Новости
Последние статьи и обзоры
Огляд та тестування материнської плати MSI MPG X870E EDGE TI WIFI для платформи AMD Socket AM5
-
kairo
Member
Пропоную обговорити Огляд та тестування материнської плати MSI MPG X870E EDGE TI WIFI для платформи AMD Socket AM5
Маю схожу материнку - MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI. Основна відмінність цієї плати, білий колір та наявність RGB. По материнці, цілком задоволений, все "по-багатому". Із недоліків хіба софт Cooling Wizard керує корпусними вентилями лише від температури ЦП та Мосфетів. Враховуючи "холодність" АМДшних проців, в іграх маємо ситуацію, коли відеокарта лупить на 300-400 Вт, а корпусні вентилі працюють на мінімалках, бо в ЦП температура 55 градусів. Інших якихось претензій немає. В попередній моїй материнці Asus ROG STRIX B760-F, були постійні дисконекти ВТ навушників, тут все працює ідеально.
Маю схожу материнку - MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI. Основна відмінність цієї плати, білий колір та наявність RGB. По материнці, цілком задоволений, все "по-багатому". Із недоліків хіба софт Cooling Wizard керує корпусними вентилями лише від температури ЦП та Мосфетів. Враховуючи "холодність" АМДшних проців, в іграх маємо ситуацію, коли відеокарта лупить на 300-400 Вт, а корпусні вентилі працюють на мінімалках, бо в ЦП температура 55 градусів. Інших якихось претензій немає. В попередній моїй материнці Asus ROG STRIX B760-F, були постійні дисконекти ВТ навушників, тут все працює ідеально.
-
Striker
Member
А навіщо юзати якийсь софт, а не виставити в Біосі?kairo: ↑ 04.07.2025 12:47керує корпусними вентилями лише від температури ЦП та Мосфетів
На моїй B850 Tomahawk вентилятори змінюють оберти від температури на материнці (System), вручну підігнав під свої температури і все.
-
kairo
Member
Це рідний софт MSI. Різниці між ним та керуванням в БІОСі немає. Проблема в тому, що температури в материнці малоінформативні, там буде ~50 градусів, що в простої, що в інтенсивному навантаженні на GPU.Striker: ↑ 04.07.2025 14:09А навіщо юзати якийсь софт, а не виставити в Біосі?
-
Striker
Member
kairo
Я не знаю про що ви говорите. На моєму фото видно, як міняється температура і оберти. В іграх в мене 54-56 градусів прогрівається, в простої біля 45 градусів. Це не важко, промоніторити значення в Аіді і вбити приблизні дані в Біос. Потім я ще декілька разів підкорегував поки не знайшов ідеал.
Я не знаю про що ви говорите. На моєму фото видно, як міняється температура і оберти. В іграх в мене 54-56 градусів прогрівається, в простої біля 45 градусів. Це не важко, промоніторити значення в Аіді і вбити приблизні дані в Біос. Потім я ще декілька разів підкорегував поки не знайшов ідеал.
-
kairo
Member
Бо ви мене не чуєте. Cooling Wizard керує вентилями так само, як і Hardware Monitor в БІОСі. Тільки для цього не треба лізти в сам БІОС та можна більш точно налаштувати криву вентилів під різними типами навантаження. Просто вчитайтесь в те, що я написав))Striker: ↑ 04.07.2025 15:40 kairo
Я не знаю про що ви говорите. На моєму фото видно, як міняється температура і оберти.
В мене хороший продув корпусу, тому температури материнки в іграх особливо не відрізняються від температур в простої. В Armoury Crate від ASUS можна було виставити криву одночасно від температур CPU та GPU(та ще від купи інших датчиків при бажанні), що перше зростало, піднімало оберти вентилів.В іграх в мене 54-56 градусів прогрівається, в простої біля 45 градусів. Це не важко, промоніторити значення в Аіді і вбити приблизні дані в Біос. Потім я ще декілька разів підкорегував поки не знайшов ідеал.
-
Striker
Member
kairo
Добре, зрозумів.
Добре, зрозумів.
-
Earanak
Member
О, круть. Обзор обязательно изучу, может чет интересное узнаю.
А пока оставлю отзыв так сказать по этой плате.
Около двух месяцев с этой платой, на профильном конфиге.
В целом выбором доволен. Пожалуй только 2 нюанса.
Первый нюанс напрягает малёха, второй - пофиг.
1.) Несмотря на активацию Memory Context Restore, при полном обесточивании системы (или при внезапном отключении света) будто есть 50% шанс что плата решает начинать тренить тайминги. Хотя они все руками введены и сохранены в профиле биоса и комп десять раз до этого включался и перезагружался с ними без проблем. Все сопротивления, вольтажи, все руками проставил - не помогло. То есть после того как свет вырубили я включаю комп и плата начинает висеть на 15-ом посткоде, минут 5-10, несколько раз перезагружается. Снова залипает. И так может продолжаться часа пол и кстати не факт что она в итоге включится. Самый быстрый вариант это вырубить комп, сбросить биос через кнопку на плате или через CMOS-перемычку, и уже включив выбрать профиль биоса, по крайней мере это занимает в таком случае 10 минут времени и один тренинг на 15-ом посткоде а не 30 минут боли и страданий с пятью перезагрузками. Да, я если что Memory Fail Count пытался снижать это не помогало.
2.) viewtopic.php?p=3994511#p3994511
Ну, мне пофиг потому что я глуховат, плюс писк появляется как я указал только при тестах памяти.
В играх, рендере, простое и других задачах - тишина. Только в бенчмарках на память и мемтестах.
-------------------------------------------
Ах... И да, конечно радует что в Биосе есть возможность отключить USB4 который ворует PCI-E линии.
Что позволяет избежать бифуркции и юзать четыре M.2 SSD по x4 и видяху на х16, т.е ничего не ворует друг у друга.
У многих плат так сделать почему то нельзя. Например у всех старших ASUS плат
Мне нафиг тот USB4 не сдался и задаром, а то что SSD+Видяха работают без усечения по линиям - радует.
Как я разгонял 192гб на ней :
ZenTimings - https://imgur.com/sOWJEjD - Красным отметил тут дичь что плата ставила через Memory Try It.
AIDA64 - https://imgur.com/zxsTX2o - Видал и получше результаты с 192гб ОЗУ в 89гб ПСП и 59ns.
Подробнее - https://www.overclock.net/threads/192gb ... d.1816595/
Сейчас спустился до 1.23V SoC, 1.34V DRAM/VDD/IO/VDDQ. Если что я тестил в Linx Extreme что бы нащупать просадку по SoC.
Оказалось на ней и 6400Mhz/CL32 едут в 192гб, но сейчас времени нету снова все тестить и тд...
Найти результаты нагрева VRM, Проца и прочие нюансы можно тут в CSV-Логе :
viewtopic.php?p=3995181#p3995181
Про сравнение 9950X3D с моим вторым компом на 13900KF (немного софта и игры) :
viewtopic.php?p=3987944#p3987944
+
viewtopic.php?p=3988452#p3988452
А пока оставлю отзыв так сказать по этой плате.
Около двух месяцев с этой платой, на профильном конфиге.
В целом выбором доволен. Пожалуй только 2 нюанса.
Первый нюанс напрягает малёха, второй - пофиг.
1.) Несмотря на активацию Memory Context Restore, при полном обесточивании системы (или при внезапном отключении света) будто есть 50% шанс что плата решает начинать тренить тайминги. Хотя они все руками введены и сохранены в профиле биоса и комп десять раз до этого включался и перезагружался с ними без проблем. Все сопротивления, вольтажи, все руками проставил - не помогло. То есть после того как свет вырубили я включаю комп и плата начинает висеть на 15-ом посткоде, минут 5-10, несколько раз перезагружается. Снова залипает. И так может продолжаться часа пол и кстати не факт что она в итоге включится. Самый быстрый вариант это вырубить комп, сбросить биос через кнопку на плате или через CMOS-перемычку, и уже включив выбрать профиль биоса, по крайней мере это занимает в таком случае 10 минут времени и один тренинг на 15-ом посткоде а не 30 минут боли и страданий с пятью перезагрузками. Да, я если что Memory Fail Count пытался снижать это не помогало.
2.) viewtopic.php?p=3994511#p3994511
Ну, мне пофиг потому что я глуховат, плюс писк появляется как я указал только при тестах памяти.
В играх, рендере, простое и других задачах - тишина. Только в бенчмарках на память и мемтестах.
Ах... И да, конечно радует что в Биосе есть возможность отключить USB4 который ворует PCI-E линии.
Что позволяет избежать бифуркции и юзать четыре M.2 SSD по x4 и видяху на х16, т.е ничего не ворует друг у друга.
У многих плат так сделать почему то нельзя. Например у всех старших ASUS плат
Мне нафиг тот USB4 не сдался и задаром, а то что SSD+Видяха работают без усечения по линиям - радует.
Как я разгонял 192гб на ней :
ZenTimings - https://imgur.com/sOWJEjD - Красным отметил тут дичь что плата ставила через Memory Try It.
AIDA64 - https://imgur.com/zxsTX2o - Видал и получше результаты с 192гб ОЗУ в 89гб ПСП и 59ns.
Подробнее - https://www.overclock.net/threads/192gb ... d.1816595/
Сейчас спустился до 1.23V SoC, 1.34V DRAM/VDD/IO/VDDQ. Если что я тестил в Linx Extreme что бы нащупать просадку по SoC.
Оказалось на ней и 6400Mhz/CL32 едут в 192гб, но сейчас времени нету снова все тестить и тд...
Найти результаты нагрева VRM, Проца и прочие нюансы можно тут в CSV-Логе :
Про сравнение 9950X3D с моим вторым компом на 13900KF (немного софта и игры) :
viewtopic.php?p=3987944#p3987944
+
viewtopic.php?p=3988452#p3988452
-
kairo
Member
В мене такого немає. Ставив ПК на стіл з відкритою кришкою, щоб протестувати нові вентилі Бікваєт на водянці. Запускав різні тести та ігри. Нічого не пищить під тестами. Можливо залежить від БЖ чи від конкретної пам'яті.Earanak: ↑ 04.07.2025 17:532.) viewtopic.php?p=3994511#p3994511
-
Earanak
Member
kairo, без понятия. Меня это не особо напрягает. Писк идентичный на Seasonic Ultra Prime Gold и на BeQuiet Dark Power 13 и при подключении с розетки напрямую и когда комп с зарядной станции работает. Я не вникал в эти все нюансы связанные с 'Coil Whine', спасибо хоть она пищит только в одном этом конкретном сценарии.
-
Mozdev
Member
Ну тут фігово врм, гарячий.
-
l-m
Member
У чотирьох плашок по 48 ГБ більше споживання ніж у двох по 16, вірогідно у цьому причина.kairo: ↑ 04.07.2025 18:58чи від конкретної пам'яті.
-
Earanak
Member
Выходит в моем случае 43.5 градуса при разгоне 9950Х3D до ~230вт и 12 часовом рендере в Короне.Mozdev: ↑ 04.07.2025 20:52 Ну тут фігово врм, гарячий.
Разумеется при всех описанных условиях замера, по следующей ссылке :
В середине графика просадка на 2 градуса - я уже описывал, играл в игру фоном на высоком приоритете в этом промежутке.
-
Striker
Member
Earanak
Я взагалі виключив Memory Context Restore, бо в інших випадках в мене висне біос або синій екран в Віндовс, а тренування кожного разу займає від сили секунд 20 може. Це з моїми таймінгами, які я брав з теми розгону.
Я взагалі виключив Memory Context Restore, бо в інших випадках в мене висне біос або синій екран в Віндовс, а тренування кожного разу займає від сили секунд 20 може. Це з моїми таймінгами, які я брав з теми розгону.
-
ronemun
Advanced Member
ох ця хитрість з другим портом Pcie x16, який розпаяний аж на 1 лінію, і то 3ї версії (всього 1 ГБ/с проти 64 у верхньому слоті)
І головне - як круто - 3 порта x16
Центральний слот, подалі від кулера проца, відеокарта не перекриватиме 2 верхні слоти m2
А в результаті ігри тормозять
Цікаво, хтось підключатиме у новітню плату щось на 1 лінію PCIe у формфакторі х16? саме 16 - другу відеокарту, райдконтролер якийсь.. коли є аж 2 інші слоти х16 з підведеними 16 і 4 лінії
І головне - як круто - 3 порта x16
Центральний слот, подалі від кулера проца, відеокарта не перекриватиме 2 верхні слоти m2
Цікаво, хтось підключатиме у новітню плату щось на 1 лінію PCIe у формфакторі х16? саме 16 - другу відеокарту, райдконтролер якийсь.. коли є аж 2 інші слоти х16 з підведеними 16 і 4 лінії
-
kairo
Member
Якщо людина вставляє відеокарту в центральний слот(який навіть застібки немає), ігноруючи мануал, де чітко написано, що для максимальної продуктивності треба використовувати PCI_E1, то це говорить, що такій людині не варто самостійно збирати ПК. Все таки, якісь мінімальні знання для такої задачі треба мати))ronemun: ↑ 05.07.2025 01:52Центральний слот, подалі від кулера проца, відеокарта не перекриватиме 2 верхні слоти m2
Не зрозумів. PCI_E1 в першу чергу призначений для PCI Express x16 відеокарти. Про це написано в мануалі.Цікаво, хтось підключатиме у новітню плату щось на 1 лінію PCIe у формфакторі х16?
- спойлер
- спойлер
-
ronemun
Advanced Member
kairo
звичайно, що хто прочитає, розбереться і т.п...
Ви розберетесь, а багатьом компи збирають сусіди, знайомі і т.п., для яких 3 слоти з вигляду однакові
верхній затуляє 2 слоти m2 і дуже близько до кулера проца
нижній непідходить для відео з великим радіатором
середній ідеально
Звичайно, я теж дещо прикрашаю, але через деякий після купівлі хто там буде розбиратись як все складено - ну помились, і що? Запустилось, працює, картинка на моніторі є? - так, що вам ще треба?
Очевидно, підключати пристрої з повнорозмірним штирем х16 - відеокарти, райди і т.п.
Але навіщо якщо плата і так має вже 2 нормальних слоти х16 зі знааачно більшою швидкістю - в 64 і в 8 раз відповідно. Невже ще хтось буде 3тю відеокарту вставляти, повільну, якій хватить 1 ГБ/с? В сучасну материнку/проц/память за купу грошей
бо для всього іншого хватає короткі порти x1/х4, + вони й х16 дозволяють якщо є прорізь вкінці слоту, а також є копійчані рейзери з PCIe x1 чи m2, є навіть хаби з PCIe x1 на 4х1 - можна хоч обліпитись тими портами
звичайно, що хто прочитає, розбереться і т.п...
Ви розберетесь, а багатьом компи збирають сусіди, знайомі і т.п., для яких 3 слоти з вигляду однакові
верхній затуляє 2 слоти m2 і дуже близько до кулера проца
нижній непідходить для відео з великим радіатором
середній ідеально
Звичайно, я теж дещо прикрашаю, але через деякий після купівлі хто там буде розбиратись як все складено - ну помились, і що? Запустилось, працює, картинка на моніторі є? - так, що вам ще треба?
я мав на увазі навіщо там 3й порт x16, той що з 1ю підключеною лінією?kairo: ↑ 05.07.2025 02:43 Не зрозумів. PCI_E1 в першу чергу призначений для PCI Express x16 відеокарти. Про це написано в мануалі.
Очевидно, підключати пристрої з повнорозмірним штирем х16 - відеокарти, райди і т.п.
Але навіщо якщо плата і так має вже 2 нормальних слоти х16 зі знааачно більшою швидкістю - в 64 і в 8 раз відповідно. Невже ще хтось буде 3тю відеокарту вставляти, повільну, якій хватить 1 ГБ/с? В сучасну материнку/проц/память за купу грошей
бо для всього іншого хватає короткі порти x1/х4, + вони й х16 дозволяють якщо є прорізь вкінці слоту, а також є копійчані рейзери з PCIe x1 чи m2, є навіть хаби з PCIe x1 на 4х1 - можна хоч обліпитись тими портами
-
Earanak
Member
ronemun, например GPU рендеры типа FSTORM, Octane, Redshift, V-Ray RT не упираются в PCI-E линии (им хватит даже 3.0 х1) и не требуют nVlink/SLI/Crossfire для работы. Ну тип три-четыре штуки 3090-4090 на райзерах для таких задач норм тема. Но в целом конечно понимаю суть недоумения. Еще наверное нейронки могут норм работать в х1 режиме, как и майнинг. Еще есть такие приколы как переходними с M.2 слота на PCI-E, оказывается в M.2 тоже можно видеокарту подключать ))
У меня как то была ASUS Strix Soar аудиокарта рассчитанная на подключение в мелкий PCI-E усеченный слот, но я ее все равно в длинный нижний слот подключал, она там просто надежнее стояла
Если я его отключаю то у меня каждое выключение+включение компа занимает по 10+ минут.
Только перезагрузка нормально работает. Так что его включение это по сути вынужденная мера.
Отправлено спустя 14 минут 39 секунд:
Ну ок я с секундомером замерил, 9 минут 20 секунд от старта компа до рабочего стола. Но это если настройки не слетели )) То есть без колдбута. А с колдбутом он еще и после каждого цикла тренинга перезапускается и снова на 15-ом Посткоде сидит 9+ минут и так 2-3-4 раза или вообще бесконечность пока не сбросишь биос. На моем Интеле такой фигни не было вообще ни разу )) Но я так понял это болячка всех Амудей в целом с 128-192-256гб ОЗУ.
У меня как то была ASUS Strix Soar аудиокарта рассчитанная на подключение в мелкий PCI-E усеченный слот, но я ее все равно в длинный нижний слот подключал, она там просто надежнее стояла
У вас тоже 192гб ОЗУ в разгоне ручном ?Striker: ↑ 05.07.2025 00:42 Earanak
Если я его отключаю то у меня каждое выключение+включение компа занимает по 10+ минут.
Только перезагрузка нормально работает. Так что его включение это по сути вынужденная мера.
Отправлено спустя 14 минут 39 секунд:
Ну ок я с секундомером замерил, 9 минут 20 секунд от старта компа до рабочего стола. Но это если настройки не слетели )) То есть без колдбута. А с колдбутом он еще и после каждого цикла тренинга перезапускается и снова на 15-ом Посткоде сидит 9+ минут и так 2-3-4 раза или вообще бесконечность пока не сбросишь биос. На моем Интеле такой фигни не было вообще ни разу )) Но я так понял это болячка всех Амудей в целом с 128-192-256гб ОЗУ.
-
Striker
Member
Earanak
А мені брат, який вже років з 15 точно займається компами і технікою казав, що купи Інтел і не ї.. мозги, бо як будуть в мене якісь проблеми, то йому не дзвонити) І сказав, що на форумі сидять в основному довбограї і пишуть якусь х... Правий, виходить?
Це стосувалося і процесора, і відеокарти. І сказав, що якщо воно завелося і працює, то не трогай нічого, взагалі. Але я зробив з точністю навпаки і зібрав на АМД, просто більше з цікавості.
Поки задоволений, але деякі нюанси все ж є, як з цим Memory Context Restore.
А мені брат, який вже років з 15 точно займається компами і технікою казав, що купи Інтел і не ї.. мозги, бо як будуть в мене якісь проблеми, то йому не дзвонити) І сказав, що на форумі сидять в основному довбограї і пишуть якусь х... Правий, виходить?
-
Earanak
Member
Striker, я не мыслю в таких рамках. Что на Интеле что на АМД я еще ни разу не сталкивался с чем то настолько плохо отрабатывающим что бы вынудило меня менять железо. Всегда можно было что-то подкрутить, поднастроить, найти компромиссы. Как вот в случае с Memory Context Restore. Где то компромиссов больше, где то меньше, в моменте. Но это для меня не решающий фактор. В последний раз когда меня комп не устраивал прям таки, это было году в 2012-2013, когда у меня был FX-8350. Но это тот самый период когда я еще не вникал в твики-разгон и нюансы железа. Как начал вникать, руками настраивать и точечно подбирать железо под свои нужды - все последующие компы меня более чем устраивали, будь то Интел или АМД.
-
xIIImaL
Member
Юзаю эту плату с апреля - в работе никаких проблем замечено не было . Единственный минус заметил только при сборке пк - новомодный Q-release , или "сунь-вынь ssd одной рукой" - изза того что радиаторы ssd не крепятся на болтах, присутствует неравномерное прилегание термопрокладок к поверхности ссд. Но температура ссд держится в норме, да и хрен с ним. Из главных плюсов - это одна из немногих плат в которую можно сунуть одновременно 4 ссд , не порезав при этом скорость ни на одном из них , и не порезав скорость Pci 5.0 видяхи