раз я вже відмовився від 7950х, не хочеться розглядати, щоб не колупатися з додатковими оновленнями та можливими налаштуваннями; це для Вас все елементарно - "ті же яйця, тільки в профіль: отут галочку поставити, БІОС оновити і далі працюєш як з х870, нічого складного!" - мені ж, як для того, хто вперше в житті всерйоз мусить глибоко та різнопланово вивчити роботу АМ-платформ вкупі з багатоядерними "процами", краще починати з тої зв'язки, в якій їх випускали, хоча, як я зрозумів, і нові "проци" і нові х870-ті - це більше оновлення попереднього покоління, ніж щось по справжньому нове.
acm_fan: 04.07.2025 22:27 Дальше с Вами не интересно.
...Смысл что-то советовать?
► Тобто - "смисл"? :) Ну, не скажіть -
спойлер
це ж саме Ви холоднокровно надоумили мене таки не лізти в ті топові "проци", бо я, звісно, до кінця не вірив, що 9 9950х мені таки зможуть привезти відчутно нижче 25 тисяч, і таки всерйоз розглядав варіант з 9 7950х ;) (і добре, що так, бо без "води" такий топ-варіант реально калічно би виглядав). Також, зняття тепла "повітрям" з 9 9900х, як я дуже сподівався - теж з Вашого підтвердження я собі резюмував (бо до цього дуже багато всяких тестувань перелопатив, але все ніяк не міг себе фінально переконати). Ну і що до М.2, на пару з lewerlin, Ви мені трохи світогляд поміняли, що я аж на Самсунг розщедрився :D (хай поки і все-одно ще маленький Самсунг, але ж вже не Кінгстон на 256Гб).
► Також он хлопці по БЖ стопорнули, бо був би взяв "золотий" Поларис... з двома, маму ж його за п'ятку, роками гарантії :insane: .
acm_fan: 04.07.2025 22:27 P.S. За те же деньги можно было бы (с) взять топ-проц (16/32), под него достаточную мать и адекватную AIO. Но у Вас свои визии - имеете полное право.[/off]
► Ну, те, що Вам було б цікаво більш правильно перерозподілити бюджет по цій збірці і, можливо, навіть десь реально зекономити, не втрачаючи або ще й збільшуючи "вихлоп" - за це дякую (без іронії), звісно, але тоді нам потрібно було рухатись по варіанту 9 7950х - якраз би недорога і вивірена 600-та "логіка" там гарно вписалася б, особливо враховуючи більшу вартість такого "проца", порівняно з 9 9900х. А так - я вже йшов по бюджету і Томагавк туди вписався...
► ...Але АІО я б все одно не взяв би. То може це все і на краще ;)
=================================================
AndP: 04.07.2025 23:16 МОНАХ, не знаю с какого ты Шаолиня, в Киеве 9950х по цене 25000 за Боксовую версию. 9900х - 20000 с небольшими копейками.
► Так мені боксовий 9900х за 19300 грн. вже організували :up: (до речі, сьогодні він вже дійсно коштував би мені 19960 грн.: щось реально ціни сьогодні відчутно заштормили...)
acm_fan
HWBOT OC Team

МОНАХ: 05.07.2025 00:23А так - я вже йшов по бюджету і Томагавк туди вписався...
Маркетологи не зря свой хлебушек кушают. Видимо где-то так платежеспособный Джон за океанами и рассуждает, а то что мама за такой прайс это чисто фарш абы накидать чтобы заполнить (вверх) линейку - то уже мелочи (фигурально выражаясь).
МОНАХ: 05.07.2025 00:23і вивірена 600-та "логіка" там гарно вписалася б
Ещё раз. Плата выбирается под нужды и запросы, а не по цифрам модельных рядов и возрасту.
На 600-е как раз прошивок уже вагон: подобрать нормальную, настроить и забыть - ноль проблем. А 800-е пилят в процессе (как и всё свежевыходящее). Для таких апологетов вдумчивых сборок как раз свежаки и не рекомендованы, а то вдруг (с) через полгода вылезет какая-то проблема, которую придётся срочно обновкой закрывать? А уже всё настроено, что же делать :gigi:
МОНАХ: 05.07.2025 00:23АІО я б все одно не взяв би
Arctic 5 лет даёт, притом запчасти можно даже бесплатно получить (дозаправочный комплект). Но не через Ваши мутки с "поставщиками", а показав хоть что-то похожее на чек :gigi:
Других интересных тоже полно, подороже - за фишечки всякие. Рынок перенасыщен.
Обычных кулеров тоже тонны.
Я вообще не понимаю как у Вас концепт корпусных потоков снизу вверх будет работать с выбранной Noctua (никак не будет работать).
МОНАХ: 05.07.2025 00:23що я аж на Самсунг розщедрився
Толку от того самсунга около нуля. Эксплуатация бренда, 980 - бестолковая модель за оверпрайс (есть такое же и дешевле, либо интереснее в тот же прайс).
Вам как любителю переплатить за ярлычок нужен Kingston Renegade. Он на космические 200 грн дороже, который без массивного радиатора - у Вас всё равно на маме будет их с избытком.

Отправлено спустя 6 минут 31 секунду:
Думаю этот отзыв будет Вам интересен viewtopic.php?p=4000158#p4000158
daesz
Member

МОНАХ: 04.07.2025 22:36► Щось не те... Ось мій MZ-V8V500BW: посилання
3bit mlc - це і є tlc.
lewerlin
Member

Це ви даремно. В них нині чи не кращі бюджетні NVME на ринку. Окрім того, WD безпосередні виробник NAND і його споживчі моделі - фактично великосерійний OEM з іншою наклейкою, що виключає лотерею з начинкою(бо вона йде по "довгих" корпоративних контрактах).
А ще 3bit-MLC - назва TLC від маркетологів самсунг. І цьому приколу вже років.
Nouriel
Member

шось виглядає ніби чел прийшов за пораду і доказує шо він правий
куча якось писанини не зрозумілої - сказав бюджет, сказав для чого і підберуть найкраще
3 сторінки тут шось доводите один одному :-/
EvgeniyK86
Member

Nouriel
Закінчиться тим що він купить ноутбук на олкс :laugh:
waryag
Member

МОНАХ: 05.07.2025 00:23Тут і зараз? Напевно нічим. Через 5-10 років - а Бог його знає. Ви ж самі бачите, що на сьогодні я не готовий чітко і вичерпно сказати, що мені в плані налаштувань системи може знадобитися "завтра" (я вже зараз "завис" з підбором "оперативки", бо не знаю достаменно, як це все "заводиться" на 800-й "логіці" в купі з 9-м Райзеном).
А через 5-10 років це буде неактуальний хлам, що зливається за смішні гроші чи роками висить на лох.юа з неадекватним прайсом.
Bloodfallen
Member

Доброго здоров'я! Запланував оновити відяху і стало таке питання: Або 5080 і залишаю проц r5 7500f (в майбутньому плануючи його оновити) або ставлю 5070ti, 7500f продається і втикається щось типу 7800x3d. Ваші думки?)
МОНАХ
Member

daesz: 05.07.2025 02:07 3bit mlc - це і є tlc.
lewerlin: 05.07.2025 02:08 ...А ще 3bit-MLC - назва TLC від маркетологів самсунг. І цьому приколу вже років.
acm_fan: 05.07.2025 01:36 ...который без массивного радиатора - у Вас всё равно на маме будет их с избытком.
► То цей Самсунг ще й з радіатором в комплекті?! :lol:
спойлер
От, ...л-ля! (А нашвидкоруч-огляді, ніби, не було в комплекті радіатора...) Ще з середини 2000-х зарікся купувати готові продукти для ПК від Самсунга: те, що 3bit-MLC це TLC - не задумувався, хоча це логічно, про даний маркетинг від Самсунга, зізнаюсь, не знав... але не здивований.
► Чесно кажучи - не заморачувався з вибором: потрібно було щось замовити, щоб закрити питання з того, що було на вибір - по приблизно тій же ціні або трохи дешевше з подібних були моделі від MSI, HP, Apacer і WD (останній навіть дорожчий): з цього блудняка будь-який з екземплярів - для мене - міг виявитись оверпрайсом, недоробкою, "повторним наступанням на граблі" (привіт! WD) і т.п.. Але як я вже писав раніше - ще в самому першому пості по конфігурації: аби воно було і TLC. (за гроші трохи прикро в даному випадку - на відміну від ситуації з "материнкою"! - що виліз з бюджета і втретє "наколовся" Самсунгом, :D як відчував, що треба було Апасер брати - він самий дешевий з перелічених був! :laugh: )
► Хлопці, М.2-ССД - не проблема на даний момент для мене, для цієї збірки в плані підбору, щоб стільки часу йому приділяти. Я вас всіх почув - в майбутньому буду вивчати дане питання ретельно. А нині, от чесно - байдуже: встане під радіатор, відпетляє свої 5 років - все, що треба від нього.
lewerlin: 05.07.2025 02:08 Це ви даремно. В них нині чи не кращі бюджетні NVME на ринку. Окрім того, WD безпосередні виробник NAND і його споживчі моделі - фактично великосерійний OEM з іншою наклейкою, що виключає лотерею з начинкою(бо вона йде по "довгих" корпоративних контрактах).
► Абсолютно не сперечаюсь. :up:
спойлер
Напевно, так і є... "Напевно" - тут вжив тому, що після першого і єдиного вкрай негативного досвіду (в т.ч. і по гарантії), десь через рік-півтора, коли WD тільки зайшла в ССД... просто не бажаю давати другий шанс, на даний час, об'єктивно, вже якісному продукту, бо у мене тоді солідний "зальот" з тим ССД-WD трапився і чисто суб'єктивно - дану "пляму" з репутації WD вже не відтерти до кінця часів (може і добре, що як бренд безпосередньо WD, ніби, зараз виходить з ринку ССД).
acm_fan: 05.07.2025 01:36 Маркетологи не зря свой хлебушек кушают. Видимо где-то так платежеспособный Джон за океанами и рассуждает, а то что мама за такой прайс это чисто фарш абы накидать чтобы заполнить (вверх) линейку - то уже мелочи (фигурально выражаясь).
...
...Плата выбирается под нужды и запросы...
:) Я - точно не платоспроможний,
спойлер
інакше запросто вписувався би в загальноприйнятну тут картину (чи життєву позицію?) - і збирав би нові системи раз на 3-5 років, продаючи старі. :D Але - так, за "материнки" я чомусь схильний переплачувати, в той же самий час, коли за ССД удавлюся за гроші - хоча тут мене можна переконати, як видно з цим злощасним Самсунгом :laugh: ...
► Але це все - лірика, куди важливіше те, що я не можу достаменно вказати ні Вам, ні собі, які потреби та запроси на технічному рівні реалізації елементної бази тої чи іншої "материнки" мені можуть знадобитися через 2 роки, а тим більше через 8. Ви зі своїм досвідом резонно бачите, що:
acm_fan: 05.07.2025 01:36 На 600-е как раз прошивок уже вагон: подобрать нормальную, настроить и забыть - ноль проблем. А 800-е пилят в процессе (как и всё свежевыходящее). Для таких апологетов вдумчивых сборок как раз свежаки и не рекомендованы, а то вдруг (с) через полгода вылезет какая-то проблема, которую придётся срочно обновкой закрывать? А уже всё настроено, что же делать :gigi:
- і це логічно і вірно, але тут є кілька моментів, які я не виносив ще на обговорення, бо просив конкретну "технічку" по зборці - свою ж "філософію" на це все видав скоріше по звичці, бо в плані ПК-"заліза", термінів і т.д. у мене не стандартний підхід. Взагалі, я тепер бачу, що даремно я почав детально розжовувати все це, відповідаючи на коментарі, замість того, щоб мовчки зібрати "технічку" - хто що таки спромігся мені підказати і "не відсвічувати", бо онде камрад пише, що схоже на те, що я так пробую тут комусь якусь свою правоту нав'язати :lol: ...
► Я - відійшов від теми, то ж:
• 1. ОК. Взяли 600-у "логіку" під "проц", під який спєцом випускали 800-у "логіку" (да-да-да: все те саме, легкий ребрендінг і т.д. просто дорого і не потрібно - все вірно!) - в подальшому мені з цією 600-кою на цьому "проці" колупатись", а я - майже не знаю платформу як таку, а бігати за кожною "галочкою" в БІОС-і на форум і читати щось типу: "... та у мене просто 670-а, я поки Біос не оновив, то не пішло..." - "... а в мене на 870-й все працює... правда в от цьому місці косяк..." - "... хм, а на 670-й все нормально - спробуй відкотити в в такому місці..." - "... пробував - не працює, система взагалі в циклічний ребут виходить..." - "...хм, ну - не знаю..." - "... та - ясно, що не знаєш: у тебе, напевно, ця функція просто залочена, а я ж можу її регулювати в більшому діапазоні... колись, в майбутньому, напевно..." - "...А!, Ну, мої "щирі вітання" з переходом на 800-у "логіку!.." - "...та - пішов ти!.." - "...взаємно!.."... :insane: В гробу я бачив одразу по двох поколіннях "шнурки вчитися в'язати".
• 2. Питання практичної збірки нового компа повним ходом йшло вже з квітня цього року - у мене були власні візії, як Ви їх назвали, і мені в першу чергу потрібно було переконатися чи я десь чистого тупняка не видав, коли зводив ці конфігурації - на ТЕХНІЧНОМУ рівні, не на ФІЛОСОФСЬКОМУ (чому "повітря", а не "вода"; чому 10 років, а не 3-5; чому М.2 - "розхідник", а не чи не найголовніший елемент в системі на рівні з процессором і т.д.). Дана система планувалася до закупки, починаючи десь з жовтня-листопада поточного року, тобто тоді, коли 800-а "логіка" вже рік, як відбулася і більшість критичних обнов на неї - пройшло б. Розглядати 600-у "логіку" з цієї точки зору не в контексті "проца" попереднього покоління і враховуючи пункт №1 вище - було би дивним. Гроші на виконання бюжету по збірці планувалося в повній сумі роздобути якраз на другу половину осені. Але - стався пункт №3.
• 3. По-перше, відбулося приємне зниження цін, а по-друге - зовсім неочікувано, кошти, які були зарезервовані для однієї дуже важливої справи, раптово вивільнилися: даний резерв потрібно було, знову ж- як Ви виразились, кудись інвестувати (банально - хоча б у валюту, це швидше всього, хоча й тупо). Саме тому деякі складники нової системи довелося закупити вже зараз. В першу чергу потрібен був "проц", щоб далі відштовхуватись від нього - з цим ми успішно визначились тут пару днів назад. А "материнка" вже пішла "прицепом", після того, як я ознайомився з потенційними кандидатами, враховуючи бюджет під неї, а також - відсутність молодших моделей 800-ї логіки в прайсі моїх постачальників. Чисто випадково "прицепом" пішов процесорний охлад... але дуже швидко застопорився, то ж на його бюджет було вибрано блок живлення...
:D Я можу ще детально розповісти, чому так принципово беру комплектуючі виключно через місцевих постачальників, навіть, якщо вони не весь потрібний мені асортимент можеть на сьогодні мені пред'явити, але це займе ще додаткове "простирадло" і підтягне ще більше комп'ютерних філософів, відкривши нову тему для розмови: "А в смислі - ти не купуєш "залізо" на онлайн-платформах або б/у з рук??? Ти що - з Марса???" чи щось подібне, але, думаю, не варто, бо крім того, що вже і так шалений офф-топ, якого я не хотів, то ще й час на всі ці безглузді філософські переписки більше тратити не хочеться (це не до Вас - це в принципі, бо підключилися камради, які по запросу збірки нічого не підказали, але у філософію радо включилися). Виключно ТЕХНІЧКА.
acm_fan: 05.07.2025 01:36 Обычных кулеров тоже тонны.
► Моя Ноктуа зараз стала на паузу - чекають "відмашки" на складі від виробника (під завоз), то ж радо зменшу бюджет на охлад з 8000 до 5000-6000грн.. Є якісь кандидати на заміну Нокти? З того, що я знаходив, як мінімум, БіКвайти ведуть себе не дуже адекватно з новими процами і, ніби, Арктік адекватно себе показує (хоча - це не точно, я поки не дуже щільно тему промоніторив - в процесі. За одну Нокту другої генерації точно був спокійний).
acm_fan: 05.07.2025 01:36 Я вообще не понимаю как у Вас концепт корпусных потоков снизу вверх будет работать с выбранной Noctua (никак не будет работать).
► Не знизу-вверх (знизу-вверх-спереду-назад - саме в такому варіанті, а не чисто знизу-вверх):
спойлер
Изображение
► Сама стандартна схема, з тим лиш уточненням, що бокові стінки - глухі. Перед, низ, верх, зад - перфоровані. В базі - 3 на вдув, 2 на видув (+1 потенційно на видув). Напрямки повітря за межами корпуса - з переду на зад і частково - розсіювання поверх корпусу + винос наверх в задній частині верхньої панелі корпусу у вентиляційний отвір.
acm_fan: 05.07.2025 01:36 Думаю этот отзыв будет Вам интересен viewtopic.php?p=4000158#p4000158
► Да, дякую, вже встиг почитати...

=========================================
waryag: 05.07.2025 21:48 А через 5-10 років це буде неактуальний хлам, що зливається за смішні гроші чи роками висить на лох.юа з неадекватним прайсом.
► А що тут дивного? :D
спойлер
Так і є - це моє повсякдення в комп'ютерному житті, якщо так можна виразитись. Я складаю собі системи, щоб на них працювати і якщо вони працюють і роблять свою роботу, задовільняючи мене - то для чого перезбирати систему кожні кілька років? Я Вам більше скажу - я навіть ніколи і не пробував намагатися продати хоч один із своїх б/у (хоча всі вони в робочому стані, починаючи з "кори дуба" 2008-го року), оскільки сам ненавиджу б/у-деталі, навіть, якщо вони робочі - виключно по домовленості з людиною, яка добре знає мене або яку добре знаю я, бо "впарювати" я не вмію і не хочу - немає у мене таланту комерційного, вибачте, так що ж - тепер я не маю права зробити запит до більш знаючих в збірках людей на допомогу, бо збираю машину на 10 років і значить автоматично випадаю з клану "шустрих і прошарених" ПК-ділків і тим самим "не достоїн честі"? :D
=========================================
Nouriel: 05.07.2025 18:28 шось виглядає ніби чел прийшов за пораду і доказує шо він правий
► В якому місці?
спойлер
:) Та - в жодному разі! Просто людей дивує, а як це так, щоб на багатоядерник "воду" не ставити, а як це так, що чел на 10 років збирає, а як це так, що планує топи-пред-топи "проців", а на ССД - болт кладе... Ну, от і відписую людям, пояснюю, чому так - ну розходиться з їхньою позицією, ну то чим я тут зараджу? Я прийшов з конкретним запитом і видав під запит своє бачення (напевно даремно) деяких моментів, чесно признався, в чому туплю і що з цього хочу поправити, а на що мені - байдуже. Дещо мені підказали, деякі мої тупняки поправили - я подякував, по-суті оцей мій пост був останній, пізніше ще lewerlin та acm_fan корисні теми доповнили та 0kie написав про захист сокета, але так і не уточнив, що саме він мав на увазі (бо я ці моменти також для себе продумував, коли ще на Інтел вішав "баняк" на охлад), а все інше - офф-топ (в т.ч. і мої пояснення).
Nouriel: 05.07.2025 18:28 куча якось писанини не зрозумілої - сказав бюджет, сказав для чого і підберуть найкраще
► Ну, от lordep підібрав :up: - коротко і ясно (я ж не тільки по суті - я ще й моделі конкретні шукаю). lewerlin та acm_fan зробили практичні зауваження (кожен з них при цьому висловив своє бачення і запропонував варанти - обговорили трохи, щось мені підійшло, щось - ні).
Nouriel: 05.07.2025 18:28 3 сторінки тут шось доводите один одному :-/
► Все :laugh: , я затикаюсь.
daesz
Member

До всього сказаного вище додам тільки - що якщо збірка береться на 5-10 років
МОНАХ: 05.07.2025 00:23Тут і зараз? Напевно нічим. Через 5-10 років - а Бог його знає.
і ніяких апдейтів кожного року заради 5% не буде (лінь шукати цитату, десь була посеред попередніх постів), то це напевно значить що цей проц і ця МП будуть працювати разом всі 5-10 років. Навіщо вкладати купу грошей в МП, апгрейди ж не передбачаються?
lordep
Member

Bloodfallen: 06.07.2025 02:35 Доброго здоров'я! Запланував оновити відяху і стало таке питання: Або 5080 і залишаю проц r5 7500f (в майбутньому плануючи його оновити) або ставлю 5070ti, 7500f продається і втикається щось типу 7800x3d. Ваші думки?)
7800x3d + 5070ti.
waryag
Member

Bloodfallen: 06.07.2025 02:35Доброго здоров'я! Запланував оновити відяху і стало таке питання: Або 5080 і залишаю проц r5 7500f (в майбутньому плануючи його оновити) або ставлю 5070ti, 7500f продається і втикається щось типу 7800x3d. Ваші думки?)
Для ААА синглових ігор упор буде в відяху, для змагального мультиплеєру в приоритеті високий фпс.

Відправлено через 6 хвилин 7 секунд:
МОНАХ: 06.07.2025 03:08Моя Ноктуа зараз стала на паузу - чекають "відмашки" на складі від виробника (під завоз), то ж радо зменшу бюджет на охлад з 8000 до 5000-6000грн.. Є якісь кандидати на заміну Нокти? З того, що я знаходив, як мінімум, БіКвайти ведуть себе не дуже адекватно з новими процами і, ніби, Арктік адекватно себе показує (хоча - це не точно, я поки не дуже щільно тему промоніторив - в процесі. За одну Нокту другої генерації точно був спокійний).
Можете взяти діпкул ак620 чи термалрайтовський асасін, але якість вентиляторів не та. (Але багатьох задовольняє)
МОНАХ: 06.07.2025 03:08Так і є - це моє повсякдення в комп'ютерному житті, якщо так можна виразитись. Я складаю собі системи, щоб на них працювати і якщо вони працюють і роблять свою роботу, задовільняючи мене - то для чого перезбирати систему кожні кілька років? Я Вам більше скажу - я навіть ніколи і не пробував намагатися продати хоч один із своїх б/у (хоча всі вони в робочому стані, починаючи з "кори дуба" 2008-го року), оскільки сам ненавиджу б/у-деталі, навіть, якщо вони робочі - виключно по домовленості з людиною, яка добре знає мене або яку добре знаю я, бо "впарювати" я не вмію і не хочу - немає у мене таланту комерційного, вибачте, так що ж - тепер я не маю права зробити запит до більш знаючих в збірках людей на допомогу, бо збираю машину на 10 років і значить автоматично випадаю з клану "шустрих і прошарених" ПК-ділків і тим самим "не достоїн честі"? :D
А з позицією "я в доміку і мені насрати на актуальність заліза" навіщо вам витрачати купу грошей на АМ5?
Знайдіть комплект на АМ4 (чи найдешевший ам5 з 7500ф) за копійки і сидіть на ньому, поки зайві гроші знову не почнуть тиснути на карман. :idea:
STARL1GHT
Member

МОНАХ: 30.06.2025 15:45 ► “Чорт забирай, цей час настав!:gigi: ((С) … не пам’ятаю, хто сказав).

►► Орієнтовний бюджет 90k

► Системник збирається з прицілом на, орієнтовно, 10 років, з передбачуваним апгрейдом
► Спектр робіт:
60% - 2D-графіка, частково 3D-графіка і робота з програмами та додатками, що містять в тій чи іншій мірі ШІ або його складові;
20% - відеоігри (типові - “S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl”, “The Witcher 3: Wild Hunt”, “Cyberpunk 2077”, “Subnautica”… і їхні наступники в перспективі; головна вимога: аби не нижче 30 фпс на розширенні 1440);
20% - онлайн-робота відразу в 2 браузерах із відкриттям десятків вкладок та купою різного іншого “непотребу” - кілька вікон Провідника, захоплювачі-редактори графіки/відео, аудіоплеєр, pdf-компілятори, віртуальні машини… інша подібна лабуда.
Раз ви до сих пір "працюєте" на 4 ядерному Івіку, читаю Вас і розумію що вам і умовного Ryzen 7700, ймовірніше всього, хватило. З відповідним спеком до нього.
спойлер
В решті-решт ніщо потім не заважатиме продати, релізі Ryzen 10000.
BolKunz
Junior

Приветствую
Есть компьютер
процессор - i7 4770 + кулер be quiet! Pure Rock (первая ревизия без креплений для AM4)
материнская плата - Asus H87 Pro
оперативная память - 16 Гб какая то китайская
видеокарта - MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB
блок питания - Chieftec Vega M 850 Вт (PPG-850-C)
корпус - Aerocool Aero-1000 Black
монитор - 23.8" Lenovo L24i-40 1080р, 100Гц

На текущий момент компьютер используется для поиграть в выходные дни - WOT, Metro Exodus, Witcher 3 Wild Hunt, Borderlands, Dying Light, Crysis Remastered
В будущем хотелось бы поиграть God of War, Dying Light 2, Last of Us и что то еще, что меня заинтересует.

Планирую обновить платформу на свежие компоненты - МП, процессор, память (скорее всего и кулер) с расчетом на возможную замену ВК в будущем на 3080/4070/5060/5070 или на что то от Радеон (зависит от потребностей и средств).

Бюджет на текущий апгрейт примерно 13-15к. Сценарий использования как написано выше, разгоном не занимаюсь.
Хочу стабильную систему - один раз настроил, она работает, я туда не лезу.
Буду благодарен за варианты сборок с кулером. Разводить спор не собираюсь, возможно что то спрошу еще, чтобы послушать мнение.
Еще есть вопрос по текущему кулеру. В случае чего, можно ли к нему подобрать крепление под ам5? Писал в поддержку be quiet!, они не могут помочь.
lordep
Member

BolKunz: 07.07.2025 12:51 Приветствую
Есть компьютер
процессор - i7 4770 + кулер be quiet! Pure Rock (первая ревизия без креплений для AM4)
материнская плата - Asus H87 Pro
оперативная память - 16 Гб какая то китайская
видеокарта - MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB
блок питания - Chieftec Vega M 850 Вт (PPG-850-C)
корпус - Aerocool Aero-1000 Black
монитор - 23.8" Lenovo L24i-40 1080р, 100Гц

На текущий момент компьютер используется для поиграть в выходные дни - WOT, Metro Exodus, Witcher 3 Wild Hunt, Borderlands, Dying Light, Crysis Remastered
В будущем хотелось бы поиграть God of War, Dying Light 2, Last of Us и что то еще, что меня заинтересует.

Планирую обновить платформу на свежие компоненты - МП, процессор, память (скорее всего и кулер) с расчетом на возможную замену ВК в будущем на 3080/4070/5060/5070 или на что то от Радеон (зависит от потребностей и средств).

Бюджет на текущий апгрейт примерно 13-15к. Сценарий использования как написано выше, разгоном не занимаюсь.
Хочу стабильную систему - один раз настроил, она работает, я туда не лезу.
Буду благодарен за варианты сборок с кулером. Разводить спор не собираюсь, возможно что то спрошу еще, чтобы послушать мнение.
Еще есть вопрос по текущему кулеру. В случае чего, можно ли к нему подобрать крепление под ам5? Писал в поддержку be quiet!, они не могут помочь.
Як варіант...
Процесор AMD Ryzen 5 7500F (100-000000597)
Повітряне охолодження ID-COOLING SE-214-XT Basic
Материнська плата ASRock B650M-H/M.2+
Пам'ять для настільних комп'ютерів PATRIOT 32 GB (2x16GB) DDR5 6000 MHz Viper Venom (PVV532G600C36K)
= 14 593 грн (exe.ua)
https://hotline.ua/ua/buymatrix/a5f0d277e836b9580870/
спойлер
Изображение
VladimirV
Member

BolKunz
В темі ЦП вам відповідали вже
ASRock B650M-H/M.2+
GOODRAM 32 GB DDR5 6000
Jonsbo CR-1400 DV2 наприклад тут Enko , або економ варіант на 4 трубки ID-COOLING SE-214-XT
Проц на барахолці 5к Алік я так розумію - не ваш варіант Барахолка
А також є варіанти і на АМ4 і на 1700, а нижче вже не варто дивитись.
Ответить