Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
Геральт
Member

Повідомлення

Alligator
4070 для 4к та ще й мабуть промені? Ну, успіхів. :D
Alligator
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 09:31 Alligator
Я у 2020 повірив куртці та 3080 взяв для 4к
Подякував за х2 від MSRP, потім наївся транзисторів за яких пр частоті від 2000 був синій екран. Хватило, почекаю пока потестують 5080 і потім подумаю над апгрейдом.
А 4070 у багатьох тестах краще за 3080, а інколи навіть за 3090.
P.S. у 4к починав з 1080 ti, на 3080/4070 вже можно грати не викручуючи усе вправо, або за допомогою DLSS.
sselesnes
Member

Повідомлення

Alligator: 15.11.2024 12:43наївся транзисторів за яких пр частоті від 2000 був синій екран
Доречі, так, і з 3070 на релізі "чорні-екрани" були
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 09:31 Alligator
маю 4070с, яка недалеко від 4070 втікла, граю в 4к з променями і апскейлом з 2к, що я роблю не так :think:
(до кп і обізяни руки ще не дійшли, у всьому іншому врубав РТ)
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve: 15.11.2024 13:33 що я роблю не так
oversteve: 15.11.2024 13:33 граю в 2к з променями
Поправив. Хоча навіть в 2k трапляються трабли
спойлер
Зображення
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 13:47 Поправив. Хоча навіть в 2k трапляються трабли
спойлер
Зображення
навіщо виправляти? :think: я саме з апскейлом до 4к граю і на 27 морді я б не сказав, що там дуже замітно втрату якості проти нативу 4к
до АВ2 також на жаль ще не добрався
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
Ок, в такому випадку апскейл з 720p до 4К це також "4K".
"Втрата якості" то ж все одно субєктивно.
Мені он 4К скейлений гірше виглядає за 2К нативний. А комусь навпаки.
Ну, успіхів, повторюсь )
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 13:58 oversteve
Ок, в такому випадку апскейл з 720p до 4К це також "4K".
"Втрата якості" то ж все одно субєктивно.
Мені он 4К скейлений гірше виглядає за 2К нативний. А комусь навпаки.
Ну, успіхів, повторюсь )
порівнювати апскейл в 1.5 рази і в 3.5 рази це верх адекватності :-/
4к скейлений із 2к виглядає краще за нативний 2к на тій самій діагоналі банально за рахунок дрібнішого зерна самого монітору
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
Краще взагалі натив порівнювати. Але там ой..

Я порівнював скріншот тої ж AW2 від іншого гравця в скейленому 4к зі своїм нативним 2к на свому 2к моніторі. 4к програв за чіткістю. А мав би виграти через "менше зерно". Також порівнював скріншоти 4к(апскейл) та 4к натив з Потера. І також натив виграє.
4к скейлений з 2к буде виглядати гірше за 4к натив на тій же діагоналі. Не дуже розумію, про що суперечка.
Що натив гірше апскейлу при інших рівних? В це я не повірю.
Що апскейл в 4K це те саме, що і натив 4K? В таке також не повірю.
Що 4070 вивозить "псевдо" 4K з променями? Ну, нехай, мені не шкода )
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 14:16 Я порівнював скріншот тої ж AW2 від іншого гравця в скейленому 4к зі своїм нативним 2к на свому 2к моніторі. 4к програв за чіткістю. А мав би виграти через "менше зерно".
цікаво звідки візьметься менше зерно і чіткість, якщо дивитись на 4к зображення на 2к моніторі :think:
я порівнював 4к аспкейл на 27 4к морді із нативом 2к на 27 2к морді
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
А чого не 4к натив на 27 морді?
Та й взагалі, ви порівнювали морди, фактично. А можна було порівняти скірншоти на тому ж моніторі, щоб виключити вплив саме монітору.
А з зерном все просто. Берете скріншот з 4К. Берете скріншот з 2К. І там і там натив. Збільшуєте ту саму ділянку, скажімо в 400% і бачите різницю, за рахунок "меншого зерна" 4K. Монітор в обох випадках 2K.
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 14:37 oversteve
А чого не 4к натив на 27 морді?
Та й взагалі, ви порівнювали морди, фактично. А можна було порівняти скірншоти на тому ж моніторі, щоб виключити вплив саме монітору.
А з зерном все просто. Берете скріншот з 4К. Берете скріншот з 2К. І там і там натив. Збільшуєте ту саму ділянку, скажімо в 400% і бачите різницю, за рахунок "меншого зерна" 4K. Монітор в обох випадках 2K.
тому що мова саме про апскейл в 4к із 2к була, натив 4к буде краще, але різниця досить малопомітна, якщо це не суцільна дрібна волосня в кадрі
само собою порівнюються і монітори, чи ви пропонуєте грати в 4к розрішенні на 2к моніторі? :rolleyes: мова про гру на 4к моніторі на тій самій діагоналі, що і 2к, а не про збільшення діагоналі/зображення в півтора рази
я в ігри граю, а не статичні кропи з 4 кратним збільшенням роздивляюся, 4к матриця сама по собі чіткіше виглядає, ніж 2к тієї ж діагоналі і при апскейлі із 2к в 4к ця візуальна чіткість ще не втрачається
Геральт
Member

Повідомлення

при апскейлі із 2к в 4к ця візуальна чіткість ще не втрачається
Вона не може "не втрачатись", бо
натив 4к буде краще

Ну, я он в 4к граю на 2к моніторі, картинка чіткіша. Інша справа, що карта не завжди дасть потрібну швидкодію. Але то вже інше питання. Оптимально, грати в нативі.

Зрештою, грайте як хочете і вважайте, що хочете. Для мене 4K - це нативний 4K, а не DLSS/FSR чи шаховий рендер в плойці. Виходячи з цього, 4070 не тягне 4К. А зі скількох ви там скейлите: 720p чи 1440p взагалі не цікаво.
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 15:17
при апскейлі із 2к в 4к ця візуальна чіткість ще не втрачається
Вона не може "не втрачатись", бо
натив 4к буде краще
а до чого тут натив 4к, якщо мова про
я порівнював 4к аспкейл на 27 4к морді із нативом 2к на 27 2к морді
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve
Натив краще виглядає за апскейл, хоч на якій морді. Але в мому випадку на 2K моніторі, скріншот знятий в нативному 2K виглядав краще, ніж скріншот знятий в апскейленому 4К. Звідси я роблю висновок, що візуальна чіткість при апскейлі не тільки втратилась порівняно з нативним 4К, а навіть порівняно з нативним 2К.
Як там буде виглядати апскейл з 2К до 4K на 4K моніторі, порівняно з нативом 2К на 2К моніторі не маю поняття. Підозрюю, що залежить від конкретних матриць. Але, якщо вже зараз карта змушена працювати в апскейлі з 2К, то завтра доведеться скейлити з FHD. Та власне, чому завтра, вже вчора. В тій же AW2. І це все ще буде "4K" за вашою логікою.
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 15.11.2024 16:00 oversteve
Натив краще виглядає за апскейл, хоч на якій морді.
Геральт: 15.11.2024 16:00 Як там буде виглядати апскейл з 2К до 4K на 4K моніторі, порівняно з нативом 2К на 2К моніторі не маю поняття.
ви самому собі суперечити і це в одному ж пості :-/
Геральт: 15.11.2024 16:00 Але, якщо вже зараз карта змушена працювати в апскейлі з 2К, то завтра доведеться скейлити з FHD. Та власне, чому завтра, вже вчора. В тій же AW2. І це все ще буде "4K" за вашою логікою.
за моєю логікою гра в 4к це можливість грати на 4к матриці з комфортом, як доберуся до АВ, тоді попробую і визначуся чи комфортний апскейл з ФХД, поки що апскейл з 2к в інших іграх цілком комфортний і візуально крайще за 2к натив на тій самій діагоналі

та й власне до питання апскейл вс натив
Відповісти