Шум підшипників корпусних кулерів Arctic F14 PWM PST CO

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
SAV
Member

Повідомлення

Вітаю! Хочу придбати цей кулер для видування гарячого повітря з корпусу ПК. Читав, що користувачі скаржаться на шум підшипників навіть на 800 обертах. Дехто каже, що в четвертій ревізії цю проблему вирішили. Допоможіть розібратися: це поодинокі випадки чи масова проблема? І чи справді у IV ревізії виробник усунув цей недолік?
MAKKACIN
Member

Повідомлення

Серйозно? Створити тему про куллер за 300 грн? :laugh:
:shuffle: Просто купи інший і все. Потрібна тиша бери noctua. Я не зустрічав проблем з arctic ніколи, але і вухо не підставляв і не прислухався черезчур :-/
Grava
Member

Повідомлення

SAV: ↑ 02.04.2025 14:26масова проблема
Массова, що на 1400мм, що на 120мм. Але оберти у кожного свої, в мене посторонній шум був лише на обертах 700 - 900.
Про 4 ревізію теж бачив інфу що усунули, але після цього арктік не беру.
l-m
Member

Повідомлення

Всі кулькові підшипники шумлять, не морочте голову та беріть з гідродинамічними.
SAV
Member

Повідомлення

Grava: ↑ 02.04.2025 14:43
SAV: ↑ 02.04.2025 14:26масова проблема
Массова, що на 1400мм, що на 120мм. Але оберти у кожного свої, в мене посторонній шум був лише на обертах 700 - 900.
Про 4 ревізію теж бачив інфу що усунули, але після цього арктік не беру.
Дякую за конструктив.
diplo
Member

Повідомлення

Блин, почитал тему, думаю что это за кулер такой у арктика за 300 грн. Оказывается это вентилятор.
Donate
Member

Повідомлення

SAV: ↑ 02.04.2025 14:26 Вітаю! Хочу придбати цей кулер для видування гарячого повітря з корпусу ПК. Читав, що користувачі скаржаться на шум підшипників навіть на 800 обертах. Дехто каже, що в четвертій ревізії цю проблему вирішили. Допоможіть розібратися: це поодинокі випадки чи масова проблема? І чи справді у IV ревізії виробник усунув цей недолік?
База будь яких вентиляторів початкового рівня. Щось безшумне потрібно шукати у вентиляторів рівня топу, я для себе давно вже обрав BQ SilentWings їх роботу не чутно взагалі і вони дійсно безшумні. Не було хваленої ноктуа на руках тому нічого не скажу. А ось типу арктиків і т.п. вони мають свій паразитний шум в роботі, і тут залежить від рівня твого слухового комфорту, деяким "норм", а деякі хочуть щоб ПК був тихий :rolleyes: Основна проблема тихого ПК це насправді відеокарта, там такі собі кульки стоять :rotate:
LVladislavchik
Member

Повідомлення

SAV
Арктіки 140мм тільки ARGB брати, бо макси не вміють в оберти нижче 900, якщо цей момент не критичний, то можна розглянути макси, а звичайні PWM PST що на гідродинаміку, що на підшипнику противно виють крильчаткою майже у всьому діапазоні обертів.

Зі 120 ситуація зовсім інша, в PWM PST там крильчатка в 4 ревізії виє сильно тихіше і зазвичай на якихось певних обертах в діапазоні 900-1100 залежно від екземпляру тому змісту від максів та аргб вже небагато, а підшипник незалежно від ревізії буде чути, на те він і підшипник.

Відправлено через 6 хвилин 58 секунд:
Donate
Біквайти Silent Wings 3 не вміють в шум/продуктивність, хоча реально дуже тихі та витривалі, як корпусні ідеально, вони можуть хіба конкурувати з Noctua F12 та Noctua A14, які в силу конструктивних особистостей теж не можуть в шум/продуктивність, а це доволі старі вертушки, на свій час вони всі були хорошим вибором, але зараз треба дивитися на Silent Wings 4, A12x25, A14x25 g2, ті ж арктіки та аналоги зі схожою формою лопастей.
VladimirV
Member

Повідомлення

SAV: ↑ 02.04.2025 14:26Arctic F14 PWM PST CO
Ну так він на подвійному шарику Dual ball bearing. Може бути шумним, теоретично. https://www.arctic.de/en/F14-PWM-PST-CO/ACFAN00220A
Хтось юзає корпусні вентилятори вище 1200 обертів? Навіщо? Може там проблема, що люди досі не можуть настроїти оберти. Також, чим ближче лопасті вентилятора до всілякої металевої решітки (корпусу) прилягають в корпусі, тим більше паразитного шуму, не від самого підшипника.
Так, арктіки це нехай будуть "початкові", ставив P14 PWM багато гідродинамічні - в діапазоні 400-999 більш менш нормально вони працюють прийнятно по шуму. В діапазоні 300-600 я нечую іх. А це режим ігор в мене. 1000+ це режим бенчмарків (багато ж фанатів все бенчити по 5 разів на добу).
Абсолютній більшості вистачить P14.
GreenMile
Member

Повідомлення

SAV: ↑ 02.04.2025 14:26 Вітаю! Хочу придбати цей кулер для видування гарячого повітря з корпусу ПК. Читав, що користувачі скаржаться на шум підшипників навіть на 800 обертах. Дехто каже, що в четвертій ревізії цю проблему вирішили. Допоможіть розібратися: це поодинокі випадки чи масова проблема? І чи справді у IV ревізії виробник усунув цей недолік?
Я іноді не можу збагнути, чи то я уже з глузду з'їхав, чи всі навколо :D
Купляв три таких, прикручені на арктік фрізер 2 - 420, робив пуш-пул систему, радіатор стоїть на передній панелі корпусу. Шо ви там хочете почути від нього одного аж на задній стінці я навіть не знаю :think:
CnC_General
Member

Повідомлення

почитав тему. в мене такий же кулер. Arctic F14 PWM PST CO
спойлер
арктик на два шарикопідшипника. коли купив то потримав в руках. запустив на максимальних обертах. так, є рокот підшипників. але так щоб значний... то такого немає. поставив та під'єднав до реобаса. чуток прикрутив щоб не максималках. рокот притих. чути стало тихіше рокот. та більше, не заважає.
поставив Arctic F12 PWM PST CO. такі самі тільки 120мм з двома шарикопідшипниками. версія 4 як і в 140ки. 120ка має ну дуже тихий рокот. раніше всі арктики обходив стороною бо тихий рокот або тріск підшипника якось був некомфортний. а зараз якось нормально.
поставив 2 120ки на вдув, та 2 120ки на видув. усі чотири спочатку на максималках. в корпусі стало набагато голосніше ніж до цього з старими зношеними вентиляторами. всі нові 120ки арктик працювали в унісон. рокот підшипника був не комільфо. тоді кожен вентилятор приєднав до окремого контролера вентиляторами на материнці. в біосі виставив різні оберти для кожного вручну. тепер стало значно тихіше. вони один одного вібрацію та рокот підшипника перебивають. в сумі усі чотири нових акрктика 120ки за шумом не перебивають навіть вентилятор на процесорі з кулером топ-флоу (той що обдуває мосфети заодно. не башня). рокот присутній, паразитний шум теж є. але так щоб заважав - то такого немає в мене.
додав відеокарту та пошпилив. через півгодини оцінив рівень шуму. шум є, на вуха не давить, відносно комфортно. а якщо соїть під столом системник, то і взагалі нормуль. чути що ПК увімкнено, але не дратує.
нові кулери артктик мені сподобались. купив ще 4 про запас. B-)
Відповісти