Огляд та тестування 14″ Copilot+PC ноутбука ASUS Zenbook A14 на базі процесора Snapdragon X Elite

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
AlienFighter
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.05.2025 16:20 а може досить позоритись своїми незнаннями, нема жодного пристрою з М4 на іОС :lamer:
Ой, вибачте, не хотів підпалити почуття нефаната. iOS, macOS - не має особливо ніякої різниці, бо все це в середині Unix ядро Darwin та його глубока модернізація. Тому не агріться на такі дурниці.
yuriy_dd: 30.05.2025 16:20 на стільки слабка інтеграшка у М4 що взуває 5090, споживаючи на порядок менше, але ж у вас нема знань, тільки понти:
Смішне відео, вже його бачив. Епл порівнює свою професійну розробку для професійного сегменту з ігровою відеокартою, Тим не менше, в іграх M4 Max зливає навіть в цьому відео, зате в професійному софті, де дуже важлива кількість відеопам'яті, M4 Max нагинає geforce 5090 - цирк на дроті, але фанатам подобається. Насправді M4 Max треба було порівнювати з прямим конкурентом а саме з професійною nvidia 6000 ADA, але таких тестів я не бачив.
yuriy_dd: 30.05.2025 16:20 але так то - на АРМ сервери давно працюють
Дуже давно в Епла є своє серверне рішення, але до якоїсь серйозної розробки так і не дійшло, за межами еплівського середовища все це не працює, а в самому середовищі як завжди функціоналу обмаль, тому біда чорна. Інші виробники випускають сервери на АРМ, але це дуже вузькоспеціалізовані рішення.
1234waltz
Member

Повідомлення

В реальних тестах, що ви скинули, демонструється, що конкурентів для 5090 по AI обчисленням, роботі в Блендер та пост.ефектах у відеоредакторі буквально немає. По цим причинам я думаю, в огляді впринципі не було теста Unrial Engine в завданнях з інструментами cinematic, які зараз юзаються в кіно виключно на хуангокартах.
Все дуже просто, для серйозних обчислень в воркстейшн можно запхати нну кількість хуангокарт, можно зробити ферму серверну. Мак таких можливостей не дає, бо масштабованості за дизайном немає і випускається як споживацький продукт.
Споживає він менше енергії, бо має на 8721% нижчу продуктивність в ai обчисленнях (буквально з вашого відео). Тому ні, не робить.
Яка різниця, скільки споживає умовпий 5090, якщо він може обчислити аі задачу швидше на 8721%. Яка різниця скільки споживає умовний райзен, якщо у нього є 28 псе ліній для переферії і можно поставити пару 5090, а у м4 навіть можливості її підключити немає [як і вільних ліній на рівні soc]?

Відправлено через 10 хвилин 1 секунду:
тобто - 32 години роботи екрану? це трохи забагато
Заради спортивного інтересу не заміряв. Заряжав вчора. За день неактивного юзанья пише оціночну тривалість як "1 день та 9 годин". Значення плаватиме залежно від навантаження, скільки в реалі протягне важко сказати. Але це не робота, а сьорфінг рівня полистати новини або спотіфай та ютьюб фоном.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AlienFighter: 30.05.2025 21:45Ой, вибачте, не хотів підпалити почуття нефаната
я не фанат Епл. Не маю жодного пристрою від них в персональному використанні. Але недавно купив мак міні М4 - поки лежить, нема часу серйозно зайнятись - робота
А так - я на Він (7) та Лінукс і все на х86
AlienFighter: 30.05.2025 21:45Епл порівнює свою професійну розробку для професійного сегменту з ігровою відеокартою
це просто ноут, для домогосподарок
AlienFighter: 30.05.2025 21:45Тим не менше, в іграх M4 Max зливає навіть в цьому відео
так, він не для ігор. Але якщо порівняти тести 3DMark: Wild Life Extreme Unlimited то M4 Max раза в 2 скоріше ніж Ryzen AI Max+ 395
так що проблема ігор - це скоріше софт та оптимізація
AlienFighter: 30.05.2025 21:45зате в професійному софті, де дуже важлива кількість відеопам'яті, M4 Max нагинає geforce 5090
що заважає пропонувати користувачам х86 більш оперативки?
AlienFighter: 30.05.2025 21:45Насправді M4 Max треба було порівнювати з прямим конкурентом а саме з професійною nvidia 6000 ADA, але таких тестів я не бачив
хороше питання, а тепер підійдемо критично - а чому нема тестів?
AlienFighter: 30.05.2025 21:45Інші виробники випускають сервери на АРМ, але це дуже вузькоспеціалізовані рішення
абсолютно - рішення для широкого кола задач. І вес софт працює - бази даних, веб сервери, віртуалізація і тд
1234waltz: 30.05.2025 22:07В реальних тестах, що ви скинули, демонструється, що конкурентів для 5090 по AI обчисленням
1234waltz: 30.05.2025 22:07Споживає він менше енергії, бо має на 8721% нижчу продуктивність в ai обчисленнях (буквально з вашого відео)
це не реальний тест, це заявлення швидкодія. Як ви можете на тому ж скріні побачити нижче - в реальнист тестах - там і близько нема такої переваги. Ви розумієте що я кажу? Чому ви демонструєте таке елементарне не розуміння тестів?

Крім того - є рішення на M3 Ultra за $10k яке дозволяє запускати LLM на 512 Гб. В той час як просто одна карточка Нвідіа на 80Гб - коштує десь $20к+. Самі зможете порахувати скільки потрібно таких карточок щоб отримати 500 Гб і скільки це буде коштувати? Ну і ще платформу щоб туди засунути більше 3 карточок.
1234waltz: 30.05.2025 22:07Заради спортивного інтересу не заміряв. Заряжав вчора. За день неактивного юзанья пише оціночну тривалість як "1 день та 9 годин". Значення плаватиме залежно від навантаження, скільки в реалі протягне важко сказати. Але це не робота, а сьорфінг рівня полистати новини або спотіфай та ютьюб фоном
а що воно не показує скільки годин роботи екрану?
1234waltz
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.05.2025 22:38 це не реальний тест, це заявлення швидкодія. Як ви можете на тому ж скріні побачити нижче - в реальнист тестах - там і близько нема такої переваги. Ви розумієте що я кажу? Чому ви демонструєте таке елементарне не розуміння тестів?

Крім того - є рішення на M3 Ultra за $10k яке дозволяє запускати LLM на 512 Гб. В той час як просто одна карточка Нвідіа на 80Гб - коштує десь $20к+. Самі зможете порахувати скільки потрібно таких карточок щоб отримати 500 Гб і скільки це буде коштувати? Ну і ще платформу щоб туди засунути більше 3 карточок.
Бавився різними модельками локально нетривалий час, і скажу, що залежно від потребуємого обсягу пам'яті та типу завдань продуктивність в кожній задачі варіюється сильно. Тому довіряю "сирим" tops. Людям, чия конкретна задача краще прокрутиться на маках - їх куплять.
Якби все так круто було з новими М-ками, то Хуанг би не побив новий фінансовий рекорд , не мав шалених черг замовлення та не домінував би в декількох сферах одночасно. Тож, подивимось через рік як воно буде, риночєк всєпорєшающій порєшаєт. Бо в АМД та Інтела теж по тестам та оглядам все буває красиво, а люди все одно беруть зелену картку і для ігор, і для роботи.
yuriy_dd: 30.05.2025 22:38
1234waltz: 30.05.2025 22:07Заради спортивного інтересу не заміряв. Заряжав вчора. За день неактивного юзанья пише оціночну тривалість як "1 день та 9 годин". Значення плаватиме залежно від навантаження, скільки в реалі протягне важко сказати. Але це не робота, а сьорфінг рівня полистати новини або спотіфай та ютьюб фоном
а що воно не показує скільки годин роботи екрану?
Заглянув, 7 год з вимкненим та 3,5 з увімкненим.
AlienFighter
Member

Повідомлення

yuriy_dd
Ви виглядаєте як справжній фанат, бо сприймаєте рекламні відео від епла за чисту монету, хоча всім очевидно, що там інформація подається з того ракурсу як це вигідно Еплу, при тому що інформація далеко не відповідає змісту, при цьому подана ще й так, щоб їх не засудили за брехню.
Далі, я не намагаюся применшити розробки Епла, їхні рішення мають свій шматок ринку, який дає їм можливість добре на ньому заробляти. Хоча їхнє залізо максимально заточене під їхній софт, який надзвичайно бідний та обмежений, порівняно з різноманіттям під Віндовс. Зрозуміло, що для універсальних задач їхнє залізо абсолютно не підходить, але Епл і так все влаштовує, бо його кусок ринку цілком це задовільняє. Саме тому Вам правильно написали, що порівнює тепле з мягким. Бо проци ARM від епла дуже специфічні для вузького кола завдань, для яких їх розробляли. Якщо так фанатієте від архітектури ARM, то беріть до уваги універсальні рішення, наприклад від Qualcomm з їхніми Snapdragon, але останні, нажаль, ніяк не можуть похвалити великою продуктивністю порівняно з процами х86, а графічна частина Snapdragon дуже далека від geforce 5090. Я б сам дуже радів від проців, які б споживали до 100 Ват та були швидшими за теперішні монстри х86 з їхніми апетитами 200-300 Ват, але нажаль нічого подібного не має. З відеокартами взагалі біда, згаданий geforce 5090 жере так, що аж роз'єми живлення горять!
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.05.2025 21:21він якраз активно робить свої нові продукти на АРМ процах

чому він обрав АРМ? чому він не використовує х86?
Бо нвідіа встигла нахалявити ліцензію АРМ, зараз таку не дають.
А повноцінна ліцензія х86-64 є лише в інтел та АМД і вони не діляться.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AlienFighter: 02.06.2025 09:07Ви виглядаєте як справжній фанат, бо сприймаєте рекламні відео від епла за чисту монету
ви виглядаєте як людина яке не вміє читати, бо я не раз давав тести і крім того я сам маю М4 і переконався особисто
AlienFighter: 02.06.2025 09:07Хоча їхнє залізо максимально заточене під їхній софт
ще один доказ що ви не вмієте читати, я не користуюсь жодним софтом від Епл і тести на софті який я давав чи сам робив - також не від Епл
AlienFighter: 02.06.2025 09:07Зрозуміло, що для універсальних задач їхнє залізо абсолютно не підходить
повня маячня - універсальні задачі якими користуються 95% людей - такі як браузер, пошта, повідомлення, офіс, відео, музика, Teams, Zoom і тд - підходить абсолютно, при чому ще й величезною автономністю, навіть якщо ноут має 30% заряду - можна спокійно брати з собою і не переживати за зарядку
AlienFighter: 02.06.2025 09:07а графічна частина Snapdragon дуже далека від geforce 5090
я щось не можу пригадати проца х86 з інтегрованою 5090
адже ви ж порівнюєте інтегрований ГПУ в Snapdragon і я роблю висновок що порівнювати треба теж з інтегрованим

і ще - порівнювати треба по ціні - готовий новий ноут з Snapdragon коштує у США зараз $600 (https://www.bestbuy.com/site/dell-inspi ... Id=6619311)
покажіть мені ноут з 5090 за таку ж ціну

я знаю що ви і близько такого не знайдете, у вас знань нема зі мною сперечатись, відкиньте свої понти і почніть хоч в чомусь розбиратись краще :lamer:
бо я буду і далі з вас знущатись

Відправлено через 15 хвилин 58 секунд:
як вам - ноут з Snapdragon X вже продаються по $235.99

https://www.bestbuy.com/product/dell-in ... ition=good

бо АРМ проци дешевші, а обвязка така сама, тому ціна буде нижчою ніж у х86

кінець х86 - все ближче ..
Відповісти