Новини
Останні статті і огляди
Процесори Intel Nova Lake принесуть 10% приріст однопотокової та 60% збільшення багатопотокової продуктивності
-
tornadox
Member
Очікуємо прометея армового в коментарях з повідомленнями:
"Я за прогрес, а ви за регрес!"
"Х86 тупикова платформа, майбутнє за АРМ"
І тому подібне.
"Я за прогрес, а ви за регрес!"
"Х86 тупикова платформа, майбутнє за АРМ"
І тому подібне.
-
l-m
Member
Це так, але все ж у Інтел краща підкладка та менша фізична відстань між кристалами.Scoffer: ↑ 29.06.2025 14:55Ніяк. Це неможливо чисто фізично.l-m: ↑ 29.06.2025 13:19Цікаво наскільки добре Інтел впорається з між'ядерним зв'язком між 2 чиплетами з P+E ядрам.
Також у АМД занадто тугий "комутатор" Інфініті фабрики, який примудряється навіть на монокристалі додавати кінську затримку.
Тож в теорії Інтел може зробити краще.
Але на практиці перший млинець нанівець та в Arrow Lake вони примудрились зробити навіть гірше за АМД. Тому й питання, чи будуть виправляти, та наскільки успішно.
Логічно. З багатьох причинScoffer: ↑ 29.06.2025 14:55 Тому я давно топлю за Р-ядра окремо і Е-ядра окремо, а не оце все.
АМД можливо теж не завадило зробити другий чиплет з компактними ядрами, типу 12 Zen6 + 18-24 Zen6c, щоб не поступатись у цих перегонах багатоядерності.
-
waryag
Member
Они убрали НТ. Цену никто не снизит. Скорее эти жирные чипы подорожают.DuckRider: ↑ 29.06.2025 13:24Отлично, а теперь уберите микроядра, оставьте 16/16 больших и снизьте цену
І відключати по 6-10 Р-ядер в молодших моделях?Scoffer: ↑ 29.06.2025 14:55Тому я давно топлю за Р-ядра окремо і Е-ядра окремо, а не оце все.
Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
Гірше за минуле покоління на старому техпроцесі.l-m: ↑ 29.06.2025 15:26Але на практиці перший млинець нанівець та в Arrow Lake вони примудрились зробити навіть гірше за АМД.
-
Nekros
Member
А навіщо вони окремо якщо тоді можна просто залишити лише тільки Р ядра?Scoffer: ↑ 29.06.2025 14:55Ніяк. Це неможливо чисто фізично. Тому я давно топлю за Р-ядра окремо і Е-ядра окремо, а не оце все.l-m: ↑ 29.06.2025 13:19Цікаво наскільки добре Інтел впорається з між'ядерним зв'язком між 2 чиплетами з P+E ядрам.
-
l-m
Member
Для рекордів папуг у СінебенчіNekros: ↑ 29.06.2025 15:30 А навіщо вони окремо
-
Afit
Member
Так в статье же и сказано, что будет новый использоваться. LGA1951.proos: ↑ 29.06.2025 10:57 А новый сокет принесут?
-
yurius_r
Member
tornadox
ARM то вже застаріле все, сьогодні RISC-V на хайпі. Але щось не взлітає
ARM то вже застаріле все, сьогодні RISC-V на хайпі. Але щось не взлітає
-
Earanak
Member
Круто, если правда то +60% это как было между 2700Х и 3950Х 
Ну а как там в играх, в общем то пофиг. Мне и на 13900KF игралось норм
Ну а как там в играх, в общем то пофиг. Мне и на 13900KF игралось норм
-
Sashkotem
Member
Хтось може пояснити для чого стільки ядер
-
dext
Member
- 10% ST цілком нормальний приріст між генераціями, суттєво більший можливий лише після "низької бази" (FX/P4), чого вже ніколи не буде
- [майже] ніхто не буде з поточного покоління оновлюватись заради 10% ST, от за 2-4 - якраз набереться 20-30-40%
- якщо і оновлюватись з поточного то лише заради MT - і тут все ок
- на загальний ST скор GeekBench дивитись не варто, дивіться окоремі тести, бо на загальний сильно впливає те ж шифрування, яке спотворює результат
- [майже] ніхто не буде з поточного покоління оновлюватись заради 10% ST, от за 2-4 - якраз набереться 20-30-40%
- якщо і оновлюватись з поточного то лише заради MT - і тут все ок
- на загальний ST скор GeekBench дивитись не варто, дивіться окоремі тести, бо на загальний сильно впливає те ж шифрування, яке спотворює результат
-
Earanak
Member
Corona Render/V-Ray/Maxwell/Cycles и тд. CPU Рендеры. На GPU далеко не все можно рендрить из за инклюзивной памяти в mGPU сборках. Да и в самих ограничениях GPU-Рендеров типа RedShift/FSTORM/Octane и тд. Например в Архитектурной Визуализации такие процы будут в самый раз залетать. Так как Тредриперы неадекватно дорогие и при этом не сказать что сильно шустрые. Особенно учитывая что есть - дистрибутивный сетевой рендер. Который выдает 99% КПД. Т.е взял второй комп получил х2 к скорости, взял еще два компа получил еще х2 к скорости и тд. К примеру Тредрипер который бьет 100к CBR23 баллов будет стоить как четыре или даже пять компов на 9950Х которые будут совокупно бить 180к/225к, по грубым прикидкам. Есть конечно всякие двуголовые QS/ES Зионы и Epyc-и Б/У-шные, там соотношение это получше будет.Sashkotem: ↑ 29.06.2025 16:53 Хтось може пояснити для чого стільки ядер
В общем - 5950X/13900-14900K/9950X/285K это писк моды среди моих коллег.
Я вот например на 13900KF+9950X3D 6 секунд анимации в 1080p/30FPS рендрил около 6 часов (180 кадров, ~4 минуты на кадр, на 1 компе).
Ну или 16к Панораму на одном компе порядка 6 часов приходится рендрить, и то с денойзером в финале.
И конечно не всегда нужно анимации или 16к панорамы рендрить. И иногда это не критично, и можно на ночь поставить.
Ну это так. Я расписал просто для понимания временных затрат на рендер.
-
Sashkotem
Member
Earanak
Окей рендери, але це ж десктопний проц, не робоча станція, потрібна ігрова продуктивність плюс шоб там фотошопи автокади тягнуло, ну шоб розкрило умовну 5080 бо на більше у покупця грошей не буде, як вони позиціонують ці процесори, я в шоці
Окей рендери, але це ж десктопний проц, не робоча станція, потрібна ігрова продуктивність плюс шоб там фотошопи автокади тягнуло, ну шоб розкрило умовну 5080 бо на більше у покупця грошей не буде, як вони позиціонують ці процесори, я в шоці
-
Earanak
Member
Sashkotem, я ведь подробно объяснил почему в моей профессии преимущественно используют десктопы вместо HEDT, Серверов. И так было со времен FX-8350. Бывали конечно исключения, когда 3930K, 5820K, 6800K на HEDT стоили адекватных денег. Но это были исключения. Вы спрашивали - зачем ? Я вот и привел в пример мою профессию. Уверен есть и другие сферы деятельности где десктопы на гору ядер - предпочтительны. Игруны в игрульки возьмут себе модель с меньшим количеством ядер, разумеется. Точно так же и у AMD, игрун скорее возьмет 9800X3D чем 9950X3D.
-
Sashkotem
Member
Earanak
Погодьтесь що ви і ваші колеги по рендерінгу не масова цільова аудиторія, це прекрасно що нові процесори підходять хоч комусь, як вони їх продавати то будуть, а я знаю мінус сто баксів із цінника сходу і це стає реально хорошою пропозицією.
Погодьтесь що ви і ваші колеги по рендерінгу не масова цільова аудиторія, це прекрасно що нові процесори підходять хоч комусь, як вони їх продавати то будуть, а я знаю мінус сто баксів із цінника сходу і це стає реально хорошою пропозицією.
-
Earanak
Member
Sashkotem, эы... Ну да. А какое мне дело до массовой целевой аудитории, мне плевать )) Если бы вы сразу уточнили что речь про целесообразность многоядерной модели для массовой аудитории - я бы даже и писать ничего не стал
Но с таким же успехом я бы спросил на кой черт АМД тогда делали 3950Х в 2019 году, тоже ведь не для массовой аудитории, еще и этим прикончили своих же пчелов на 1950Х/2950X Тредриперах 
-
s1nedus
Member
Для массовой аудитории нужны игры, а в 2к/4к на ультрах идёт упор на видюху и разницы между процами нет. Кроме 5% игр, типа BG3 которой и в 4к проц нужен. Ну или ультра герцовка, но там и графику не выкручиваютSashkotem: ↑ 29.06.2025 17:22 Earanak
-
gamersfan
Member
Так це ж було вже "кучма.jpg"Gelonyrum: ↑ 29.06.2025 12:14 Принесли б в користувацький сегмент 4 канальність, от це була б хоч якась інновація, а так... 10%? Це ж ніщо.
И четерехканал и кэш л4, у старых i7-5820k и ему подобных. Реально, такое бы с новыми техпроцессами прикольно посмотреть было
-
Kashtan
Member
Ви маєте рацію по результатам.ronemun: ↑ 29.06.2025 12:23 Kashtan
перевіряйте результати які вписуєте, хоча б приблизно
у вас в 3DMark - Time Spy Extreme (CPU):
19921 очок звідси -, де всі ядра включені - 8p+16e.
а 15491 - звідси, де тільки p-ядра, і внизу чітко написано: E-Cores Disabled
І не тре казати що збоку пише ніби 24 ядра - там всі результати перевірте очима, в багатьох зліва внизу в описі проца підписано: E-Cores Disabled.
Звідти очевидно:
1. без e-ядер, тільки 8p ядра, Core 13-14 покоління @6100-6300МГц дають 15500+ очок, точно на рівні тільки 8p ядер core 285k@5500. Але в останніх немає гіпертрейдінгу, який дуже сильно додає в цьому тесті, тож вони мають IPC такий що на нижчій частоті і без HT працюють не гірше
2. з 16ма e-ядрами@4900 Core 13-14 покоління 8p@6100МГц дають менше 20к, тобто е-ядра там дно. Сучасні e-ядра в arrowlake працюють на рівні з p-ядрами, крім важких обчислень fpu 256 біт, а в NovaLake e-ядра отримають повну швидкість на 256 біт, +AVX512 найсучасніший - AVX10.2, і значить будуть сильніші навіть ніж сучасні p-ядра!
Щодо статті:
1. ясно, що нові p-core теж будуть мати AVX10.2, а це вже значить що 10% згідно статті відноситься лише до IPC, тобто швидкість на такт. В реалі з AVX10.2 швидкіт рендеру/ШІ/кодування відео і т.п. виросте в 1,5-2 рази на тій же частоті
2. в нових процах на новому техпроцесі Інтел будуть вищі частоти ніж 5,5-5,7
3. буде більше кешу - саме він є обмеженням зараз
4. контролер памяті буде разом з ядрами, а не як зараз - на другому кристалі десь за 2ма-3ма кільцями
Але в цілому - таблицею не передбачено було вимкнення ядер, 24 ядра та й поготів.
І потім це ніяк не виправдовує відставання арроу в однопотоці, тому ж джікбенч 5 який я привів, і головне в ігрових фпс.
-
Nikolay Yeryomenko
Member
Нічого собі процесор 9800X3D для масової аудиторії за свою ціну.s1nedus: ↑ 29.06.2025 17:40Для массовой аудитории нужны игры
Для чого роблять процесори з багатьма ядрами? Щоб теж гроші заробити і щоб ті кому треба працювати могли комфортніше і швидше це робити.
За ігри платиш ти, за роботу платять тобі.