Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Smok
Member

Повідомлення

artko
а яка реальна швидкість MT7922 в режимі AP?
Васильович
Member

Повідомлення

Avenger80: 14.06.2025 09:33А самый главный вопрос - на фига простому среднестатистическому пользователю? А так, конечно, круто.
Бо це тема "Вибір роутера", а не "Вибір роутера простому среднестатистическому пользователю" :learn:

ІМХО, весь час зводити питання до якогось гіпотетичного середньостатистичного користувача - то моветон та шлях в нікуди.
Це ж форум оверклокерів, які якраз повинні нести свої знання та досвід для менш "прошарених" людей зі свого оточення.
Мій особистий досвід показує, що коли налаштувати технічно не продвинутим друзям вдома торренти, Plex, librespeed, бекапи на домашньому "сервері" (камон, та то просто старий комп без монітора) - вони з превеликим задоволенням будуть цим користуватися. І поки там фізично щось не зламається - ніякого обслуговування особливо і не треба (сервер всеодно в локалці, на секюріті можна трохи підзабити). Наприклад, в одного товаришу ще до початку 2025 працювала така система на OpenMediaVault 4, яку я налаштовував ще при янику дуже давно.
AFU_power
Member

Повідомлення

Smok: 14.06.2025 11:03зрозумів, думав може у вас там не proxmox)
У мене на тому що показав не проксмокс, опенврт напряму на залізі з дуалваном балансування між старлінком та оптикою, бо немає підтримки у 2600к vt-d і проксмокс накрився мідним тазом. Але я до опенврт додаю все чого не вистачає докером, єдина проблема - неможливість використати встройку хоч для якогось декодінга-транскодінга ітд, все роблю на проці. Джелліфін здатен забезпечити 80-90фпс транскода на процу.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Avenger80
та до чого тут професійні цілі? Нехай і відрізняється але це все ще побутове використання. Так, вимагає більше навичок і знань від користувача для налаштування, але для користування вже значно лояльніше до пересічного. Що цікавіше, - а відколи орієнтир взятий виключно на пересічного користувача? Тобто інші кейси ми не розглядаємо? :rotate:
Ви самі вже на цьому шляху, коли підключили HDD до свого роутера, - вам явно сподобався функціонал який ви отримали. ;) А тепер уявіть що це ще зручніше, швидше та функціональніше. Після користування чимось подібним вже важко буде відмовитись від подібного. От вам і вся дилема. І не потрібно приплітати якісь міфічні "професійні цілі системного адміністрування". Якось так.
crumd
Member

Повідомлення

Avenger80: Это уже сервер получается для организации, а не роутер для домашних целей...
Что это за держустанова такая что нет денег на нормальный Циско? Бюджет "освоят" и поналепят всяких опенсоплей, которые сыпятся при малейшем вздрагивании.
Василькович: Це ж форум оверклокерів, які якраз повинні нести свої знання та досвід для менш "прошарених" людей зі свого оточення.
Это развлечение для красноглазых гиков-тинейджеров. Взрослые люди такой хней уже не страдают. Взрослые занимаются зарабатыванием и тратой денег. Поэтому им интересней купить нормальный роутер в магазине, настроить за 5 минут и забыть где он стоит.
Востаннє редагувалось 14.06.2025 13:47 користувачем crumd, всього редагувалось 1 раз.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

AFU_power
У мене був Dell OptiPlex 790 з i5-2400 і підтримка vt-d була. От трясця, - щойно глянув на Intel Ark і таки дійсно немає підтримки :rotate:
Я б у вашому випадку для транскодування докупив хоча б nvidia quadro p400 як я в свій час, - в 3 потоки може кодувати та декодувати h264 та h265. 50-70W споживання скосили б, і проц розвантажили. Бо типове споживання системи під середнім навантаженням покоління Sandy Bridge 110-150W.
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 14.06.2025 13:32Ви самі вже на цьому шляху, коли підключили HDD до свого роутера, - вам явно сподобався функціонал який ви отримали. ;) А тепер уявіть що це ще зручніше, швидше та функціональніше. Після користування чимось подібним вже важко буде відмовитись від подібного. От вам і вся дилема. І не потрібно приплітати якісь міфічні "професійні цілі системного адміністрування". Якось так.
100% правы. :) Просто как послушаешь на форуме людей - 90% - нужен просто тупо раздатчик инета - типа медиаконвертер LAN-WIFI и чтоб тупо стоял в углу пылился, остальным чуть больше, а ещё меньшему контингенту - то, что вы описываете две страницы. Если со стороны послушать - то, чисто гиковская тема две страницы идёт.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

crumd
Мабуть ви мали на увазі сипляться як TP-Link. Будьте чесними з собою.
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 14.06.2025 13:41Бо типове споживання системи під середнім навантаженням покоління Sandy Bridge 110-150W.
Согласен, так оно и есть... Но это обычный комп.
AFU_power
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 14.06.2025 13:41 AFU_power
У мене був Dell OptiPlex 790 з i5-2400 і підтримка vt-d була. От трясця, - щойно глянув на Intel Ark і таки дійсно немає підтримки :rotate:
Я б у вашому випадку для транскодування докупив хоча б nvidia quadro p400 як я в свій час, - в 3 потоки може кодувати та декодувати h264 та h265. 50-70W споживання скосили б, і проц розвантажили. Бо типове споживання системи під середнім навантаженням покоління Sandy Bridge 110-150W.
Опенврт не може підняти карти хоч якісь, немає готових модулів, треба компілювати. Я вже не парився, бо електрика не оплачується, проц і так неслабо транскодує, можна ще по рофлу розігнати його до 5ггц(мать же оверклокерська) і транскодувати ще швидше. Тим не менш, це все не моє залізо, але я один з юзерів цієї мережі.
Ця вся задумка була із-за того що:
1. Всі не бачили сенсу скидуватись за шлюз за 5 тисяч, бо тплінка Archer ax12 достатньо(ні, він постійно завісав)
2. Позбавити потреби мануально перетикати Інтернет кабелі коли пропадає оптика на старлінк.
3. Спробувати себе в чомусь новому, а саме в налаштуванні опенврт на голому залізі.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Avenger80
Ну тут не буду лукавити, - є для цього всього навіть узагальнене тлумачення, - homelab. Але будемо чесні до кінця, є готові рішення для подібного, - NAS і в більшості своїх варіантів вони орієнтовані на більш широку аудиторію, "пересічного користувача" якщо так зручніше. ;) Те що ми обговорюємо, в тій самій площині але з більшим контролем зі сторони користувача, та більш універсальне по своїй природі. А також не забувайте, що в наш час готових рішень, документації та скриптів для швидкого налаштування чогось подібного просто неймовірна кількість. Було б бажання. І на це не потрібна купа грошей, теж не забувайте.

Відправлено через 3 хвилини 47 секунд:
AFU_power
Поняв. Питань немає. :)
artko
Member

Повідомлення

Smok: 14.06.2025 12:50 artko
а яка реальна швидкість MT7922 в режимі AP?
~850мбіт/сек. ( клієнт 802.11aх 2х80мгц полоса.) вичавлював. але одночасно тільки один диапазон, бо це клієнтський адаптер.
strang
Member

Повідомлення

artko: 14.06.2025 09:53а щодо навіщо - ну.. в мене, наприклад, він забезпечує домашній фотоархив з пошуком накшалт "кіт сірий", "корпус комп'ютерний" і т.п.
immich?

все ніяк руки не дійдеть розібратися з ним...
AFU_power
Member

Повідомлення

strang: 14.06.2025 17:43
artko: 14.06.2025 09:53а щодо навіщо - ну.. в мене, наприклад, він забезпечує домашній фотоархив з пошуком накшалт "кіт сірий", "корпус комп'ютерний" і т.п.
immich?

все ніяк руки не дійдеть розібратися з ним...
А там насправді нічого складного, я теж ним користуюсь. На встройці Інтел транскод та прискорення розпізнавання облич через openvino
strang
Member

Повідомлення

AFU_power: 14.06.2025 19:10А там насправді нічого складного, я теж ним користуюсь.
я поставить поставив
але детальні налаштування ( шоб воно з телефону сінкалось на сервер коли до локалки підключено і тп...) не чіпав :-/
AFU_power
Member

Повідомлення

strang: 14.06.2025 19:15
AFU_power: 14.06.2025 19:10А там насправді нічого складного, я теж ним користуюсь.
я поставить поставив
але детальні налаштування ( шоб воно з телефону сінкалось на сервер коли до локалки підключено і тп...) не чіпав :-/
Я вже туди закинув архів гугла та архіви дружини з гугла та айклауда, синхронізуємось з мобільних додатків, робимо на оффсайт бекапи раз в два тижні.
спойлер
Screenshot_20250614_191742_Firefox.png
strang
Member

Повідомлення

AFU_power: 14.06.2025 19:18Я вже туди закинув архів гугла та архіви дружини з гугла та айклауда, синхронізуємось з мобільних додатків, робимо на оффсайт бекапи раз в два тижні.
док з офсайту досить чи тре шукати якийсь мануал для чайників на ютубчику?
AFU_power
Member

Повідомлення

strang: 14.06.2025 19:32
AFU_power: 14.06.2025 19:18Я вже туди закинув архів гугла та архіви дружини з гугла та айклауда, синхронізуємось з мобільних додатків, робимо на оффсайт бекапи раз в два тижні.
док з офсайту досить чи тре шукати якийсь мануал для чайників на ютубчику?
А що саме треба? Налаштування інтуїтивне в розділі адміністрування самого імміча, в моб аппці там теж небагато, а щоб імпортувати takeout архіви з гугла, айклауда і пікасси окрема утиліта immich-go, вона все дуже зручно та швидко імпортує.
Ra1n
Member

Повідомлення

vdemeshko: 13.06.2025 16:44 в моем случае важнее 4х4 MU-MIMO для двух радио диапазонов с 13 девайсами на радио (включая элементы умного дома с розетками, кондиционеров и теплого пола контролеры и тд).
Напевно Ви думаєте, що 4*4 вдвічі збільшить швидкість, але ні, це так не працює, якщо у вас нема відповідних клієнтів, а більшість "безумного дома" не підтримує MU-MIMO, можливо і MIMO не підтримує. На практиці це все дається в знаки, тому за великої кількості різноманітних клієнтів краще більше точок 2*2, ніж занадто мало точок 4*4. Чим примітивніше та повільніше клієнти, тим це важливіше, особливо якщо там багато трафіку - старі ноути, дешеві телевізори... Окрема мережа для розумного будинку - гарне рішення з точки зору безпеки та надійної роботи.
crumd
Member

Повідомлення

Ra1n: Окрема мережа для розумного будинку - гарне рішення з точки зору безпеки та надійної роботи.
Именно так сделано в роутерах ТП-Линк - отдельная wifi сеть для iot.
Відповісти