Деякі розробники ігор рекомендують користувачам GeForce RTX 30/40 не використовувати драйвери Nvidia 572.xx

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Для gt210 який драйвер рекомендують?
А то майже ніяка гра не запускається, може від клавіатури спробувати? )))))
timetron666
Member

Earanak: 31.03.2025 11:27 Я из тех кто за 20+ лет за компом ни разу не видел эффекта тиринга (разрыва кадра), ну только на ютубе примеры видел. Ну или он бывал настолько незаметным или редко что я этого попросту не запомнил. Если мне нужно залочить фпс, то я это руками делаю игровыми средствами или через драйвер. Так что я не юзаю никакие V-Sync/FreeSync/G-Sync и никаких проблем по этому поводу не испытываю :dontknow:
Та ладно!? Без вертікалки очі просто витікають від розривів
kairo
Member

Earanak: 31.03.2025 11:27 Я из тех кто за 20+ лет за компом ни разу не видел эффекта тиринга (разрыва кадра), ну только на ютубе примеры видел. Ну или он бывал настолько незаметным или редко что я этого попросту не запомнил. Если мне нужно залочить фпс, то я это руками делаю игровыми средствами или через драйвер. Так что я не юзаю никакие V-Sync/FreeSync/G-Sync и никаких проблем по этому поводу не испытываю :dontknow:
Не уявляю, як можна не бачити тірінг))
спойлер
Изображение
Як не дивно, мене дані проблеми поки обходять стороною.
MessiaH
Member

Earanak: 31.03.2025 11:01Могу только подтвердить чёрный экран при установке/обновлении драйверов.
Тоже юзал эти дрова на 4090 и нет никаких проблем на 5090
Earanak
Member

Ну я не знаю почему у меня нету этого тиринга. Это вообще от чего зависит то, игры, монитора, фреймрейта, при каких раскладах он появляется ?
MessiaH
Member

timetron666: 31.03.2025 13:54Та ладно!? Без вертікалки очі просто витікають від розривів
Только если у тебя менее 60 фпс или чуть более. Когда много фпс, то тиринга не будет

Отправлено спустя 40 секунд:
Earanak: 31.03.2025 14:18Ну я не знаю почему у меня нету этого тиринга. Это вообще от чего зависит то, игры, монитора, фреймрейта, при каких раскладах он появляется ?
У тебя наверное моник с высокой герцовкой
Alex646
Member

У мене встановлені 572.42 і все норм. Правда, і g-syncа немає.
Enjthesilence
Member

kairo: 31.03.2025 14:00
Не уявляю, як можна не бачити тірінг))
спойлер
Изображение
Як не дивно, мене дані проблеми поки обходять стороною.
Його можливо не помічати, якщо він мінімальний або його нема:)) Всі розуміють, що таке тіринг, в теорії - невідповідність фпс до герцовки монітора і дуже нестабільний фреймрейт з сильними стрибками, на практиці ж його в сучасних реаліях важко помітити, при 240гц я би мав його бачити постійно в іграх де не маю своєї гц без гсінку, але я його не помічаю. Як на старому іпс з 3080 так і на дуже швидкому оледі з 5080, просто не в змозі пригадати горизонтальні розриви, а я дуже чутливий до таких приколів. Як на мене гсінк зараз більше для плавності зображення, ніж для боротьби з тірингом. На блюрбастерсі моніторні задри вже давно не підіймають питання тірингу бо воно втратило свою актуальність, нормальний монітор і нормальний фпс = жодних розривів зображення
Последний раз редактировалось Enjthesilence 31.03.2025 14:26, всего редактировалось 2 раза.
Earanak
Member

MessiaH, а ну так, если это от герцовки и фреймрейта зависит то понятно тогда. Я в игры меньше 120FPS не играю.
Nekros
Member

Earanak: 31.03.2025 14:18 Ну я не знаю почему у меня нету этого тиринга. Это вообще от чего зависит то, игры, монитора, фреймрейта, при каких раскладах он появляется ?
У тебе напевно в драйвері включена синхронізація по замовчуванню. Інакше я не уявляю як ти з цим не стикався. Це треба бути сліпим :gigi:
kairo
Member

Earanak: 31.03.2025 14:18 Ну я не знаю почему у меня нету этого тиринга. Это вообще от чего зависит то, игры, монитора, фреймрейта, при каких раскладах он появляется ?
Лінь самому розписувати)

Screen tearing (розрив екрану) видно, коли частота кадрів гри не збігається з частотою оновлення монітора. Це призводить до того, що на екрані одночасно відображаються частини двох або більше кадрів, створюючи ефект "розриву" зображення.

Коли це стає помітним?
Швидкі рухи камери – особливо у шутерах, перегонах і екшен-іграх.

Частота кадрів гри перевищує або значно нижча за частоту оновлення монітора – наприклад, 100 FPS на 60 Гц моніторі.

Вимкнений V-Sync / G-Sync / FreeSync – якщо адаптивна синхронізація не використовується, ризик screen tearing зростає.

При зміні кадрів у грі, що працює нестабільно – особливо, коли FPS різко змінюється.

Як уникнути screen tearing?
Увімкнути V-Sync (може викликати input lag).

Використовувати G-Sync (Nvidia) або FreeSync (AMD).

Обмежити FPS до частоти оновлення монітора (наприклад, через RivaTuner).

Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
Enjthesilence: 31.03.2025 14:23 на практиці ж його в сучасних реаліях важко помітити, при 240гц я би мав його бачити постійно в іграх де не маю своєї гц без гсінку, але я його не помічаю. Як на старому іпс з 3080 так і на дуже швидкому оледі з 5080, просто не в змозі пригадати горизонтальні розриви, а я дуже чутливий до таких приколів. Як на мене гсінк зараз більше для плавності зображення, ніж для боротьби з тірингом. На блюрбастерсі моніторні задри вже давно не підіймають питання тірингу бо воно втратило свою актуальність, нормальний монітор і нормальний фпс = жодних розривів зображення
Я на своєму 144 Гц моніторі бачу тірінг без Г-сінка. Чим вищий ФПС, тим менше його видно, але все одно бачу його без проблем.
Earanak
Member

kairo
Ну вот допустим два шутера :
1.) CS2 залоченный на 500FPS - все ок.
2.) SPTAKI (Тарков) где FPS в районе 90-120 - все ок.
Монитор 1440p 165Гц. Синхронизации отключены в играх и драйвере :dontknow:

Я же писал что видел на Ютубе как это выглядит. Такой эффект наверное сложно было бы не заметить.
Просто непонятно как его спровоцировать. Ну, например вот Секиро я проходил на 60FPS из за движка игры (я знаю что есть хак на анлок) и тоже все ок было, Factorio тоже только 60FPS что не так делаю :spy:

Я видел на Ютубе прям длительный его эффект, секунд на пять был разрыв. Но я даже в моменте не вижу таких проблем :dontknow:
Nekros
Member

Earanak: 31.03.2025 14:33 kairo

Я же писал что видел на Ютубе как это выглядит. Такой эффект наверное сложно было бы не заметить.
Просто непонятно как его спровоцировать. Ну, например вот Секиро я проходил на 60FPS из за движка игры (я знаю что есть хак на анлок) и тоже все ок было, Factorio тоже только 60FPS что не так делаю :spy:

Я видел на Ютубе прям длительный его эффект, секунд на пять был разрыв. Но я даже в моменте не вижу таких проблем :dontknow:
Все просто, сліпий :shuffle:
ATOM_UA
Junior

Розрив кадра є завжди, коли вивід кадрів із відяхи більше, або меньше герцовки монітора. Якщо вивід кадрів не сінхранізований будь яким способом(всінк, гсінк, фрісінк), будуть розриви кадрів, бо відяха після того як відрендерила кадр, одразу кидає на монітор, не очікуючи поки монітор домалює минулий. От і виходить, коли вивід кадрів меньше гц монітора, на екрані два кадра одночасно, коли кадрів більше гц монітора на екрані буде більше двох кадрів одночасно.
Це простіше всього помітити, коли в горизонтальній площині крутиш голову або камеру, або скролиш в грі.
Earanak
Member

OFFTOP про Тиринг
Ладно, проехали. Спасибо за матчасть, вижу тут всех эта тема беспокоит. Будем считать что по прошествии лет, выпитых тонн алкоголя у меня мозг мутировал и научился дорисовывать и ретушировать кадры налёту. С темы сливаюсь, а то ещё придется ставить телефон на запись экрана и сидеть игры играть в рабочий день :gigi: Хотя есть идейка в CS2 сделать бинд на fps_max 70/165/500 и стоять крутиться преимущественно горизонтально и прожимать бинды туда-сюда меняя фреймрейт :think: Я правда играю в 4:3 и 1024х768 и на лоусенсе но и это можно исправить )) Если начальник увидит что я в стиме играю в КС скажу это все ради эксперимента.

UPD - хрень какая то вышла. Походу тут норм камера нужна а не Ксяоми мусор который шлейфы оставляет за всем подряд :lol: Ну без записи я покрутил покрутил постоял. Вообще не заметил никаких проблем. На видео, если смотреть в 0.25 скорости то моментами вроде удается заметить этот Тиринг. Но я не особо уверен это от камеры или это так и есть а я просто не замечаю его. Оно ? - https://imgur.com/a/M3yyzg8 Ну, вроде похоже :dontknow: Но оно появляется на 70FPS и то нестабильно и на очень короткий промежуток времени. Т.е в мгновении на видео есть а при следующем повороте уже нету там.

UPD#2 - Во... Вот такие я примеры видал на ютубе. Вот это жесть - https://youtu.be/jVAFuUAKPMc
Так оно еще и записано с компа а не камерой. Ну такое вот я вообще не видал у себя :dontknow:
Есть еще конечно странный тест в ваакуме - https://www.testufo.com/stutter#demo=tearing там можно VSync On/OFF врубать.
Да, на OFF вижу разрывы столбиков буквально на 1-2 миллиметра, но тест странный какой то слишком уж далекий от реальности и игр...

Ладно. Все. С меня хватит этой темы. Проехали. Все равно мне все эти V-Sync-и не интересны. Видимо просто не чувствительный к этому...
Последний раз редактировалось Earanak 31.03.2025 15:32, всего редактировалось 1 раз.
ATOM_UA
Junior

Ось гарний сайт, думаю там все побачиш )
https://www.testufo.com/stutter
Earanak
Member

ATOM_UA, я ссылку на этот же сайт в своем же сообщении оставил.
Есть еще конечно странный тест в ваакуме - https://www.testufo.com/stutter#demo=tearing там можно VSync On/OFF врубать.
Да, на OFF вижу разрывы столбиков буквально на 1-2 миллиметра, но тест странный какой то слишком уж далекий от реальности и игр...
Не представляю себе игры где будут двигающиеся объекты по горизонтали абсолютно белые на черном фоне с фиксированной скоростью ))
Vadizu
Junior

Одного разу при встановленні нового драйвера був чорний екран. Довелось перезавантажувати механічно. Більше ніяких проблем не спостерігаю. ( RTX 4070)
ATOM_UA
Junior

Цей сайт треба дивитись на високогерцовому моніку з підтримкою гсін/фрісінк, оце там магія починається. Там багато різних тестів і параметрів. Одразу видно навіщо монік більше 60гц і врр. Колись на тестовому стенді в Розетці монік на 240гц погоняв і був дуже вражений як цей сайт одночасно на одній сторінці імітує різну герцовку. Ще цікаво було побачити на одному тесті як одночасно виглядає одне і те саме відео з сінхронізацію кадрів і без.
Nikolayovich
Member

Самий стабільний драйвер 561.09.
Ответить