БЖ спить більше ніж я!

Корпуса и источники питания
Автор
Повідомлення
Xeqtr
Junior

Повідомлення

Добрий день, шановна громадо!

У мене в четвер трапилась така халепа. Місцеве ОСББ написало що в 16:00 виключать світло на пів години, але як то часто буває, на годину вони взагалі не дивились, виключили о 15:30. В цей час Пк був ввімкнений, Дбж немаю.

Опишу систему:
Ryzen 7600X
Asus B650 Tuf
Kingston Fury 5600 (Cl 36, 2x16)
Noctua D-15
MSI MPG A750GF Gold
Система на: Samsung 980 Pro
Корпус і вертухани Бі-Квайт.
Вінда 10.
П.С Відеокарту не згадую бо стид і сором. :shuffle:

Після включення світла Пк взагалі не стартував, взагалі 0 реакцій, для мене це було дуже дивним, бж має всі можливі захисти від перепадів і тому подібного, і на всю квартиру поставлений автомат, зависока напруга не пройшла би, просто би автомат не дав. Абсолютно вся інша техніка в квартирі - все ок, я зразу пройшовся по всій квартирі, у мене ще й повністю електричне опалення, все окей.

Ну я вже давай колупати в чому справа, зняв бокову від корпуса, ніякого ні запаху, нічого подібного не було. На первинний огляд - блок пішов в захист, і напруги не було навіть на материнку. На материнці коли є живлення - навіть мережевий роз'єм мигає червоним, цього також не було. Звичайно я перепробував різні варіанти, виключав з мережі системний, всі подібні процедури, навіть інший кабель живлення до Бж підключав, 0 реакції і все. Насправді я дуже розчарований, бо гарантії то 8.5 років ще є, але часу піде на всю бюрократію - місяць. Якогось запасного бж також немаю.

Ну і все, пішов я в телефоні приунивати та й спати. Вчора лежу собі на диванчику, орієнтовно в 14:40 - ПК включається САМ. Сам собі включився, та якби й нічого не було.

Що це за магія?

Я першим кроком відкриваю Аіду і ХвМонітор, глянути напругу по бж, і в цілому зібрати дані системи, відмінностей 0, від того що було тиждень назад чи пів року тому, я все пам'ятаю. Ну вот розумієте, система зробила вигляд що нічого не було, я пішов бавитись ігри, відкривати по 2 браузери, дискорд і т.д., все окей. Додивився фільм і пішов спати, Пк виключив.

Сьогодні встаю і майже та сама історія, тільки живлення на материнку було, мережевий порт світився, клавіатура тоже, Пк не стартував. Я витягнув з розетки на 10 хвилин, після того як підключив - ситуація як в четвер, живлення не подає, нічого не світиться.

Чи є ідеї в чому справа? Мені всі зібрані дані за ці дні, підкидають думку що це може щось на рівні налаштувань вінди або біоса?

В гуглі такої інформації не знайшов, якби бж вийшов з ладу, він би вчора сам не включився.

Орієнтовно через 16-20 годин сам включиться. :-/

Буде дуже вдячним за допомогу у вирішенні цього питання. :super:
simoralesha
Member

Повідомлення

В мене нещодавно схожа ситуація була із seasonic x560. До цього йому діставалось через відключення частенько. Також ніби всі можливі захисти. Підкиньте інший блок живлення , щоб дізнатися напевно в чому справа.
Melki
Member

Повідомлення

а еще материнка может быть
Xeqtr
Junior

Повідомлення

simoralesha: 26.10.2024 11:51 В мене нещодавно схожа ситуація була із seasonic x560. До цього йому діставалось через відключення частенько. Також ніби всі можливі захисти. Підкиньте інший блок живлення , щоб дізнатися напевно в чому справа.
А який кінцевий результат у Вашому випадку? :(
Shpoker
Member

Повідомлення

Xeqtr
а если его выключить из розетки и феном для волос малость нагреть, а потом включить? запустится ли?
Xeqtr
Junior

Повідомлення

Shpoker: 26.10.2024 12:23 Xeqtr
а если его выключить из розетки и феном для волос малость нагреть, а потом включить? запустится ли?
Такі методи не можу собі дозволити, абсолютно всі комплектуючі, окрім вк, - на гарантії.
simoralesha
Member

Повідомлення

Xeqtr
Я просто віддав людині. Сказали , що ці моделі схильні раптово помирати. Ремонтувати не було сенсу. Не впевнений , що ключову роль відіграли раптові вимкнення світла, але симптоми майже такі як у Вашого.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Про всяк випадок скиньте CMOS. Витягувати батарейку не треба, тільки замкнути контакти на материнці. В мене була певна дивна поведінка на MSI материнці після відключень світла.

І добре, якщо під рукою є якийсь інший бж, щоб перевірити. Я саме тому свій 12-річний бж досі тримаю, деколи він буває корисний.
Xeqtr
Junior

Повідомлення

simoralesha: 26.10.2024 12:36 Xeqtr
Я просто віддав людині. Сказали , що ці моделі схильні раптово помирати. Ремонтувати не було сенсу. Не впевнений , що ключову роль відіграли раптові вимкнення світла, але симптоми майже такі як у Вашого.
Зрозуміло, дякую.

Але все ж таки, якщо Пк ще раз сам включиться через цей орієнтовний час, буде дуже дивно, попробую його загнати в режим сну, а не просто виключити. Мене просто дивує те, що я вчора на ньому відсидів звичних 8 годин і все було ок.

Відправлено через 3 хвилини 43 секунди:
Piter Cantrope: 26.10.2024 12:44 Про всяк випадок скиньте CMOS. Витягувати батарейку не треба, тільки замкнути контакти на материнці. В мене була певна дивна поведінка на MSI материнці після відключень світла.

І добре, якщо під рукою є якийсь інший бж, щоб перевірити. Я саме тому свій 12-річний бж досі тримаю, деколи він буває корисний.
Як ідея, на данний момент нічого не роблю, хочу повторно виявити чи є якийсь "умовний" таймер. У Вашому випадку це допомогло?
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Xeqtr: 26.10.2024 12:54 Як ідея, на данний момент нічого не роблю, хочу повторно виявити чи є якийсь "умовний" таймер. У Вашому випадку це допомогло?
В мене були зовсім інші симптоми - не працював wi-fi на материнці і були артефакти зі звуком. Так, мені допомогло. Але що там у вас не ясно.
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Якщо в БЖ немає дежурки, то це проблема БЖ, не материнки.
Проблема в тому, что під такий опис його навіть не візьмуть на сервіс.
Спробуй відтворити ситуацію. Якщо вдасться встановити закономірність, можна сміливо нести в гарантію, але з детальною «інструкцією» для сервісників.
Xeqtr
Junior

Повідомлення

Ray2000gt: 26.10.2024 13:43 Якщо в БЖ немає дежурки, то це проблема БЖ, не материнки.
Спробуй відтворити ситуацію. Якщо вдасться встановити закономірність, можна сміливо нести в гарантію, але з детальною «інструкцією» для сервісників.
Якщо закономірність дійсно існує в умовні 16 годин, то тут все одно дуже не прості питання, чому так довго і що тут можна зробити?! :eek:

Відправлено через 15 хвилин 47 секунд:
Xeqtr: 26.10.2024 13:56
Ray2000gt: 26.10.2024 13:43 Якщо в БЖ немає дежурки, то це проблема БЖ, не материнки.
Якщо закономірність дійсно існує в умовні 16 годин, то тут все одно дуже не прості питання, чому так довго і що тут можна зробити?! :eek:
Ще забув добавити у відповідь, як я і описав в нуль пості, дежурка була після того як я виключив пк вночі, і зранку було видно що мережевий роз'єм світиться, на клавіатуру тоже зреагувало, підсвідка включилась. А вот коли я виключив сьогодні з мережі на 11-14 хвилин, дежурки поки що немає, повний ігнор по живленню, на клавіатуру не реагує.
Nutbar
Member

Повідомлення

Xeqtr: 26.10.2024 11:30на всю квартиру поставлений автомат, зависока напруга не пройшла би, просто би автомат не дав.
Автомат розриває мережу при великому струмі, а не напрузі. Для напруги треба реле напруги.
Xeqtr: 26.10.2024 11:30На первинний огляд - блок пішов в захист, і напруги не було навіть на материнку. На материнці коли є живлення - навіть мережевий роз'єм мигає червоним, цього також не було. Звичайно я перепробував різні варіанти, виключав з мережі системний, всі подібні процедури, навіть інший кабель живлення до Бж підключав, 0 реакції і все. Насправді я дуже розчарований, бо гарантії то 8.5 років ще є, але часу піде на всю бюрократію - місяць. Якогось запасного бж також немаю.
Здавайте по гарантії, все одно нормально не працює. Тільки треба впевнетися, що це все ж БЖ, а не, наприклад, кз десь.
Xeqtr: 26.10.2024 11:30на рівні налаштувань вінди або біоса?
Навряд.
Shpoker
Member

Повідомлення

Xeqtr: 26.10.2024 12:31Такі методи не можу собі дозволити, абсолютно всі комплектуючі, окрім вк, - на гарантії.
не понимаю, как повлияет на гарантию то что подуют феном минуту в заднюю решетку блока питания. просто если он холодным ниалё, а теплым работает - то так и описать сервису проблему
Xeqtr
Junior

Повідомлення

Nutbar: 26.10.2024 14:23
Xeqtr: 26.10.2024 11:30на всю квартиру поставлений автомат, зависока напруга не пройшла би, просто би автомат не дав.
Автомат розриває мережу при великому струмі, а не напрузі. Для напруги треба реле напруги.
Xeqtr: 26.10.2024 11:30На первинний огляд - блок пішов в захист, і напруги не було навіть на материнку. На материнці коли є живлення - навіть мережевий роз'єм мигає червоним, цього також не було. Звичайно я перепробував різні варіанти, виключав з мережі системний, всі подібні процедури, навіть інший кабель живлення до Бж підключав, 0 реакції і все. Насправді я дуже розчарований, бо гарантії то 8.5 років ще є, але часу піде на всю бюрократію - місяць. Якогось запасного бж також немаю.
Здавайте по гарантії, все одно нормально не працює. Тільки треба впевнетися, що це все ж БЖ, а не, наприклад, кз десь.
Xeqtr: 26.10.2024 11:30на рівні налаштувань вінди або біоса?
Навряд.
Реле напруги також є, перепрошую що це не вказав.

По іншим відповідям - зрозуміло, дякую! ;)
Евгений King
Member

Повідомлення

Я б почав з самого стандартного і простого:
- перевірити кнопки reset/power, відключити колодки, позамикати викруткою контакти на платі
- перевірити БЖ в холосту, розкомутувати всі шнури БЖ і замкнути зелений і землю, БЖ має стартувати без плати і видавати всі напруги, якщо кольорів на шлейфі немає - то гуглити які саме піни замикати, деякі блоки мають в комплекті спец колодку, для перевірки або роботи в холосту.
- потім під'єднати все і перевірити знову
- скинути налащтування BIOS

PS: автомат то до гузна, він не захищає, він від перевантаження мережі, він відпрацьовує коли навантаження мережі більше за його номінал і слугує лише стримуючим фактором, аби проводка не погоріла і т.д., пристрій що хоч якось може врятувати при стрибках/високій або надто низькій напрузі називається реле напруги (бар'єр) і він не всесильний теж, у нього доволі довге відпрацювання, може і не встигнути врятувати техніку, буває бар'єри просто пробиває і вони тільки вдають, що справно працюють, коротше бар'єр то доп захист і не 100% ніяк.
PSPS: захисти блоку так само, вони працюють в комплексі і не підходять до наших реалій, взагалі. Ті кому важлива працездатність та безвідмовність ПК беруть собі онлайн!!! UPS, всі інші сподіваються, що пронесе, третього не дано
Xeqtr
Junior

Повідомлення

Shpoker: 26.10.2024 14:28
Xeqtr: 26.10.2024 12:31Такі методи не можу собі дозволити, абсолютно всі комплектуючі, окрім вк, - на гарантії.
не понимаю, как повлияет на гарантию то что подуют феном минуту в заднюю решетку блока питания. просто если он холодным ниалё, а теплым работает - то так и описать сервису проблему
Зараз такі нелегкі часи, ти тільки дай найменший повід, і тобі одразу відмовлять в обслуговуванні. Це можна трактувати як неправильну експлуатацію товару. Зайди наприклад на телемарт і почитай гарантійні умови, там стільки всього розписано, що й криво дивитись на придбаний товар не можна, бо може стати причиною відмови. :( :(

Сама краща порада від всіх, - здати по гарантії, і нічого не чіпати. Але як відмітили люди, спочатку необхідно точно вияснити чи в бж справа, і чи є якась закономірність, яку я вже описав. Бо ця закономірність якась дуже дивна, скоро виясню.

П.С. Я бж придбав на Розетці, всі гарантійні випадки які в мене траплялись з цим магазином, завжди позитивно вирішувались в мою сторону, основна проблема - це час. Останній раз моє питання вирішувалось 33 дні, всі терміни за межами закону, і самі знаєте чому так. :insane:
AmigoPhoenix
Member

Повідомлення

1. Спробувати ваш БЖ з іншим системником, також спробувати ваш системник з іншим БЖ. Щоб виявити чи причина в БЖ.
2. Спробувати чи запуститься системний в іншій кімнаті від іншої розетки. Підключатися до розетки напряму кабелем від БЖ. Без жодного іншого кабелю (клава миша звук ітд).
3. Перезібрати систему на відкритому стенді. Перепідключити всі комплектуючі та кабелі БЖ заново.
Востаннє редагувалось 26.10.2024 15:15 користувачем AmigoPhoenix, всього редагувалось 1 раз.
waryag
Member

Повідомлення

Xeqtr: 26.10.2024 14:46 Я бж придбав на Розетці, всі гарантійні випадки які в мене траплялись з цим магазином, завжди позитивно вирішувались в мою сторону, основна проблема - це час. Останній раз моє питання вирішувалось 33 дні, всі терміни за межами закону, і самі знаєте чому так. :insane:
Бо розетці наплювати на все, поки ви не підіймаєте галас.
Melki
Member

Повідомлення

Xeqtr: 26.10.2024 14:46чи є якась закономірність
пусти его в холостую и посмотри свою закономерность - нет ее там
Ray2000gt: 26.10.2024 13:43Якщо в БЖ немає дежурки, то це проблема БЖ, не материнки.
кнопка питания для включения компа, куда подключена, к БЖ или к материнке? без материнки БЖ как запускается? вот тебе и путь твоей дежурки...
Відповісти