Особисто у мене HWINFO64 на фоні додає добряче статтерів, також бачив відос з подібною траблою через моніторинг споживання відяхи у MSI Afterburner. Знімайте показники по фпс через CapFrameX. Щодо винуватця серед заліза, то тут тільки методом виключення, скидаючи розгон підозрюваних по черзі. Якщо звісно справа саме в нестабільності, а не кривості самої гри.Entar: ↑ 06.01.2025 14:15 Возможно ли какой-либо программой, при мониторинге определить, что фризы/просадки 0.1% - именно из-за памяти а не из-за процессора ?
Что нужно использовать для мониторинга лучше?
Останні статті і огляди
Новини
Разгон памяти
-
feniks_tm
Member
-
Entar
Member
Цікаво, то може хвінфо мені й заважала)feniks_tm: ↑ 06.01.2025 14:54 Особисто у мене HWINFO64 на фоні додає добряче статтерів, також бачив відос з подібною траблою через моніторинг споживання відяхи у MSI Afterburner. Знімайте показники по фпс через CapFrameX. Щодо винуватця серед заліза, то тут тільки методом виключення, скидаючи розгон підозрюваних по черзі. Якщо звісно справа саме в нестабільності, а не кривості самої гри.
Я думав є якісь просунуті проги по моніторингу які дозволяють відслідкувати моменти коли проц упирається в память.
Просто хочу зрозуміти чи є зміст гнати взагалі враховуючи моє небажання возитися з додатковим охолодженням, підвищеним вольтажом і скиданням біосу.
-
VolandInferno
Member
Є дуже файний воркерануд для цього. Замість використовування вбудованного моніторингу в самому MSI Afterburner, зробити моніторинг через Overlay Editor в RTSS. Про це писав і сам Ніколайчук, як його там і багато хто на самому форумі RTSS.feniks_tm: ↑ 06.01.2025 14:54 з подібною траблою через моніторинг споживання відяхи у MSI Afterburner.
Якщо треба, можу темплейт зкинути, там трохи треба погемороїтись, що б нормально налаштувати вивід всього.
-
feniks_tm
Member
Якщо горить моніторинг, то можна через CapFrameX його вивести, через той же RTSS. Раніше робив кастом темплейти для RTSS, але забив загалом на ріалтайм моніторинг як такий. Тут скоріше питання в тому, що у багатьох людей висить у фоні MSI AB, бо вони крутили розгін, і через це можуть мати статтери. Для застосування параметрів розгону MSI AB не потрібно постійно мати запущеним, достатньо лише проставити автозапуск профілю розгону і зняти AB з автозавантаження.VolandInferno: ↑ 11.01.2025 16:32Є дуже файний воркерануд для цього. Замість використовування вбудованного моніторингу в самому MSI Afterburner, зробити моніторинг через Overlay Editor в RTSS. Про це писав і сам Ніколайчук, як його там і багато хто на самому форумі RTSS.feniks_tm: ↑ 06.01.2025 14:54 з подібною траблою через моніторинг споживання відяхи у MSI Afterburner.
Якщо треба, можу темплейт зкинути, там трохи треба погемороїтись, що б нормально налаштувати вивід всього.
-
VolandInferno
Member
Так, да, я вкурсі. Просто сам зтикався зі статерами, а після того, як зробив моніторинг через RTSS Overlay editor - все прийшло в норму.feniks_tm: ↑ 11.01.2025 16:38Для застосування параметрів розгону MSI AB не потрібно постійно мати запущеним, достатньо лише проставити автозапуск профілю розгону і зняти AB з автозавантаження.
-
mult
Member
Райзен рам калькулятор зараз використовують для розгону памяті?
Бачу його закинули, він не оновлюється з 20 року.
-
a_z_z_y
Member
Зен3 = зен2 по калькулятору, а так на АМ4 нічого не помінялося відтоді.mult: ↑ 15.01.2025 08:26 Райзен рам калькулятор зараз використовують для розгону памяті?
-
mult
Member
a_z_z_y
А на ддр5 память?
Відправлено через 49 секунд:
Моя память така F5-6000J3036F16GX2-TZ5NRW
Ми з вами разом в сусідній гілці вибирали
А на ддр5 память?
Відправлено через 49 секунд:
Моя память така F5-6000J3036F16GX2-TZ5NRW
Ми з вами разом в сусідній гілці вибирали
-
a_z_z_y
Member
mult
Є наступник у вигляді Project hydra але я не дивився що там по ОЗП.
Є наступник у вигляді Project hydra але я не дивився що там по ОЗП.
-
mult
Member
a_z_z_y
Я власне гнати память не планую, спеціально взяв плашки із вже готовим нормальним експо.
Просто хотів в рам калькуляторі глянути вольтажі які треба ставити.
Бо я не знаю які вольтажі крутити і на скільки.
Знаю по інтелу там критично треба було в ручну виставляти sa та io, щоб не на авто були.
А з амд не знаю нюансів по вольтажам.
Не хочеться щоб материнка завищила.
Я власне гнати память не планую, спеціально взяв плашки із вже готовим нормальним експо.
Просто хотів в рам калькуляторі глянути вольтажі які треба ставити.
Бо я не знаю які вольтажі крутити і на скільки.
Знаю по інтелу там критично треба було в ручну виставляти sa та io, щоб не на авто були.
А з амд не знаю нюансів по вольтажам.
Не хочеться щоб материнка завищила.
-
a_z_z_y
Member
mult
Якщо ви в ЕХРО то там плата сама все ставить.
Чи ви хочете даунвольт зробити вольтажів? То тоді індивідуально тестувати треба.
Напишіть конкретніше ви хочете, може вам підкажуть з чого починати.
Якщо ви в ЕХРО то там плата сама все ставить.
Чи ви хочете даунвольт зробити вольтажів? То тоді індивідуально тестувати треба.
Напишіть конкретніше ви хочете, може вам підкажуть з чого починати.
-
labeanchik
Member
Мой разгон памяти
АМ5 сокет
Память Hynix A-Die, Dual Rank.
АМ5 сокет
Память Hynix A-Die, Dual Rank.
- спойлер
-
Intel_8086
Junior
a_z_z_y: ↑ 30.12.2024 23:06
- спойлер
- Як розігнати оперативку під Ryzen (AM4):
1) Накатуете самий останній біос на материнку. Скидаєте все в дефолт.
2) Не чіпаете розгони проца і оперативки налаштовуете інші параметри які потрібно, наприклад оберти вентиляторів. Зберігаете біос.
3) Качаєте Thaiphoon Burner. Запускаете, дивитесь які чіпи пам'яті у вас та ранковість.
4) Берете DRAM Calculator і дивитесь Safe preset для своїх чіпів для 3800мгц частоти. Вибираете Zen2 т.я. розгін на Zen3 аналогічний. Для зручності я роблю скріншот і заливаю собі на телефон.5) Вносите параметри з DRAM Calculator в біос. Звертаю увагу що вносити треба все. Щось забудете, або переплутаете місцями - доведеться зкидати біос.
- спойлер
6) Зберігаете внесені параметри, раптом що, щоб піндяти з презету і не перебивати все вручну.
7) Ставите частоту оперативки 3200мгц, fclk=Auto. Заходите в вінду. Звіряєте внесені параметри з DRAM Calculator. Таймінги можна перевірити в самій програмі. А більш повну картину покаже ZenTimings.
- DRAM Calculator
8) Пробуете бутати вінду і тестувати на 3600мгц, потім на 3733мгц (fclk=1866).
- ZenTimings
9) Якщо все добре - пробуете Fast таймінги з DRAM Calculator. Спочатку на 3600мгц (fclk=1800), потім на 3733мгц (fclk=1866) і на фіналку 3800мгц (fclk=1900). Після кожної зміни частоти оперативки робите короткий тест стабільності.
Чим тестувати - TM5. Презет 1usmus_v3. Треба запускати від адміна. На другий запуск буде працювати без помилок. В конфігу має бути прописано 3 цикла. Це якраз пристрілка для оцінювання стабільності. Під час тесту організуйте обдув пам'яті. Достатньо кулер поставити на відяху щоб в сторону ОЗП дув.Лайфхак - щоб безболісно зкидати біос рекомендую знайти джампер CL_CMOS і на нього повісити кнопку Reset.
- спойлер
Тоді схема наступна: вимикаете комп, вимикаєте БЖ (кнопкою або з мережі), тицяєте живлення (щоб залишок з конденсаторів скинути), натискаете на 10 сек Reset для зкидання біоса, вмикаете БЖ, вмикаете комп, чекаете бут.
З вашою схемою таймінгів у вас скоріше за все Hynix CJR/DJR або Micron Rev.E (rev.B 16gbit).
Почитати:
Мини-гайд по основным нововведениям DRAM Calculator for Ryzen 1.7.1. Community Update #3: Let’s Talk от 1usmus
DDR4 и Ryzen. Нюансы настройки и разгона памяти на платформе AMD AM4 <-- Предметна праця може бути занадто важка для початківця.
Завдяки вашому гайду пам'ять KF436C16RB12AK2/32
- NDJR-UHC
3800Мгц при Safe пофлілі в мемтесті, на перших хвилинах помилки.
- ZenTimings
- AidaBench
- AidaGP
-
a_z_z_y
Member
Intel_8086
Дуже гарний результат.
Майте на увазі що 3800мгц не всім процам дається. Особливо молодшим в лінійці 5600, 5700х, 5700х3д.
Я б зменшив vSoC на процесорі до 1.0в. По крокам перевіряйте стабільність. 1.05, 1.025, 1.0в.
VDDG теж на 1.05 поставьте. Може на оперативці спробуйте на пару кроків вольтаж зкинути.
tRP=21, tRC=60. Але це мало що дасть.
Оптимальній налаштування для вас вже підібрані. Можна намагатися вручну щось зменшувати але 95% ви вже отримали.
До того ж не бачу особливої потреби витискати мінімальні латенсі під проц з 3Д кешем.
Кінцева точка - спробувати стабілізувати 3800мгц. Але чи воно того варте?
Дуже гарний результат.
Майте на увазі що 3800мгц не всім процам дається. Особливо молодшим в лінійці 5600, 5700х, 5700х3д.
Я б зменшив vSoC на процесорі до 1.0в. По крокам перевіряйте стабільність. 1.05, 1.025, 1.0в.
VDDG теж на 1.05 поставьте. Може на оперативці спробуйте на пару кроків вольтаж зкинути.
Оптимальній налаштування для вас вже підібрані. Можна намагатися вручну щось зменшувати але 95% ви вже отримали.
До того ж не бачу особливої потреби витискати мінімальні латенсі під проц з 3Д кешем.
-
Intel_8086
Junior
Цікавий момент, сьогодні повторно запускав мемтест і чомусь знайшлась одна помилка… запустив пізніше 2… питання в тому чи можливо таке що перший тест ок п потім якісь проблеми? Або дійсно ця оперативка хоче назад в магазa_z_z_y: ↑ 17.01.2025 00:01 Intel_8086
Дуже гарний результат.
-
VolandInferno
Member
Intel_8086
З пам'яттю все точно в порядку, просто нестабільні налаштування або перегрів.
З пам'яттю все точно в порядку, просто нестабільні налаштування або перегрів.
-
a_z_z_y
Member
Деякі помилки вилазять після довгого тестування.Intel_8086: ↑ 17.01.2025 14:19 Цікавий момент, сьогодні повторно запускав мемтест і чомусь знайшлась одна помилка… запустив пізніше 2… питання в тому чи можливо таке що перший тест ок п потім якісь проблеми? Або дійсно ця оперативка хоче назад в магаз
Ще впливає перегрів оперативки. Рекомендую хочь якийсь обдув якщо ганяете стресс-тести. ТМ5 без обдуву взагалі протипоказано запускати.
-
luckygamerks
Member
Доброго дня. Киньте будь ласка посилання на добре відео чи статю по налаштуванню DDR 5.
Не до кінця правда зрозумів, що ж все таки під капотом, то що hynix це точно, а ось A чи M-die не відомо. Артикль FF3D532G6000HC30DC01
Не до кінця правда зрозумів, що ж все таки під капотом, то що hynix це точно, а ось A чи M-die не відомо. Артикль FF3D532G6000HC30DC01
-
feniks_tm
Member
Тайфун не малює? Для 7500F, якщо нема бажання сильно упарюватись, то я б проставив 6200 CL28 - RCD36 - RP36 - RAS36 - RC72. Вторинні - найважливіше REFI в максимум 65528 (дуже рідко, але буває, що нестабільно, то спробувати знизити до 40-50к десь), RFC - 416, WR - 48, FAW - 20, RRDS/RRDL - 4/8, WTRS/WTRL - 4/16, RTP - 12, RDWR - 16. Інше по факту вже мало що дасть. Напруги для CL28 потрібні будуть в межах 1.38-1.42 на VDD та десь 1.3-1.35 на VDDQ. SOC уже від проца залежить, але думаю на 1.2 має без проблеми їхати з синхронним FCLK 2066.luckygamerks: ↑ 18.01.2025 13:52 Доброго дня. Киньте будь ласка посилання на добре відео чи статю по налаштуванню DDR 5.
Тестити TM5 якимось з пресетів anta777(на час TM5 обов'язково додатковий обдув пам'яті) та y-cruncher VT3 десь з годинку хоча б.
Востаннє редагувалось 18.01.2025 14:09 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 2 разів.
-
luckygamerks
Member
Є, але там написано тільки, що це hynix і нічого про його тип =)feniks_tm: ↑ 18.01.2025 14:01Тайфун не малює? Для 7500F, якщо нема бажання сильно упарюватись, то я б проставив 6200 CL28 - RCD36 - RP36 - RAS36 - RC72. Вторинні - найважливіше REFI в максимум 65528 (дуже рідко, але буває, що нестабільно, то спробувати знизити до 40-50к десь), RFC - 416, WR - 48, FAW - 20, RRDS/RRDL - 4/8, WTRS/WTRL - 4/16, RTP - 12, RDWR - 16. Інше по факту вже мало що дасть. Напруги для CL28 потрібні будуть в межах 1.38-1.42 на VDD та десь 1.3-1.35 на VDDQ. SOC уже від проца залежить, але думаю на 1.2 має без проблеми їхати з синхронним FCLK 2066.luckygamerks: ↑ 18.01.2025 13:52 Доброго дня. Киньте будь ласка посилання на добре відео чи статю по налаштуванню DDR 5.
Дякую, прийду з роботи та спробую.