Выбор процессора (всякого разного под любые/конкретные нужды + вопросы "потянет ли, хватит ли)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Gf_ki11er
Member

Повідомлення

Выбираем процессор

Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу

Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
0kie
Member

Повідомлення

Плата выше 3200 МГц по памяти не умеет. Надо всё менять, а не только процессор. Для 4060 бери плату и процессор с поддержкой pcie 4.0.
lewerlin
Member

Повідомлення

Lorichic: 04.02.2025 12:08Вопрос был о
Блекмеджик - девелопер Давінчі. І річ була про підтримку юзфулл фіч, типу меркурі в адоб, на редагуванні/таймлайні. Кілька знайомих так пересідали на джи форси, бо "тести"(я дурний повівся і порадив) і потім так же злізали з них назад на квіксінк. Фінальний рендер то так, швидше на карті, а от редагування в рази комфортніше поки що на інтелі, від 11-покоління, тупо через повноцінну софт підтримку.
Lorichic
Member

Повідомлення

lewerlin: 04.02.2025 18:10і потім так же злізали з них назад на квіксінк.
Универсальные интелы(игры, работа) с встройкой от 10тыс уже, я про 13600к и выше, чел уже заказал за 6тыс 7700, думаешь будет сильно мучаться без интеловской встройки на нвидии? Перестань.
Vlaad13
Member

Повідомлення

lewerlin: 04.02.2025 18:10
Lorichic: 04.02.2025 12:08Вопрос был о
Блекмеджик - девелопер Давінчі. І річ була про підтримку юзфулл фіч, типу меркурі в адоб, на редагуванні/таймлайні. Кілька знайомих так пересідали на джи форси, бо "тести"(я дурний повівся і порадив) і потім так же злізали з них назад на квіксінк. Фінальний рендер то так, швидше на карті, а от редагування в рази комфортніше поки що на інтелі, від 11-покоління, тупо через повноцінну софт підтримку.
Дуже дивно що зелені не змогли в 5 000 серії реалізувати :dontknow:
lewerlin
Member

Повідомлення

Vlaad13: 04.02.2025 18:25Дуже дивно що зелені не змогли в 5 000 серії реалізувати :dontknow:
Реалізація з боку софту, а не НВ. Від НВ треба "занести валізу" умовно. Софт завжди первинний в таких речах.
Lorichic: 04.02.2025 18:25думаешь будет сильно мучаться без интеловской встройки на нвидии? Перестань.
Залежно від того, що і як робити, та до чого звик. Ті хто звикли до QS і реально багато працюють - мучитимуться.
TSMatvey
Member

Повідомлення

0kie: 04.02.2025 17:34
Плата выше 3200 МГц по памяти не умеет. Надо всё менять, а не только процессор. Для 4060 бери плату и процессор с поддержкой pcie 4.0.
так проблема в тому, що і 3200 то не бере. планки на 3600. але кажуть, що райзени 2000-ні часто погано дружать із пам'яттю і схоже, що це мій випадок. Але ! спочатку то пам'ять брала 3200 на 16гб, а потім перестала брати, як так ?? може оновлений біос гірше став?
Vlaad13
Member

Повідомлення

TSMatvey: 04.02.2025 19:46
0kie: 04.02.2025 17:34
так проблема в тому, що і 3200 то не бере. планки на 3600. але кажуть, що райзени 2000-ні часто погано дружать із пам'яттю і схоже, що це мій випадок. Але ! спочатку то пам'ять брала 3200 на 16гб, а потім перестала брати, як так ?? може оновлений біос гірше став?
у мене був 2600х і пам'ять завжди їхала 3200 - але плата була 450 може в цьому причина
це норм проц і вам потрібно відяху міняти - яке покращення ви хочете побачити з 1050 я не розумію якщо чесно
ви хоч 9800х3д поставте - з 1050 це все одно не допоможе
TSMatvey
Member

Повідомлення

перепрошую, карту змінив на 4060 і не оновив профіль. щойно прибрав у біосі режим - game boost, щось таке і пам'ять завелась норм на 3200 і навіть на 3400 запустився пк. зараз треба якийсь стрес тест для пам'яті, або у старкері затестю)))
Vlaad13
Member

Повідомлення

TSMatvey: 04.02.2025 22:56 перепрошую, карту змінив на 4060 і не оновив профіль. щойно прибрав у біосі режим - game boost, щось таке і пам'ять завелась норм на 3200 і навіть на 3400 запустився пк. зараз треба якийсь стрес тест для пам'яті, або у старкері затестю)))
тоді вам потрібні 5600 та 550 материнка
Melofon
Member

Повідомлення

TSMatvey

Возможно у вас контроллер в проце деграднул из-за разгона и поэтому не держит прежние частоты.
TSMatvey
Member

Повідомлення

до слова пам'ять завелась на 3400. але через деякий час ребут йде, крашаться вкладки мозіли, крашиться вайбер і перезавантаження. Зараз запустив на 3333. Подивлюсь. Але для мене і 3333 норм, хоча у інших на цій мамці і 3800 планки беруть.
А прооц я не гнав, він у авто весь час працював. На початку якось залочив чи то на 4,1 чи то 4,15 на пару днів, а потім вернув на авто. бустить він себе до 4,05.
Vlaad13
Member

Повідомлення

TSMatvey: 05.02.2025 11:21 до слова пам'ять завелась на 3400. але через деякий час ребут йде, крашаться вкладки мозіли, крашиться вайбер і перезавантаження. Зараз запустив на 3333. Подивлюсь. Але для мене і 3333 норм, хоча у інших на цій мамці і 3800 планки беруть.
А прооц я не гнав, він у авто весь час працював. На початку якось залочив чи то на 4,1 чи то 4,15 на пару днів, а потім вернув на авто. бустить він себе до 4,05.
Якщо ви надивилися тестів і не розумієте чому у вас немає такого фпс - то в цьому декілька причин
PCI 4 дасть десь +5% приросту
Більшість тестів в інтернеті роблять з процом по типу 7800х3д і якщо ви навіть купите 5600 то фпс як в тестах у вас скоріше не буде, але так самий бюджетний апгрейд це продати ваші старі проц+ мамку і купити 550 мамку +5600
Поки їх ще можно продати
Kullerok
Member

Повідомлення

Народ подскажите пожалуйста. У меня Asus ROG Strix B850-A и 9800x3d + пока что 1070. Некогда не юзал амд, надо ли встройку отрубить в системе? Раньше был на интеле там встройка в системе не отображалась я так понимаю она и не работала когда была всунута видеокарта. На что влияет встройка для каких задач она мне может быть нужна?
Lorichic
Member

Повідомлення

Kullerok: 05.02.2025 21:23На что влияет встройка для каких задач она мне может быть нужна?
Включенная встройка отжирает немного оперативки, по умолчанию ~ 512мб, если видеокабель подключён к дискретке на встройке можно видео записывать, например через OBS, если подключить кабель к встройке(материнской плате) можно использовать гибридный режим, тут подробней
viewtopic.php?p=3863918#p3863918
0kie
Member

Повідомлення

Lorichic: 05.02.2025 22:30можно использовать гибридный режим
Было когда-то такое на Ивике (Lucid Virtu MVP), но там софт занимался разруливанием работы встройки и дискретки. Надо будет сейчас проверить реализацию средствами железа и драйверов. Спасибо за идею. ;)
Ijachok
Member

Повідомлення

Привіт! Маю таку систему
спойлер
Processor: AMD Ryzen 5 5600G
Motherboard: MSI B550M PRO-VDH
Cooling: OCZ Gladiator Max
Memory: 32 GB DDR4-3600 Goodram Iridium Pro Deep Black
Video Card: XFX SPEEDSTER SWFT 309 AMD Radeon RX 6700 10 Gb
Storage: SSD Samsung EVO 970 512 Gb + SSD Samsung EVO 970 2 Tb + HDD WD 2 Tb
Display: Dell 2209WA (1680:1050)
Power Supply: Be Quiet Pure Power 12 550 W
Продуктивністю ніби більш-менш задоволений. Ігри - частіше покрокові, але той же Wartales іде не на максималках (не страшно).
То задумався, чи нема сенсу зараз взяти Ryzen 5700 3D, поки на нього нормальні ціни (на форумі 7700 грн, в магазинах - десь 8-9 тис.). Щоб уже мати процесор, який уже не мінятиму на платформі АМ4. Заодно взяв би якийсь із Thermalright, десь біля 3 тис., бо тиша - вагомий фактор, підозрюю, що теперішній кулер буде надто шумним з цим процесором.
З другого боку, відеокарту не планую брати, і не впевнений, чи виправдані такі затрати за цей процесор, чи взагалі я помічу різницю? Бо зустрічав думку, що маючи щось рівня 5600 (хоч у мене і G, найслабший із них), нема сенсу щось дорожче брати.
Що думаєте?
Vlaad13
Member

Повідомлення

Ijachok: 07.02.2025 09:54 Привіт! Маю таку систему
спойлер
Processor: AMD Ryzen 5 5600G
Motherboard: MSI B550M PRO-VDH
Cooling: OCZ Gladiator Max
Memory: 32 GB DDR4-3600 Goodram Iridium Pro Deep Black
Video Card: XFX SPEEDSTER SWFT 309 AMD Radeon RX 6700 10 Gb
Storage: SSD Samsung EVO 970 512 Gb + SSD Samsung EVO 970 2 Tb + HDD WD 2 Tb
Display: Dell 2209WA (1680:1050)
Power Supply: Be Quiet Pure Power 12 550 W
Продуктивністю ніби більш-менш задоволений. Ігри - частіше покрокові, але той же Wartales іде не на максималках (не страшно).
То задумався, чи нема сенсу зараз взяти Ryzen 5700 3D, поки на нього нормальні ціни (на форумі 7700 грн, в магазинах - десь 8-9 тис.). Щоб уже мати процесор, який уже не мінятиму на платформі АМ4. Заодно взяв би якийсь із Thermalright, десь біля 3 тис., бо тиша - вагомий фактор, підозрюю, що теперішній кулер буде надто шумним з цим процесором.
З другого боку, відеокарту не планую брати, і не впевнений, чи виправдані такі затрати за цей процесор, чи взагалі я помічу різницю? Бо зустрічав думку, що маючи щось рівня 5600 (хоч у мене і G, найслабший із них), нема сенсу щось дорожче брати.
Що думаєте?
різницю побачите - а якщо щось нове вийде і ви захочете в нього пограти?
я б радив купляти якщо є гроші
Melofon
Member

Повідомлення

Lorichic: 05.02.2025 22:30Включенная встройка отжирает немного оперативки, по умолчанию ~ 512мб,
По умолчанию да, но можно вообще типа ограничить до 64МБ, но прикол в том что встройка АМД к примеру всё равно может брать из памяти больше того что ты выставил но только через какой-то "бардюр" но при этом будут фризы при недостаточной видеопамяти, тогда как если выставить достаточное кол-во то фризы исчезают, я выставляю 8ГБ и тогда норм и без фризов (4ГБ маловато), а 16 ГБ (это максимум) уже лишние хоть и хватает когда имеется 32ГБ, ну и естественно когда есть видеокарта то для встройки ставлю минимум или авто.
daesz
Member

Повідомлення

Kullerok: 05.02.2025 21:23 Народ подскажите пожалуйста. У меня Asus ROG Strix B850-A и 9800x3d + пока что 1070. Некогда не юзал амд, надо ли встройку отрубить в системе? Раньше был на интеле там встройка в системе не отображалась я так понимаю она и не работала когда была всунута видеокарта. На что влияет встройка для каких задач она мне может быть нужна?
Я помітив що на платах азрок інтеграшка працює та споживає додаткові 8-12Вт е/е навіть якщо монітор у неї не включений, тому вимкнув в біосі, раніше була В650М таф, але тоді не звертав увагу, то ж незнаю як у асусів зараз.
Timedemo
Member

Повідомлення

daesz: 07.02.2025 20:38
Kullerok: 05.02.2025 21:23 Народ подскажите пожалуйста. У меня Asus ROG Strix B850-A и 9800x3d + пока что 1070. Некогда не юзал амд, надо ли встройку отрубить в системе? Раньше был на интеле там встройка в системе не отображалась я так понимаю она и не работала когда была всунута видеокарта. На что влияет встройка для каких задач она мне может быть нужна?
Я помітив що на платах азрок інтеграшка працює та споживає додаткові 8-12Вт е/е навіть якщо монітор у неї не включений, тому вимкнув в біосі, раніше була В650М таф, але тоді не звертав увагу, то ж незнаю як у асусів зараз.
https://gyazo.com/bbe1928d33ffc9ae71a3d80a04c0faab
малюэ споживання, але по факту системник більше не споживає, однакове споживання, що з включеною, що з виключеною.
Відповісти