Огляд та тестування материнської плати MSI MPG X870E EDGE TI WIFI для платформи AMD Socket AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Огляд та тестування материнської плати MSI MPG X870E EDGE TI WIFI для платформи AMD Socket AM5

Маю схожу материнку - MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI. Основна відмінність цієї плати, білий колір та наявність RGB. По материнці, цілком задоволений, все "по-багатому". Із недоліків хіба софт Cooling Wizard керує корпусними вентилями лише від температури ЦП та Мосфетів. Враховуючи "холодність" АМДшних проців, в іграх маємо ситуацію, коли відеокарта лупить на 300-400 Вт, а корпусні вентилі працюють на мінімалках, бо в ЦП температура 55 градусів. Інших якихось претензій немає. В попередній моїй материнці Asus ROG STRIX B760-F, були постійні дисконекти ВТ навушників, тут все працює ідеально.
Striker
Member

kairo: 04.07.2025 12:47керує корпусними вентилями лише від температури ЦП та Мосфетів
А навіщо юзати якийсь софт, а не виставити в Біосі?
На моїй B850 Tomahawk вентилятори змінюють оберти від температури на материнці (System), вручну підігнав під свої температури і все.
спойлер
Изображение
kairo
Member

Striker: 04.07.2025 14:09А навіщо юзати якийсь софт, а не виставити в Біосі?
Це рідний софт MSI. Різниці між ним та керуванням в БІОСі немає. Проблема в тому, що температури в материнці малоінформативні, там буде ~50 градусів, що в простої, що в інтенсивному навантаженні на GPU.
Striker
Member

kairo
Я не знаю про що ви говорите. На моєму фото видно, як міняється температура і оберти. В іграх в мене 54-56 градусів прогрівається, в простої біля 45 градусів. Це не важко, промоніторити значення в Аіді і вбити приблизні дані в Біос. Потім я ще декілька разів підкорегував поки не знайшов ідеал.
kairo
Member

Striker: 04.07.2025 15:40 kairo
Я не знаю про що ви говорите. На моєму фото видно, як міняється температура і оберти.
Бо ви мене не чуєте. Cooling Wizard керує вентилями так само, як і Hardware Monitor в БІОСі. Тільки для цього не треба лізти в сам БІОС та можна більш точно налаштувати криву вентилів під різними типами навантаження. Просто вчитайтесь в те, що я написав))
В іграх в мене 54-56 градусів прогрівається, в простої біля 45 градусів. Це не важко, промоніторити значення в Аіді і вбити приблизні дані в Біос. Потім я ще декілька разів підкорегував поки не знайшов ідеал.
В мене хороший продув корпусу, тому температури материнки в іграх особливо не відрізняються від температур в простої. В Armoury Crate від ASUS можна було виставити криву одночасно від температур CPU та GPU(та ще від купи інших датчиків при бажанні), що перше зростало, піднімало оберти вентилів.
Striker
Member

kairo
Добре, зрозумів.
Earanak
Member

О, круть. Обзор обязательно изучу, может чет интересное узнаю.

А пока оставлю отзыв так сказать по этой плате.
Около двух месяцев с этой платой, на профильном конфиге.
В целом выбором доволен. Пожалуй только 2 нюанса.
Первый нюанс напрягает малёха, второй - пофиг.

1.) Несмотря на активацию Memory Context Restore, при полном обесточивании системы (или при внезапном отключении света) будто есть 50% шанс что плата решает начинать тренить тайминги. Хотя они все руками введены и сохранены в профиле биоса и комп десять раз до этого включался и перезагружался с ними без проблем. Все сопротивления, вольтажи, все руками проставил - не помогло. То есть после того как свет вырубили я включаю комп и плата начинает висеть на 15-ом посткоде, минут 5-10, несколько раз перезагружается. Снова залипает. И так может продолжаться часа пол и кстати не факт что она в итоге включится. Самый быстрый вариант это вырубить комп, сбросить биос через кнопку на плате или через CMOS-перемычку, и уже включив выбрать профиль биоса, по крайней мере это занимает в таком случае 10 минут времени и один тренинг на 15-ом посткоде а не 30 минут боли и страданий с пятью перезагрузками. Да, я если что Memory Fail Count пытался снижать это не помогало.

2.) viewtopic.php?p=3994511#p3994511
Ну, мне пофиг потому что я глуховат, плюс писк появляется как я указал только при тестах памяти.
В играх, рендере, простое и других задачах - тишина. Только в бенчмарках на память и мемтестах.
-------------------------------------------
Ах... И да, конечно радует что в Биосе есть возможность отключить USB4 который ворует PCI-E линии.
Что позволяет избежать бифуркции и юзать четыре M.2 SSD по x4 и видяху на х16, т.е ничего не ворует друг у друга.
У многих плат так сделать почему то нельзя. Например у всех старших ASUS плат :-/
Мне нафиг тот USB4 не сдался и задаром, а то что SSD+Видяха работают без усечения по линиям - радует.
-------------------------------------------
Как я разгонял 192гб на ней :
ZenTimings - https://imgur.com/sOWJEjD - Красным отметил тут дичь что плата ставила через Memory Try It.
AIDA64 - https://imgur.com/zxsTX2o - Видал и получше результаты с 192гб ОЗУ в 89гб ПСП и 59ns.

Подробнее - https://www.overclock.net/threads/192gb ... d.1816595/
Сейчас спустился до 1.23V SoC, 1.34V DRAM/VDD/IO/VDDQ. Если что я тестил в Linx Extreme что бы нащупать просадку по SoC.
Оказалось на ней и 6400Mhz/CL32 едут в 192гб, но сейчас времени нету снова все тестить и тд...

Найти результаты нагрева VRM, Проца и прочие нюансы можно тут в CSV-Логе :
viewtopic.php?p=3995181#p3995181

Про сравнение 9950X3D с моим вторым компом на 13900KF (немного софта и игры) :
viewtopic.php?p=3987944#p3987944
+
viewtopic.php?p=3988452#p3988452
kairo
Member

Earanak: 04.07.2025 17:532.) viewtopic.php?p=3994511#p3994511
Ну, мне пофиг потому что я глуховат, плюс писк появляется как я указал только при тестах памяти.
В играх, рендере, простое и других задачах - тишина. Только в бенчмарках на память и мемтестах.
В мене такого немає. Ставив ПК на стіл з відкритою кришкою, щоб протестувати нові вентилі Бікваєт на водянці. Запускав різні тести та ігри. Нічого не пищить під тестами. Можливо залежить від БЖ чи від конкретної пам'яті.
Earanak
Member

kairo, без понятия. Меня это не особо напрягает. Писк идентичный на Seasonic Ultra Prime Gold и на BeQuiet Dark Power 13 и при подключении с розетки напрямую и когда комп с зарядной станции работает. Я не вникал в эти все нюансы связанные с 'Coil Whine', спасибо хоть она пищит только в одном этом конкретном сценарии.
Mozdev
Member

Ну тут фігово врм, гарячий.
l-m
Member

kairo: 04.07.2025 18:58чи від конкретної пам'яті.
У чотирьох плашок по 48 ГБ більше споживання ніж у двох по 16, вірогідно у цьому причина.
Earanak
Member

Mozdev: 04.07.2025 20:52 Ну тут фігово врм, гарячий.
Выходит в моем случае 43.5 градуса при разгоне 9950Х3D до ~230вт и 12 часовом рендере в Короне.
Разумеется при всех описанных условиях замера, по следующей ссылке :
viewtopic.php?p=3995181#p3995181

В середине графика просадка на 2 градуса - я уже описывал, играл в игру фоном на высоком приоритете в этом промежутке.
Вложения
GenericLogViewer_Jnkbr61GZD.png
Striker
Member

Earanak
Я взагалі виключив Memory Context Restore, бо в інших випадках в мене висне біос або синій екран в Віндовс, а тренування кожного разу займає від сили секунд 20 може. Це з моїми таймінгами, які я брав з теми розгону.
ronemun
Advanced Member

ох ця хитрість з другим портом Pcie x16, який розпаяний аж на 1 лінію, і то 3ї версії (всього 1 ГБ/с проти 64 у верхньому слоті) :laugh:
І головне - як круто - 3 порта x16 :super:
Центральний слот, подалі від кулера проца, відеокарта не перекриватиме 2 верхні слоти m2
А в результаті ігри тормозять :lol:
Цікаво, хтось підключатиме у новітню плату щось на 1 лінію PCIe у формфакторі х16? саме 16 - другу відеокарту, райдконтролер якийсь.. коли є аж 2 інші слоти х16 з підведеними 16 і 4 лінії
kairo
Member

ronemun: 05.07.2025 01:52Центральний слот, подалі від кулера проца, відеокарта не перекриватиме 2 верхні слоти m2
А в результаті ігри тормозять
Якщо людина вставляє відеокарту в центральний слот(який навіть застібки немає), ігноруючи мануал, де чітко написано, що для максимальної продуктивності треба використовувати PCI_E1, то це говорить, що такій людині не варто самостійно збирати ПК. Все таки, якісь мінімальні знання для такої задачі треба мати))
Цікаво, хтось підключатиме у новітню плату щось на 1 лінію PCIe у формфакторі х16?
Не зрозумів. PCI_E1 в першу чергу призначений для PCI Express x16 відеокарти. Про це написано в мануалі.
спойлер
Screenshot 2025-07-05 024036.png
спойлер
Screenshot 2025-07-05 024624.png
ronemun
Advanced Member

kairo
звичайно, що хто прочитає, розбереться і т.п...
Ви розберетесь, а багатьом компи збирають сусіди, знайомі і т.п., для яких 3 слоти з вигляду однакові
верхній затуляє 2 слоти m2 і дуже близько до кулера проца
нижній непідходить для відео з великим радіатором
середній ідеально
Звичайно, я теж дещо прикрашаю, але через деякий після купівлі хто там буде розбиратись як все складено - ну помились, і що? Запустилось, працює, картинка на моніторі є? - так, що вам ще треба?
kairo: 05.07.2025 02:43 Не зрозумів. PCI_E1 в першу чергу призначений для PCI Express x16 відеокарти. Про це написано в мануалі.
я мав на увазі навіщо там 3й порт x16, той що з 1ю підключеною лінією?
Очевидно, підключати пристрої з повнорозмірним штирем х16 - відеокарти, райди і т.п.
Але навіщо якщо плата і так має вже 2 нормальних слоти х16 зі знааачно більшою швидкістю - в 64 і в 8 раз відповідно. Невже ще хтось буде 3тю відеокарту вставляти, повільну, якій хватить 1 ГБ/с? В сучасну материнку/проц/память за купу грошей
бо для всього іншого хватає короткі порти x1/х4, + вони й х16 дозволяють якщо є прорізь вкінці слоту, а також є копійчані рейзери з PCIe x1 чи m2, є навіть хаби з PCIe x1 на 4х1 - можна хоч обліпитись тими портами
Earanak
Member

ronemun, например GPU рендеры типа FSTORM, Octane, Redshift, V-Ray RT не упираются в PCI-E линии (им хватит даже 3.0 х1) и не требуют nVlink/SLI/Crossfire для работы. Ну тип три-четыре штуки 3090-4090 на райзерах для таких задач норм тема. Но в целом конечно понимаю суть недоумения. Еще наверное нейронки могут норм работать в х1 режиме, как и майнинг. Еще есть такие приколы как переходними с M.2 слота на PCI-E, оказывается в M.2 тоже можно видеокарту подключать ))

У меня как то была ASUS Strix Soar аудиокарта рассчитанная на подключение в мелкий PCI-E усеченный слот, но я ее все равно в длинный нижний слот подключал, она там просто надежнее стояла :gigi:
Striker: 05.07.2025 00:42 Earanak
Я взагалі виключив Memory Context Restore, бо в інших випадках в мене висне біос або синій екран в Віндовс, а тренування кожного разу займає від сили секунд 20 може. Це з моїми таймінгами, які я брав з теми розгону.
У вас тоже 192гб ОЗУ в разгоне ручном ?
Если я его отключаю то у меня каждое выключение+включение компа занимает по 10+ минут.
Только перезагрузка нормально работает. Так что его включение это по сути вынужденная мера.

Отправлено спустя 14 минут 39 секунд:
Ну ок я с секундомером замерил, 9 минут 20 секунд от старта компа до рабочего стола. Но это если настройки не слетели )) То есть без колдбута. А с колдбутом он еще и после каждого цикла тренинга перезапускается и снова на 15-ом Посткоде сидит 9+ минут и так 2-3-4 раза или вообще бесконечность пока не сбросишь биос. На моем Интеле такой фигни не было вообще ни разу )) Но я так понял это болячка всех Амудей в целом с 128-192-256гб ОЗУ.
Striker
Member

Earanak
А мені брат, який вже років з 15 точно займається компами і технікою казав, що купи Інтел і не ї.. мозги, бо як будуть в мене якісь проблеми, то йому не дзвонити) І сказав, що на форумі сидять в основному довбограї і пишуть якусь х... Правий, виходить? :D Це стосувалося і процесора, і відеокарти. І сказав, що якщо воно завелося і працює, то не трогай нічого, взагалі. Але я зробив з точністю навпаки і зібрав на АМД, просто більше з цікавості. :-P Поки задоволений, але деякі нюанси все ж є, як з цим Memory Context Restore.
Earanak
Member

Striker, я не мыслю в таких рамках. Что на Интеле что на АМД я еще ни разу не сталкивался с чем то настолько плохо отрабатывающим что бы вынудило меня менять железо. Всегда можно было что-то подкрутить, поднастроить, найти компромиссы. Как вот в случае с Memory Context Restore. Где то компромиссов больше, где то меньше, в моменте. Но это для меня не решающий фактор. В последний раз когда меня комп не устраивал прям таки, это было году в 2012-2013, когда у меня был FX-8350. Но это тот самый период когда я еще не вникал в твики-разгон и нюансы железа. Как начал вникать, руками настраивать и точечно подбирать железо под свои нужды - все последующие компы меня более чем устраивали, будь то Интел или АМД.
xIIImaL
Member

Юзаю эту плату с апреля - в работе никаких проблем замечено не было . Единственный минус заметил только при сборке пк - новомодный Q-release , или "сунь-вынь ssd одной рукой" - изза того что радиаторы ssd не крепятся на болтах, присутствует неравномерное прилегание термопрокладок к поверхности ссд. Но температура ссд держится в норме, да и хрен с ним. Из главных плюсов - это одна из немногих плат в которую можно сунуть одновременно 4 ссд , не порезав при этом скорость ни на одном из них , и не порезав скорость Pci 5.0 видяхи :beer:
Ответить