Деградация и внезапное отбрасывание копыт процов от Интел 13-14го поколений

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Sashr
Member

Повідомлення

Volodya811: 28.12.2024 13:07
Напруга на пам'ять 1.45 В - це і є напруга на контролері пам'яті. Як Ви думаєте, якщо Ви виставили напругу 1.45 В замість 1.1 В за техпаспортом, чи буде пришвидшена деградація контролера пам'яті?
Тим більше, що контролер пам'яті працює без простоїв. І є найбільш швидко деградуючим вузлом, як центральних процесорів, так і графічних процесорів.
Я вважаю, що брати пам'ять з напругою вище 1.35 В - це досить ризиковано. Для себе зробив висновки ще у 2022 році - купую лише стандартну пам'ять без профілів ХМР. І жодних проблем у мене немає. 5-10% ФПС в іграх не вартують пришвидшеної деградації контролера пам'яті та погіршеної стабільності роботи системи.
З яких пір напруга на DDR = напруга на контролер памяті? За це відповідає SA. Та 1.45в є безпечною напругою для B-Die.

jumanji: 28.12.2024 12:51
А зачем спрашиваете, насколько я понимаю вы достаточно опытный человек если смогли разогнать, следовательно и причину сами можете выяснить, опыта достаточно. Начните с вытаскивания плашек памяти, и поробуйте 4000 с каждой.
Дійшли руки погратися і це геть дивна річ.
В мене стоїть 4х8гб, умовно парами позначу 2|1|2|1.
Для початку я хотів перевірити на що здатна моя система з двома планками і витагнув першу пару, залишивши в системі таку схему:
2|-|2|-
На що моя мат плата сказала, що це не правильно, і потрібно щоб були зайняті інші слоти при двух планках. Я переставив планки і схема стала такою:
-|2|-|2
Поставив частоту 4000. Інші налаштування типу вольтаж процессору, контролера чи таймінги взагалі не чіпав. Поганяв швидко тести - все ок.
Поставив назад дві планки, отже схема стала такою:
|1|2|1|2
Тобто, змінилося лише розташування пар планок.
І все завелося нормально на 4000 :insane:
Швидко поганяв тести в AIDA64 та в софті, що навантажує процессор та память. Усе стабільно.
Я не знаю в чому справа, але точно можу стверджувати, що мій процессор НЕ деградував за 2 роки використання. Адже якби була проблема в ньому, то простим переставлянням планок справа не обійшлася. Скоріше, справа в мат. платі. Подивимося, наскільки вистачить цього "фіксу".

Тести памяті в AIDA64: https://imgur.com/a/wsOUCd7
Для оцінювання результатів нагадаю, що до переміщення планок система навіть не могла завантажитися в вінду на 3700.
Volodya811
Member

Повідомлення

Sashr: 29.12.2024 17:18
З яких пір напруга на DDR = напруга на контролер памяті? За це відповідає SA. Та 1.45в є безпечною напругою для B-Die.
Все просто. Напруга 1.45 В, яка подається на пам'ять, буде логічною одиницею для контролера пам'яті. Це замість 1.1 В для ДДР5 і 1.2 В для ДДР4. Тобто, ці 1.45 В будуть йти від пам'яті до контролера пам'яті. Таке підвищення напруги, звісно, підвищує стабільність самої пам'яті і покращує співвідношення сигнал/шум на шляху "пам'ять - контролер пам'яті". Але, прискорює деградацію контролера пам'яті, який розрахований на 1.1 В або на 1.2 В +/-5%.
П.С. У деяких форумчан нічого не деградує. Тому, це не точно :super:
KVM
Member

Повідомлення

Не слідкував за питанням. Підкажіть
Є збірка на i5-13400/14400
Чи підпадають вони під проблеми ці?

Зараз все стабільно працює. Варто на всякий BIOS оновити до останнього?
GreenMile
Member

Повідомлення

KVM: 03.01.2025 20:48 Не слідкував за питанням. Підкажіть
Є збірка на i5-13400/14400
Чи підпадають вони під проблеми ці?

Зараз все стабільно працює. Варто на всякий BIOS оновити до останнього?
:D
Не підпадають і ніколи не підпадали.
І будь-які нові процесори підпадати не будуть, бо вже давно вийшли всі необхідні обнови біосів, щоб такого не було.
mr_zaza
Junior

Повідомлення

Вітаю!
Можливо ця тема вже обговорювалася, тоді прошу адмінів направити мене в потрібний топік, але все ж таки хочу вкотре підняти цю тему.

Якщо коротко: останні 5 років сиджу на процесорі i7-9700F. Цілком їм задоволений, вибір F свідомий, тому що є відеокарта, водянку використовувати не хочу, а у F теплопакет менше. У 2025 році хочу зробити апгрейд, головна мотивація для цього: перейти на новий PCI і DDR5. І ось тут вивчивши останні тенденції у світі процесорів, у мене виникло безліч питань.

Почну по порядку. Раніше апгрейд робили раз на 4-5 поколінь при досягненні дворазового зростання продуктивності. У моєму випадку дворазове зростання з'являється вже на 13700F. Тобто теоретично я міг би взяти 13700F чи 14700F і не паритися. Але мене бентежить, що з кожного сервісного центру чути, як 13700/13900/14700/14900 помирають у перебігу першого року. Правда там мова найчастіше йде про К модель.
Перше питання: як справи з i7 13/14 покоління версії F? Теж помирають за рік чи живуть?
Друге, чи правда, що у 13700F/14700F TDP 65 W? Чи це мінімальний TDP, т.я. я десь бачив, що максимальний TDP у них 250 W. Хочу залишитися на своєму кулері Thermalright Archon IB-E X2, в характеристиках заявлено, що він відводить до 320 W. Чи на такі проци все ж таки треба ставити водянку?

Взагалі коли я зі знайомими починаю розмову про апгрейд проца, всі в один голос кажуть мовляв вибирай амд на ам5 сокеті, але аргуентом найчастіше є те, що при апргейді проца у випадку інтела потрібно міняти і мамку, а ам5 сокет ще довго житиме. Але я не збираюся змінювати процесор частіше ніж раз на 5 років, а через 5 років, думаю, ам5 сокет вже теж застаріє. Та і взагалі я ніколи не був фанатом процесорів Амд і досі максимально горю бажанням залишитися на інтелі. Яка ваша думка з цього приводу?

І моє останнє питання буде про 15 покоління та про ці нові дивні (не квадратні) процесори. Якщо оновлюватись у 2025 і залишатися на інтелі, то краще вибрати 1700 сокет та 13700F/14700F чи стрибнути на 1851 сокет і, наприклад, Core Ultra 7 265KF?

Якщо коротко повторити мої запитання, то:
1) як справи у 13700F/14700F? Чи не вмирають вони через рік і чи варті вони того, щоб апгрейдитися на них?
2) які є переваги у процесорів АМД, крім ціни? за умови, що бюджет не обмежений і я є фанатом інтелу, чи є реальні переваги у переході на амд?
3) водянка – необхідність чи можна залишитися на кулері? Я з тих хто вірить що вони можуть протікати та залити все залізо.
4) нове 15 покоління – чи вже варто переходити на нього або краще почекати доки не пройде рік-другий та обрати 13/14?

Дякую за увагу!
Timedemo
Member

Повідомлення

mr_zaza: 11.01.2025 13:50
Якщо коротко повторити мої запитання, то:
1) як справи у 13700F/14700F? Чи не вмирають вони через рік і чи варті вони того, щоб апгрейдитися на них?
2) які є переваги у процесорів АМД, крім ціни? за умови, що бюджет не обмежений і я є фанатом інтелу, чи є реальні переваги у переході на амд?
3) водянка – необхідність чи можна залишитися на кулері? Я з тих хто вірить що вони можуть протікати та залити все залізо.
4) нове 15 покоління – чи вже варто переходити на нього або краще почекати доки не пройде рік-другий та обрати 13/14?

Дякую за увагу!
1) лотерея поки що. але якщо обмежити споживання, скоріш за все, все буде добре.
2) менше жеруть, меньші вимоги до охолодження, платформа вийде вся дешевше.
3) можливо, якщо не жарити на всю.
4)від задачі залежить. я на даний час повний амд шнік, але замовив собі 285к комплект. ( але на нього не стандартні вимоги)
SVVAT
Member

Повідомлення

Парни,кто в теме последний перепетий биосов от Интел,в частности на Асусе.
После заливки очередного "последнего-препослелнего"..теперь уж точно-остаточного..микрокода от "синих" бракоделов...
После обновления,настроил адаптив вольтаж на андервольте штатных 5.1ггц..
Тут купил видяху и решил посмотреть что может она в разгоне.
Погнал и проц параллельно..
И каково же было мое удивление,что стоковый 5.1ггц набил больше результатов чем разогнанный до 5.6ггц в саибенче.. :eek:
Включил мониторинг,оказалось оно сбрасывает под нагрузкой частоту до 4ггц..

Раньше эта фигня,на х29 кажется микрокода,была если включить дефолтные Интел настройки в биосе..
Если врубить асусовские и вручную вбить паверлимиты и ампераж,то проц не дрыщал в нагрузке,держал свою частоту.
Мне удалось добиться чтобы была стабильная 5.6-5.8ггц только если 4095ватт проставляю,вместо рекомендуемых 181 для моего ай5..

Кто подскажет,может где то какой то пункт упускаю?хочу чтобы паверлимиты были в 200вт условных,но частоту так лихо не скидывал под нагрузкой...
Всратый Интел,со своими микрокодами..тупо убрали возможность разгона...
MSiAventador
Member

Повідомлення

SVVAT: 05.02.2025 17:26
Мне удалось добиться чтобы была стабильная 5.6-5.8ггц только если 4095ватт проставляю,вместо рекомендуемых 181 для моего ай5..
А разве Интел обещала ВСЕ ядра 5,8ГГц на 180-и Вт-ах... когда ? :spy:
Відповісти