PON в квартиру

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Royter
Member

Повідомлення

Паук: 16.07.2024 17:18
якщо не секрет, то на який час автономної роботи ви розраховували?
і скільки були готові платити?
Ну больше 72 часа врятли кто держит больше)
хотя бы как водафон как своим GPON 250грн до 1 гига, а так в житомире есть и вега и фринет и пока нету оптики от них даже пока не хотят.
Паук
Member

Повідомлення

Royter: 17.07.2024 07:15 Ну больше 72 часа врятли кто держит больше)
хотя бы как водафон как своим GPON 250грн до 1 гига, а так в житомире есть и вега и фринет и пока нету оптики от них даже пока не хотят.
все залежить від грошей.
в нас є клієнти, включені напряму з районного вузла, обладнаного генератором.
буде працювати, поки не закінчиться паливо.
в договорі вказано, що послуга має надаватись 99,97% часу.
платять тисяі грн в міс.

а з приводу будівництва - великим компаніям воно не дуже цікаво.
типу, в них є езернет мережа.
в неї вкладено 100500 грошей.
вкладати ще 100500 в ще одну мережу - якось жаба давить.
також треба враховувати, що будувати мережі вже майже нікому.
нема людей.
більшість інтернет провайдерів ледве справляється з підтриманням працездатності мережі та підключеннями-ремонтами.
ланет, наприклад, готовий наймати жінок на роботу монтажників.
щоб будувати щось нове - як мінімум, потрібні працівники (багато) і гроші (багато) :-/
а, і ще є осбб та жеки, які категорично забороняють монтаж нових кабелів на своїх обʼєктах.
це прям окрема біда.
типу "у нас тут красота і порядок, нам не нужні ваші оптичні кабелі, йдіть нафіг"
Royter
Member

Повідомлення

Паук: 17.07.2024 08:39
Royter: 17.07.2024 07:15 Ну больше 72 часа врятли кто держит больше)
все залежить від грошей.
в нас є клієнти, включені напряму з районного вузла, обладнаного генератором.
буде працювати, поки не закінчиться паливо.
в договорі вказано, що послуга має надаватись 99,97% часу.
платять тисяі грн в міс.
Тока есть нюанс у меня оптика запитана OLT не на прямую от генератора а там стоят акб и до 72 часа и ещё скорость обрезана на гигапорте больше дать не могут но деньги берут.
WalkMan
Member

Повідомлення

Паук: 17.07.2024 08:39типу "у нас тут красота і порядок, нам не нужні ваші оптичні кабелі, йдіть нафіг"
ось тут я згоден, таких провайдерів потрібно гнати
Паук
Member

Повідомлення

WalkMan: 20.07.2024 11:08
Паук: 17.07.2024 08:39типу "у нас тут красота і порядок, нам не нужні ваші оптичні кабелі, йдіть нафіг"
ось тут я згоден, таких провайдерів потрібно гнати
яких?
тих, шо отримали заявку на підключення від власника однієї з квартир, відправили бригаду для проведення робіт, і в результаті вислуховують від сусіда всіляку дичину з приводу "мені не подобається колір кабельного короба, який ви встановили, ідіть до біса"?
є договір.
в договорі вказані умови співпраці.
якщо там зазначено, що провайдер за ті гроші, що він сплачує, має право прокладати нові кабелі по будинку в слаботочних стояках, закладних трубках (якщо вони є), встановлювати короби чи просто кріпити кабель до стін - значить провайдер так зробить.
якщо жителя будинку щось не влаштовує - він може звернутись до обслуговуючої компанії/осбб та шукати правди.
наприклад, маємо в мережі 1 комплекс, там кілька будинків, сумарно декілька сотень квартир.
там, де не було проблем з дозволами на прокладання оптики (по стоякам, далі, з щитової - до квартири шляхом прибивання кабелю на кліпси під стелею) - клієнти в 2023 підключені PONʼoм.
там, де не давали дозволів - клієнти сидять на заупсованому езернеті.
акб деградують, раніше витримували 6 год, тепер їх вистачає на 45-60хв.
зараз люди вже хочуть підключення по оптиці, їх вже не бентежать нові кабелі і т.д.
але, на жаль, вже ніхто не має тех. можливості провести дані роботи до кінця літа.
обмежені ресурси у всіх провайдерів.
WalkMan
Member

Повідомлення

Паук
нормальний провайдер заходить на об'єкт ще на етапі будівництва, якщо інакше, то це або забудовник затупив, або провайдер клав на потенційних клієнтів.

Відправлено через 8 хвилин 19 секунд:
так, це не релевантно для вже збудованих будинків, тому тут треба вирішувати спочатку з ОСББ прокладання мережі. Якщо чесно, ще жодного разу я не побачив, дійсно якісно прокладених тунелів/коробів/штроб у багатоповерхівках. А тим більше, таких які не одразу помітиш.
Паук
Member

Повідомлення

WalkMan: 20.07.2024 12:11 Паук
нормальний провайдер заходить на об'єкт ще на етапі будівництва, якщо інакше, то це або забудовник затупив, або провайдер клав на потенційних клієнтів.
:lol:
цікавий критерій нормальності.
тобто, якщо я завтра раптом створю свою компанію, і захочу побудувати мережу в хрущовках, то я вже не нормальний? :)
В моєму рідному місті за останні 5-7 років побудували аж 3 нові квартирні будинки.
Все решта - це старий жилий фонд.

З практики:
Маленьким забудовникам все одно, що там буде з тим інетом.
Їм це не цікаво.
Вони побудували будинок, умовно 50-100 квартир, продали, і звалили.
Умовно середні забудовники - роблять свою управляючу компанії і за щось там думають на етапі будівництва.
Можуть часом якусь трубу закласти для організації кабельного вводу в будинок.
Великі забудовники - планують майже все, часом навіть анонсують, що в ЖК буде 2 провайдери, буде закладена оптика з тех. приміщення (там ODF) в кожну квартиру.
Відповідно, провайдеру потрібно дійти кабелем до тех. приміщення, встановити там олт (опціонально) і провести комутацію кабелів.
Я особисто з такими (великими) не працював, але бачив фото таких мереж.

З приводу входу на етапі будівництва:
в Ірпені є певна група буд. компаній з оточення колишнього мера міста.
При будівництві вони заводять на нові ЖК одного конкретного провайдера, оскільки та компанія є їх власністю.
Тобто, забудовник продає: квартиру, послуги УК, домофонію, інет, і т.д. і т.п.
Чи можна назвати даного провайдера "нормальним", враховуючи, що це монополія і на сервіс та якісь +- прийнятні строки обслуговування там клали прутня, бо клієнт нікуди не подінеться, так як вибору немає ?

Що я взагалі хочу сказати:
мені дивно бачити, як люди відмовляються від підключення по пону, називаючи причиною необхідність буріння отвору в стіні.
в будинку, дах якого розфігачено уламками якогось шахеду.
це якийсь сюр.
WalkMan
Member

Повідомлення

Паук: 20.07.2024 12:23тобто, якщо я завтра раптом створю свою компанію, і захочу побудувати мережу в хрущовках, то я вже не нормальний?
будь ласка, не читай сракою
S
Member

Повідомлення

Паук: 20.07.2024 12:23 тобто, якщо я завтра раптом створю свою компанію, і захочу побудувати мережу в хрущовках, то я вже не нормальний? :)
не окупится, что ты предложить сможешь нынешним клиентам что бы они к тебе пошли

Отправлено спустя 2 минуты 59 секунд:
Паук: 17.07.2024 08:39в договорі вказано, що послуга має надаватись 99,97% часу.
платять тисяі грн в міс.
дешевле старлинк поставить если latency устраивает
Паук
Member

Повідомлення

S: 20.07.2024 15:43 не окупится, что ты предложить сможешь нынешним клиентам что бы они к тебе пошли

Отправлено спустя 2 минуты 59 секунд:
Паук: 17.07.2024 08:39в договорі вказано, що послуга має надаватись 99,97% часу.
платять тисяі грн в міс.
дешевле старлинк поставить если latency устраивает
1.
провайдери - це не завжди про окупність.
часто це про освоєння інвестицій чи надання комплексних послуг.
для тих, хто ж до такого не має доступу, звичайний шлях - давати все за дешево, а потім продатись більшій компанії.
зараз все йде до укрупнення гравців на ринку.
маленьких провайдерів (1-2 тис абонентів) знищують відключення електрики, мобілізація, та зміни в оподаткуванні
(не буде можливості займатись даною діяльністю на спрощеній системі).
когось викуплять, в когось просто відіжмуть клієнтів акціями або силою.
як кажуть провайдери - зараз краще відкривати шаурму :D

2.
можливо, комусь буде дешевше використати старлінк на якомусь етапі.
але не завжди доцільніше.
уяви, що ти - великий завод, чи менший провайдер.
зі своєю AS, з необхідністью в L2 (ти є в різних локаціях, тобі потрібно зʼєднати філіали).
тобі буде значно простіше знайти пару постачальників послуг, ніж городити своїми силами старлінки та тунелі.
їх ще ж треба кудись поставити, а це може бути проблемою, якщо ти орендуєш офісне приміщення в БЦ, де вже є якісь мережі і нема бажання погоджувати установку дод обладнання.
з приводу провайдерів:
коли ми відновлювали мережі після окупації - були пропозиції по встановленню старлінків.
але навіщо мені старлінк, якщо "через нього" зможе працювати всього 1 чи кілька будинків?
пропускна здатність - не підходила.
причому, це все буде мимо білінгу та систем моніторингу.
перероблювати всю логіку мережі в місті, щоб поставити старлінки - не було сенсу.
швидше було десь побудувати власні оптичні магістралі, десь взяти L2 транспорт, десь волокно в оренду.
S
Member

Повідомлення

Паук: 20.07.2024 16:00провайдери - це не завжди про окупність.
часто це про освоєння інвестицій чи надання комплексних послуг.
Что значит освоение инвестиций? Кто тебе денег даст на просто проесть?
Паук: 20.07.2024 16:00уяви, що ти - великий завод, чи менший провайдер.
зі своєю AS, з необхідністью в L2 (ти є в різних локаціях, тобі потрібно зʼєднати філіали).
тобі буде значно простіше знайти пару постачальників послуг, ніж городити своїми силами старлінки та тунелі.
Нет как раз проще будет втулить по старлинку на каждый офис. Сложности с настройкой vpn это вообще смешно и не надо там ничего согласовывать если в окно небо видно хорошо.
Паук: 20.07.2024 16:00причому, це все буде мимо білінгу та систем моніторингу.
Я с позиции клиента.
0F
Member

Повідомлення

S: 21.07.2024 01:55 Нет как раз проще будет втулить по старлинку на каждый офис. Сложности с настройкой vpn это вообще смешно и не надо там ничего согласовывать если в окно небо видно хорошо.
Нет, не проще, потому что L2 VPN - это 1. инкапсуляция на всем маршруте с заданными характеристиками канала, 2. определенный SLA.
Евгений King
Member

Повідомлення

S: 21.07.2024 01:55 Нет как раз проще будет втулить по старлинку на каждый офис. Сложности с настройкой vpn это вообще смешно и не надо там ничего согласовывать если в окно небо видно хорошо.
Одразу видно людину, котра не зтикалась з цим гів**м.
По перше старлінки часто блокуються самі по собі, станція перестає відповідати, хоча признаки життя показує, в 90% випадків саппорт каже везіть поміняємо. І починається траходром з відправкою в країну купівлі, все більш-менш обійдеться якщо купували самі.
Кабелі у них теж кращі, таке відчуття що це задумано, аби цей проприєтарний кусок лайна подох якнайшвидше.
Також часто воно просто втрачає супутник і довго шукає до кого б приєднатись.
Про RTT під 80-100ms та плаваючу швидкість взагалі мовчу, в плані якості зв'язку те ж 4G просто на голову краще.

PS: якщо на те пішло то для віддаленого офісу можна просто направлену 4G антену-роутер поставити, щось типу від мікротіка, навести її на стільникову станцію і буде до 200М швидкості в найкращих умовах з прийнятним RTT та більш-менш якістю.
Та зачасту бізнес замовляє L2 канали, це не так то і дорого у нас, та й по якості зазвичай на порядок краще.
S
Member

Повідомлення

0F: 21.07.2024 02:12 Нет, не проще, потому что L2 VPN - это 1. инкапсуляция на всем маршруте с заданными характеристиками канала, 2. определенный SLA.
Если это обычный офис или условный завод - это все нафиг не надо. Там и домашний интернет подойдет без каких либо гарантий со стороны прова, единственное что нужно это резервный канал.

Отправлено спустя 15 минут 20 секунд:
Евгений King: 21.07.2024 04:42По перше старлінки часто блокуються самі по собі
Само по себе ничего не происходит вероятно это в Украине так из за текущих событий.
Евгений King: 21.07.2024 04:42І починається траходром з відправкою в країну купівлі, все більш-менш обійдеться якщо купували самі.
Да ладно, катастрофа до Новой почты дойти? Другой вопрос что должен быть резевный канал.
Евгений King: 21.07.2024 04:42Про RTT під 80-100ms та плаваючу швидкість взагалі мовчу, в
Я выше писал про latency. Но в любом случае 80-100 мс пинг не катастрофа, вот когда выше 150 мс тогда уже значительно хуже.
Евгений King: 21.07.2024 04:42плані якості зв'язку те ж 4G просто на голову краще.
Только когда ахметка рубит свет 4G внезапно тоже дохнет или сразу или через 3 часа. Или например уровень сигнала с вышки высокий, а связи нет.

Отправлено спустя 2 минуты 27 секунд:
Евгений King: 21.07.2024 04:42 Та зачасту бізнес замовляє L2 канали, це не так то і дорого у нас, та й по якості зазвичай на порядок краще.
Я когда то сам заказывал и эксплуатировал, дохерища дорого. А с шифрованием типа защищенные со всеми доками раз в 5 дороже чем без.
Евгений King
Member

Повідомлення

S: 21.07.2024 10:50 Только когда ахметка рубит свет 4G внезапно тоже дохнет или сразу или через 3 часа. Или например уровень сигнала с вышки высокий, а связи нет.
Ну, тут залежить більше від місцевості, направлена 4Г антена з підсиленням дозволить підсосатись на будь-яку вишку в радіусі 20км.
Прохи покрутити і подсосатись на "основну" вишку з самим жирним резервом так важко, я прямо навіть не знаю

Ви певні що дійсно проще заплатити за старлінк ціну х3 ціну і тариф х3 аніж купити антену або L2 канал? :lol:
Hotspur
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.07.2024 20:05Ну, тут залежить більше від місцевості, направлена 4Г антена з підсиленням дозволить підсосатись на будь-яку вишку в радіусі 20км.
це не так просто. в місці ця історія не працює
0F
Member

Повідомлення

S: 21.07.2024 10:50 Если это обычный офис или условный завод - это все нафиг не надо. Там и домашний интернет подойдет без каких либо гарантий со стороны прова, единственное что нужно это резервный канал.
Имея опыт участия во внедрении L2 для Укрэнерго, я сплю и вижу как они соглашаются на описанное тобой. Продажников даже не доступили бы на тендер с заявленным тобой предложением, между собой проржав на тему "они вообще поехавшие или что".
S: 21.07.2024 10:50 Я когда то сам заказывал и эксплуатировал, дохерища дорого. А с шифрованием типа защищенные со всеми доками раз в 5 дороже чем без.
Гарантированный канал дорого, потому что оператор гарантирует тебе ВЫДЕЛЕННУЮ полосу до стыка по своей сети, а также гарантирует некоторый SLA (от 4 часов, когда железку везут прямо из ЗИП, до 24 часов, когда "придется подождать, когда инженеры начнут рабочий день и обработают ваш ТТ"), а не стандартный договор домашнего интернета, где прописано, что гарантируется только 56 кбит (и то, это только из-за заморочек НКРЗИ, раньше и этого не писали).
S
Member

Повідомлення

0F: 21.07.2024 22:13Имея опыт участия во внедрении L2 для Укрэнерго, я сплю и вижу как они соглашаются на описанное тобой. Продажников даже не доступили бы на тендер с заявленным тобой предложением, между собой проржав на тему "они вообще поехавшие или что".
Требования выставляет заказчик при чем тут продажники вообще. Скажут покупать выделенные каналы будут покупать каналы, скажут покупать что то другое будут покупать что то другое.
0F: 21.07.2024 22:13SLA (от 4 часов, когда железку везут прямо из ЗИП, до 24 часов, когда "придется подождать
Все это хрень - сразу покупается отказоустойчивый зарезервированный канал. А условия "железка за 24 часа" по надежности мало чем от домашнего прова отличается.
0F: 21.07.2024 22:13а не стандартный договор домашнего интернета, где прописано, что гарантируется только 56 кбит
Кто пишет, кто не пишет, если скорость не гарантирована часто пишут просто "скорость до".
0F
Member

Повідомлення

S: 21.07.2024 23:18 Требования выставляет заказчик при чем тут продажники вообще. Скажут покупать выделенные каналы будут покупать каналы, скажут покупать что то другое будут покупать что то другое.
При том, что ты тут форсишь идею со старлинками и что-то там говоришь про домашний интернет, но когда речь заходит про действительно гарантированные каналы, то начинаешь сливаться на "скажут покупать". Так что, Укрэнерго было бы достаточно домашнего интернета, как ты предлагаешь?
S: 21.07.2024 23:18 Все это хрень - сразу покупается отказоустойчивый зарезервированный канал. А условия "железка за 24 часа" по надежности мало чем от домашнего прова отличается.
А расскажи-ка что такое в твоем понимании "отказоустойчивый зарезервированный канал"? Заодно мимоходом посмотри условия SLA тех же Juniper и Cisco и перестань позориться.
S: 21.07.2024 23:18 Кто пишет, кто не пишет, если скорость не гарантирована часто пишут просто "скорость до".
Скорость для домашнего интернета всегда не гарантирована, и требование указывать минимальную - от НКРЗИ. Я уже, в общем, понял твой уровень компетенций, поэтому особо не о чем говорить, но на вопросы выше хотел бы услышать ответы.
S
Member

Повідомлення

0F: 21.07.2024 23:44При том, что ты тут форсишь идею со старлинками и что-то там говоришь про домашний интернет, но когда речь заходит про действительно гарантированные каналы, то начинаешь сливаться на "скажут покупать". Так что, Укрэнерго было бы достаточно домашнего интернета, как ты предлагаешь?
Укрэнерго это о чем, сколько площадок, сколько трафика на каждой площадке? Есть ли критическая инфраструктура при потере связи с которой например люди погибнут или случится техногенная катастрофа итд. Но в в среднем да на каждую площадку завести по 2 гигабитных канала (домашний интернет) от разных провайдеров и им вполне всего хватит. Сейчас стабильность домашних провайдеров по крайней мере в Киеве не такая как раньше и её вполне достаточно для использования в корп целях для большинства офисов. Сам сижу на двух каналах уже лет 10. Такого что бы отвалились оба прова одновременно не было. Хочешь перестраховаться возьми три прова и все равно это будет дешевле чем выделенную линию арендовать. Другое дело что сам провайдер будет против использования домашнего тарифа в корп целях. :gigi: А Старлинк это решение под наши нынешние реалии в стране - максимальная автономность.

Отправлено спустя 8 минут 17 секунд:
0F: 21.07.2024 23:44Скорость для домашнего интернета всегда не гарантирована, и требование указывать минимальную - от НКРЗИ. Я уже, в общем, понял твой уровень компетенций, поэтому особо не о чем говорить, но на вопросы выше хотел бы услышать ответы.
Ты там не фантазируй много, а почитай публичные договора на сайтах у провайдеров. Кто пишет а кто и болт положил.

Отправлено спустя 2 минуты 6 секунд:
0F: 21.07.2024 23:44А расскажи-ка что такое в твоем понимании "отказоустойчивый зарезервированный канал"? Заодно мимоходом посмотри условия SLA тех же Juniper и Cisco и перестань позориться.
Погугли что такое отказоустойивость по схеме 2N хотя бы и сразу поймешь. При чем резервировать не только оборудование надо а и линии связи (так что бы на местности рядом не лежали) и электропитание естественно.
Відповісти