Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
Dremjke
Member

Повідомлення

skeletor
Ніхто не знає, що у вас там за древній корпус і що в нього влізе або ні. Ваш запит виглядає як "порадьте мені сам не знаю що, але порадьте".
Беріть лінійку та міряйте.
skeletor
Junior

Повідомлення

Dremjke: 16.01.2025 18:50 skeletor
Ніхто не знає, що у вас там за древній корпус і що в нього влізе або ні. Ваш запит виглядає як "порадьте мені сам не знаю що, але порадьте".
Беріть лінійку та міряйте.
Вже ж розібралися, що модель складно підібрати, тому оновив вимоги - достатньо нормального виробника. Чи ще щось треба уточнити? Ви можете підказати щось в цьому випадку?
Hells Angels
Member

Повідомлення

skeletor: 16.01.2025 18:56Чи ще щось треба уточнити?
в ттх корпуса вказується максимальна висота процесорного кулера :facepalm:
skeletor
Junior

Повідомлення

Hells Angels: 16.01.2025 18:58
skeletor: 16.01.2025 18:56Чи ще щось треба уточнити?
Так, це вище вже пояснили. А якщо невідомий виробник і модель, відповідно неможливо дізнатися ТТХ. Як бути?
Dremjke
Member

Повідомлення

skeletor: 16.01.2025 18:56тому оновив вимоги - достатньо нормального виробника
skeletor: 16.01.2025 18:56Ви можете підказати щось в цьому випадку?
Be quiet, Noctua - моделей в них вистачає.
Конкретну модель складно порадити без ТТХ корпусу.

Відправлено через 32 секунди:
skeletor: 16.01.2025 19:00А якщо невідомий виробник і модель, відповідно неможливо дізнатися ТТХ. Як бути?
Міряти самому, інакше ніяк.
oversteve
Member

Повідомлення

skeletor: 16.01.2025 19:00
Hells Angels: 16.01.2025 18:58
Так, це вище вже пояснили. А якщо невідомий виробник і модель, відповідно неможливо дізнатися ТТХ. Як бути?
викладіть хоча б фото корпусу як воно виглядає, бо фіг його знає що там в реалі і цілком може бути таке, що туди взагалі мало що встане або є зміст і його замінити, якщо там з вентиляцією все дуже сумно

п.с. зазвичай якщо ширина корпусу 175, то це в кращому випадку кулер десь 150мм по висоті, а може бути ще менше
Grava
Member

Повідомлення

Користуватися гуглом. Шукаємо "корпус пк 17см ширина", знаходимо наприклад mini tower DeepCool Wave V2 шириною 175мм. Довимося макс висоту - 145мм. Від цього і думаємо далі. Для 5800х щось типу be quiet! Dark Rock TF 2
Specifications ; Height, 5.125" / 130.2mm
або noctua nh-c14s
Height (with fan) 115 / 142 mm
skeletor
Junior

Повідомлення

Всім дякую!
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Лінійку, і міряти глибину від кришки процесора до бокової стінки. Інакше ніяк.
Але якщо ширина самого корпуса 171мм, то мабуть кулер полізе не вищий, ніж ~140мм. Може й менше
В мене в старенький нонейм корпус 180мм шириною впритик ставала перформа, висота якої 151.
oversteve
Member

Повідомлення

Grava: 16.01.2025 19:06 або noctua nh-c14s
Height (with fan) 115 / 142 mm
якщо там боковуха глуха, то то шляпа буде

Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
skeletor: 16.01.2025 19:08 Всім дякую!
якщо дешево-сердито, не дуже велике по габаритах і добре охолоджує, то це напевно буде оптимальнгий варіант із того, що в нас продається
https://hotline.ua/ua/computer-kulery-i ... 7-xt-slim/
але все одно сфоткайте хочаб корпус, щоб було ясно що там з циркуляцією повітря, чи дірява боковина і т.п.
skeletor
Junior

Повідомлення

Після довгих вагань і пошуку інформації все ж таки вирішив взяти корпус трохи ширший (модель корпуса ще вибрав, якщо що), куди влазить куллер з висотою до 170 мм, бо раптом що, то потім не знайду адекватної заміни. Тому зупинився на такому виборі (виходив із TDP/NSPR, розміру, ваги, ціни,...):
- be quiet! Shadow Rock 3 Black (не перекриває памʼять)
- be quiet! Dark Rock 4 (перекриває 1 слот памʼяті, але, пишуть, що можна якось доробити, перекрутити, підняти і не буде.)
- Noctua NH-U14S
- Noctua NH-D15S

А тепер нюанси, які мене бентажать:
- be quiet мало де продаються зараз
- Noctua більш розповсюджений, але ціна в 1.5-2 раза більше, за приблизно таку саму модель, якщо порівнювати з be quite.
- треба брати куллер з одним вентилятором, щоб не прийшлося "доробляти" перекриті слоти памʼяті. також, відповідно велика вага теоретично може деформувати текстоліт материнки (так, там є в комплекті металева планка для куллера, яка кріпиться з іншої сторони материнки, але все одно наскільки воно дійсно рятує - я не знаю, тестів деформації я не знайшов). більшість оглядів показують, що 2 вентилятора зменшують температуру всього на пару градусів

Отже, вимоги до куллера знову змінено:
- габарити до 170мм
- не повинен перекривати модулі памʼяті
- нормально охолоджувати CPU з TDP/NSPR 105 Вт
- досить тихий
- не дуже дорогий

Поки знайшов єдиний варіант - Noctua NH-U14S (так, він трохи дорожчий, ніж я очікував), але, можливо є щось дешевше, нормальне і відповідає вимогам?

PS. Дивився ID-Cooling SE-207-XT Slim Black, а також інші моделі ID-Cooling, то досить шумні, в порівнянні з Noctua/be quiet, але і ціна відповідна.
Enombre de soberano
Member

Повідомлення

skeletor: 20.01.2025 15:39Поки знайшов єдиний варіант - Noctua NH-U14S (так, він трохи дорожчий, ніж я очікував), але, можливо є щось дешевше, нормальне і відповідає вимогам?
Він перекриває 1 слот.
Thermalright burst assassin 120 / 120 evo
Thermalright royal knight 120
Scythe fuma 3
Scythe mugen 6
MaDMaN251974
Member

Повідомлення

Купил комплект переходников на am 5 от нооктуа. Какие они молодцы.

Отправлено спустя 3 минуты 48 секунд:
Купил комплект переходников на am 5 от нооктуа. Какие они молодцы.
Entar
Member

Повідомлення

Порадьте будь ласка оптимальні налаштування кривої для
СО процесора. (ryzen 5700x3d , Zalman CNPS9X Performa)

Корпусних вентиляторів - DeepCool Matrexx 55 V3 https://hard.rozetka.com.ua/deepcool_ma ... 141906409/
Основне питання - до чого прив'язувати графік корпусних вентиляторів, до температури ЦП чи краще до "system/mos" ?
Дякую!

На 1400+ обертів вентилятор ЦП досить неприємно шумить. Те ж стосується і корпусних вище 1200.
Entar
Member

Повідомлення

І який оптимальний діапазон обертів для Arctic F14 PWM PST CO ?
Reverse_rain
Member

Повідомлення

skeletor
А не дуже дорогі це в яких діапазонах? Бо у кожного свої критерії, для когось і 3к за охолодження не дорого, а для когось 1.5 буде гранью можливостей, а хтось і за 10+к купую воду...
skeletor
Junior

Повідомлення

Reverse_rain: 25.01.2025 14:35 skeletor
А не дуже дорогі це в яких діапазонах? Бо у кожного свої критерії, для когось і 3к за охолодження не дорого, а для когось 1.5 буде гранью можливостей, а хтось і за 10+к купую воду...
Враховуючи, що я вище наводив приклади з be quiet/noctua то десь в такому діапазоні.
oversteve
Member

Повідомлення

skeletor: 27.01.2025 17:49
Враховуючи, що я вище наводив приклади з be quiet/noctua то десь в такому діапазоні.
практично люба подвійна башта термалрайт типу PA120, PS120 і т.п. підійде, другий вентилятор можна посунути догори, або взагалі начепити з іншої сторони над радіатором материнки
Reverse_rain
Member

Повідомлення

skeletor: 27.01.2025 17:49
Як варіант Deepcool AK500, в мене така стоїть. Пам'ять не перекриває, бо башта зсунена назад,, висотою до 160мм, можливо поставити другий вентилятор позаду (кріплення йде в комплекті), непогано виглядає (ну тут суб'єктивно), та і дешевше за ноктуа, та биквает. В простої його нечутно. Із нюансів, верутхан не самий тихий за 1100+ обертів. Але ніхто не заважає поставити іншу 120мм вертушку від бівает, ноктуа чи арктик. При тому що він значно дешевший ніж ті що ви дивитись.
спойлер
IMG_20250125_024629.jpg
До цього стояв be quiet! Pure Rock 2, без напряга охолоджував 77Вт, то ж 100 для нього буде як раз. Теж нічого не буде перекривати і ціна адекватна.

UPD: Після того як написав, психанув і замовив собі на башту be quiet! Silent Wings 4
Відповісти