Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Mixx
Member

Повідомлення

Допомагаю знайомій з польші зібрати пк, вимоги: тиша, монтажка, ігри, побільше білого, ргб можна, але щоб не як новорічна ялинка.

Бюджет 2к євро.

Людина більше трудоголік, ніж залізячник, тому, щоб уникнути зайвих проблем з софтом, сумісністю, роботою з накопичувачами і тд - збірка планується на Інтел+НВ.

Все буде купуватися скоріше за вся в одному магазині зі біркою у них же: x-kom.pl (хром добре перекладає)

До чого пришли станом на ранок 24.11:
Intel Core i5-14600K - тут особливо без варіантів, старші моделі мають шанс від'їхати, молодші - заслабкі, золота середина і для ігор і для не самої цп-інтенсивної роботи.
ASRock Z790 Pro RS - найдешевша плата на 790 чіпі в якої є хоть щось світле в дизайні, останні кілька років асрок тільки радує, не бачу жоднох причини, чому зараз може щось піти не так.
ADATA 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 XPG Lancer Blade - та сама історія, що і з материнкою, найдешевший білий комплект на хайніксі, не впевнений тільки в об'ємі, можливо краще про запас брати 96+гб? Але тоді доведеться жертвувати чимось ще.
Arctic Liquid Freezer III ARGB White 280 2x140mm - топ за свою ціну.
Zotac GeForce RTX 4070 Ti SUPER Trinity OC White Edition 16GB - найдешевша нормальна карта від зелених з 16гб відеопам'яті, виконання досить спірне, але, білих на ринку дуже мало, а ті що є - коштують помітно дорожче, наприклад гіга аеро коштує в тому ж магазині 4450злотих проти 3900 за цю інно, якщо вилазити на 100+ євро з бюджету - потрібна вагома причина... Тут не впевнений. Можливо варто здешевшувати інші компоненти, щоб вкластися у ці 9.2к злотих.
Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade - потрібний певний запас по витривалості, безбуферні не підходять, цей виглядає непогано за свою ціну. Може хто знає кращі варіанти?
be quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold ATX 3.0 - 10 років нормальної гарантії, на відміну від A850G - безшумний під навантаженням 50+%.
be quiet! Shadow Base 800 FX White - наче непогана якість виконання, зразу 4 адекватні вертушки в комплекті. Не впевнений тільки, що арктік 280 не упреться в радіатор материнки, хоча на такий випадок можна поставити 360мм, яка вужча. Може хтось підкаже щось краще в тому ж діапазоні цін? (пиловий фільтр обов'язковий :gigi: )

Є ще кілька днів до замовлення, буду вдячний за будь-які підказки.

п.с. трохи дико, збірка за 2к євро, але всюди доводиться шукати компроміс...
Востаннє редагувалось 24.11.2024 09:49 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
EddieDean
Member

Повідомлення

Mixx: 24.11.2024 09:35ASRock Z790 Pro RS - найдешевша плата на 790 чіпі в якої є хоть щось світле в дизайні, останні кілька років асрок тільки радує, не бачу жоднох причини, чому зараз може щось піти не так.
А чому саме 790 чіпсет потрібен? Наче ж під 14600к норм піде і В760 ні? Чи там різниця не те шоб прям колосальна буде?
waryag
Member

Повідомлення

Mixx: 24.11.2024 09:35Intel Core i5-14600K - тут особливо без варіантів, старші моделі мають шанс від'їхати, молодші - заслабкі, золота середина і для ігор і для не самої цп-інтенсивної роботи.
Шанс від'їхати мають всі к-версії. Після фіксів і з легким андервольтом шанси мінімальні.
Mixx: 24.11.2024 09:35ASRock Z790 Pro RS - найдешевша плата на 790 чіпі в якої є хоть щось світле в дизайні, останні кілька років асрок тільки радує, не бачу жоднох причини, чому зараз може щось піти не так.
Обсяг пам'яті великий, можливі проблеми. Думаю, є сенс в першу чергу звернути увагу на безпроблемну підтримку пам'яті.
Mixx
Member

Повідомлення

EddieDean: 24.11.2024 09:42А чому саме 790 чіпсет потрібен? Наче ж під 14600к норм піде і В760 ні? Чи там різниця не те шоб прям колосальна буде?
Що може 760й чіп - легкий даунвольт ядер цп (у випадку моєї ріптайд - до 0.1в), керування теплопакетом, досить поверхневе налаштування пам'яті.
Чим краще 790 - можна нормально налаштувати частоту ядер/вольтаж, доступне керування всіми первичними і додатковими вольтажами пам'яті, контроллера, шини, системного агента і тд.

Враховуючи, що налаштовувати цей пк буду я, хоч і дистанційно, чужими руками, 790 дає значно більше можливостей.

waryag
waryag: 24.11.2024 09:54Шанс від'їхати мають всі к-версії. Після фіксів і з легким андервольтом шанси мінімальні.
Теоретично так, проте у 14600к досить низькі частоти, і менше ядер. Мій в стоку зі знятими лімітами ніколи не споживав більше 220вт, у людей же 14700к-14900к улітають за 300вт в такому режимі. Після всіх оновлень мікрокодів з ручним налаштуванням частоти і вольтажу - навряд можуть бути якісь проблеми...
waryag: 24.11.2024 09:54Обсяг пам'яті великий, можливі проблеми. Думаю, є сенс в першу чергу звернути увагу на безпроблемну підтримку пам'яті.
Ну розрахунок на те, щоб набрати об'єм 2ма планками і уникнути геморою, умовні 6800-7000 двуранги хайнікс їдуть майже на всіх 790 материнках, екстріму там не буде.
Якщо брати дорожчу материнку і пам'ять - доведеться економити ще на чомусь, головна проблема - влізти в бюджет ;)

Зараз більше думок про те, як би зекономити на корпусі, можливо взяти 750вт бп замість 850, і якось втиснути дорожчу відеокарту (ту ж гігабайт аеро), нема в мене довіри до зотака, хоча можливо і дарма... :shuffle:
0kie
Member

Повідомлення

Mixx
Бюджет увеличить на 1000 злотых никак?
Снимок экрана 2024-11-24 110025.png
Не вижу смысла брать 14600К под рабочие задачи.
Белый цвет - это переплата на всём, увы...
EddieDean
Member

Повідомлення

Mixx: 24.11.2024 10:17Враховуючи, що налаштовувати цей пк буду я, хоч і дистанційно, чужими руками, 790 дає значно більше можливостей.
Так а чому тоді не взяти той же 14700к та трохи зрізати ВК? як раз різниця між 4070Ті супер та просто 4070 супер. Для монтажу відео, якшо не помиляюся проц важливіший буде, а 4070с дуже непогана ВК..
Mixx
Member

Повідомлення

EddieDean
Комп робочий, основне завдання монтажка, їй треба карта нвідія, як можна більше врам, бо рендер крутиться на відясі, проц і об'єм пам'яті потрібні лише для пред перегляду, щоб все це не тупило під час роботи, кількість ядер особливої ролі не грають в адобі/блендері, у всякому випадку для її завдань, тому вище 14600к брати цп - гроші внікуди.

0kie
Чесно кажучи - дуже сумніваюся, що буде хоч якийсь профіт, якщо взяти більше ядер і дорожчу материнку. Можливо, якщо розширяти бюджет - для якіснішого і тихішого охолодження відеокарти та розширення озп. До речі цей бж a850gl - дуже сильно шумить, навіть без навантаження його чутно.

Зараз там ноутбук на i7-10750H з 32гб озп і rtx 2070 мобільною, щоб проц пихтів на всі ядра - такого немає, однопотоку місцями не вистацає, підтуплює предперегляд, більше всього нарікань на малий об'єм оперативної і відеопам'яті.
EddieDean
Member

Повідомлення

Mixx: 24.11.2024 11:43Комп робочий, основне завдання монтажка, їй треба карта нвідія, як можна більше врам, бо рендер крутиться на відясі, проц і об'єм пам'яті потрібні лише для пред перегляду, щоб все це не тупило під час роботи, кількість ядер особливої ролі не грають в адобі/блендері, у всякому випадку для її завдань, тому вище 14600к брати цп - гроші внікуди.
Все, зрозумів тепер, дякую)
0kie
Member

Повідомлення

Mixx
Можно срезать бюджет, взяв 4070 super. БП из белых и тихих лучше глянуть в профильной ветке. Из того, что в том магазине есть в наличии или под заказ - выбрать особо нечего. Думаю, что можно рассмотреть БП на 750W - и дешевле, и может быть выбор получше. Также я бы глянул память где-то ещё - негоже интелу на 6000 МГц работать.
Короче, магазин так себе по ассортименту...
Корпус бери тот, что я предложил. Вертушки через материнку настраивать, чтобы без нужды не гоняли воздух, т.е. стояли. Особенно нижние.
От большего количества ядер и потоков прирост будет. И обязательно задействовать интеловскую встройку - в монтажках она весьма бодро помогает.
heidfeld
Member

Повідомлення

0kie: 24.11.2024 14:46 Mixx
Можно срезать бюджет, взяв 4070 super.
и зачем этот мусор для монтажки не понятно. деньги на ветер.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Mixx: 24.11.2024 10:17Чим краще 790 - можна нормально налаштувати частоту ядер/вольтаж, доступне керування всіми первичними і додатковими вольтажами пам'яті, контроллера, шини, системного агента і тд.

Враховуючи, що налаштовувати цей пк буду я, хоч і дистанційно, чужими руками, 790 дає значно більше можливостей.
Мне интересно как это будет происходить :-/ Утопия какая-то. Тренировка памяти через зум? И чтобы что? Не знаю насколько солидный запас энтузиазма должен быть на том конце, даже если лимит у "консультанта" околобесконечный.
А потом ещё и ЦП с поджимом офсета? Полная утопия, сорри. Поэтому Z-плата тут не нужна, и не такая она уж белая.
Зотак дросселями свистит, тоже мимо вот этого:
Mixx: 24.11.2024 09:35вимоги: тиша
Сэкономить можно на корпусе, под такой сетап он откровенно избыточен и дорог. Тем более RGB LED не в приоритете.
Pure Power 12... Где он бесшумный? 10 лет гарантии конечно хорошо, но выбор сильно сомнительный. 850 Вт - чтобы шумел меньше? :-/ Не лучше ли взять менее мощный, но рангом повыше?
MegaPihar
Junior

Повідомлення

Здравствуйте.
Первый раз собираю пк сам. Подскажите все ли ок в такой сборке или можно что-то подкорректировать?
  • В корпусе jonsbo d300
  • Aorus B650M Elite AX
  • 4070 super. Не знаю какую брать. Palit, судя по отзывам на форуме, ломучие больше остальных. Gigabyte не могу найти в продаже по нормальной цене.
  • XPG Lancer Blade (2x16gb) с ргб
  • A-data legend 960 max
  • БП: xpg core Reactor II 750W. С этим тоже проблемы. Не могу найти конкретно эту модель. Есть модель с маркировкой EV, о там вроде конденсаторы плохие или что-то не то, судя по анализу от chatGPT :D
  • Вода: Derpcool lt360 с ргб. Тоже пока не могу найти в наличии
  • Вертушки I'd cooling 12025 с ргб
Сборку нашёл в гугле, так как сам в этом рак с клешнями, но хотя бы человеческой головой и ушами, готовыми слушать любую аргументированную критику.
Критерии:
  • Бюджет: 1800$, плюс минус немножко можно подвинуть
    Чтоб на столе не стыдно было поставить (ргб и стекло)
    ВК чтоб на какое-то время ещё хороша была в 2к
    Проц 7 700
Надо ли в такой сборке водяное охлаждение или это лишнее? Или для лёгкого разгона все же надо?
Может что-то можно улучшить, заменить?

Всем, добра и здоровья :beer:
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Для такого ЦП AIO 360 не нужна от слова совсем.
MegaPihar: 24.11.2024 19:28слушать любую аргументированную критику
Почитать FAQ и попытаться указать не только бюджет, а хотя бы какие-то цели и сценарии для будущей сборки.
daesz
Member

Повідомлення

MegaPihar
Перш за все навіщо вода на 65вт проці? :facepalm:
По-друге, об'єм м2 не вказаний, припустимо 1ТВ.

1800$ по курсу привата - ~74к грн. От збірка за умовних 79-80к https://hotline.ua/ua/buymatrix/f6ee9af2292dd946e8c1/
Якщо брати не в одному магазині - думаю ще дешевше вийде, можна взяти трохи простіше охолодження та проц на форумі без гарантії (вийде тисячі на 3 дешевше).
MegaPihar
Junior

Повідомлення

acm_fan: 24.11.2024 19:49
Для такого ЦП AIO 360 не нужна от слова совсем.
MegaPihar: 24.11.2024 19:28слушать любую аргументированную критику
Почитать FAQ и попытаться указать не только бюджет, а хотя бы какие-то цели и сценарии для будущей сборки.
Извиняюсь. Хотел меньше текста вместить чтоб повысить шансы на читаемость и ответ :gigi:

Цель: играть в 2к (киберпанк, сталкер 2, онлайн шутеры).
По шуму не придирчивый, но и не так чтоб жена ночью в стенку мне стучала :D
По водяному охлаждению я очень сомневаюсь. Никогда не владел таким и боюсь запороть пк какой-то протечкой из водянки. В то же время, не хочется обнаружить, что воздушного не хватает в таком корпусе - аквариуме

Відправлено через 23 хвилини :
daesz: 24.11.2024 19:54 MegaPihar
Перш за все навіщо вода на 65вт проці? :facepalm:
По-друге, об'єм м2 не вказаний, припустимо 1ТВ.

1800$ по курсу привата - ~74к грн. От збірка за умовних 79-80к https://hotline.ua/ua/buymatrix/f6ee9af2292dd946e8c1/
Якщо брати не в одному магазині - думаю ще дешевше вийде, можна взяти трохи простіше охолодження та проц на форумі без гарантії (вийде тисячі на 3 дешевше).
Да, объём 1Тб смотрел.
Неплохая сборка. Теперь уже думаю может лучше такую собрать ))) корпус тоже нравится
Из плюсов: нет страха за протечку охлаждения и экономия на охлаждении. ВК мощнее.

БП Core Reactor там первой версии. Не могу найти инфу чем он хуже или лучше 2 версии. За 2 версию читал, что там качественные конденсаторы и он не горит минимум лет 5.
За процессор еще хотел спросить. Стоит ли доплачивать за 7700Х или обычного 7700 будет достаточно?
Спасибо
daesz
Member

Повідомлення

Без поняття в чому різниця, але це адата тому не здивуюсь якщо це економія на компонентах. Вони в цьому плані на ряду з гігами всякими та іншою китайщиною по типу петріотів, наприклад. Випускають продукт, засилаюсь всюди куди можна на огляди, а потім через декілька місяців випускають другу ревізію де максимально удешевляють, але ціну при цьому не міняють.

Різниця з 7700 з 7700x в 2к буде на межі погрішності.
Новичок
Junior

Повідомлення

Для поиграть предпочтительнее
i5 14 … + 4070 ti super или
i7 14700kf + 4070 super
Nouriel
Member

Повідомлення

Mixx
найдешевша память, найдешевша відеокарта,найдешевша мамка, зато на корпус безліміт :laugh:
Mixx
Member

Повідомлення

Дякую всім, хто вже відписався, є декілька уточнень з приводу збірки, котру обговорювали вище.

Максимальний бюджет розширено до 9500зл.

Скинув фото свого профільного корпусу Cougar Duoface Pro RGB людині (в наявності в тому магазині є такий самий білий за 399зл), вона сказала, що підходить, цей маневр звільняє близько 500зл.

Звільнені на корпусі кошти підуть на краще виконання відеокарти, і скоріше за все з іншого магазину, бо конкретно в цьому випадку, гігабайт аеро коштує на 150-200 злотих дорожче, за інші великі магазини, щоб не розводити балаган, поки додаю до конфігуратора цього x-kom, але в голові тримаємо, що ліміт 9500 на 150 можна перевищити.

Пояснив, що біла материнка, пам'ять і бж не принесуть ніякої практичної користі, від них було вирішено відмовитись в угоду якості/продуктивності, білими залишається тільки СРО, корпус з вентиляторами та відеокарта.

І того станом на зараз маємо:
Arctic Liquid Freezer III ARGB White 280 2x140mm
Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti SUPER AERO OC 16GB GDDR6X
Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade - Не впевнений на 100%, можливо є кращі варіанти?
Cougar Duoface Pro RGB White

Залишається 3700зл на зв'язку цп+материнка+пам'ять+бж.

Бачу кілька розв'язань дилеми
- Брати 14700к(1720зл), ставити в плату на б760, типу моєї профільної(550-700зл), туди найдешевший комплект 64гб 6400цл32 (812зл) і якось це втискати в бюджет.
Або
- Збирати на 14600к і додати більше фаршу в МП, пам'ять, БЖ.

І який блок живлення тоді взяти, якщо 850Вт 12М - шумний? :shuffle:
Цей біквайт точно тихіший за популярні варіанти типу MSI A850G... особисто мав змогу порівняти, вентилятори у мсі паршиві ;)
Тут відштовхувався більше від 10 років гарантії і особистого досвіду, на 40-50% навантаження цей біквайт дійсно був тихим, наче, вже нівчому не впевнений :gigi:

І ще залишається питання по ССД, чи не буде в ціну цього ренегейда щось кращого у інших виробників?

Відправлено через 2 хвилини 43 секунди:
acm_fan, 0kie, waryag
Добавил несколько изменений, не подскажете, куда тогда будет оптимально двигаться на данном этапе?
Відповісти