Останні статті і огляди
Новини
Lenovo випустить портативну консоль Legion Go S під управлінням SteamOS
-
1nsane
Member
Предлагаю обсудить Lenovo випустить портативну консоль Legion Go S під управлінням SteamOS
Странно, конечно... Разве лютый лагодром, который будут устраивать сторонние железки, не будет создавать плохую репутацию СтимОС для Габена?
Странно, конечно... Разве лютый лагодром, который будут устраивать сторонние железки, не будет создавать плохую репутацию СтимОС для Габена?
-
waryag
Member
Откуда ему взяться, если там будет более новое и производительное железо?1nsane: ↑ 08.01.2025 10:51 Предлагаю обсудить Lenovo випустить портативну консоль Legion Go S під управлінням SteamOS
А лишние сотни тысяч устройств с заточкой под стим так вообще подарок.
-
Mainkoon
Member
Ось це вже цікаво.
-
rjavyi_pastor
Member
Коли вже стім ос для всіх?
-
WorthyWizard
Member
Первый шаг к доминации на рынке ос сделан. Жду когда стим ос можно будет накатить на комп и забыть о чудовище под названием винда
-
Евгений King
Member
Нуу таке насправді, проприєтарна ОС з заточкою суто під ігри і виключно Steam, а якщо в щось окрім під Steam грати, а якщо попрацювати треба? Виходить треба городити dual OC і бутатись поміж ними, за потреби, не сильно зручне рішення, та воно має право на життя.WorthyWizard: ↑ 08.01.2025 11:51 Первый шаг к доминации на рынке ос сделан. Жду когда стим ос можно будет накатить на комп и забыть о чудовище под названием винда
-
rjavyi_pastor
Member
ну от на ній я і буду працювати, ніхто не заважає вам ставити те що вам потрібноЕвгений King: ↑ 08.01.2025 11:59 Нуу таке насправді, проприєтарна ОС з заточкою суто під ігри і виключно Steam, а якщо в щось окрім під Steam грати, а якщо попрацювати треба? Виходить треба городити dual OC і бутатись поміж ними, за потреби, не сильно зручне рішення, та воно має право на життя.
-
1nsane
Member
СтимОС это просто линукс+КДЕ+стим. Это устанавливается руками и так на что угодно. (Кто-то может приплести красивый оверлей СтимОС, но это вкусовщина)waryag: ↑ 08.01.2025 11:15Откуда ему взяться, если там будет более новое и производительное железо?1nsane: ↑ 08.01.2025 10:51 Предлагаю обсудить Lenovo випустить портативну консоль Legion Go S під управлінням SteamOS
Что отличает стимдек от просто СтимОС, так это жесткие настройки acpi_cpufreq - драйвера управления процом. Я подтвердил это с одним нашим формучанином на его стимдеке. Я думал, что там простой epp драйвер, но все намного сложнее. (Если вдаваться в подробности, то баланс павер лимита между отсыпаниам ваттов на проц и на гпу может очень сильно варьироваться, и дефолтные профили делают это так себе)
Короче, нет - просто накатить СтимОС недостаточно. И я сомневаюсь, что валв помогли леново настроить acpi_cpufreq. Я утрировал с "лагодромом", но перформанс дай бог будет таким же, как у стимдека. А может еще и хуже. И это учитывая лучшее железо (даже опустим 1080p)
-
waryag
Member
С перфомансом даже в дефолте там все нормально. Настройки больше про энергоэффективность и рантайм.1nsane: ↑ 08.01.2025 12:25Что отличает стимдек от просто СтимОС, так это жесткие настройки acpi_cpufreq - драйвера управления процом. Я подтвердил это с одним нашим формучанином на его стимдеке. Я думал, что там простой epp драйвер, но все намного сложнее. (Если вдаваться в подробности, то баланс павер лимита между отсыпаниам ваттов на проц и на гпу может очень сильно варьироваться, и дефолтные профили делают это так себе)
Короче, нет - просто накатить СтимОС недостаточно. И я сомневаюсь, что валв помогли леново настроить acpi_cpufreq. Я утрировал с "лагодромом", но перформанс дай бог будет таким же, как у стимдека. А может еще и хуже. И это учитывая лучшее железо (даже опустим 1080p)
-
tornadox
Member
Це твердження спрощує багато аспектів SteamOS і роботи Valve. По-перше, SteamOS — це immutable дистрибутив, який використовує схему з резервними партиціями (наприклад як всі інші комерційні ОС на базі ядра лінукса Chrome OS, Android, etc). ОС за замовчуванням заблокована для змін, що наближає її до ігрової консолі, а не звичайного ПК. Але це обмеження можна зняти однією командою, і ніхто не заважає замінити ОС.1nsane: ↑ 08.01.2025 12:25СтимОС это просто линукс+КДЕ+стим. Это устанавливается руками и так на что угодно. (Кто-то может приплести красивый оверлей СтимОС, но это вкусовщина)waryag: ↑ 08.01.2025 11:15
Откуда ему взяться, если там будет более новое и производительное железо?
Что отличает стимдек от просто СтимОС, так это жесткие настройки acpi_cpufreq - драйвера управления процом. Я подтвердил это с одним нашим формучанином на его стимдеке. Я думал, что там простой epp драйвер, но все намного сложнее. (Если вдаваться в подробности, то баланс павер лимита между отсыпаниам ваттов на проц и на гпу может очень сильно варьироваться, и дефолтные профили делают это так себе)
По-друге, Valve зробили великий вклад в оптимізацію Steam Deck, що включає не лише ACPI налаштування для балансу CPU/GPU потужності, але й роботу з Proton, Gamescope, оптимізацію драйверів Mesa, і навіть різні керніл твіки. Це не "просто Лінукс+KDE+Стим".
Ну і Valve активно підтримують open-source ком’юніті: від Vulkan до контейнеризації ігор через Flatpak.
Тому ваш коментар, на жаль, надто сильно спрощує всі досягнення SteamOS і Deck. Просто самостійно "поставити" SteamOS на інший пристрій - не запрацює, є звісно Nobara, CachyOS і т.д., але це не те саме.
Відправлено через 7 хвилин 10 секунд:
В мене 5 років на власному ноуті живе Федора, ніколи не відчував дискомфорту. Вони звісно будуть якщо тобі потрібно працювати в середовищі де все зав'язано на Microsoft.Евгений King: ↑ 08.01.2025 11:59Нуу таке насправді, проприєтарна ОС з заточкою суто під ігри і виключно Steam, а якщо в щось окрім під Steam грати, а якщо попрацювати треба? Виходить треба городити dual OC і бутатись поміж ними, за потреби, не сильно зручне рішення, та воно має право на життя.WorthyWizard: ↑ 08.01.2025 11:51 Первый шаг к доминации на рынке ос сделан. Жду когда стим ос можно будет накатить на комп и забыть о чудовище под названием винда
-
1nsane
Member
Все верно, что подмечено.tornadox: ↑ 08.01.2025 13:32Це твердження спрощує багато аспектів SteamOS і роботи Valve. По-перше, SteamOS — це immutable дистрибутив, який використовує схему з резервними партиціями (наприклад як всі інші комерційні ОС на базі ядра лінукса Chrome OS, Android, etc). ОС за замовчуванням заблокована для змін, що наближає її до ігрової консолі, а не звичайного ПК. Але це обмеження можна зняти однією командою, і ніхто не заважає замінити ОС.1nsane: ↑ 08.01.2025 12:25
СтимОС это просто линукс+КДЕ+стим. Это устанавливается руками и так на что угодно. (Кто-то может приплести красивый оверлей СтимОС, но это вкусовщина)
По-друге, Valve зробили великий вклад в оптимізацію Steam Deck, що включає не лише ACPI налаштування для балансу CPU/GPU потужності, але й роботу з Proton, Gamescope, оптимізацію драйверів Mesa, і навіть різні керніл твіки. Це не "просто Лінукс+KDE+Стим".
Ну і Valve активно підтримують open-source ком’юніті: від Vulkan до контейнеризації ігор через Flatpak.
Тому ваш коментар, на жаль, надто сильно спрощує всі досягнення SteamOS і Deck. Просто самостійно "поставити" SteamOS на інший пристрій - не запрацює, є звісно Nobara, CachyOS і т.д., але це не те саме.
Відправлено через 7 хвилин 10 секунд:В мене 5 років на власному ноуті живе Федора, ніколи не відчував дискомфорту. Вони звісно будуть якщо тобі потрібно працювати в середовищі де все зав'язано на Microsoft.Евгений King: ↑ 08.01.2025 11:59
Нуу таке насправді, проприєтарна ОС з заточкою суто під ігри і виключно Steam, а якщо в щось окрім під Steam грати, а якщо попрацювати треба? Виходить треба городити dual OC і бутатись поміж ними, за потреби, не сильно зручне рішення, та воно має право на життя.
Gamescope это как раз часть оверлея стимдека, и он удобен. Но не критичен.
Протон там точно такой же, как и везде.
Твики ядра возможны, надо уточнить у владельцев (скиньте uname -r кто может). Но технически мейнлайна достаточно. И это точно не зен, потому что зен жрет.
Меса мне тоже казалась обычной. И с другой стороны, что еще туда допихивать? Опять же, скиньте pacman -Q mesa кто может.
upd. Ок валв могли докинуть правок в drm, что улетает и в ядро, и в месу. Нооо тогда оно в апстриме и точно так же доступно всем
Я не пытаюсь приуменьшить заслуги валв, потому что они огромны. Я лишь говорю, что поставить 99% реплику СтимОС можно было и до этого. Я так заявляю, потому что сейчас пишу с ноута на арче со стимом и точно так же играю во все, что работает не стимдеке.
И я точно могу сказать, что большая часть функционала повторяется (кроме оверлея). А та, что не повторяется (acpi) - вряд ли появится на конкурирующих устройствах, типа сабжа.
upd2. Ах да, и мы оба забылы про амдшный смартшифт, который как раз таки сильно вмешивается в распределение ватт.
Востаннє редагувалось 08.01.2025 13:44 користувачем 1nsane, всього редагувалось 2 разів.
-
WorthyWizard
Member
Я юзаю комп по сути чисто как консоль, для работы отдельно мак естьЕвгений King: ↑ 08.01.2025 11:59 Нуу таке насправді, проприєтарна ОС з заточкою суто під ігри і виключно Steam, а якщо в щось окрім під Steam грати, а якщо попрацювати треба? Виходить треба городити dual OC і бутатись поміж ними, за потреби, не сильно зручне рішення, та воно має право на життя.
-
tornadox
Member
Є HoloOS але воно дуже глючне.1nsane: ↑ 08.01.2025 13:39Я лишь говорю, что поставить 99% реплику СтимОС можно было и до этого.
так і є1nsane: ↑ 08.01.2025 13:39Нооо тогда оно в апстиме и точно так же доступно всем
В мене Федора на ноуті, навіть Стіма нема (не було потреби, та й це хромбук взагалі-то), але там теж працюють віндові ігри дякуючи FOSS1nsane: ↑ 08.01.2025 13:39Я так заявляю, потому что сейчас пишу с ноута на арче со стимом и точно так же играю во все, что работает не стимдеке.
а тут не погоджуюся, в хендхелдах саме головне це юзабіліті, бо наприклад вінда показала себе як повне сміття на цих пристроях. Починаючи від споживання фонових процесів, закінчуючи проблемами з відсутністю інтерфейсу для таких дівайсів.1nsane: ↑ 08.01.2025 13:39и он удобен. Но не критичен.
Єдиний варіант це ставити якусь дуже сильно врізану Віндовс 10 де вирізано абсолютно все окрім Win32 API і решти потрібного для ігор, і кастомний оверлей.
тобто його не можна встановити на інші дистри?1nsane: ↑ 08.01.2025 13:39upd2. Ах да, и мы оба забылы про амдшный смартшифт, который как раз таки сильно вмешивается в распределение ватт.
Відправлено через 7 хвилин 51 секунду:
В мене так само з власним ПК, а для роботи дали ноут на корпоративній віндіWorthyWizard: ↑ 08.01.2025 13:41Я юзаю комп по сути чисто как консоль, для работы отдельно мак есть
По дефолту запускається Playnite + Стім
-
1nsane
Member
Так я ж и не против - пожалуйста, ставьте, экпериментируйте, есть куча комьюнити. И за последние годы это перешло из статуса сырого продукта в абсолютно нормальный инструмент!tornadox: ↑ 08.01.2025 13:50а тут не погоджуюся, в хендхелдах саме головне це юзабіліті, бо наприклад вінда показала себе як повне сміття на цих пристроях. Починаючи від споживання фонових процесів, закінчуючи проблемами з відсутністю інтерфейсу для таких дівайсів.1nsane: ↑ 08.01.2025 13:39и он удобен. Но не критичен.
Єдиний варіант це ставити якусь дуже сильно врізану Віндовс 10 де вирізано абсолютно все окрім Win32 API і решти потрібного для ігор, і кастомний оверлей.
Мой аргумент лишь в том, что очень важную часть своего экспириенса стимдека - работа с железом - скорее всего скипнута в сторонних девайсах на СтимОС.
А если есть желание сделать самому - то оно все доступно уже здесь и сейчас.
-
tornadox
Member
Ну поки офіційно лише один дівайс на ринку з стім ос, а там як вийде легіон цей, думаю його дистрибутив розберуть на атоми.1nsane: ↑ 08.01.2025 14:00скорее всего скипнута в сторонних девайсах
Відправлено через 56 секунд:
1nsane: ↑ 08.01.2025 14:00 И за последние годы это перешло из статуса сырого продукта в абсолютно нормальный инструмент!