Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
Геральт
Member

Повідомлення

Alligator
4070 для 4к та ще й мабуть промені? Ну, успіхів. :D
Alligator
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 09:31 Alligator
Я у 2020 повірив куртці та 3080 взяв для 4к
Подякував за х2 від MSRP, потім наївся транзисторів за яких пр частоті від 2000 був синій екран. Хватило, почекаю пока потестують 5080 і потім подумаю над апгрейдом.
А 4070 у багатьох тестах краще за 3080, а інколи навіть за 3090.
P.S. у 4к починав з 1080 ti, на 3080/4070 вже можно грати не викручуючи усе вправо, або за допомогою DLSS.
sselesnes
Member

Повідомлення

Alligator: 15.11.2024 12:43наївся транзисторів за яких пр частоті від 2000 був синій екран
Доречі, так, і з 3070 на релізі "чорні-екрани" були
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 09:31 Alligator
маю 4070с, яка недалеко від 4070 втікла, граю в 4к з променями і апскейлом з 2к, що я роблю не так :think:
(до кп і обізяни руки ще не дійшли, у всьому іншому врубав РТ)
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve: 15.11.2024 13:33 що я роблю не так
oversteve: 15.11.2024 13:33 граю в 2к з променями
Поправив. Хоча навіть в 2k трапляються трабли
спойлер
Зображення
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 13:47 Поправив. Хоча навіть в 2k трапляються трабли
спойлер
Зображення
навіщо виправляти? :think: я саме з апскейлом до 4к граю і на 27 морді я б не сказав, що там дуже замітно втрату якості проти нативу 4к
до АВ2 також на жаль ще не добрався
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
Ок, в такому випадку апскейл з 720p до 4К це також "4K".
"Втрата якості" то ж все одно субєктивно.
Мені он 4К скейлений гірше виглядає за 2К нативний. А комусь навпаки.
Ну, успіхів, повторюсь )
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 13:58 oversteve
Ок, в такому випадку апскейл з 720p до 4К це також "4K".
"Втрата якості" то ж все одно субєктивно.
Мені он 4К скейлений гірше виглядає за 2К нативний. А комусь навпаки.
Ну, успіхів, повторюсь )
порівнювати апскейл в 1.5 рази і в 3.5 рази це верх адекватності :-/
4к скейлений із 2к виглядає краще за нативний 2к на тій самій діагоналі банально за рахунок дрібнішого зерна самого монітору
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
Краще взагалі натив порівнювати. Але там ой..

Я порівнював скріншот тої ж AW2 від іншого гравця в скейленому 4к зі своїм нативним 2к на свому 2к моніторі. 4к програв за чіткістю. А мав би виграти через "менше зерно". Також порівнював скріншоти 4к(апскейл) та 4к натив з Потера. І також натив виграє.
4к скейлений з 2к буде виглядати гірше за 4к натив на тій же діагоналі. Не дуже розумію, про що суперечка.
Що натив гірше апскейлу при інших рівних? В це я не повірю.
Що апскейл в 4K це те саме, що і натив 4K? В таке також не повірю.
Що 4070 вивозить "псевдо" 4K з променями? Ну, нехай, мені не шкода )
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 14:16 Я порівнював скріншот тої ж AW2 від іншого гравця в скейленому 4к зі своїм нативним 2к на свому 2к моніторі. 4к програв за чіткістю. А мав би виграти через "менше зерно".
цікаво звідки візьметься менше зерно і чіткість, якщо дивитись на 4к зображення на 2к моніторі :think:
я порівнював 4к аспкейл на 27 4к морді із нативом 2к на 27 2к морді
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
А чого не 4к натив на 27 морді?
Та й взагалі, ви порівнювали морди, фактично. А можна було порівняти скірншоти на тому ж моніторі, щоб виключити вплив саме монітору.
А з зерном все просто. Берете скріншот з 4К. Берете скріншот з 2К. І там і там натив. Збільшуєте ту саму ділянку, скажімо в 400% і бачите різницю, за рахунок "меншого зерна" 4K. Монітор в обох випадках 2K.
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 14:37 oversteve
А чого не 4к натив на 27 морді?
Та й взагалі, ви порівнювали морди, фактично. А можна було порівняти скірншоти на тому ж моніторі, щоб виключити вплив саме монітору.
А з зерном все просто. Берете скріншот з 4К. Берете скріншот з 2К. І там і там натив. Збільшуєте ту саму ділянку, скажімо в 400% і бачите різницю, за рахунок "меншого зерна" 4K. Монітор в обох випадках 2K.
тому що мова саме про апскейл в 4к із 2к була, натив 4к буде краще, але різниця досить малопомітна, якщо це не суцільна дрібна волосня в кадрі
само собою порівнюються і монітори, чи ви пропонуєте грати в 4к розрішенні на 2к моніторі? :rolleyes: мова про гру на 4к моніторі на тій самій діагоналі, що і 2к, а не про збільшення діагоналі/зображення в півтора рази
я в ігри граю, а не статичні кропи з 4 кратним збільшенням роздивляюся, 4к матриця сама по собі чіткіше виглядає, ніж 2к тієї ж діагоналі і при апскейлі із 2к в 4к ця візуальна чіткість ще не втрачається
Геральт
Member

Повідомлення

при апскейлі із 2к в 4к ця візуальна чіткість ще не втрачається
Вона не може "не втрачатись", бо
натив 4к буде краще

Ну, я он в 4к граю на 2к моніторі, картинка чіткіша. Інша справа, що карта не завжди дасть потрібну швидкодію. Але то вже інше питання. Оптимально, грати в нативі.

Зрештою, грайте як хочете і вважайте, що хочете. Для мене 4K - це нативний 4K, а не DLSS/FSR чи шаховий рендер в плойці. Виходячи з цього, 4070 не тягне 4К. А зі скількох ви там скейлите: 720p чи 1440p взагалі не цікаво.
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 15:17
при апскейлі із 2к в 4к ця візуальна чіткість ще не втрачається
Вона не може "не втрачатись", бо
натив 4к буде краще
а до чого тут натив 4к, якщо мова про
я порівнював 4к аспкейл на 27 4к морді із нативом 2к на 27 2к морді
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
Натив краще виглядає за апскейл, хоч на якій морді. Але в мому випадку на 2K моніторі, скріншот знятий в нативному 2K виглядав краще, ніж скріншот знятий в апскейленому 4К. Звідси я роблю висновок, що візуальна чіткість при апскейлі не тільки втратилась порівняно з нативним 4К, а навіть порівняно з нативним 2К.
Як там буде виглядати апскейл з 2К до 4K на 4K моніторі, порівняно з нативом 2К на 2К моніторі не маю поняття. Підозрюю, що залежить від конкретних матриць. Але, якщо вже зараз карта змушена працювати в апскейлі з 2К, то завтра доведеться скейлити з FHD. Та власне, чому завтра, вже вчора. В тій же AW2. І це все ще буде "4K" за вашою логікою.
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 16:00 oversteve
Натив краще виглядає за апскейл, хоч на якій морді.
Геральт: 15.11.2024 16:00 Як там буде виглядати апскейл з 2К до 4K на 4K моніторі, порівняно з нативом 2К на 2К моніторі не маю поняття.
ви самому собі суперечити і це в одному ж пості :-/
Геральт: 15.11.2024 16:00 Але, якщо вже зараз карта змушена працювати в апскейлі з 2К, то завтра доведеться скейлити з FHD. Та власне, чому завтра, вже вчора. В тій же AW2. І це все ще буде "4K" за вашою логікою.
за моєю логікою гра в 4к це можливість грати на 4к матриці з комфортом, як доберуся до АВ, тоді попробую і визначуся чи комфортний апскейл з ФХД, поки що апскейл з 2к в інших іграх цілком комфортний і візуально крайще за 2к натив на тій самій діагоналі

та й власне до питання апскейл вс натив
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve: 15.11.2024 16:16 ви самому собі суперечити і це в одному ж пості :-/
О, Господи. Нативний 4K краще виглядає за апскейл до 4K на 4K моніторі.
Нативний 2К виглядає краще за апскейл до 2К на 2К моніторі
Нативний FHD на телефоні скоріш за все буде чіткішим за нативний 4к на 4K моніторі. Через інший розмір зерна, так. Тому я й не знаю, як буде виглядати апскейл до 4K на 4К моніторі порівняно з нативним 2К на 2K моніторі, якщо їх поставити поруч. Бо діагональ не така вже й різна, як і роздільча. Але точно буде гірше ніж нативний 4К. Тепер ферштейн?

Чи варто міняти мій теперішній 2к на 4к і грати в тому ж таки фактично 2к з апскейлом до 4к? Як на мене не варто. Вам, очевидно, ок. Я б взагалі міняв на 4К 27' і грав в нативі. Але, не на часі. Та й залізяки для нативного 4K ще, на жаль, не придумали. Ну і там ще можуть бути проблеми з масштабуванням шрифтів.

ютуб в даному випадку, це як MP3 з FLAC порівнювати на пластикових 5Вт пищалках.
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 14:16 Мені он 4К скейлений гірше виглядає за 2К нативний. А комусь навпаки.
Геральт: 15.11.2024 16:34 О, Господи. Нативний 4K краще виглядає за апскейл до 4K на 4K моніторі.
Нативний 2К виглядає краще за апскейл до 2К на 2К моніторі
ви оприділіться що ви з чим порівнюєте :popcorn:

Відправлено через 2 хвилини 47 секунд:
Геральт: 15.11.2024 16:34 ютуб в даному випадку, це як MP3 з FLAC порівнювати на пластикових 5Вт пищалках.
там відео про порівняння апскейлів і нативу в різних ігорях оглядачами, ось вам текстова версія зі скрінами, якщо що
https://www.techspot.com/article/2665-d ... rendering/
Відповісти