Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Пам'ять GOODRAM IRDM DDR5 6400MHz 2x32GB (IR-6400D564L32/64GDC)
Чіпи a-die (hwinfo, thaiphoon)

Налаштування зокрема копіював і ваші з поста, включаючи напруги, лише частоту ставив 6400, а не 7400 (думаю тут таймінги з запасом для 6400).
Пробував і просто XMP включати, без додаткових маніпуляцій.

Сьогдоні потестив кілька годин 6200, трохи y-cruncher, трохи tm5. Не впевнений, чи стабільно, але 6200 поки працює на таких таймінгах і напругах (ще не повністю дожав)
спойлер
Зображення
Зображення
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

unique-neon
Там ще є такі напруги як vddg ccd i vddg iod, без них в мене теж не їде високо. Їм можна обидві спробувати 0.85, 0.95, 1.0
unique-neon
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Без успіху. Перепробував всі vddg. Взагалі не видно ефекту.
З цікавого - бачив що всі люблять ставити FCLK 2500 на APU, але в мене ця частота нестабільна. Під y-crancher або бенчмарк досить швидко падає, або ребут. VDDG i на цю поведінку ніяк не вплинув (ніби мав би відповідати за це ініфнінті волокно).
Ефект є від резисторів, але як їх крутити без поняття. В авто хоча би в біос заходив, трохи змінив два з них (біос автоматом ті значення виставляв при виборі XMP профіля на 6400) і взагалі пост не відбувається.

Треба буде перевірити на 7800x3d чи досі ця пам'ять поїде 6400 МГц. Пів року так працювала без нарікань. Заодно порадьте просто нормальну термопасту, загалом без "позолоти", а то шприц від D15 вже закінчився з 2018-го))

Також ще маю старіші m-die однорангові, колись на тому ж 7800x3d розганяв до 7200 МГц на недовго, стабільність не перевіряв, просто ігри побенчмаркав. Ще їх на днях спробую.
unique-neon
Member

Повідомлення

unique-neon: 18.11.2024 21:41Ефект є від резисторів, але як їх крутити без поняття. В авто хоча би в біос заходив, трохи змінив два з них (біос автоматом ті значення виставляв при виборі XMP профіля на 6400) і взагалі пост не відбувається.
Я іще не багато тестував, але проблему вже намацав. Принаймні воно стосується AsRock.
6400 ще нз на скільки стабільно працє, але бенчмарк y-cruncher вже пройшов. Раніше не можливо було на робочий стіл зайти. Ну майже, один раз таки встиг зробити скрін з ZenTimings.

Помітив що плата підбирає одні опори на частотах від 4800-6200. І радикально інші (при цьому менші) від 6400 і не знаю до якої частоти. При цьому в Piter Cantrope взагалі інша материнка і до того ж двослотава. І якщо пам'ять не зраджує (десь посіяв скрін), то на 7400 виставляє в нього такі ж опори viewtopic.php?p=3877222#p3877222 як в мене було на 6400.

Загалом склалось враження, що AsRock ще в часи Ryzen 7000, намацав опори під якусь зі своїх материнок, і застосовує їх на всіх материнках і на всіх процесорах без розбору. Навіть біоси однаково нумеруються. І виглядають однаково. Лише скіни міняються))

Чим я поки що пом'якшив проблему - використав для 6400 ті ж опори що і на 6200.

Відправлено через 8 хвилин 22 секунди:
Втім одні і ті ж опори для підвищення частот незкінченно застосовувати не можна. Треба шукати компроміс між спотворенням сигналу і його відбиваннями.

Мало що зрозумів зі статті https://habr.com/ru/articles/766468/ , але чим вищі ODT опори тим менше споживання пишуть. Мабуть тому AsRock виставляє підвищені опори на нижчих частотах, оскільки спотворення сигналу не такі критичні через довшу хвилю.

Що робиться на інших плтах не знаю, але якщо не лінь, то діліться))

Якщо AsRock скидує опори для вищих частот, то мабуть щось знає, і є сенс їх понижати при переході на вищу частоту, якщо без того не береться. Ще буду пробувати.
unique-neon
Member

Повідомлення

Для різноманіття спробував синхронний режим mclk/uclk/fclk 1:1:1.
І він виявився не стабільним.

Синхронний 4800 ram + 2400 fclk в принципі не тренується.
Синхронний 4400 ram + 2200 fclk не завжди в вінду заходить, під стрес тестом вилітає.
А от не синхронний 4400 ram + 2233 fclk працює як ні в чому не бувало.

Хтось знає в чому річ?
0kie
Member

Повідомлення

unique-neon: 19.11.2024 14:35Я іще не багато тестував, але проблему вже намацав. Принаймні воно стосується AsRock.
unique-neon: 18.11.2024 09:55Якщо вірити QVL, то справді фенікси з меншими частотами працюють (6800 проти 7200)
Я ж тебе ещё на прошлой странице это говорил. Следовать надо из того, что пишет производитель твоей платы для памяти, т.е. QVL лист.
unique-neon
Member

Повідомлення

0kie
Та угомонись вже з QVL.

7000 МГц вже кілька варіантів опорів підібрав.

7200 МГц за 4 години дало одну помилку (і то можливо від перегріву, ще пробуватиму меншу VDD).

7400 МГц нестабільно в тестах, але десктоп не вилітав, гіперчутливий до опорів, крок вліво-вправо і різко погіршується стабільність.

Ще тестую.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

unique-neon: 19.11.2024 21:57 Для різноманіття спробував синхронний режим mclk/uclk/fclk 1:1:1.
І він виявився не стабільним.
Хтось знає в чому річ?
6400ram 1:1 2400fclk не буде працювати) В мене теж не працює, це нормально
І такої речі як "синхронний fclk" нема. Тобто 4800 ram 2400 ulck 2400 fclk 1:1 або 8000 ram 2000 uclk 2000 fckl 1:2 не означає що щось там синхронізується. Тут все дуже просто, more higher = more better. Тобто чим вища частота всього, тим краще.

Ну якщо вже пішов тюнінг опорів, то це точно серйозний оверклокінг :super: Чекаєм на результати. :)
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

P.S. виправлення, 4800 1:1 fclk 2400 не працює
Відповісти