Платформа Intel LGA1954 збереже сумісність із випущеними раніше системами охолодження

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Earanak
Member

Повідомлення

Пожалуй поддержу всех кто ранее отписался в том же ключе...
Материнка Overkill под такую сборку. Но, если вдруг потом планируется апгрейд на 24-х ядерник Zen6, то мейби и окей :-/ Если уж хочется под 9800X3D взять норм плату на старшем чипсете и без перегибов по начинке, я бы наверное рассмотрел ASUS X670E-A. Она конечно не такая прям беленькая как MSI X870E Edge Ti, ну если ASUS хочется то вроде как из условно белого есть еще такой вариант - ASUS PRIME X670E-PRO Но это уже такое, чуть попроще. Но даже так, у этой X670E-PRO все еще - 14 линий питания с 70А мосфетами и 8-ми слойная PCB, что еще нужно для счастья то, ну что ?! Полноценный USB4 и Wi-Fi 7 на полной скорости ? Ну тогда тут мои полномочия - всё :gigi:
Востаннє редагувалось 30.05.2025 08:00 користувачем Earanak, всього редагувалось 5 разів.
Timedemo
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 29.05.2025 22:28
Timedemo: 29.05.2025 21:40 эта сборка деньги на ветер.
почему? Какая есть сейчас альтернатива, если нет задачи ежегодного апгрейда, а скорее, собрал и забыл на года полтора.
Важна полноценная поддержка максимума накопителей, холодный врм на материнке, мощный процессор, сносная видяха.
Грубо говоря, чтобы был максимум в одно-двухпоточных приложениях типа модов к вархаммеру Соулшторму и Старкрафт 2, а также чтобы такие игры как Вархаммер Спейс Марин 2 не падал фпс изза проца. И да, ДЛСС качество в 1440р - это и есть 1080р.
И да, все игры, которые зависят от видяхи, будут упираться в видяху и настраиваться снижением качества картинки. А вот те, что в процессор, типа Homeworld 3 новый, где на 13700К бои с кучей юнитов напоминали слайдшоу - хотелось бы нормальной их работы.
дело ж не только в альтернативе, куча железа дорогого не рационального для игрового компа. А если уже и про альтернативу то, тот же 14600к, средняя мать, память не за все деньги, блок питания попроще, и видик за все деньги мира. условно, там легко можно сделать на 5080 видяхе, и более мощный комп.

Відправлено через 3 хвилини 23 секунди:
Liquidator: 30.05.2025 03:15
Я лично ваще последнее во что именно игрался часами на ПК - это была Need for Speed: Underground 2 я точно помню эту игрушку и HITMAN первый где я мог 2-4 часа посидеть поиграться, помню после нее пробывал но уже по факту НЕ ИГРАЛСЯ (устанавливал но времени играться уже не было) - Need for Speed: Hot Pursuit ..... после нее на ПК я не ставил никаких игр ОТСЛОВА ВООБЩЕ .... это было по моему на сиcтеме P67 + E8500 + Radeon HD 5950 - это была крайняя сборка, которая видела ИГРУ NFS Hot Pursuit, но уже в то время из-за появления ребенка и нехватки времени - игры на ПК оторвались из моей жизни и так туда и не вернулись никогда как класс;) Так что как бы вопрос твой немного запоздал...... лет на 15-20 :lol:
получаеться я не запоздал. А ты немного отстал от понимании сборки сегодня для игр лет на 15-20.
Kashtan
Member

Повідомлення

Plush_Dragon: 29.05.2025 22:27 Поясніть, будь ласка, чому всі кажуть про 9800х3д та порівнюють Інтел з ним? Це що, ігровий процесор?
Скільки дивився тестів ігор, то цей х3д ледве на половину завантажений. Для чого це? Ще й за таку дурнючу ціну.
Те саме і топового Інтела стосується, але його не для ігор люди купляють.
В іграх сьогодні все в відеокарту впирається. Хіба що кіберкотлети з моніторами 360 Гц в 1080р, але таких десь 0,00001% і не думаю що є такі навіть на цьому форумі.
А ви робите вигляд що ніби не в курсі, що сучасні ігрові рушії не здатні підтримувати всі потоки процесорів. Потрібно дивитись як навантажені окремі потоки. Від одного до 8 як правило, рідко до 16 , і вже геть червонокнижне явище - понад 16 потоків.
GreenMile
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 30.05.2025 03:51
GreenMile: 29.05.2025 23:24 Я чисто відкрив збірку, навіть не заглиблювався, і одразу кілька питань:
1. У вас там SSD у версії зі штатним радіатором... в плату з її штатними охладом для ССД, це з яйкоїсь причини, чи провтикали?
2. Водянка 420-та на х3д проц то для чого? 360 там за очі істотно дешева буде.
3. Половина комплектухи біла, половина чорна :spy:
1. Чтобы не использовать радиатор матплаты для ссд, а просто прикрутить ссд с отличным штатным радиатором.
2. Разница в цене не сильно критична, зато 420 мм самая эффективная гарантированно.
3. Будет белая, просто добавлена черная память из-за отсутсвия наличия белой, а матплата таки от MSI планируется вот эта
https://elmir.ua/motherboards/motherboa ... -x870.html, просто если нет в наличии - нельзя добавить в конфигуратор.
Ок, тільки в цій білій платі її штатний радіатор буде кращим, ніж те куце непопрозуміння на ССД. Але справа ваша, звісно.
qziua
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 29.05.2025 19:57
qziua: 29.05.2025 19:39 Другу берите эту сборку не глядя. Очень рационально, сбалансировано, а главное доступно. Тем более ам5, пффф ..через 10 лет сменит на 20800xx33d без смены мамки, профит. Вот видео можно попроще, что-то 4060, 5060 8гб желательно, там с 9800x3d мощь раскроется полностью в 1080р, а в 720р вообще буде 5000фпс, по тестам видно хорошо
У меня вопрос - зачем вы так?
Я реально спросил совета, без троллинга, так как хочется собрать ПК и чтобы потом только видяху менять на 6090 какую-нибудь и в случае, если 12 ядерник покажет себя хорошо, поменять его без смены матплаты и памяти.
Задача собрать максимально и беспроблемно расширяемую дисками систему, надежную, максимально холодную, с мидл видяхой современной с хотя-бы 16 гигами за разумную цену и максимально лучшим для игр процессором, чтобы замену процессора оттянуть на максимально возможный срок. Поэтому Райзен 9800 х3Д показался мне интересным вариантом на начало лета 2025 года.
Если без шуток (тут это сложно) :) по Вашей сборке, то у меня вышло +- то же по цене, только на основе 265k, но видео tuf rtx5080oc (игровая система, все таки). А если деньги не вопрос, то берите АМД. Где 160, там и 180 :laugh: и будет на долго и сможете не только в 2к 4к играть, но и в 720р :laugh: Если бюджет не ограничивает, то все хорошо и +- одинаково. Это с 1000дол нужно извращаться :laugh:
Балтазар
Member

Повідомлення

Inqizitor2022
Просто берете Ryzen 9700x с Алика,огромную разницу в цене с 9800 X3D докидываете в свежий 1440p Oled монитор. Материнка: ставите что-то типо ASRock X870 Steel Legend WiFi разницу в цене с вашей материнкой по желанию докидываете в RTX 5080. Блок питания ставите 850-1000 вт Gold(можно Platinum) проверенных фирм. Итого: система получится гораздо привлекательнее выбранной вами в конфигураторе.
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Kullerok: 30.05.2025 03:59
Упирается но далеко не везде в видеокарту. Не зря же миллион тестов провели и там ясно видно что х3д на голову выше в большинстве игор.
Всі тести які я бачив там завантаження біля 50%. Тобто дурнюща переплата за те що половина потужності тупо не використовується.
І на голову вище де? В робочих задачах? Ні? Бо для ігор його точно забагато і зайве.
Kullerok: 30.05.2025 03:59 А то что он не загружен вообще не пойму в чем проблема. По твоему проц должен долбиться в 100%? Чем меньше загружен проц тем холоднее он будет как минимум. Главное что бы карта была на 100% загружена для макс фпса
Це так не працює. Він як молотив на своїх частотах та напругах, так і молотить. Як був нерівномірний чиплет, таким і залишився, з тією ж температурою. Ігри це не синтетичні тести та не спеціалізовані програми.
А ось головний принцип - збалансованість системи, іде в сраку. Навіть для 5090 не потрібен такий процесор, що вже казати про менш продуктивні відеокарти.
Востаннє редагувалось 30.05.2025 11:32 користувачем Plush_Dragon, всього редагувалось 1 раз.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Ghza-12: 29.05.2025 23:12Adobe Photoshop кошмар
https://www.techpowerup.com/review/inte ... 5k/13.html
О чём речь вообще
Lorichic: 29.05.2025 23:20Не блещит мягко говоря https://www.techspot.com/articles-info/ ... nch/Ps.png

Отправлено спустя 1 минуту 54 секунды:
Помню тут кто-то хвастался что жене купил 265к, она фото занимается, подстава получается
Ліземо в сферу, в якій нічого не тямимо. Ну ок. З чого почати
Дуже багато слів
1. Дружина працює в PS 10% часу. 90% Це Camera RAW (RAW конвертер з режимом редагування) але у вигляді плагіну до Photoshop / Bridge. По суті виконує теж, що Lightroom, Phase One Capture One, DxO Lab. Тут 265K справляється швидше затративши значно менше тепла і енергії.
2. Розберемось, що ж таке той Puget і їх бенчі. Бо судячи з того, що ви підкидаєте перші знайдені результати прицмокуючи, ох як все сумно - то ви маєте рівно 0 розуміння, як працює Puget Benchmark

2a) Puget Benchmark бере RAW file формату Nikon і виконує над ним ряд операцій, описаних в скриптах "спеціалістами" із Puget Labs. Конкретно з їх тестів Photoshop ви не зрозумієте рівно нічого, на що здатна ваша система. Повторюваності результатів немає - розброс може сягати 10%. 10 прогонів = 10 різних результатів. Серед них з цих 10, один раз фотошоп може зависнути намертво, інший раз може задуматись на тій же операції, на якій 2 минулих прогони проскочив без проблем. Операції в скриптах використовуються з ряду тих, які фотографами мало використовуються, зате дуже сильно заставляють напружитись всю систему на стільки, що вилізе вікно з прогресс баром. На зображенні великого розміру використовуються трансормації з величезним відсотком зміни зображення. І тут ми плавно підходимо до того, що насправді тестує цей бенч.

2б) Коли ми в принципі працюємо із зображенням, дуже велику розь відіграє підсистема пам*яті та накопичувачів, так як постійно відбувається обмін даниними саме цими вузлами. І з цього випливає, що тести Puget for Photoshop тестують в рівних долях швидкість SSD / RAM / CPU, так як навтіь швидкість відкривання файлу на 150MP теж впливає на результат

2в) Бенчмарк в даному контексті не покаже вам, на скільки стабільно і відзивчиво поводить себе система при роботі з даною програмою. І от тут на системі AM5 (і навіть AM4) показує "О чём речь вообще" своїми мікрофрізами і помилками RAM навіть в стоку на деяких скоадних файлах, на яких система інтел працює без жодного скрипу затику паралельно ще програючи відео на іншому екрані. Про це Puget Benchmark вам звичйно не розкажуть.

3. Далі, якщо навіть і спробувати натягнути puget на конкретну ситуацію - то ось що показує моя система, затиснена по павер лімітах в маленькому корпусі під маленьким кулером
puget_ps.jpg
Далі.
Уважно вивчивши сторінку, присвячену Intel Arrow Lake-S звертаємо увагу на сетап і бачимо один із перших бета біосів, що вже легенько наводить нас на думки про цінність даних показників на сьогодні. Це також підтверджуюсть коментарі людей нижче, які стверджують, що в них результати вищі. І це лише про Photoshop. Якщо ж говорити про RAW конвертери - то там при обрробці та експорті результатів і створення прев*ю результати дуже близькі до співвідношення результатів Cinebech і по них можна судити, як себе поводить дана система. А тут 265K маючи менше потоків справиться швидше за 9900X і десь залізе навіть не територію 9950X.

Ін навіть, якщо довіритись їх результатам по Lightroom: то ту картина зовсім інша
https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... Processor/
https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... Processor/
https://www.pugetsystems.com/solutions/ ... m-classic/

Скажемо так, типова. А фотошоп в них можливо трохи вибивається із загальної картини не дуже на користь Intel.

Тому, якщо вважаєте, що все знаєте - ну вперед, порадьте AMD Granite Ridge для фото контенту свому найліпшому другу, базуючись на цих результатах. Потім він вам буде сильно буде "вдячний" за це
Більше по даному питанню нічого коментувати не буду, бо вже стомився спілкуватись з цими "Професорами фотошопу"
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Kashtan: 30.05.2025 08:05
А ви робите вигляд що ніби не в курсі, що сучасні ігрові рушії не здатні підтримувати всі потоки процесорів. Потрібно дивитись як навантажені окремі потоки. Від одного до 8 як правило, рідко до 16 , і вже геть червонокнижне явище - понад 16 потоків.
Мабуть це ви робите вигляд нібито UE5 не існує в природі. А він потоки завантажує дуже хорошо. І на підході вже шоста версія анріла.
Тільки от питання скоріш до відеокарти зі всіма цими люменами, нанітами та іншими трасуваннями шляхів. Особливо в сучасних 2к та 4к, процесор стоїть і відпочиває тупо, а ви також тупо переплатили за незбалансовану збірку.
І навіть якщо забути про UE5/6, припустити що ви граєте виключно в ігри на інших рушіях, то покупка 9800х3д виглядає ще дурнішою. Тобто ваші ігри не завантажують цей процесор аж ніяк, і не вміють працювати з його ядрами та потоками, але навіщо ж ви тоді викинули такі гроші? Ну щоб що? Може розумніше тоді вам було купити 6-8-ядерник недорогий? Ну якщо вже анріл це не про вас.
daesz
Member

Повідомлення

Lorichic: 29.05.2025 21:53 Зато память как чудесно гонится, 8200 :super:
Ми ж на форумі оверклокерів! А що це значить? Вірно, кукурузка в меню :D
Kashtan
Member

Повідомлення

Plush_Dragon: 30.05.2025 11:57
Kashtan: 30.05.2025 08:05
Мабуть це ви робите вигляд нібито UE5 не існує в природі. А він потоки завантажує дуже хорошо. І на підході вже шоста версія анріла.
Тільки от питання скоріш до відеокарти зі всіма цими люменами, нанітами та іншими трасуваннями шляхів. Особливо в сучасних 2к та 4к, процесор стоїть і відпочиває тупо, а ви також тупо переплатили за незбалансовану збірку.
І навіть якщо забути про UE5/6, припустити що ви граєте виключно в ігри на інших рушіях, то покупка 9800х3д виглядає ще дурнішою. Тобто ваші ігри не завантажують цей процесор аж ніяк, і не вміють працювати з його ядрами та потоками, але навіщо ж ви тоді викинули такі гроші? Ну щоб що? Може розумніше тоді вам було купити 6-8-ядерник недорогий? Ну якщо вже анріл це не про вас.
Та байдуже на скільки навантажений ЦПУ в середньому, головне щоб його ядра, ті які рушій здатний задіяти, видавали достатню кількість фпс. І не розумію тут думки, чому обов'язково потрібно повністю ванатажити ЦПУ, і якщо ні, то це викинуті гроші? Тобто я граю в гру, рушій якої півтораядерний, а я придбав трьохядерний ЦПУ - по логіці - я переплатив? Кумедне твердження.
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Kashtan: 30.05.2025 14:55
Та байдуже на скільки навантажений ЦПУ в середньому, .
Я більшій дурні на оверклокерсах ще не читав ніколи. Якщо в ваших іграх цілком достатньо с головою (!!) якогось умовного 7700х чи 14600к, то якого біса витрачати овер9000 грошей на 9800х3д котрий не буде задіювати навіть половину своєї потужності? Це бл.. як на роботу в офіс їздити на Камазі.
Kashtan
Member

Повідомлення

Plush_Dragon: 30.05.2025 15:50
Kashtan: 30.05.2025 14:55
Та байдуже на скільки навантажений ЦПУ в середньому, .
Я більшій дурні на оверклокерсах ще не читав ніколи. Якщо в ваших іграх цілком достатньо с головою (!!) якогось умовного 7700х чи 14600к, то якого біса витрачати овер9000 грошей на 9800х3д котрий не буде задіювати навіть половину своєї потужності? Це бл.. як на роботу в офіс їздити на Камазі.
А де зазначене про те, що 7700х чи 14600к вистачає?
Я не був почутий.
Знову про навіть половину своєї потужності.
Ще одна спроба.
Ще один фанат переводити рендеринг на фпс в іграх.
Я візьму умовний 9800х3д, бо мені від нього потрібні півтори ядра. Бо ці його півтори ядра у Старкрафті 2 у коопі з 10 мутаторами на карті смерть у ночі дадуть в замісі 30 фпс, а півтори ядра 7700х - 15 або й менше.
Так зрозуміло?
Kullerok
Member

Повідомлення

Plush_Dragon: 30.05.2025 11:26
Kullerok: 30.05.2025 03:59
Упирается но далеко не везде в видеокарту. Не зря же миллион тестов провели и там ясно видно что х3д на голову выше в большинстве игор.
Всі тести які я бачив там завантаження біля 50%. Тобто дурнюща переплата за те що половина потужності тупо не використовується.
І на голову вище де? В робочих задачах? Ні? Бо для ігор його точно забагато і зайве.
Kullerok: 30.05.2025 03:59 А то что он не загружен вообще не пойму в чем проблема. По твоему проц должен долбиться в 100%? Чем меньше загружен проц тем холоднее он будет как минимум. Главное что бы карта была на 100% загружена для макс фпса
Це так не працює. Він як молотив на своїх частотах та напругах, так і молотить. Як був нерівномірний чиплет, таким і залишився, з тією ж температурою. Ігри це не синтетичні тести та не спеціалізовані програми.
А ось головний принцип - збалансованість системи, іде в сраку. Навіть для 5090 не потрібен такий процесор, що вже казати про менш продуктивні відеокарти.
Я когда брал 9800 х3д мне нужно был максимальный прирост фпса. И мне плевать было на баланс. Если он даёт больше всех прирост. С любой картой
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

qziua: 30.05.2025 10:05 Если без шуток (тут это сложно) :) по Вашей сборке, то у меня вышло +- то же по цене, только на основе 265k, но видео tuf rtx5080oc (игровая система, все таки). А если деньги не вопрос, то берите АМД. Где 160, там и 180 :laugh: и будет на долго и сможете не только в 2к 4к играть, но и в 720р :laugh: Если бюджет не ограничивает, то все хорошо и +- одинаково. Это с 1000дол нужно извращаться :laugh:
Тут просто если 265к ставить, то получается на 18 тыщ дешевле сборка с хорошей материнкой от Асуса, но с той же картой, так как разницы особой между 5070ти и 5080 нет, переплачивать вообще нет смысла особого, а 5090 стоит как вся сборка в сумме. Поэтому 265к - это будет экономия 18 тыс, бонус к стабильности и беспроблемности, но от 40% и выше потери в процессорозависимых играх (вархаммер ультимейт апокалипсис, старкрафт 2 и тд). Спасибо за помощь, нужно будет подумать.
И я повторюсь, я бы себе никогда ничего сейчас не покупал, ждал бы 10800 3Дх или новый Интел с 8+8+32 ядрами, дабы нк заморачиваться, там еще могут и память бустануть по 32-48 гиг модули до 7000 или больше из коробки.
Nikolay Yeryomenko
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 31.05.2025 23:47Тут просто если 265к ставить
isusik63
Member

Повідомлення

Nikolay Yeryomenko: 01.06.2025 09:13
Надо Володе скинуть :gigi:
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Kullerok: 31.05.2025 16:50
Я когда брал 9800 х3д мне нужно был максимальный прирост фпса. И мне плевать было на баланс. Если он даёт больше всех прирост. С любой картой
До такого підходу в мене питань нема. Ну є в людини багато зайвих грошей, ну хоче їздити в офіс на Камазі, хто ми такі щоб їй заважати.
В іншому ж я одразу написав про кіберкотлет, яким пофіг на ціну, плювати на графіку, але дай 360+ фпс для його TN монітора на 360 ГЦ.
І перших, і других з Камазом дуже мало, від сили 0,1% в самому кращому випадку. І це точно не варто істерії яку розводять в інтернеті та на цьому форумі стосовно 9800х3д, пхаючи про нього де треба і де не треба. Тим більш що майже всі котрі пишуть тут про нього сидять в реалі на якихось рязанях 5600.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Nikolay Yeryomenko: 01.06.2025 09:13
С одной стороны это трешанина, с другой стороны сегодня посовещались и решили брать 9800 х3д таки ибо хочется максимальную скорость, а потом можно продать его за норм цену и купить 10800 х3д.
В пользу 265к просто скажу, что 5.0 ссд смысла не имеет, у меня на 990 про ~100 мб/сек 4к блоки чтение, поэтому 9100 про с такими же показателями бессмысленен. Грубо говоря, 4.0 х4 хватит для любого ссд, так как 4к блоки 7000 мб/сек сделают лет через 20. :D
Відповісти