Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

Avenger80: 04.02.2025 15:21 И это тоже логично. Но я имею ввиду стандартный тип ONU, который ставят большинству абонентов - https://e-server.com.ua/abonentskii-ter ... pu-x910-ru
...L3
 IPv4/IPv6 Dual Stack
 NAT
 DHCP client/server
 PPPOE client/ Pass through
 Static and dynamic routing...

він вміє бути роутером :)
Avenger80
Member

Повідомлення

artko
Он то умеет, но стандартно его переводят в режим моста в большинстве случаев, чтоб нему подключить роутер, а потом уже другие клиенты.
Tesseract
Member

Повідомлення

artko
У мене також подібна коробочка. Я запитував чи можна її перемкнути в режим роутера. Мені сказали, що можна, але вона слабенька, і ледве пів гігабіта витягує. А якщо ще буде купа клієнтів, то швидкості ще впадуть. Про усілякі розширені налаштування я навіть не запитував. Тому це чисто теоретична можливість.
Bender911
Member

Повідомлення

Купив і собі погратись Linksys4300. Якщо буде сильно гірше по швидкості та споживанню електрики ніж Flint2, подарую чи продам:)

Поки не прошивав OpenWRT, тому рано робити повноцінні висновки.

З плюсів: гарно та лаконічно виглядає, якщо ставити на видному місті. Гарна ціна.

Проте по налаштування без перепрошивки таке собі - по Wi-Fi можна тільки вибрати назву мережі, пароль, та тип WPA. Навіть номер каналу неможливо вибрати, не кажучи про ширину, силу та інше.

Відповідно на рідній прошивці швидкість в дальньому кінці квартири сильно гірше Flint2 чи гірше навіть Beryl.
спойлер
Зображення
strang
Member

Повідомлення

Bender911: 05.02.2025 16:19Проте по налаштування без перепрошивки таке собі - по Wi-Fi можна тільки вибрати назву мережі, пароль, та тип WPA. Навіть номер каналу неможливо вибрати, не кажучи про ширину, силу та інше.
viewtopic.php?p=3894099#p3894099
Bender911
Member

Повідомлення

strang: 05.02.2025 16:32
Bender911: 05.02.2025 16:19Проте по налаштування без перепрошивки таке собі - по Wi-Fi можна тільки вибрати назву мережі, пароль, та тип WPA. Навіть номер каналу неможливо вибрати, не кажучи про ширину, силу та інше.
viewtopic.php?p=3894099#p3894099
Ну це вже щось, але автовибір каналу не відключиш та ширину не визначиш. Явно не для використання в сучасних реаліях. Шити OpenWRT без варіантів.
Це вже не кажучі про щось більше складне ніж налаштування Wi-Fi.

Відправлено через 46 хвилин 20 секунд:
Наче на форумі читав що вже додали підтримку mx4300 в стабільну версію openWRT, але бачу що все ще в снепшоті. Не те щоб проблема, проте ще один невеликий мінус.

Ще бачив, що наче можна поставити прямо із рідного web-інтерфейсу, проте навіть не бачу можливості оновити прошивку руками:
спойлер
Зображення
Згідно документації на сайті Linksys повинна бути кнопка для ручного оновлення, але її немає.
https://support.linksys.com/kb/article/6564-en/

.........
Знайшов що знову через дупу - приховане меню, як з додатковими налаштуваннями wi-fi.
strang
Member

Повідомлення

Bender911: 05.02.2025 22:35Наче на форумі читав що вже додали підтримку mx4300 в стабільну версію openWRT, але бачу що все ще в снепшоті.
в 24.10 не встигли, буде пізніше
Bender911: 05.02.2025 22:35приховане меню, як з додатковими налаштуваннями wi-fi
yep
l-m
Member

Повідомлення

Bender911: 05.02.2025 22:35 Ну це вже щось, але автовибір каналу не відключиш та ширину не визначиш
І те, й інше можна зробити з вебінтерфейсу, щось ви неуважно дивитесь.
Bender911
Member

Повідомлення

l-m: 06.02.2025 09:43
Bender911: 05.02.2025 22:35 Ну це вже щось, але автовибір каналу не відключиш та ширину не визначиш
Тицьніть, будь ласка, де воно є? Я вже перепрошив під OpenWRT, але може згодиться кому.
На скріні з редіту не бачу.
спойлер
Зображення
Якісь збоченці робили веб морду фірмовій прошивці, а люди ще жаліються що OpenWRT складно поставити та налаштувати:)
artko
Member

Повідомлення

Bender911: 06.02.2025 12:35
Якісь збоченці робили веб морду фірмовій прошивці, а люди ще жаліються що OpenWRT складно поставити та налаштувати:)
там наче в двох варіантах прошивку ставили, переважно сінього кольору (в мене така була) і якось іншого. і вони трохи різні..
Bender911
Member

Повідомлення

До речі сам роутер поки що в моєму рейтингу десь на рівні Xiaomi ax3000t, тобто гарний за свої гроші. Та й більше за дизайн та ціну закордоном йому +.
По швидкості точно мене не влаштовує. В найгіршій для Wi-Fi частині квартири навіть на openWRT, з нормальними налаштуваннями дуже зливає порівняно з Flint2.
спойлер
Зображення
strang
Member

Повідомлення

Bender911
а шо який-небудь вайфай аналайзер показує по рівню сигналу? флінт і лінксіса на однакових каналах?
l-m
Member

Повідомлення

Bender911: 06.02.2025 12:35
l-m: 06.02.2025 09:43
Тицьніть, будь ласка, де воно є?
спойлер
LN_wifi_setings.png
Ширина каналу авто = максимальна якщо немає завад, тому її сенсу займати немає.

Bender911: 06.02.2025 12:41 В найгіршій для Wi-Fi частині квартири навіть на openWRT, з нормальними налаштуваннями дуже зливає порівняно з Flint2.
За вартість Flint2 можна купити 4-5 шт LN4300, об'єднати у меш, та для складних приміщень це буде набагато краще ніж будь-який один роутер.
Bender911
Member

Повідомлення

strang: 06.02.2025 12:51 Bender911
а шо який-небудь вайфай аналайзер показує по рівню сигналу? флінт і лінксіса на однакових каналах?
Так однакові канали. 36-й на 5Гц, ширина 80Мц, обоє стояли поряд, через декілька стін від клієнта з якого міряв, відстань біля 8 метрів. Відповідно один одному заважали, це зрозуміло:)
Для чистоти експерименту вимкнув флінт, під`єднав тільки одного клієнта до Lynksys, поставив його прямо на місце Flint;) і отримав 150\50 на тому самому провайдері. Показники флінта заміряв з 8 клієнтами, на 2-х з них в той час було активне використання з VPN - 300\100.

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
l-m: 06.02.2025 13:03
Ширина каналу авто = максимальна якщо немає завад, тому її сенсу займати немає.
Ні, таких налаштувань не було ні в стандартному, ні в приховану розділі. Те що я наводив як приклад з редіту було один в один у мене. Видно у вас якась інша модифікація, виглядає більш адекватно.

Відправлено через 6 хвилин 45 секунд:
l-m: 06.02.2025 13:03 За вартість Flint2 можна купити 4-5 шт LN4300, об'єднати у меш, та для складних приміщень це буде набагато краще ніж будь-який один роутер.
Я ж не спорю. За свої гроші гарний, як і Xiaomi ax3000t. Ще й у нього адекватний блок живлення під різні розетки. Батькам такий можна брати.

Меш це головний біль на квартирі, де у тебе оптика тілька біля дверей, кабелі до ноди тягнути точно не буде бажання, якщо при ремонті його не закладено.

А віддати вартість біля 5к грн за Flint2 для вибагливого юзера простіше, особливо якщо час від часу змінюєш житло або від powerbank треба заживити, то краще 1 роутер.
kolesnukm
Member

Повідомлення

Bender911 якось цікаво, в мене був він поряд із Google Nest Wi-FI, Ruckus H510 провайдер лінком і КС на 1 гігабіт і ніякої різниці між ними взагалі не помітив по швидкості
Tesseract
Member

Повідомлення

Bender911: 06.02.2025 15:39Так однакові канали. 36-й на 5Гц, ширина 80Мц
Перший 5Ггц модуль вміє лише 2х2, і має менше антен. Якщо тестуєте максимальну швидкість, то використовуйте другий модуль.
Bender911
Member

Повідомлення

kolesnukm: 06.02.2025 16:06 Bender911 якось цікаво, в мене був він поряд із Google Nest Wi-FI, Ruckus H510 провайдер лінком і КС на 1 гігабіт і ніякої різниці між ними взагалі не помітив по швидкості
Так а в яких умовах порівнював? Через пару метрів чи через одну стіну в мене все не так погано. Тут саме в найгіршому місці - 8 метрів, два кути стін, якщо по прямій до клієнта.

Відправлено через 46 хвилин 34 секунди:
Tesseract: 06.02.2025 22:26
Bender911: 06.02.2025 15:39Так однакові канали. 36-й на 5Гц, ширина 80Мц
Перший 5Ггц модуль вміє лише 2х2, і має менше антен. Якщо тестуєте максимальну швидкість, то використовуйте другий модуль.
Питання в тому що 2-й модуль тільки від 100-140 канали дає вибрати, відповідно DFS, якісь пристрої можуть його взагалі не бачити, тому зазвичай на 5Гц тільки 36-40 юзаю, якщо не дуже забитий діапазон.

Але для тесту перевірив: поставив 100 канал, 80 Мц ширина. Результат не змінився.
спойлер
Зображення
Власне, якщо без перешкод, 3 метра пряма видимість, то все ок зі швидкістю як на 36-му та і на 100 каналі, по суті те що й флінт в "легких" умовах.
kolesnukm
Member

Повідомлення

Bender911: 07.02.2025 12:25
Так а в яких умовах порівнював? Через пару метрів чи через одну стіну в мене все не так погано. Тут саме в найгіршому місці - 8 метрів, два кути стін, якщо по прямій до клієнта.
В мене вони всі в одних умовах, 3 км квартира, радянська, роутер в дальній кімнаті, біля нього на нормальних пристроях завжди 700-890, сама крайня точка кухня через 2 стіни і десь 6 метрів, то там 300-400
Avenger80
Member

Повідомлення

kolesnukm: 07.02.2025 13:16сама крайня точка кухня через 2 стіни і десь 6 метрів, то там 300-400
Это ещё ничего не значит, тут главное конфигурация ещё стен (планировка), одно дело перпендикулярно двум стенам (самые лёгкие условия), а другое дело - по диагонали с угловыми составляющими.
crumd
Member

Повідомлення

Avenger80: одно дело перпендикулярно двум стенам (самые лёгкие условия), а другое дело - по диагонали с угловыми составляющими.
Кстати, есть интересная технология использования квартирной электропроводки для передачи данных. Называется PowerLine.
Про неё мало говорят, но иногда это лучший способ расширить сеть и улучшить покрытие wifi без необходимости прокладывать сетевой кабель.
Відповісти