Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
BloodyElf
Member

Повідомлення

анти__бот: 23.12.2024 10:03
BloodyElf: 04.12.2024 20:59Замовив на Алі 5700X3D
Гляньте на бв варіанти, я ось придбав be quiet top flow 2 для 5700х3д за 2.3к чудово справляється, ходів бв нокту д15 хромакс щоб охолодження було більше ніж плата, але просто дарк рок тф то стара мрія і взяв його :gigi:
Дякую) Я вже взяв новий Thermalright Peerless Assassin 120 SE за 1600грн тут на форумі.
Температура в звичайних задачах ~33-38 градусів, в іграх 60-65, в тесті OCCT нагрівається до 78-80 градусів. Дивлюся по самому гарячому датчику в HWMonitor, бо там їх багато, і на ядрах ще нижчі темперетури показує. В кімнаті 23-24 градуси.
(curve -30 на всіх ядрах 5700X3D)
анти__бот
Member

Повідомлення

BloodyElf
Так написав же що то мрія стара, я взагалі хотів д15 хромакс бо звичайний д15 мав, а мріяв колись про хромакс, бв тоді ще було складно знайти
Я коли свою систему збирав взагалі на раціональність не опирався
Звичайно ваш варіант краще по ціні ( і може по ефективності) в цьому я згоден, доречі цікаво теж осст прогнати бо я ще на цій системі нічого не тестував
[Niro]
Member

Повідомлення

Нарешті вже почав збирати нову сборочку і залишись 2 пункти не куплені один з них СО. Що оптимально взяти для 9600х с запасом?
oversteve
Member

Повідомлення

[Niro]: 25.12.2024 19:36 Нарешті вже почав збирати нову сборочку і залишись 2 пункти не куплені один з них СО. Що оптимально взяти для 9600х с запасом?
пройдіться по останніх 2-3 сторінках, і там буде купа відповідей на ваше питання
Norman_q
Junior

Повідомлення

Необхідна допомога з вибором елементів охолодження для:
Ryzen 5 7500f
Asus dual 4070
AsRock b650m-hdv/m.2
G.Skill ripjaws s5 2x16gb
Vinga vps-650g
Це все планується в корпус Vinga Pillar.
Дивлюсь в сторону башти Thermalright Peerless Assassin 120 SE, але не знаю чи вона не буде перекривати озп і чи норм встане.
Знайшов інфу, що в материнській платі є обмеження по кількості кулерів 3. Хотів поставити 3 кулера по 120мм Arctic F12 на передню панель і 1 Arctic F12 на задню панель. Чи можливо обійти обмеження по кількості кулерів і чи є в тому сенс? Можливо, легше буде поставити 2 х 14 мм і не паритись? Дякую.
oversteve
Member

Повідомлення

Norman_q: 28.12.2024 19:32 Необхідна допомога з вибором елементів охолодження для:
Ryzen 5 7500f
Asus dual 4070
AsRock b650m-hdv/m.2
Vinga vps-650g
Дивлюсь в сторону башти Thermalright Peerless Assassin 120 SE, але не знаю чи вона не буде перекривати озп і чи норм встане.
Знайшов інфу, що в материнській платі є обмеження по кількості кулерів 3. Хотів поставити 3 кулера по 120мм Arctic F12 на передню панель і 1 Arctic F12 на задню панель. Чи можливо обійти обмеження по кількості кулерів і чи є в тому сенс? Можливо, легше буде поставити 2 х 14 мм і не паритись? Дякую.
ця пам'ять досить низька, так що все буде ок, якщо сам кулер по висоті в корпус лізе
на рахунок вентиляторів - берете версії ПВМ ПСТ з розгалужувачем і можна дкілька вентиляторів на 1 роз'єм повісити, або як варіант любий дешевий хаб і вентилятори обов'язково ПВМ з 4 пінами
daesz
Member

Повідомлення

Norman_q: 28.12.2024 19:32 Дивлюсь в сторону башти Thermalright Peerless Assassin 120 SE, але не знаю чи вона не буде перекривати озп і чи норм встане.
Не буде
Norman_q: 28.12.2024 19:32 Знайшов інфу, що в материнській платі є обмеження по кількості кулерів 3. Хотів поставити 3 кулера по 120мм Arctic F12 на передню панель і 1 Arctic F12 на задню панель. Чи можливо обійти обмеження по кількості кулерів і чи є в тому сенс? Можливо, легше буде поставити 2 х 14 мм і не паритись? Дякую.
2х14 будуть ефективніші за 3х12, але Р-серію на вдув, а не F.
https://rozetka.com.ua/ua/arctic-acfan0 ... 370832769/ у нас, або ось такі з алі https://vi.aliexpress.com/item/1005005239006259.html
VladimirV
Member

Повідомлення

Norman_q: 28.12.2024 19:32 Ryzen 5 7500f
Asus dual 4070
AsRock b650m-hdv/m.2
Vinga vps-650g
А корпус вже куплений?
Якщо ні, то краще купити поки акція https://hard.rozetka.com.ua/ua/cougar-u ... 423920052/ за ту саму ціну і влупити туда пак 140мм Arctic P14 pwm pst 5-pack.
Ті два комплектних що уйдуть в корпусі 120мм 3pin cougar мені взагалі не подобаються, влупив на низ корпусу над відсіком бп, виставив DC mode для них, щоб не крутилися доки цп не буде 65+.
Хоча для 7500F це оверкіл по кількості. Так само як PA 120SE.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Norman_q: 28.12.2024 19:32 Необхідна допомога з вибором елементів охолодження для:
Ryzen 5 7500f
Asus dual 4070
Ну ви ж розумієте що 7500f це 50-65вт, навіть без курви, а з курвою ще менше. Ну і 4070 скільки там бере, до 200вт десь, знову ж таки до андервольту, після десь 150вт. Тобто в корпусі не буде багато вт тепла, і супер-продуктивної конфігурації з багатьма вентиляторами придумувати не обов'язково.
Для цих одночиплетних райзенів треба хороші кулери не тому, що вони багато жеруть, а тому, що кулер з хорошим п'ятаком краще знімає тепло з маленького кристала. Цим thermalright і хороші.
Entar
Member

Повідомлення

Доброго дня! В мене комплексна переробка СО :)
Є такий корпус:
https://hard.rozetka.com.ua/ua/deepcool ... 141906409/
В ньому живуть ryzen 5600x трохи розігнаний до 100 tpd, і rtx 4070. А також ssd-шка без радіатора, прямо між кулером проца і відеокартою.
Недавно встановив на проц оце: https://hard.rozetka.com.ua/ua/zalman-c ... 373289364/ замість гаммакс 300. Температури процесора стали краще, але у мене складається враження що всередині корпус став сильніше грітися (може бо тпд трохи виріс, а може томущо кулер від процесора не продуває повноцінно свій радіатор, який більш плотний ніж попередній?).

В мене є бажання щоб компоненти в корпусі прослужили довго і щасливо (цей комп продавати не буду а буде 2-м в сім'ї). І без заміни корпуса.
Я бачу декілька варіантів апгрейду, порадьте будь ласка оптимальніший. Розглядаю Виключно Арктік кулери.

1) 2 140 мм вентилятора на видув наверх корпуса. Сіточку фільтра зняти.
Це повинні бути, як я розумію Серія F. Але я знаю що F дешевше а тут якісь вони дорогі:
https://hard.rozetka.com.ua/ua/arctic_a ... 348299889/
А інших F схоже і немає, окрім цих, а про них писали тут що вони з якимось ефектом шумним.

Або є ще біонікси. Чи краще незважаючи що на видув P14 звичайні взяти?
1 120 мм вентилятор на видув ззаду - такий: https://hard.rozetka.com.ua/ua/arctic_a ... 322372291/

2) Видув ззаду аналогічно.
2 140 мм вентилятора зверху на вдув. І це вже будуть P14.
Я взагалі не впевнений що це адекватна ідея, але "щоб не створювати в корпусі низького тиску і щоб пилюка в нього не перла з усіх щілин" - треба ж вдува більше ніж видува. А зараз в мене на вдув тільки 3 вентилятора передньої панелі. Плюс вони могли б гарно обдувати радіатор процесора. А видуватися все буде ззаду.
Чи погана ідея?

3) Один з цих варіантів, але при цьому замінити комплектний кулер на СО процесора p12 або p12 max моделлю, щоб він краще продувався. А вийнятий кулер поставити в зад корпуса на видув. Чи немає сенсу?
Блін, я якось не звик стільки тратити на со, капець, треба 1000 грн просто на якісь кулера для корпусу.
VladimirV
Member

Повідомлення

Entar
У мене так стоїть.
спойлер
Зображення
Fans.jpg
Він також такої думки
Якщо ви вважаєте, що одного 120мм вентиля мало на процесорній башті, підключіть ще один вентилятор такого ж 120 мм розміру з іншого боку башти в тому же напряму видуву назад. Там все для цього є.
На алі m2 nvme Heatsink (радіатор для м2 ссд з термопрокладками) коштує 3-4 бакса, це 150-200 гривень макс. Взагалі забудете, нащо дивитись на той ссд та на його температури. Стоять два ссд зі швидкостями 7200, один під комплектной до материнки плашко, один під джонсбо. Той китайський за 3 долара краще комплектного на 8 градусів.
спойлер
m2.jpg
У вашого корпусу скло спереду і лише отвори для забору. Залишиться тільки вважати, що тих отворів досить для забору, хоча очевидно, що скло рубить можливий потік більше ніж в двічі.
Entar
Member

Повідомлення

VladimirV
Дякую! Питання в тому, чи підійдуть вибрані мною арктів ф14 для видуву (мене бентежить тип підшипника в них, а звичайні ф14 не продають вже).
Щодо процесорного радіатора - гарна ідея, дякую за пораду! Це р12 на нього треба звичайний, так? І як їх об'єднати? Це ж вони обидва через цпу фан мають бути приєднані, а в мене там один цпу фан вихід, і немає на кулері "подовжувача".

Знизу корпуса на жаль вентилятори не передбачені.
Я от думаю, а чи є сенс якось зробити додатковий вдув зверху? Допустим один вентилятор (той що буде на память дути) зверху - на вдув, а другий (то як у вас на картинці згори) - на видув? Чи брєд получиться?
Востаннє редагувалось 31.12.2024 15:15 користувачем Entar, всього редагувалось 1 раз.
oversteve
Member

Повідомлення

Entar: 31.12.2024 14:21 Доброго дня! В мене комплексна переробка СО :)
Є такий корпус:
поставити якісь 140 вентилятори на морду з високим статичним тиском (бажано 3шт якщо лізуть), ті ж арктики Р14 (МАХ) і крутити їх десь на 1.2-1.3к обертів, щоб вони краще тягнули повітря
Entar
Member

Повідомлення

oversteve: 31.12.2024 15:14 поставити якісь 140 вентилятори на морду з високим статичним тиском (бажано 3шт якщо лізуть), ті ж арктики Р14 (МАХ) і крутити їх десь на 1.2-1.3к обертів, щоб вони краще тягнули повітря
Це дасть більший ефект ніж видув?
Відверто кажучи, мені подобається rgb підсвітка у комплектних на передній панелі... Має щось радувати око в ці не дуже приємні часи... Але блін 3 14см з ргб від арктіка це вже 2000 грн.(
oversteve
Member

Повідомлення

Entar: 31.12.2024 15:23 Це дасть більший ефект ніж видув?
Відверто кажучи, мені подобається rgb підсвітка у комплектних на передній панелі... Має щось радувати око в ці не дуже приємні часи... Але блін 3 14см з ргб від арктіка це вже 2000 грн.(
у вашому випадку скорше за все проблема в тому, що недостатньо повітря поступає всередину через ті бокові щілини і додаткові вентилятори на видув мало чим поможуть, спробуйте включити вентилятори на морді на 100% (1500 обертів там здається?) і подивіться, що з температурами буде, зніміть морду і подивіться що буде без неї з різними обертами вентиляторів і вже від того відштовхуйтесь
Entar
Member

Повідомлення

oversteve: 31.12.2024 15:32 у вашому випадку скорше за все проблема в тому, що недостатньо повітря поступає всередину через ті бокові щілини і додаткові вентилятори на видув мало чим поможуть, спробуйте включити вентилятори на морді на 100% (1500 обертів там здається?) і подивіться, що з температурами буде, зніміть морду і подивіться що буде без неї з різними обертами вентиляторів і вже від того відштовхуйтесь
Дякую! Також буду вдячний за пораду, як взагалі краще налаштувати криві на моїх вентиляторах?
В біосі краще? Воно зараз на автоматі стоїть. Мені хотілося б щоб при температурах процесора вище 75 починало активно працювати так щоб вище 80 було дуже рідко. Це в мене 5600х.
Чи може краще в якійсь спеціалізованій програмі?
oversteve
Member

Повідомлення

Entar
в біосі, от власне поексперементуйте з різними обертами і з мордою і без і потім там же і криву налаштуєте
Entar
Member

Повідомлення

oversteve: 31.12.2024 15:47 Entar
в біосі, от власне поексперементуйте з різними обертами і з мордою і без і потім там же і криву налаштуєте
Я хотів би зрозуміти загальний принцип, що краще: більш плавні, чи більш різкі участки на кривій? Наскільки погано для вентиляторів, якщо наприклад на участку з 70 до 80 градусів їх швидкість обертів буде рости з 40 до 80% ?
oversteve
Member

Повідомлення

Entar: 31.12.2024 16:03 Я хотів би зрозуміти загальний принцип, що краще: більш плавні, чи більш різкі участки на кривій? Наскільки погано для вентиляторів, якщо наприклад на участку з 70 до 80 градусів їх швидкість обертів буде рости з 40 до 80% ?
самим вентиляторам легше, коли вони просто на одних і тих самих обертах працюють, але я думаю, що на це можна забити і просто регулювати як підходить, все одно ті регулювання роблять менше умовної "шкоди", ніж цикл повної зупинки і повторного запуску
Entar
Member

Повідомлення

oversteve: 31.12.2024 16:29 самим вентиляторам легше, коли вони просто на одних і тих самих обертах працюють, але я думаю, що на це можна забити і просто регулювати як підходить, все одно ті регулювання роблять менше умовної "шкоди", ніж цикл повної зупинки і повторного запуску
А от це вже цікаве питання.
По-перше, в якому випадку їх ресурс швидше вичерпується (під ресурсом маю на увазі хоча-б те, як скоро вони почнуть шуміти сильніше ніж з заводу) - при умовно 80% обертів на постійній основі чи коливаннях між 30% і 80%.
І по-друге - тут все-таки шум має значення. Одна справа якщо я граю в щось, і мої колонки (не кажучи вже про навушники) роблять достатньо шуму щоб мені було не принципово на шум вентиляторів, а інша справа я працюю в ворді/екселі/браузері - і для чого їх на 80% ганяти ?

Отправлено спустя 1 час 10 минут 37 секунд:
Спостереження.
Зняття верхнього пилового фільтра корпуса (там де я планую ставити 2*140 мм кулери) привело до зниження температури процесора десь на 5-7 градусів. :)
Відповісти