На підході лінійка процесорів AMD Dragon Range Refresh для ігрових ноутбуків

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 10.04.2025 15:292019 року? дякую, це вже не актуально
і Linus Torvalds вже сидить на маку с М процом
і каже що це саме такі мають бути ноути
знали?
Якщо вже хочете спробувати мені втерти ніс цим, то краще подивіться інтерв'ю, де Лінус говорить про те, як він використовує Макбук з М-чипом. І тут важливий момент: він його використовує в парі з Asahi Linux, бо це його ноутбук для дороги. Тобто, це не його основний робочий інструмент для всіх задач. Я думаю, якби він міг поставити Asahi на iPad Pro, він би йому віддав перевагу. Це факт, але до нашої теми це мало відноситься. Може, у нього й смартфон на ARM? :D
yuriy_dd: 10.04.2025 15:34та по факту в Віндовс нічого нового нема - крім погіршення у всіх речах (таск бар навіть направо не поставиш вже), і зондів які купу інформації шлють в МС і пишуть на диск
Така заява може йти тільки від людини, яка ніколи не користувалася macOS і не знає, що Apple шле точно таку ж кількість телеметрії, як і Microsoft, а на мобільних пристроях ще й більше. Просто якщо Apple сканує ваші фотографії - це ок https://www.reddit.com/r/privacy/commen ... kills_its/, а якщо Microsoft логи - то це погано? :spy: Ну, це вже класичний випадок неприкритого фанатизму Apple.
yuriy_dd: 10.04.2025 15:50я колись тестував мак - але для моєї роботи вони не дуже підходили, і були дорогі
а що змінилося з того часу?
yuriy_dd: 10.04.2025 15:50коли вийшов М1 - я відразу купив, протестував - порівняв з своїм 5950Х, особисто переконався що крутий і що це революція

зараз знайшов застосування для М4 - тому й замовив. Якщо піде - то треба буде купити де більше оперативки
але ж попередніх повідомлення ви писали що у вас немає заліза на М - ви то дивилися в інтернеті, то казали що що позичили в когось. :spy:

Я взагалі тільки за те, щоб купувати саме найкраще з того, що пропонує ринок, але покупка техніки Apple - це зовсім не про це. Apple не просто перейшов на ARM, а ще й тому, що ARM - це єдина платформа, продукти якої використовуються в одноразових пристроях. Це платформа, яка дозволяє створювати рішення, що повністю підпадають під стратегію компаній, які виробляють одноразові пристрої, де, коли їм потрібно, вони можуть "кинути" підтримку, щоб змусити користувачів купити нове залізо. І так, навіть якщо це для більшості виглядає як революція, це тільки бізнес-модель, яка обмежує можливості користувача та підштовхує до постійних покупок нових моделей.

Тому удачі у вашому фанатизмі. Я розумію, що це, мабуть, ваша перша "подорож" з Apple, але я вже наївся цього пирога вдосталь. Якби Apple справді хотіли користувачам тільки кращі можливості, вони б не обмежували їх в оновленнях старих пристроїв і не змушували б міняти все через пару років. І це не стосується лише техніки - це стосується і софту, де Apple нав'язує свій контроль і не дозволяє користувачам робити те, що вони хочуть, з їх власним обладнанням.

Додатково, навіть коли Apple анонсує "революційні" зміни, часто це просто маркетинговий хід, щоб підсилити їхню репутацію на ринку. Якщо подивитися на багато заявок з їхнього боку, то часто вони не так сильно змінюють те, що є в індустрії, як це подається. Згадайте, наприклад, як були представлені M1 і M2 чипи - це не було чимось, що дійсно змінює картину для всіх користувачів, а скоріше просто черговий крок у маркетинговому циклі.

Відправлено через 22 хвилини 55 секунд:
Ви про М4,АРМ ви стільки дезінформації пишете.

Чому ми взагалі не погоджуємося? Основна причина в тому, що неможливо просто перейти на іншу архітектуру процесора. Зміна архітектури означає, що жодне з вашого програмного забезпечення не працюватиме. Це проблема, бо люди зазвичай очікують, що їхнє програмне забезпечення буде продовжувати працювати, коли вони купують новий комп’ютер. І особливо комерційні користувачі мають багато спеціалізованого програмного забезпечення, для якого буде дуже дорого отримати версію для ARM, якщо це взагалі можливо.

Звісно, можна просто емулювати x86 для програм, яким це потрібно, але це справжня проблема з двох причин: (a) продуктивність страждає, тому ARM коробка вже не така швидка, як очікувалося, і (b) насправді дуже складно коректно емулювати всю систему x86. Якщо ви Apple, можливо, ви можете обійтися, просто емулюючи досить просту модель процесора x86 на рівні користувача, але цього недостатньо для запуску всіх тих дивних програм і операційних систем, які люди мають.

Intel насправді намагалася застосувати цей підхід раніше (хто пам’ятає Itanium?) і думала, що забезпечення більш-менш нормального емулюючого режиму x86 буде достатньо, щоб переконати всіх купити їх нові і круті процесори. Але це не спрацювало. Ніхто їх не купував, і вони змушені були відмовитися від цієї ідеї.

Ще одна проблема - це сумісність в цілому: x86 насправді неймовірно добре зберігає сумісність. Кожен сучасний ПК по суті є покращеною версією старого ПК AT. І більшість програм, навіть дуже старих, працюють на ньому без проблем. Те ж саме не можна сказати про ARM. Бізнес-модель ARM полягає в тому, щоб створювати процесори для систем із фіксованим життєвим циклом, де компанія вбудовує ARM-процесор у свій продукт, постачає більшість або все програмне забезпечення, а потім продає все це як готове рішення для клієнта, яке буде використовуватися не більше кількох років.

Це означає, серед іншого, що немає навіть єдиної архітектури ARM. Натомість є десятки варіантів з такою ж кількістю розширень і варіантів сумісності, які можна придбати. Це не проблема, оскільки клієнт повинен просто скомпілювати своє програмне забезпечення під той варіант, який він придбав, але в екосистемі, як ПК, де люди хочуть встановлювати сторонні програми, це величезна проблема, оскільки ці програми можуть мати дуже мало припущень щодо системи. Були випадки, коли виробник смартфонів випадково встановив два види процесорів з різними розширеннями набору команд у одну модель телефону, і програмне забезпечення, що працювало на одному ядрі, раптово падало на іншому.

І це навіть не починаючи говорити про сумісність з застарілим ARM. У той час як сучасний процесор x86 практично сумісний аж до 8086 (з деякими незначними, в основному неважливими відмінностями), ARM неодноразово змінював ключові аспекти набору команд, а потім видаляв можливість використовувати старі функції (наприклад, з режимом 26 біт, переназначенням умови NV на новий опкод, Thumb1 на Thumb2, AArch32, який став необов'язковим в ARMv8-A). Тому в багатьох випадках ви просто не можете запустити старий ARM код на сучасному процесорі. Хоча це не є проблемою для звичайного застосування процесорів ARM (як було зазначено раніше), це не вселяє довіри щодо використання ARM для загальних обчислень з довгим життєвим циклом. Тому що: чому це повинно бути інше для майбутніх поколінь процесорів ARM? Хто гарантує, що програми, які я купив сьогодні, продовжать працювати нескінченно? Це дуже важливо для людей, які хочуть "ПК", і хоча ARM обіцяла зробити краще в цьому відношенні, не вистачило часу, щоб показати, чи справді це так.

Відправлено через 9 хвилин 5 секунд:
yuriy_dd: 10.04.2025 16:17заплатіть більше
х86 проців продається сильно більше ніж Епл
Можна якісь конкретні цифри? Я, наприклад, не згоден з цим, тому що Apple закуповує потужності для всіх своїх процесорів, а це не лише комп'ютери, але й смартфони, смартвотчі, айпади тощо. Всі ці пристрої мають ARM процесори. Чи ви справді вважаєте, що кількість людей, які щороку оновлюють свої айфони, порівнянна з кількістю ентузіастів, які щороку міняють процесор у комп'ютері або з тим, що відбувається на серверному ринку? Нагадую, що епл давно змістила свій фокус з виробництва ПК в сторон виробництва планшетів і айфонів, ну і аксесуарів звісно.
на ваші повідомлення треба ставити GrokAI щоб він спростовував все :idea:
AFU_power
Member

Hotspur: 10.04.2025 12:10
AFU_power: 10.04.2025 09:04Переїдь в Китай і побачиш, у нас ціни навіть просто із-за мит на дорогі товари не будуть такі як китайські
78 000+30% це НЕ 170 000.
Ну по перше, ми зараз обговорюємо сферичного коня у вакуумі, бо ноута немає на укр ринку, по друге 14000 юаней це не 78 тисяч, це 82 тисячі, бо курс гугла намахує, а реальний курс в обміннику. По друге 82 тисячі це двушка баксів, а двушку баксів у нас і коштували ноути на 4070ті та деякі топові на 4060 з хорошими корпусами. Тому я чесно не знаю в чому придирка
yuriy_dd
Member

tornadox: 10.04.2025 17:49 Може, у нього й смартфон на ARM? :D
звичайно, у вас є сумніви? х86 - виперли з ринку проців для смартів, жруть багато, хоча продажі сильно більші ніж де зараз х86 продається
tornadox: 10.04.2025 17:49 Така заява може йти тільки від людини, яка ніколи не користувалася macOS і не знає, що Apple шле точно таку ж кількість телеметрії
я не можу заперечити, чи підтвердити - не маю такого досвіду з макос
те що мав - мене не напрягало так багато як напрягає у Він 11
tornadox: 10.04.2025 17:49
yuriy_dd: 10.04.2025 15:50я колись тестував мак - але для моєї роботи вони не дуже підходили, і були дорогі
а що змінилося з того часу?
вийшли революційні проци, з найшвидшим одно-потоком
tornadox: 10.04.2025 17:49 але ж попередніх повідомлення ви писали що у вас немає заліза на М - ви то дивилися в інтернеті, то казали що що позичили в когось. :spy:
в мому користування - нема пристроїв від Епл. Колись купив М1, протестив і подарував
ще раніше на роботі мав можливість потестити макбук на Інтел - не сподобався
що не так з того що я казав раніше?
tornadox: 10.04.2025 17:49 покупка техніки Apple - це зовсім не про це. Apple не просто перейшов на ARM, а ще й тому, що ARM - це єдина платформа, продукти якої використовуються в одноразових пристроях
я не згідний з вами. Епл славиться дуже довгою підтримкою своїх пристроїв - наприклад на відміну від Андроїд. Що буде з маками на М - подивимось - покищо все також дуже добре.
tornadox: 10.04.2025 17:49 Згадайте, наприклад, як були представлені M1 і M2 чипи - це не було чимось, що дійсно змінює картину для всіх користувачів, а скоріше просто черговий крок у маркетинговому циклі.
я чудово памятаю як було. А була - саме як революція!
tornadox: 10.04.2025 17:49 Ви про М4,АРМ ви стільки дезінформації пишете.
Чому ми взагалі не погоджуємося? Основна причина в тому, що неможливо просто перейти на іншу архітектуру процесора. Зміна архітектури означає, що жодне з вашого програмного забезпечення не працюватиме.
Якщо бачити дезінформацію - кажіть де.
якось у мене працює все - і мій код, і все скомпілювалось, і інше що я використовую, і програми. Нічого платного, все безкоштовне чи open source
tornadox: 10.04.2025 17:49 Ще одна проблема - це сумісність в цілому
якщо це проблемою стає для прогресу, нічого страшного щоб відмовитись від сумісності
tornadox: 10.04.2025 17:49 Чи ви справді вважаєте, що кількість людей, які щороку оновлюють свої айфони, порівнянна з кількістю ентузіастів, які щороку міняють процесор у комп'ютері або з тим, що відбувається на серверному ринку?
та просто самі подивіться на цифри продаж - лише Епл продає 200млн айфонів в рік
pelia
Member

tornadox: 10.04.2025 14:12
це одна з причин по якій нам не хочуть видавати мак... :weep:
Мені на 2 різних роботах вже 3 рази по помилці відправляли макбуки, то вже не смішно.
Lesha
Member

yuriy_dd: 09.04.2025 22:59 х86 вже нічого не врятує

М4 в одно-потоці на 50% швидший в тесті Cinebench 2024
а якщо розглянути енергоефективність на ват - то там перевага вже в рази

https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html
Угу, з макос на додачу. Дуууже потрібно.

По темі: гарні проци, а можна не геймерскі ноути на них?
yuriy_dd
Member

Lesha: 10.04.2025 21:38 По темі: гарні проци, а можна не геймерскі ноути на них?
так ніби всі маки - не для геймерів ..
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 10.04.2025 17:10
у х86 - було стільки років, і зарза спихають що нема доступу до кращого тех процесу
х86 неплохо себе справляется. пром оборудование, банкоматы... а где ити М процессора? Несколько устройств и все. Использование лимитировано. Это не считая того,что х86 опять догонит/обгонит через время. Они по кругу работают.
yuriy_dd: 10.04.2025 17:10 але ж Інтел так хвалились що в них свої фабрики, і що свої фабрики це дуже добре
Интел сделала ошибку когда хотела новые техпроцессы на стром оборудовании. Возможно опытные партии работали частично и решили, что смогут серийно делать. Потенциал у них сейчас заметно больше.

yuriy_dd: 10.04.2025 17:10проблема в архітектурі, бо складні команди різної довжини, які проц мусить перетворювати на простіші і постійно оптимізовувати виконання - тому й підвищене споживання
Пока в жизни это не очень заметно. а сама арм архитектура втягивает в себя расширения для ускорения и поэтому длинная команд скажем так, четная, но не постоянная уже.
yuriy_dd: 10.04.2025 17:10 система команд АРМ - сильно простіша, процу не треба так напрягатись - більшість робить компілятор один раз, ще й команди фіксованої довжини
Посмотрим как оно повернется. В свое время интел ставили в планшеты и телефоны, но видать маленькая норма прибыли была. И та и та архитектура явно еще не выдали свой финал
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 10.04.2025 23:33 х86 неплохо себе справляется. пром оборудование, банкоматы... а где ити М процессора? Несколько устройств и все. Использование лимитировано. Это не считая того,что х86 опять догонит/обгонит через время. Они по кругу работают.
АРМ проци застосовуються в сильно більшій к-ті пристроїв
Alexsandr: 10.04.2025 23:33 Посмотрим как оно повернется. В свое время интел ставили в планшеты и телефоны, но видать маленькая норма прибыли была. И та и та архитектура явно еще не выдали свой финал
та колись ставили, але споживання завелики, і покращень не буде

як я вже писав - одно-потік в х86 - все більше відстає
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 10.04.2025 23:49 АРМ проци застосовуються в сильно більшій к-ті пристроїв
Расскажи про замену одного АРМ на другой, совместимость процессора...
У них общее условно в архитектуре, но не совместимость ЦП.
Т.е. ЦП не универсальны. в плане совместимости. тоже относится и к софту, совместимости нет.
yuriy_dd: 10.04.2025 23:49 та колись ставили, але споживання завелики, і покращень не буде
Я так помню потребление было сравнимо. В принципе квалком в ноутах и сейчас сравним вроде.
tornadox
Member

Alexsandr: 11.04.2025 09:29Расскажи про замену одного АРМ на другой, совместимость процессора...
Т.е. ЦП не универсальны. в плане совместимости. тоже относится и к софту, совместимости нет.
Я не думаю, що ви дочекаєтесь від автора коментаря якоїсь зваженої відповіді, адже він систематично ігнорує незручні запитання і просто повторює мантру "один потік, один ват, одна любов" :laugh: . Весь аргумент зводиться до того, що ARM - це майбутнє, і начебто нічого іншого не має значення. Але при цьому повністю ігнорується короткий життєвий цикл ARM‑рішень у споживчому сегменті, який ідеально лягає під політику Apple: "новий девайс щороку".

Так, підтримка iPhone на 6 років звучить круто, але це ж частина маркетингової стратегії, і вона працює дуже специфічно:

Кожне нове оновлення iOS на старих моделях помітно "гальмує" пристрій. Це вже неодноразово спостерігалося. Apple це навіть офіційно визнала - під виглядом турботи про батарею. Але в реальності це "підсадка" на новий девайс.

Ми не маємо доступу до коду iOS, тому не можемо перевірити, чи справді всі критичні патчі доходять до старих моделей. Там можуть "косметично" підкинути пару фішок і сказати, що підтримка триває. Як перевірити чи всі дирки пофікшені?

Взагалі важко уявити людину, котра 6 років користується айфоном, якщо вона його купила новим. А б/у айфони завжди мають якісь дефекти чи зношену батарею, тому ці апдейти - для галочки, а не реальної користі.

Тільки недавно Apple "відрубала" підтримку старіших x86‑макбуків, хоча жодних реальних обмежень для запуску нової macOS на них не було. Ентузіасти легко обійшли це через OpenCore, що показує - обмеження були виключно політичні, не технічні.

Тобто підхід такий: ARM це круто, бо ефективно, бо менше ватів, бо працює на батареї довше. Але ж тоді логічно піти далі й купити собі ASIC, FPGA або квантовий комп'ютер - вони ж у певних задачах набагато ефективніші. Але ж ми не це міряємо, правда?

Нема ніякої революції :)
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 11.04.2025 09:29 Расскажи про замену одного АРМ на другой, совместимость процессора...
візьміть ноутбук з запаяним процом (а на нових часто і память) - такі самі притензії будуть
чи у вас - тут бачу тут не бачу
Alexsandr: 11.04.2025 09:29
yuriy_dd: 10.04.2025 23:49 та колись ставили, але споживання завелики, і покращень не буде
Я так помню потребление было сравнимо. В принципе квалком в ноутах и сейчас сравним вроде.
в ноутах Квалком значно кращий по енергоефективності, але це по факту перший серйозний конкурент від Квалком - дайте йому трохи часу
х86 - 25 років мали

Відправлено через 8 хвилин 35 секунд:
tornadox: 11.04.2025 11:41 адже він систематично ігнорує незручні запитання
що саме я проігнорував?
tornadox: 11.04.2025 11:41 Але при цьому повністю ігнорується короткий життєвий цикл ARM‑рішень у споживчому сегменті, який ідеально лягає під політику Apple: "новий девайс щороку".
мені все одно на Епл (я ними не користуюсь) - на разі це компанія яка показала що АРМ проци для десктопу це круто. Вони свою роботу зробили.
Але те що нове виходить регулярно раз в рік - це добре
у світі Андроїд - так само
tornadox: 11.04.2025 11:41 Ми не маємо доступу до коду iOS, тому не можемо перевірити, чи справді всі критичні патчі доходять до старих моделей. Там можуть "косметично" підкинути пару фішок і сказати, що підтримка триває. Як перевірити чи всі дирки пофікшені?
ті хто шукають вразливості - можуть перевірити
tornadox: 11.04.2025 11:41 Взагалі важко уявити людину, котра 6 років користується айфоном, якщо вона його купила новим
я знаю таких людей, і питання не в грошах
я особисто користуюсь Poco F1 - перепрошитий на кастом на основі чистого Андроїду (завжди перепрошиваю) - телефону вже теж 5+ років, міняти не збирався, але екран розбив - ще поки хожу з розбитим.
tornadox: 11.04.2025 11:41 Тільки недавно Apple "відрубала" підтримку старіших x86‑макбуків, хоча жодних реальних обмежень для запуску нової macOS на них не було. Ентузіасти легко обійшли це через OpenCore, що показує - обмеження були виключно політичні, не технічні.
а коли Інтел просто так міняла сокет, і заставляла всіх купувати нові мами, хоча на старих сокетах нові проци запускались - вам це було ок?
tornadox: 11.04.2025 11:41 Тобто підхід такий: ARM це круто, бо ефективно, бо менше ватів, бо працює на батареї довше. Але ж тоді логічно піти далі й купити собі ASIC, FPGA або квантовий комп'ютер - вони ж у певних задачах набагато ефективніші. Але ж ми не це міряємо, правда?
якщо вам це підходить - то робіть
але це зовсім не те саме що проц для загальних задач
tornadox
Member

yuriy_dd: 11.04.2025 12:58 але це зовсім не те саме що проц для загальних задач
M1/М2 не є універсальними процесорами для загальних задач - вони добре працюють лише під macOS, де є транслятор Rosetta 2, що використовує апаратну акселерацію, або з софтом, скомпільованим спеціально під App Store. Apple ще давно обмежила запуск 32-бітних додатків, тоді як на x86 32-бітний софт досі повністю сумісний, і сучасні матплати ще мають підтримку CSM.
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58а коли Інтел просто так міняла сокет, і заставляла всіх купувати нові мами, хоча на старих сокетах нові проци запускались - вам це було ок?
Це завжди був мінус, але, наскільки знаю, умільці все одно запускали нові процесори на старих платах. Крім того, я міг купити i3, а з часом поставити i7, додати ще 32ГБ ОЗП чи більший SSD. А тепер покажіть мені масову комерційну ARM-плату, де таке можливо?
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58я знаю таких людей, і питання не в грошах
Це радше виняток. Більшість знає, що після кількох мажорних оновлень iOS пристрої починають "гальмувати", тому їх або не оновлюють, або продають чи дарують родичам. Я теж так робив :D
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58 ті хто шукають вразливості - можуть перевірити
Ага, перевіряють і потім пишуть джейлбрейки :-P
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58Але те що нове виходить регулярно раз в рік - це добре
Це більше завдяки Apple. Але той же Google зараз запровадив обов'язкову підтримку щонайменше 2 мажорних оновлень для Android. А Pixel має підтримку на 7 років. До того ж, не всі Android-виробники випускають нову модель щороку.
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58що саме я проігнорував?
Більшість незручних моментів. Наприклад:
а) ARM - це не універсальні процесори. Це SoC, створені або на базі дизайну ARM, або з власним дизайном за ліцензією, і вони потребують спеціально скомпільованого софту.
б) ARM не має стосунку до класичного десктопу в розумінні AT-сумісного PC. Універсальність, відкритість, підтримка програм за 30+ років - це про x86.
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58в ноутах Квалком значно кращий по енергоефективності, але це по факту перший серйозний конкурент від Квалком - дайте йому трохи часу
х86 - 25 років мали
Насправді і Qualcomm, і Intel існують вже понад 40 років. x86 - старший всього на 7 років B-) .
Байки про "25 років фори" - це зручна легенда, щоб приховати технологічну незрілість ARM у десктоп-сегменті.

Відправлено через 35 хвилин 46 секунд:
Прочитайте ще раз цей пост
tornadox: 10.04.2025 17:49 Чому ми взагалі не погоджуємося?[/off]
там все дуже гарно розкладено. Спробуйте спростувати якщо вважаєте що я помиляюся.
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 11.04.2025 12:58
візьміть ноутбук з запаяним процом (а на нових часто і память) - такі самі притензії будуть
Проц вообще-то перепаивается. И даже можно помощене поставить. Да гемор, но иногда так делают.
При разработке софта достаточно, что архитектура х86 и софт и на будущих процах пойдет и на прошлых если не убирать поддержку.
Alexsandr: 11.04.2025 09:29 в ноутах Квалком значно кращий по енергоефективності, але це по факту перший серйозний конкурент від Квалком - дайте йому трохи часу
х86 - 25 років мали
В обзорах не видел. Да лучше в простое или декодировании видео, но под вопросом сколько дисплей потребляет к примеру. Под нагрузкой уже не лучше.
yuriy_dd
Member

tornadox: 11.04.2025 14:25
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58 але це зовсім не те саме що проц для загальних задач
M1/М2 не є універсальними процесорами для загальних задач - вони добре працюють лише під macOS, де є транслятор Rosetta 2, що використовує апаратну акселерацію, або з софтом, скомпільованим спеціально під App Store.
ви можете скільки хоч раз заперечувати, але М1 - це проц для загальних задач
ви можете під нього все скомпілювати і буде працювати
також є Лінукс - але він трохи калічений
Проблема софта - це не проблема проца
tornadox: 11.04.2025 14:25 Крім того, я міг купити i3, а з часом поставити i7, додати ще 32ГБ ОЗП чи більший SSD. А тепер покажіть мені масову комерційну ARM-плату, де таке можливо?
М проци зараз не виступають в категорії DIY
порівнюйте їх з процами з такої ж категоріх - наприклад для ноутів - де так точно ви не можете легко і без втрати гарантії - купити проц, поміняти і тд
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58Але те що нове виходить регулярно раз в рік - це добре
Це більше завдяки Apple. Але той же Google зараз запровадив обов'язкову підтримку щонайменше 2 мажорних оновлень для Android. А Pixel має підтримку на 7 років. До того ж, не всі Android-виробники випускають нову модель щороку.
я ставлю кастоми - а вони підтримують пристрої дуже довго
якщо вийшли нові проци, а виробник не робить нові смарти на них - то це проблема виробника
Більшість незручних моментів. Наприклад:
а) ARM - це не універсальні процесори. Це SoC, створені або на базі дизайну ARM, або з власним дизайном за ліцензією, і вони потребують спеціально скомпільованого софту.
так точно х86 - потребує спеціально скомпільованого софту
tornadox: 11.04.2025 14:25 б) ARM не має стосунку до класичного десктопу в розумінні AT-сумісного PC. Універсальність, відкритість, підтримка програм за 30+ років - це про x86.
я не вважаю що це перевага, це навпаки - ярмо яке х86 мусить тягнути
і недавно Інтел хотіли відмовитись від підтримки - ніби не вийшло
https://hackaday.com/2023/05/21/intel-s ... -proposal/
tornadox: 11.04.2025 14:25 Байки про "25 років фори" - це зручна легенда, щоб приховати технологічну незрілість ARM у десктоп-сегменті.
вийшли нові Квалком - і в певних категоріях стали топ
я визнаю що проблеми зараз є, і в мене теж (хоч і на М1 на макос - все працює)
тому не купую і не перехожу
Прочитайте ще раз цей пост
tornadox: 10.04.2025 17:49 Чому ми взагалі не погоджуємося?[/off]
там все дуже гарно розкладено. Спробуйте спростувати якщо вважаєте що я помиляюся.
я читав, і я з ним не погоджуюсь. В нас протилежні думки.
Те що ви пропонуєте - це заперечення нового і прогресу
Так - нове не сумісне з старим
Ви як орач на конях який протестує проти тракторів, бо в нього так багато всього є для коней
а трактор - це ж так не сумісно
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 11.04.2025 12:58в ноутах Квалком значно кращий по енергоефективності, але це по факту перший серйозний конкурент від Квалком - дайте йому трохи часу
х86 - 25 років мали
Lunar Lake обходить його і по перформансу а по часу від батареї те саме в одному і тому ж ноуті. Але на лунарі все працює. включно з тим що було розроблено під Windows 95 / linux 2.6
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 11.04.2025 14:51
yuriy_dd: 11.04.2025 12:58 візьміть ноутбук з запаяним процом (а на нових часто і память) - такі самі притензії будуть
Проц вообще-то перепаивается. И даже можно помощене поставить. Да гемор, но иногда так делают.
ще раз - так масово ніхто робити не буде, і гарантії нема
Alexsandr: 11.04.2025 14:51 При разработке софта достаточно, что архитектура х86 и софт и на будущих процах пойдет и на прошлых если не убирать поддержку.
це є недоліком і ярмом х86
Інтел хотіли відмовитись, не виникає питання - чому Інтел хоче відмовитись від того про що ви кажете що є важливим?
Alexsandr: 11.04.2025 14:51
Alexsandr: 11.04.2025 09:29 в ноутах Квалком значно кращий по енергоефективності, але це по факту перший серйозний конкурент від Квалком - дайте йому трохи часу
х86 - 25 років мали
В обзорах не видел. Да лучше в простое или декодировании видео, но под вопросом сколько дисплей потребляет к примеру. Под нагрузкой уже не лучше.
ось тест, пошукайте де квалком кращий:
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html

Відправлено через 3 хвилини 11 секунд:
alexeygalas: 11.04.2025 15:03
х86 - 25 років мали
Lunar Lake обходить його і по перформансу а по часу від батареї те саме в одному і тому ж ноуті. Але на лунарі все працює. включно з тим що було розроблено під Windows 95 / linux 2.6
ну бачите - атаки АРМ - вже заставили Інтел ворушитись
конкуренція це така штука
але у світі х86 - конкуренції нема
ніхто окрім 2х фірм які між собою поєднані крос ліцензіями - не може зробити х86 проц !!!

ось приклад - Xiaomi готує конкурента для Snapdragon 8 Gen 2. У конфігурацію увійде процесор з одним ядром Cortex-X925, трьома Cortex-A725 та чотирма Cortex-A520.
питання - Xiaomi могла би зробити такий проц на х86?
tornadox
Member

yuriy_dd
Ваші аргументи про M як "проц для всіх задач" виглядають надто вузьколобо: ви обираєте лише те, що зручно підвести під свою ідею, ігноруючи мільйони корпоративних додатків, драйверів і серверних рішень, які роками тримають на плаву x86. Емуляція, закриті SoC та обмежений життєвий цикл ARM‑плат - це реальність, а не "мантра" про один ват і один потік.

Ваша аналогія з конями і тракторами давно втратила актуальність - нині власники тракторів John Deere кусають лікті, бо не можуть модернізувати чи відремонтувати свої машини без схвалення виробника. Так само й ви: закритий ARM‑світ диктує свої правила, а ви вперто ігноруєте факти заради фанатизму.

Відправлено через 2 хвилини 9 секунд:
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09ось приклад - Xiaomi готує конкурента для Snapdragon 8 Gen 2. У конфігурацію увійде процесор з одним ядром Cortex-X925, трьома Cortex-A725 та чотирма Cortex-A520.
В світі АРМ мають значення реально лише квалькоми через наявність відкритих драйверів. Решта абсолютно все одноразки з закритим сорс кодом.
Последний раз редактировалось tornadox 11.04.2025 15:18, всего редактировалось 1 раз.
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 11.04.2025 14:57так точно х86 - потребує спеціально скомпільованого софту
Софт скомпільований під MFC або Windows API хто зна коли робитиме на сучасній ОС. Софт скомпільований під arm-v6 не робитиме на arm-v8a
Про що мова? ARM це архітектура. А всі SOC (System On a Chip навіть з аббревеатури зрозуміло, що вони не будуть сумісні один і одним ніяк) кожен виробник робить свій дизайн компоновку і обв*язку. Немає єдиного стандарту. Бо це все закриті програмно/аппаратні платформи. В межах якої набереться 5-10 моделей SoC.
А тепер порахуйте к-ть моделей ЦП Intel, AMD, VIA, які здатні читати і виконувати i86/a64 код.
Тому бігати і оперувати термінами - АРМ досягнув - некоректно.
Це Apple досягла, взявши дизайн ARM, перелопативши і повикидавши купу всього, залишивши те що на їх думку (Apple) потрібно людям і запустивши знов таки закриту аппаратно-програмну платформу, вузько обмежену по аппаратним можливостям. MP3 плеєр теж довго працює на одному заряді аккумулятора. Але він і будувався кругом цього акумулятора.
Про сумісність вже десь в попередніх темах вказували, що навіть M1 з останніми M3/4 повністю несумісні, бо нові мають можливість якийсь медіа енджин чи обчислювальний асік виконувати, але через те, що в M1 його немає - в драйверах ОС його забрали. Не пам*ятаю точно що це було. Але хтось згадував.

Відправлено через 1 хвилину 29 секунд:
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09ще раз - так масово ніхто робити не буде, і гарантії нема
Я думаю тут малось на увазі не за перепаювання а за те, що багато виробників лептопів мають можливість зробити багато різних варіацій моделей з різними цп а не про перепайку.
tornadox
Member

alexeygalas: 11.04.2025 15:19Про що мова? ARM це архітектура. А всі SOC (System On a Chip навіть з аббревеатури зрозуміло, що вони не будуть сумісні один і одним ніяк) кожен виробник робить свій дизайн компоновку і обв*язку. Немає єдиного стандарту. Бо це все закриті програмно/аппаратні платформи. В межах якої набереться 5-10 моделей SoC.
Я вже про це все писав вище
Це означає, серед іншого, що немає навіть єдиної архітектури ARM. Натомість є десятки варіантів з такою ж кількістю розширень і варіантів сумісності, які можна придбати. Це не проблема, оскільки клієнт повинен просто скомпілювати своє програмне забезпечення під той варіант, який він придбав, але в екосистемі, як ПК, де люди хочуть встановлювати сторонні програми, це величезна проблема, оскільки ці програми можуть мати дуже мало припущень щодо системи. Були випадки, коли виробник смартфонів випадково встановив два види процесорів з різними розширеннями набору команд у одну модель телефону, і програмне забезпечення, що працювало на одному ядрі, раптово падало на іншому.
але
yuriy_dd: 11.04.2025 14:57я читав, і я з ним не погоджуюсь. В нас протилежні думки.
Те що ви пропонуєте - це заперечення нового і прогресу
Так - нове не сумісне з старим
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 11.04.2025 15:19 Це Apple досягла, взявши дизайн ARM, перелопативши і повикидавши купу всього, залишивши те що на їх думку (Apple) потрібно людям і запустивши знов таки закриту аппаратно-програмну платформу, вузько обмежену по аппаратним можливостям
ви не праві
з точки зору сумісності - на М процах чудово працюють віртуалки з Лінукс та Він 11 під АРМ
просто Епл вирішили заборонити запуск, але технічно все працює та підтримується
alexeygalas: 11.04.2025 15:19 Про сумісність вже десь в попередніх темах вказували, що навіть M1 з останніми M3/4 повністю несумісні, бо нові мають можливість якийсь медіа енджин чи обчислювальний асік виконувати, але через те, що в M1 його немає - в драйверах ОС його забрали
це буде стосуватись лише софту якому треба цей енджин
alexeygalas: 11.04.2025 15:19
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09ще раз - так масово ніхто робити не буде, і гарантії нема
Я думаю тут малось на увазі не за перепаювання а за те, що багато виробників лептопів мають можливість зробити багато різних варіацій моделей з різними цп а не про перепайку.
але інше покоління проца - і материнка та обвязка - мають бути зовсім інші

Відправлено через 3 хвилини 29 секунд:
tornadox: 11.04.2025 15:16 yuriy_dd
Ваші аргументи про M як "проц для всіх задач" виглядають надто вузьколобо: ви обираєте лише те, що зручно підвести під свою ідею, ігноруючи мільйони корпоративних додатків, драйверів і серверних рішень, які роками тримають на плаву x86.
о, ви підійшли до головного - головна перевага х86 - це софт
з таким підходом х86 - ніколи не замінять
tornadox: 11.04.2025 15:16 Так само й ви: закритий ARM‑світ диктує свої правила, а ви вперто ігноруєте факти заради фанатизму
в мене нема фанатизму, я за прогрес, і розумію що чимось доведеться жертвувати
tornadox: 11.04.2025 15:16 Відправлено через 2 хвилини 9 секунд:
yuriy_dd: 11.04.2025 15:09ось приклад - Xiaomi готує конкурента для Snapdragon 8 Gen 2. У конфігурацію увійде процесор з одним ядром Cortex-X925, трьома Cortex-A725 та чотирма Cortex-A520.
В світі АРМ мають значення реально лише квалькоми через наявність відкритих драйверів. Решта абсолютно все одноразки з закритим сорс кодом.
ви відмовляєтесь дати відповідь на питання?
ок
Ответить