FAQ по звуковым картам

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
noth1ng_matters
Member

Повідомлення

Я принял информацию, заказал пока кабель питания, если не поможет - закажу другой кабель для наушников, если и это не решит проблему - продам наушники и буду искать что-то полноразмерное не гибридное. Благо есть рейзеры, можно пересидеть пару недель с ними.
feson
Member

Повідомлення

noth1ng_matters: 27.02.2025 12:59 Вітаю, придбав Sound BlasterX G6 і шось трохи поплив. Маю такі навушники: Fiio FH3 та Razer Kraken Mercury Edition. І Fiio у зв'язці з аудіо картою тепер фонять, Рейзери ні, при підключенні до материнки ніякого фону немає. Ось сиджу і думаю нашо я викинув гроші, шо робити?
Коли щось купуєш треба спочатку розуміти що куди та для чого.....без цього це просто - викидання грошей..... :lol:

По перше Sound BlasterX G6 це карта з потужним навушниковим підсилювачем класса А чи АB.
Ця карта - для великих монструозних RAZER або Beyerdynamic. Для маленьких чутливих вкладишів типу Fiio FH3 вона не розрахована.

Щоб клас А не фонив на вкладишах - треба багато чого. І це явно не креатив...... :spy:

По друге за ціною Fiio FH3 - зараз є планари.
Купувати динамічні навушники за ціною планарів - це викидання грошей так як якість звуку планарів недосяжна для динамічних драйверів.

Якщо є бажання ознайомитися з звуком 3х драйверних динамічних є - QKZ. Різниці між Fiio не буде.
noth1ng_matters
Member

Повідомлення

feson поясніть тоді на які характеристики дивитись, бо якщо мова про "чутливість" в дб то у рейзерів вона 109 проти 106 у фіо, тобто у рейзерів вона вища, чи як це працює? Чи просто от ця звукова не буде нормально працювати з будь-якими вкладишами?
diman510
Member

Повідомлення

noth1ng_matters: 08.03.2025 11:20 feson поясніть тоді на які характеристики дивитись, бо якщо мова про "чутливість" в дб то у рейзерів вона 109 проти 106 у фіо, тобто у рейзерів вона вища, чи як це працює? Чи просто от ця звукова не буде нормально працювати з будь-якими вкладишами?
Beyerdynamic DT 990 PRO буде нормально працювати.
Radio Bay
Member

Повідомлення

feson: 08.03.2025 10:53Для маленьких чутливих вкладишів типу Fiio FH3 вона не розрахована
Повністю згоден, є в мене Westone W20. 32Ом/117дБ. Вони грають з Schiit Lyr, не фонять, але у підсилювача 6 Вт на 32 Ома, що? На ці піндюрки 6Вт на вхід? б 6Вт то колонки можна заживити. Так, лупашить, але таке враження, що навушники зараз вибухнуть. Гіпертрафована динамика. Такі підсилювачі не для затичок.
diman510: 08.03.2025 13:38Beyerdynamic DT 990 PRO буде нормально працювати.
Тут я звичайно додаю "або Sennheiser HD560s" :)
noth1ng_matters
Member

Повідомлення

Radio Bay ну добре, а якщо я хочу саме "затички" то на які характеристики мені звертати увагу щоб бути певним що вони не будуть фонити?
П.С. Сенхи 599 нормальний вибір теж?
Radio Bay
Member

Повідомлення

noth1ng_matters: 08.03.2025 19:27Сенхи 599 нормальний вибір теж?
Я би погуглив пряме порівняння у лоб по відгуках на аудіофорумах. 599 норм, але бажано розуміти результат у прямому порівнянні
noth1ng_matters: 08.03.2025 19:27а якщо я хочу саме "затички" то на які характеристики мені звертати увагу щоб бути певним що вони не будуть фонити?
До тих була пропозиція змінити кабель. Я тестував 2 пари затичок. Westone W20 та Sennheiser IE4, ніхто не фонив. Фон то проблема конкретної пари (брак) або косяк моделі.
feson
Member

Повідомлення

noth1ng_matters: 08.03.2025 19:27 Radio Bay ну добре, а якщо я хочу саме "затички" то на які характеристики мені звертати увагу щоб бути певним що вони не будуть фонити?
П.С. Сенхи 599 нормальний вибір теж?
Навушники поглинають енергію - щоб перетворити електричну енергію в механічну - коливання молекул повітря яке вловлює наше вухо...... :shuffle:
Тому для великих навушників з великими мембранами та потужними полями треба багато енергіі.
Маленькі навушники вкладиші не потребують такої кількості.

Відповідь така - для вкладишів потрібно брати підсилювач невеликої потужності. Практично достатньо звичайного опера який може до 50мА....

Підійде наприклад любий юсб донгл на ES9270-9281 чи CS43131-43198.

А карти такі як G6 беруть для великих та потужних навушників.
Сенхи 599 - так це потужні навушники..... :beer:
noth1ng_matters
Member

Повідомлення

Radio Bay кабель живлення сьогодні ввечері приїхав, якщо ліньки не буде то завтра заберу з пошти і перевірю, я в будь-якому разі після цього, якщо не допоможе, спробую замінити ще сам mmcx кабель навушників як і планував.
feson я просто орієнтувався на ціну/якість по оглядам і відгукам, тому і взяв "народну" g6. Я розумів що якщо занурюватись в тему звуку, та і взагалі в будь яку тему більш менш серйозно, треба дуже багато нового для себе вивчати и пробувати, тому і відкладав це кілька років.
Ну план поки що не змінний: заміню кабель живлення звукової карти і навушників, якщо не допоможе - залишу просто для телефона/планшета, пізніше якийсь цап ще додам. А для комп'ютера тоді візьму повнорозмірні. Я правильно розумію що "геймерські" це просто обгортка і ті ж самі сенхи 599(наприклад) з моєю g6 будуть видавати гарний звук і позиціонування в іграх?
П.С. І все ж таки за якими параметрами оцінювати "чутливість"? Ось ці фіо мають 106 дб проти 109 у рейзерів, щоб не фонили інші вони повинні мати більше значення чи як? Тому що я дивлюсь на 599 і там ті ж самі 106 дб. Є простий гайд куди дивитись в характеристиках щоб не взяти ще одні фонящі вуха? Ну і щоб не питати тут за кожну конкретну модель. Брати і слухати вживу кожну конкретну модель просто нема можливості, все купую на осліп грубо кажучи. Про розмір я зрозумів, але в суху це розмито. Чи все таки єдиний вірний підхід це слухати в живу і не морочити вам всім голову?
Radio Bay
Member

Повідомлення

noth1ng_matters: 08.03.2025 22:15 треба дуже багато нового для себе вивчати и пробувати
Там багато цікавого та неочікуваного :)
feson
Member

Повідомлення

noth1ng_matters: 08.03.2025 22:15 І все ж таки за якими параметрами оцінювати "чутливість"? Ось ці фіо мають 106 дб проти 109 у рейзерів
За параметрами розмір драйверу навушника - якщо драйвер 40мм 50мм або більше - фонового шуму буде мало або зовсім не буде.
Якщо драйвер 8мм - можуть фонить від потужного підсилювача G6. B-)
vitamir
Member

Повідомлення

noth1ng_matters: 08.03.2025 22:15 П.С. І все ж таки за якими параметрами оцінювати "чутливість"? Ось ці фіо мають 106 дб проти 109 у рейзерів, щоб не фонили інші вони повинні мати більше значення чи як? Тому що я дивлюсь на 599 і там ті ж самі 106 дб. Є простий гайд куди дивитись в характеристиках щоб не взяти ще одні фонящі вуха? Ну і щоб не питати тут за кожну конкретну модель. Брати і слухати вживу кожну конкретну модель просто нема можливості, все купую на осліп грубо кажучи. Про розмір я зрозумів, але в суху це розмито. Чи все таки єдиний вірний підхід це слухати в живу і не морочити вам всім голову?
Чутливість вже сама по собі є параметр.
Коефіцієнт перетворення електричної потужності в градієнт тиску.
Для тих, хто скурив підручники з математики і фізики, того не осягнути, тому лише слухати.
Нормальні люди слухають так, аби навушники видавали 85 dBC при 0 dB Headroom based, тоді і чути буде все, що є в музичних консервах, і вуха не пов'януть і кров'ю не зійдуть.Що то є спитайте в Каца, Боба Каца, якщо що.
Як отримати ті децибели, проста арифметика, ШІ на допомогу.
Навушникам, в яких в паспорті намальовано більшу цифру, знадобиться менш потужний підсилювач.
І дивіться уважно, до чого ті децибели. До Вольта напруги сигналу на виході підсилювача, чи міліВату потужності в навантаження.
Ваші руки не для скуки, секспериментуйте.
feson
Member

Повідомлення

vitamir: 01.04.2025 21:25 Нормальні люди слухають так, аби навушники видавали 85 dBC при 0 dB Headroom based,
Зараз мода пішла - всі навушники малюють чутливість за 100 dBC.....та більше.... :rolleyes:

Тому народний спосіб слухати вухами - працює........ :super:
Usagi
Member

Повідомлення

Замінив свій фокусрайт соло ген3 на топпінг е2х2. Що я вам скажу. Різниця земля і небо за ту ж ціну. Причому у всьому. І софт і апаратка. І якість збірки і варіативність налаштувань
Radio Bay
Member

Повідомлення

Usagi: 02.04.2025 23:10Замінив свій фокусрайт соло ген3 на топпінг е2х2
Музикою займаєшся? Що по звуку?

Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
feson: 02.04.2025 22:55Тому народний спосіб слухати вухами - працює........
:beer:
vitamir
Member

Повідомлення

feson: 02.04.2025 22:55 Зараз мода пішла - всі навушники малюють чутливість за 100 dBC.....та більше.... :rolleyes:
Доки в світі існують лохи, жадібним маркетологам буде і на хліб, і на до хліба. :-/
Я вже звертав увагу вище, що тi децибели в паспорті можуть бути відносно до 1 мВт потужності в навантаження, або до 1 В діючої напруги сигналу.
То два звукових тиски, виміряних за різних умов. але в другому випадку цифра більша, лох мліє.
Також я мав на увазі К-систем. Стандарт, відповідно якого мають виготовляти музичні консерви, що ми їх споживаємо.
І таки виготовляють, за винятком, хіба, самопальних рипів з вінілу.
Там не складно, долучайтесь
kscales.png
Хто забув арифметику, скористайтесь калькулятором. ;)
feson: 02.04.2025 22:55 Тому народний спосіб слухати вухами - працює........ :super:
Добра порада,якою і я користуюсь років тридцять вже як. Але, якщо ваші навушники справді високої якості, вони або не 100 dBC, або не 32 Оми. :dontknow:
Тут таки потрібен правильний підсилювач, аби почути вухами те, що накашоварив для вас мастеринговий звукоінженер.
Radio Bay
Member

Повідомлення

vitamir: 03.04.2025 10:47 аби почути вухами те, що накашоварив для вас мастеринговий звукоінженер.
Це ми зможемо почути тільки на такому же тракті у такому же приміщені. Усе інше - интерпретация у наших умовах. Інша річ, що гарній мастерінг на усьому звучить та відслуховують його не тільки на одних навушниках або моніторах. От нещодавно випадково подивився короткий стрім-відгук щодо моніторів Genelec 83xx. Типа чому ми перейшли на них. Чувак говорить, швидко звів на чернову, записав в дорогу, в плеер у машині вкинув. От нормально звучить. все на місцях, після них на всьому нормально звучить. Доречі, по нормальному фінальний звук визначає, приймає результат не звукоінженер, а продюсер. Характерні приклади Рік Рубін, Red Hot Chili Peppers "Blood Sugar Sex Magic", повна зміна звуку порівняно з попереднім альбомом, Квінсі Джонс, який до того ж композитор та диригент джазового бігбенду - архітектор звуку перших альбомів Майкла Джексона, того ж "Тріллера". До речі, з відомих команд, що побудував Рік Рубін ще Slayer.
feson
Member

Повідомлення

vitamir: 03.04.2025 10:47 Тут таки потрібен правильний підсилювач, аби почути вухами те, що накашоварив для вас мастеринговий звукоінженер.
А який - правильний.
Маю навушникові підсилювачі клони JLH1969 та lehmann black cube linear від kit-amp та Accuphase C-3850.
Всі грають не однаково. На різних навушниках також є різниця.
Bomchik
Member

Повідомлення

Привіт. Маю Scarlett Solo 3 gen і є проблема з шумами\відсутністю звуку на одній колонці при регулювані гучності. Я так розумію, що дорожки забруднилися. Питання. Як можна почитити його? Я поки думав зняти зу грутилку та шприцом залити туди ізопропілового спирту і покрутити регулятор. Чи якось інакше спробувати почистити його?
Radio Bay
Member

Повідомлення

Bomchik: 01.05.2025 21:56Я поки думав зняти зу грутилку та шприцом залити туди ізопропілового спирту і покрутити регулятор
Саме поширене рішення
Відповісти