Правда с видео пока не понял с нагревом, но думаю чуть уляжется, будет все норм. Вообщем, спасибо
Новини
Останні статті і огляди
Скальпирование процессора AMD Ryzen Intel Core i9-14900K Core i9-13900K Core i9-12900K Core i9-11900K i9-10900K i9-9900K i7-8700K i7-7700K 4790K. Киев
-
Radicals_V
Member
Обратился к человеку за сменой термопасты в многострадальном ноуте. Все сделал быстро, тротлинг пропал. Рекомендую мастера.
Правда с видео пока не понял с нагревом, но думаю чуть уляжется, будет все норм. Вообщем, спасибо
-
Feels
Junior
Яка поточна ціна на скальп i9-13900k та i9-14900k ?
-
kokos76
Junior
Приветствую. Есть уже информация про термоинтерфейс у Ryzen 7 9700x?
-
voronin_jura
Junior
Да, припойkokos76: ↑ 13.08.2024 09:08 Приветствую. Есть уже информация про термоинтерфейс у Ryzen 7 9700x?
-
Danileus
Junior
Скальп 12900ks сделан качественно. Спасибо! Температуры существенно ниже, что не может не радовать)
-
Antoni_Black
Junior
-
voronin_jura
Junior
Да, отличная штукаAntoni_Black: ↑ 16.08.2024 09:29 Подскажите, а есть ли смысл в использовании вот таких рамок?
Хочу снять крышку со своего 8700к и через эту рамку и жм поставить водянку на кристалл.
-
Antoni_Black
Junior
-
kokos76
Junior
Юрий, а имеет смысл трогать этот проц? Судя по обзорам, он холодный достаточно. Что будет по температурам, если сейчас ЖМ вместо припоя поставить? А через 5 лет, через 10? Я так понимаю что через 5 лет надо будет переделывать? Просто собираю новую систему для домашнего пользования и не хочется его дёргать лишний раз потом. У меня i5-2500К уже десяток лет протрудился и замечательно себя чувствует в постоянном разгоне на 4Ггц.voronin_jura: ↑ 13.08.2024 18:35Да, припойkokos76: ↑ 13.08.2024 09:08 Приветствую. Есть уже информация про термоинтерфейс у Ryzen 7 9700x?
-
voronin_jura
Junior
Ryzen 7 9700xkokos76: ↑ 17.08.2024 23:51Юрий, а имеет смысл трогать этот проц? Судя по обзорам, он холодный достаточно. Что будет по температурам, если сейчас ЖМ вместо припоя поставить? А через 5 лет, через 10? Я так понимаю что через 5 лет надо будет переделывать? Просто собираю новую систему для домашнего пользования и не хочется его дёргать лишний раз потом. У меня i5-2500К уже десяток лет протрудился и замечательно себя чувствует в постоянном разгоне на 4Ггц.
Этот проц нет смысла трогать
-
Max37881
Junior
Скальпировал у человека 14700k. Всё прошло отлично и быстро! Спасибо

-
Alexio1501
Junior
Скальпирование отлично и надёжно проведено. Температурами доволен. Скальпировал і7 7700к.
-
Feels
Junior
Зробив скальп i9-14900k, працює без проблем, під мої задачі тепер вистачає і повітряного охолодження.
-
Feels
Junior
Ще додаю скріншоти до та після скальпа
Після скальпу
-
Nikolayovich
Member
А під 14600К, що йде?
-
voronin_jura
Junior
Припой и в старших моделях.Nikolayovich: ↑ 16.01.2025 22:34 А під 14600К, що йде?
-
Avant
Member
Робив скальп 4770к десь з тиждень тому у Юрія. Зробили швидко, результат чудовий. Рекомендую 
-
janome1121
Junior
Юра - просто человек с большой буквы. Я не мог остаться без ноута на целый день (ибо на нем и играю и работаю)
Обьяснил ему ситуацию, человек вошел в положение и сделал скальпирование i9 9900k. Забрал ноутбук через 4 часа - полная красота - температура в Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (2.21) найстройки - Трассировка лучей - Ультра - было 92 градуса - стало - 63-70 градусов (установленная частота 4.0 - загрузка 25-70%), в тестах температура упала на 10-25 градусов (в зависимости от режима), на частоте 4.0 - потолок 74 градуса, а еще впервые показало полных 5.0 МГц (хоть и падает в троттлинг, опускается до 4.68, после пары секунд снова 5.0 - охлаждению ноутбука тяжело, что тут говорить
), но частоте 4.7 тест держит отлично! Дал консультацию по утилите, кроме того, человеку спокойно можно задать любой вопрос - и вы получите доступный ответ. Я советую к нему обращаться - не пожалеете. Работа 10/10, счастье геймера - 146/10 
Обьяснил ему ситуацию, человек вошел в положение и сделал скальпирование i9 9900k. Забрал ноутбук через 4 часа - полная красота - температура в Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (2.21) найстройки - Трассировка лучей - Ультра - было 92 градуса - стало - 63-70 градусов (установленная частота 4.0 - загрузка 25-70%), в тестах температура упала на 10-25 градусов (в зависимости от режима), на частоте 4.0 - потолок 74 градуса, а еще впервые показало полных 5.0 МГц (хоть и падает в троттлинг, опускается до 4.68, после пары секунд снова 5.0 - охлаждению ноутбука тяжело, что тут говорить
-
ErgoProxyOne
Junior
Вже вдруге звернувся до Юри на рахунок скальпування процесора, трохи більше року тому звертався на рахунок скальпування 12900K, проц став на 10 град. холодніше і досі чудово працює. Цього разу вирішив провести апргрейд для компа і придбав одночасно tray версію 14900K та память G.Skill trident Z5 на 8000Mhz 48Gb. Дуже довго шукав проц, так як обовязково хотів свіжу партію, сподіваючись що в них Intel пофіксить окислення/пришвидшену деградацію 14900K. Вдалось знайти виготовлений у 44 тижні 2024 року, згідно маркування на кришці (фото додав).
Одразу зробив даунвольт на своїй матеренці Gigabyte z690 Aorus master(останній F29 біос) на Extreme профайлі Intel, за схемою Білдзоїда де обмежив максимальний вольтаж до 1,4 вольта IA VR Valtage limit + налаштував вольтаж офсет = -0,130 в.
В Cinebench отримав 40300 балів. Від оперативки, враховуючи мою материнку (z690 чіпсет) сподівався десь на 6600MHz, вдалось 6800MHz з адекватними таймінгами.
Прогнав все тестами звичайно. Фото з налаштуваннями також додав. Проц холодний, память вогонь і переїде згодом на новий сетап. Можна було вже, у вільний час бавитись, в ігри, якраз залипав в Oblivion remastered і стареньку Disciples 2 (якщо хтось її ще памятає
)За десять днів жодних проблем глюків/синіх екранів. Ну але ж як це в мене 12900k скальпований, a 14900k ще ні. Звязався з Юрою та надіслав йому проц на скальпування, паралельно замовив нову систему охолодження Ekwb ek-nucleus aio cr360 direct die з прямим контактом до кристалу, на заміну своїй старій Arctic liquid freezer II 420 (їй вже майже 4 роки). Більшість радять міняти їх через 4-5 років. Юра зробив скальпування (фотки прикріплено) та надіслав мені мій проц назад. Всі CMD компоненти на місці, жодних пошкоджених доріжок, все гарно виглядає, єдине що кристал з чорними тонкими полосками біля граней та не такий світло-сірий/дзеркальний після полірування як на відосах/фотках у відомих блохерів.
Потратив трохи часу на демонтаж старої водянки, монтаж нової. Супер акуратно встановлював помпу з радіатором, так як там прямий контакт з кристалом, через рідкий метал звичайно. Запускаю і ........ нічого.
Комп намагається стартанути, бігають пост коди по колу і ребут, система не запускається (((( Знімаю знову все, чищу кристал, роблю купу фото під різними кутами, чи я випадково не сколов кристал, але все виглядало гарно і без змін (+ фото).
Знову наніс рідкий метал, зібрав , запустив і ...... те саме. Написав Юрі, що ситсема не стартує. Поки чекав відповідь вирішив спробувати встановити "старенький" вже скальпований раніше Юрою 12900k. Акуратно зняв кришку з проца, встановив все, закріпив акуратно. Запустив систему і .....все запрацювало з 12900K.
Запустив тести щоб перевірити водянку і водянка дійсно вартує своїх грошей, це вже напевне останній крок перед переходом на кастомні СВО. Якраз побачив що відписав Юра з переліком рекомендацій. Відповідно встановив знову 14900k і почав все знову перевіряти, - піни сокета, чи достатній притиск новою рамкою, пробував також із старою рамкою і встановленою кришкою. Пробував все що міг і не міг. Навіть вдався до радикальних методів, які раніше практично завжди помагали - поставив зверху на системник образок святого Миколая
але все без успіху (( Так і сидів до ночі намагався запусти, хоча і так розумів що все вже марно. Відповідно надіслав Юрі назад на діагностику, щоб спробував проц на іншій материнській платі а також встановити кришку назад, можливо не вистачало сили притискання згідно однієї із рекомендацій Юри. Хоча дуже сумнівався так як в новій водянці підпружинені фіксатори + всі попередні відбитки були практично ідеальні.
На жаль дива не сталось, мій новенький проц також не запускався і у Юри. Як кажуть вирішив ризикнути із скальпуванням і викинув 17к грн на вітер. Було б ще більше, але Юра повернув кошти витрачені на роботу за скальпування.
Висновки тут робіть самі, за всі майже 20 років які я продавав/збирав/налагоджував/обслуговував компи такого попандоса я ще не мав. Колись це був мій власний бізнес. Будьте дуже обережні якщо наважитись все таки на скальпування. Ніколи навіть не думайте це робити самотужки, надивившись відосів на ютубі. Так як проци з припоєм одні з найскладніших в скальпуванні, приклад тому купа фото/відео з зірваними кристалами/CMD компонентами чи пошкодженими доріжками коли невдало чистили герметик.
Одразу зробив даунвольт на своїй матеренці Gigabyte z690 Aorus master(останній F29 біос) на Extreme профайлі Intel, за схемою Білдзоїда де обмежив максимальний вольтаж до 1,4 вольта IA VR Valtage limit + налаштував вольтаж офсет = -0,130 в.
В Cinebench отримав 40300 балів. Від оперативки, враховуючи мою материнку (z690 чіпсет) сподівався десь на 6600MHz, вдалось 6800MHz з адекватними таймінгами.
Потратив трохи часу на демонтаж старої водянки, монтаж нової. Супер акуратно встановлював помпу з радіатором, так як там прямий контакт з кристалом, через рідкий метал звичайно. Запускаю і ........ нічого.
Знову наніс рідкий метал, зібрав , запустив і ...... те саме. Написав Юрі, що ситсема не стартує. Поки чекав відповідь вирішив спробувати встановити "старенький" вже скальпований раніше Юрою 12900k. Акуратно зняв кришку з проца, встановив все, закріпив акуратно. Запустив систему і .....все запрацювало з 12900K.
Запустив тести щоб перевірити водянку і водянка дійсно вартує своїх грошей, це вже напевне останній крок перед переходом на кастомні СВО. Якраз побачив що відписав Юра з переліком рекомендацій. Відповідно встановив знову 14900k і почав все знову перевіряти, - піни сокета, чи достатній притиск новою рамкою, пробував також із старою рамкою і встановленою кришкою. Пробував все що міг і не міг. Навіть вдався до радикальних методів, які раніше практично завжди помагали - поставив зверху на системник образок святого Миколая
На жаль дива не сталось, мій новенький проц також не запускався і у Юри. Як кажуть вирішив ризикнути із скальпуванням і викинув 17к грн на вітер. Було б ще більше, але Юра повернув кошти витрачені на роботу за скальпування.
Висновки тут робіть самі, за всі майже 20 років які я продавав/збирав/налагоджував/обслуговував компи такого попандоса я ще не мав. Колись це був мій власний бізнес. Будьте дуже обережні якщо наважитись все таки на скальпування. Ніколи навіть не думайте це робити самотужки, надивившись відосів на ютубі. Так як проци з припоєм одні з найскладніших в скальпуванні, приклад тому купа фото/відео з зірваними кристалами/CMD компонентами чи пошкодженими доріжками коли невдало чистили герметик.
-
voronin_jura
Junior
Спасибо за отзыв.ErgoProxyOne: ↑ 02.06.2025 10:52 Вже вдруге звернувся до Юри на рахунок скальпування процесора,
- спойлер
- трохи більше року тому звертався на рахунок скальпування 12900K, проц став на 10 град. холодніше і досі чудово працює. Цього разу вирішив провести апргрейд для компа і придбав одночасно tray версію 14900K та память G.Skill trident Z5 на 8000Mhz 48Gb. Дуже довго шукав проц, так як обовязково хотів свіжу партію, сподіваючись що в них Intel пофіксить окислення/пришвидшену деградацію 14900K. Вдалось знайти виготовлений у 44 тижні 2024 року, згідно маркування на кришці (фото додав).
В Cinebench отримав 40300 балів. Від оперативки, враховуючи мою материнку (z690 чіпсет) сподівався десь на 6600MHz, вдалось 6800MHz з адекватними таймінгами.Прогнав все тестами звичайно. Фото з налаштуваннями також додав. Проц холодний, память вогонь і переїде згодом на новий сетап. Можна було вже, у вільний час бавитись, в ігри, якраз залипав в Oblivion remastered і стареньку Disciples 2 (якщо хтось її ще памятає
)За десять днів жодних проблем глюків/синіх екранів. Ну але ж як це в мене 12900k скальпований, a 14900k ще ні. Звязався з Юрою та надіслав йому проц на скальпування, паралельно замовив нову систему охолодження Ekwb ek-nucleus aio cr360 direct die з прямим контактом до кристалу, на заміну своїй старій Arctic liquid freezer II 420 (їй вже майже 4 роки). Більшість радять міняти їх через 4-5 років. Юра зробив скальпування (фотки прикріплено) та надіслав мені мій проц назад. Всі CMD компоненти на місці, жодних пошкоджених доріжок, все гарно виглядає, єдине що кристал з чорними тонкими полосками біля граней та не такий світло-сірий/дзеркальний після полірування як на відосах/фотках у відомих блохерів.
Потратив трохи часу на демонтаж старої водянки, монтаж нової. Супер акуратно встановлював помпу з радіатором, так як там прямий контакт з кристалом, через рідкий метал звичайно. Запускаю і ........ нічого.Комп намагається стартанути, бігають пост коди по колу і ребут, система не запускається (((( Знімаю знову все, чищу кристал, роблю купу фото під різними кутами, чи я випадково не сколов кристал, але все виглядало гарно і без змін (+ фото).
Знову наніс рідкий метал, зібрав , запустив і ...... те саме. Написав Юрі, що ситсема не стартує. Поки чекав відповідь вирішив спробувати встановити "старенький" вже скальпований раніше Юрою 12900k. Акуратно зняв кришку з проца, встановив все, закріпив акуратно. Запустив систему і .....все запрацювало з 12900K.![]()
Запустив тести щоб перевірити водянку і водянка дійсно вартує своїх грошей, це вже напевне останній крок перед переходом на кастомні СВО. Якраз побачив що відписав Юра з переліком рекомендацій. Відповідно встановив знову 14900k і почав все знову перевіряти, - піни сокета, чи достатній притиск новою рамкою, пробував також із старою рамкою і встановленою кришкою. Пробував все що міг і не міг. Навіть вдався до радикальних методів, які раніше практично завжди помагали - поставив зверху на системник образок святого Миколаяале все без успіху (( Так і сидів до ночі намагався запусти, хоча і так розумів що все вже марно. Відповідно надіслав Юрі назад на діагностику, щоб спробував проц на іншій материнській платі а також встановити кришку назад, можливо не вистачало сили притискання згідно однієї із рекомендацій Юри. Хоча дуже сумнівався так як в новій водянці підпружинені фіксатори + всі попередні відбитки були практично ідеальні.
Со своей стороны скажу что за все время работы с процессорами, а это уже больше 10-ти лет, у меня они ни разу не выходили из строя из-за скальпа.
Неправильная установка, сильный прижим, перегрев по разным причинам, механическое воздействие это да, было у клиентов.
По поводу этого проца, скальп прошел идеально, крышка снималась очень долго с минимальными усилиями.
Из-за просьбы клиента не склеивать проц, а отправить так, я не смог проверить его после процедуры. Поэтому и вернул деньги за работу так-как не могу доказать что скальп не был причиной выхода из строя процессора.
Что именно стало причиной я не знаю, я знаю только свою статистику, а также ньюансы и риски с установкой процессора с прямым контактом.
Теперь буду только склеивать и проверять. Хотите прямой контакт, буду склеивать не сильно )
От себя совет, берите процессоры с официальной гарантией. Не портите крышку. Не лачьте смд элементы.
Даже после скальпа проц можно сдать по гарантии!