У перших тестах Lenovo Legion Go S під управлінням SteamOS показала суттєву перевагу над Windows-аналогом

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Аціо
Member

Повідомлення

artko: 27.05.2025 12:17

в мене на одній і тій самій машинці - під linux играшки зі стіму працють швидше і рівніше частіше усього, ніж під win11. перевіряв.
Є таке там на в10 старшу за 22Н2 та в11 щось таке на-оновлювали що втрата швидкодії у багатьох іграх стала -25%, якщо не помиляюсь це якраз час коли додавали усі ті ШІ покращення Копілот та супер Кортану. От так і виходить що люди за 25% швидкодії 1000+ баксів платять, а потім отримають оновлення яке їм -25% швидкодію зрізає.
tornadox
Member

Повідомлення

Mainkoon: 27.05.2025 11:29А хіба мало бути навпаки?
Місцеві диваки в цій вітці вже всім пояснили що лінукс що 1) втрата продуктивності 2) безкінечні проблеми в елементарних задачах :rotate:
viewtopic.php?f=23&t=288173&start=20

Відправлено через 7 хвилин 27 секунд:
Vi: 27.05.2025 13:06После таких добрых советов, человек убивший пару дней жизни и данные на харде, больше в сторону линуксов не посмотрит вообще никогда. :rotate:
я думав що час коли у вас єдиний ПК вдома і ви хочете спробувати лінукс вже давно закінчився. Виділити якийсь старенький ноутбук який вже продавати сенсу немає і дарити теж, і встановити собі туди дистр на побавитися.

Відправлено через 8 хвилин 55 секунд:
waryag: 27.05.2025 12:21А типові лінукси більше про краснооких ентузіастів.
коли хтось таке пише в 2025 то одразу згадується "ПРИШЛО ВРЕМЯ ПЕРЕУСТАНАВЛИВАТЬ ШINDOШS"
AFU_power
Member

Повідомлення

waryag: 27.05.2025 11:32Портативки то ще фігня, але допрацьована стімОС може піти і в ноути з продуктивними інтеграшками! :popcorn:
Вже давно, так само в htpc, трохи проспав тренд бро
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Аціо: 27.05.2025 16:57 Є таке там на в10 старшу за 22Н2 та в11 щось таке на-оновлювали що втрата швидкодії у багатьох іграх стала -25%, якщо не помиляюсь це якраз час коли додавали усі ті ШІ покращення Копілот та супер Кортану. От так і виходить що люди за 25% швидкодії 1000+ баксів платять, а потім отримають оновлення яке їм -25% швидкодію зрізає.
Називається VBS (Virtualization Based Security):
спойлер
Зображення
Vi
Member

Повідомлення

tornadox
Ну может в околостолицах у большинства покращення и наступило, а так люди часто даже на еде экономят - не то что на гаджетах. :dontknow:
Недавно распродавал старое железо с антрисоли - выложил две планки ддр2 по 2Гб за три бакса обе и то несколько раз люди торговались, а вы удивляетесь.
Востаннє редагувалось 27.05.2025 20:17 користувачем Vi, всього редагувалось 1 раз.
ford153focus
Junior

Повідомлення

KimRomik: 27.05.2025 12:03 тобто якщо встановити СтімОС на звичайний ПК, то у мене теж буде приріст ФПС?
если у тебя пк на amd apu и есть nvme ssd - вполне вероятно

nvme в требованиях не просто так - dxvk транслирует и компилирует шейдеры в online-режиме, и игра можно хорошо статерить, если диск медленный
tornadox
Member

Повідомлення

KimRomik: 27.05.2025 12:31причина не в античітах, це зроблено навмисно, тому що лінукси це розсадник чітерів, бо дає змогу отримати доступ до пам"яті

https://x.com/PlayApex/status/1852019667315102151
прочитай що вони пишуть
Це зовсім не так. Доступ до пам’яті можна отримати на будь-якій ОС, не тільки на Linux. Сучасні клієнтські античіти зазвичай вміють 2–5 речей, залежно від бюджету:
Сканують пам’ять на старті гри і періодично під час сесії на наявність відомих патернів з бази чітів. Якщо сигнатура збігається - летить бан.
Забороняють доступ до пам’яті ігрового процесу.
Моніторять, чи не було цього доступу.
Перевіряють, чи не змінювались ігрові файли.
Слідкують, щоб у теці гри не з’являлись зайві DLL.

Античіт - це по суті антивірус, тільки з іншим вектором.

Чому це не працює на Linux? Бо там можна спокійно поставити патч ядра, і античіт нічого не помітить - він буде "сліпий", просто не побачить зламу.

Як це вирішити? Найняти розробників, які зроблять повноцінний античіт під Linux. Але це дорого, бо аудиторія маленька, витрати не окупляться. Альтернатива — серверний античіт (як у Blizzard), але це теж недешево, бо навантаження йде вже на сервер, і треба ловити "поведінку", а не просто сигнатури.

Тому комерційні чітери професійні стрімери використовую DMA
Востаннє редагувалось 27.05.2025 20:20 користувачем tornadox, всього редагувалось 1 раз.
ford153focus
Junior

Повідомлення

Ijachok: 27.05.2025 12:03
waryag: 27.05.2025 11:32 Пропоную обговорити У перших тестах Lenovo Legion Go S під управлінням SteamOS показала суттєву перевагу над Windows-аналогом

На місці майків я би напрягся.
Консоль вдала по конфігурації і ціні, а стімОС просто знищує вінду по рантайму в невибагливих іграх.

Портативки то ще фігня, але допрацьована стімОС може піти і в ноути з продуктивними інтеграшками! :popcorn:
СтімОС - не єдиний ігровий дистрибутив. У профільному сабреддіті постійно вспливає питання "що ставити". І люди зазвичай радять все-таки якусь Убунту/Мінт/Федору, а не якийсь із цих більш спеціалізованих варіантів. А як все-таки хочеться ігровий, то кажуть якісь інші дистрибутиви, назви яких я навіть не запам'ятав :)
стимось суть арч с обновленным ядром, mesa (видео драйвера) и предустановленными KDE и Steam
обновить ядро с месой можно и на обычной (к)убунту
отличия будут, но минимальные
tornadox
Member

Повідомлення

Vi
Ну тут що не в тему новин про відеокарти не зайдеш, таке враження що всі вже перейшли на 5090, і тільки те й роблять що стараються принизити потенційних покупців бюджетних серій.

не знаю, я теж виставив на днях, і ніби не таке й старе ще ддр3, то щось зовсім ніхто не цікавиться, та й ціни такі ж я в інших на форумі.
ford153focus
Junior

Повідомлення

Геральт: 27.05.2025 12:45
artko: 27.05.2025 12:25 типовий лінукс якщо мова про подивитись інтернет та пограти в стімі в підтримувані ігри - рівнісінько те саме, що windows. по встановленню також.
Як тільки серед "типових" задач з'являється якийсь десктоп-месенджер, МФУ/сканер чи ще щось подібне, от тут і починається нетиповість )
tg\viber\wa\matrix\signal на месте.
что-то иное еще живо?

новые бизнесовые принтеры (а зачем они все еще дома?) обычно работают по сети в серверном режиме - там вообще никаких драйверов не нужно
последним мфу в моей жизни был hp 1350 - всё работало. с hp в целом проблем не было
говорят некоторые лазерники то ли epson, то ли canon могут компостировать мозг, ну да и хрен с ними
Bender Rodriguez
Junior

Повідомлення

Ну нічого дивного. Останні пів року тестував швидкодію ігор на Windows 11 і Nobara Linux, в різних сучасних проєктах (S.T.A.L.K.E.R. 2, The Last of Us 2, Baldur`s Gate 3, Clair Obscur: Expedition 33) і на Linux вона завжди була кращою ніж на Windows і по FPS і в загальному по відчуттях під час гри. Особливо це помітно було в The Last of Us 2 i S.T.A.L.K.E.R. 2, в обидвох проєктах при однакових налаштуваннях графіки якість геймплею на Linux була відчутно краще, FPS вище і відсутність фризів. При тому встановлення ігор через Steam не викликало ніяких проблем, завантажив і гра працює без танців з бубном, Valve добре попрацювали над Proton за останні декілька років. А причина, як на мене, досить проста, після запуску Windows 11 поглинає деколи до 6-6,5 Гіг ОЗП, і ще 1 Гіг відеопам'яті, при тому Linux 2-2,5 Гіга ОЗУ, і десь 200-300 Мб відеопам'яті. При моніторингу в запущеній грі різниця у споживанні ресурсів просто катастрофічна.
tornadox
Member

Повідомлення

Vi: 27.05.2025 16:34И я думаю, что скорее китайцы или гугл реально родят свою альтернативу винде
в гугла дві комерційні ОС на базі ядра лінукс, причому остання доволі сильно набирає обороти через закупівлі в освітній і держсектор в США. А про перша... ну і так лідер світовий.

Китай масово переходить на лінукс, в них більшість урядових структур сидить на власному процесорі Лангсун
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters
ford153focus
Junior

Повідомлення

tornadox: 27.05.2025 20:08 я думав що час коли у вас єдиний ПК вдома і ви хочете спробувати лінукс вже давно закінчився. Виділити якийсь старенький ноутбук який вже продавати сенсу немає і дарити теж, і встановити собі туди дистр на побавитися.
либо можно взять на барахолке (практически) любой SSD - линуксу хватит и 64гб

главное перед установкой линуксов отключить другие диски - а то можно сдуру и загрузчить снести :)

главное не пробовать линуксы на виртуалке (не судить о линуксах по работе в виртуалке) - там мрак
cheeseburger
Junior

Повідомлення

Раніше компанія пропонувала модель з Windows 11, однак вона не здобула великої популярності.
А с чего они взяли, что дело было в винде? Может людям не интересна такая штука в принципе?
tornadox
Member

Повідомлення

ford153focus: 27.05.2025 20:33tg\viber\wa\matrix\signal на месте.
что-то иное еще живо?
:up: от що що, а місце месенджеру на портативному девайсі, відчуття що це відголос з часів ICQ. Давно нема ніяких проблем, всі месенджери ставляться з флетхаба.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

tornadox: 27.05.2025 20:19 Чому це не працює на Linux? Бо там можна спокійно поставити патч ядра, і античіт нічого не помітить - він буде "сліпий", просто не побачить зламу.
Windows також можна чудово пропатчити. Звісно, не на стільки зручно, як Linux - бо там можна взагалі своє ядро зібрати.
tornadox
Member

Повідомлення

ford153focus: 27.05.2025 20:33новые бизнесовые принтеры (а зачем они все еще дома?) обычно работают по сети в серверном режиме - там вообще никаких драйверов не нужно
последним мфу в моей жизни был hp 1350 - всё работало. с hp в целом проблем не было
говорят некоторые лазерники то ли epson, то ли canon могут компостировать мозг, ну да и хрен с ними
одразу уявляю комп. сетап людини котра пише про ті древні прінтери так
Зображення
Востаннє редагувалось 27.05.2025 20:55 користувачем tornadox, всього редагувалось 1 раз.
l-m
Member

Повідомлення

ford153focus: 27.05.2025 20:16
KimRomik: 27.05.2025 12:03 тобто якщо встановити СтімОС на звичайний ПК, то у мене теж буде приріст ФПС?
если у тебя пк на amd apu и есть nvme ssd - вполне вероятно

nvme в требованиях не просто так - dxvk транслирует и компилирует шейдеры в online-режиме, и игра можно хорошо статерить, если диск медленный
Ні, для ігор придбаних у Стімі (а не доданих вручну), шейдери компілюються (або завантажуються зі БД Стіма) перед першим запуском гри (ну і потім при оновленнях гри/драйверів).
Онлайн компіляція буде якщо додати гру вручну (наприклад придбану в ГОГ чи якусь піратку).
Та й якоїсь різниці в статерах між NVME та SATA SSD я не помітив у пару років тому (крім того що їх зазвичай менше ніж у Вінді).
tornadox
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 27.05.2025 20:52Windows також можна чудово пропатчити.
Деякі ігри вимагають Secure Boot, для таких ставлять патчений Clover/OpenCore
Але всі ці розробники античітів мають зворотній зв'язок з МС і доволі швидко МСівці викатують нові фічі. Обхід стає просто важчим і дорожчим.
Проте захисту від ДМА практично немає, і не настільки воно і дорого коштує. Є вже навіть ДМА для консолей.
Vi
Member

Повідомлення

tornadox
Нужно, чтобы не просто ставили обычный дистр линукса на своё железо (неоптимизированный линь будет по многим харрактеристикам проигрывать винде), а чтобы допиливали ядро и обвязку под своё железо - в идеале, как гугл вместе с дровами и собственным дисплейным сервером, чтобы не зависить от вечного переписывания стандартов в мейнстриме, зачастую с поломкой совместимости.
Хотя БСДи наверное лучше для таких целей подходят как лицензией, так и философией разработки. Сони с нинкой вон используют - не жалуются. А протону в случае стима в принципе безразлично на чём работать.
А у китайцев хуавей вроде что-то своё для десктопа разрабатывал - в любом случае из-за нового противостояния с США, стремление уменшить зависимость в том числе от майкрософт будет у половины планеты только возрастать. Может и доживём до возобновления здоровой конкуренции, кто знает? :beer:
Відповісти