Останні статті і огляди
Новини
Выбор роутера
-
tablestikus
Member
Поставив сьогодні свій старий мікротік ас3 у родичів в чешці трьошці біля вікна в кінці квартири - покрило повністю всі кімнати.
-
DEVES
Member
Покрыло - понятие растяжимое. Важнее как роутер будет слышать клиентов и на какой скорости линк стабильный держать.tablestikus: ↑ 13.01.2024 20:04 Поставив сьогодні свій старий мікротік ас3 у родичів в чешці трьошці біля вікна в кінці квартири - покрило повністю всі кімнати.
-
tablestikus
Member
Мені вистачило походити по всім кімнатам, подивитися що 100мбіт що дає пров утилізується всюди, подивитися 4К на ютубі без фрізів та заспокоїтися.DEVES: ↑ 13.01.2024 21:20Покрыло - понятие растяжимое. Важнее как роутер будет слышать клиентов и на какой скорости линк стабильный держать.tablestikus: ↑ 13.01.2024 20:04 Поставив сьогодні свій старий мікротік ас3 у родичів в чешці трьошці біля вікна в кінці квартири - покрило повністю всі кімнати.
-
_clawfinger_
Member
Виглядає все добре.tablestikus: ↑ 11.01.2024 19:24До речі, убікі викатили точки wifi7, щось прошка на старті продажі досить гуманний цінник має.
От тільки не в наших реаліях....
Наприклад роутер без вай-фая+ подібна точка. В мурашнику вигляда супер й покриття норм.
От тільки варто спробувати заживити її коли нема світла... Тим паче якщо роутер не живить точку. А вона живиться через рое адаптер. Адаптер що рекомендують убікі, працює від розетки.
У точки тільки один вхід для живлення через rj45. Наприклад у одного з конкурентів точка крім рое, має ще окремий вхід 12в через штекер. Можна заживити як від акумулятора напряму, так й від станції.
-
Scoffer
Member
_clawfinger_
Мікрот 4011/5009/L009 живить точку проходняком з БЖ на 56 вольт. Але жере ця зв'язка більше 30 Ват, що взагалі не комільфо. На вайвай7 мабуть буде всі 40+.
Проблема вирішена hAP ax lite + точка доступу, котра в моєму випадку заживлена від поє свіча, але то незначні подробиці. Коли світла немає, від станції працює тільки hAP ax lite, віщає на свої 2.4ГГц окремою мережею і жере всього 7-8 Ват. Покриття у цього роутера так собі, але враховуючи форсмажорну ситуацію - і так згодиться. Можна замінити на будь-який маложручий роутер в тій же схемі.
Мікрот 4011/5009/L009 живить точку проходняком з БЖ на 56 вольт. Але жере ця зв'язка більше 30 Ват, що взагалі не комільфо. На вайвай7 мабуть буде всі 40+.
Проблема вирішена hAP ax lite + точка доступу, котра в моєму випадку заживлена від поє свіча, але то незначні подробиці. Коли світла немає, від станції працює тільки hAP ax lite, віщає на свої 2.4ГГц окремою мережею і жере всього 7-8 Ват. Покриття у цього роутера так собі, але враховуючи форсмажорну ситуацію - і так згодиться. Можна замінити на будь-який маложручий роутер в тій же схемі.
-
_clawfinger_
Member
Так в курсі, убікі теж деякі роутери можуть. От тільки чи зможуть вони подати від 44 до 57в, не цікавився. Сам виробник радить живити від свіча. Там максимальне споживання 21 ват.Scoffer: ↑ 14.01.2024 00:11Мікрот 4011/5009/L009 живить точку проходняком з БЖ на 56 вольт. Але жере ця зв'язка більше 30 Ват, що взагалі не комільфо. На вайвай7 мабуть буде всі 40+.
Знаю, так само робив, у мене таким був дуже древній тплінк 741. Але він не витримав такої наруги й пішов у світ Вальгалли.Scoffer: ↑ 14.01.2024 00:11Проблема вирішена hAP ax lite + точка доступу, котра в моєму випадку заживлена від поє свіча, але то незначні подробиці. Коли світла немає, від станції працює тільки hAP ax lite, віщає на свої 2.4ГГц окремою мережею і жере всього 7-8 Ват. Покриття у цього роутера так собі, але враховуючи форсмажорну ситуацію - і так згодиться. Можна замінити на будь-який маложручий роутер в тій же схемі.
Я можу взагалі інет кабель подати на пк, чи планшет там через адаптер. Ну й станція звісно.
Коли разово вилітає світло, то таки варіанти норм. А якщо віялові відключення, то задовбетесь міняти девайси, особливо коли відключення кожні 3 години наприклад.
ЗІ: коли минулою зими від відключень здох роутер. То точкою доступа в мене працювала raspberry pi 4. Там же 5в 3а, павербанк без проблем живив плату разом з онушкою.
Що було з того й зліпив.
-
Scoffer
Member
_clawfinger_
Так не треба нічого міняти. Умовний ax lite втикнутий в зарядну станцію/упс перманентно, виконує функцію маршрутизатора, ну і світить свою недовафлю 2.4ГГц. Точка втикнута або в інжектор від розетки, або в свіч від розетки. Світло пропадає - точка вимикається, а ax lite працює і роздає свою вафлю. Світло з'являється - з'являється і основна мережа від точки. Повний автомат. Хіба що на клієнтських девайсах встановити приорітет вайфай мереж ще не завадить щоб самі перемикались на точку доступу коли вона з'явиться.
Так не треба нічого міняти. Умовний ax lite втикнутий в зарядну станцію/упс перманентно, виконує функцію маршрутизатора, ну і світить свою недовафлю 2.4ГГц. Точка втикнута або в інжектор від розетки, або в свіч від розетки. Світло пропадає - точка вимикається, а ax lite працює і роздає свою вафлю. Світло з'являється - з'являється і основна мережа від точки. Повний автомат. Хіба що на клієнтських девайсах встановити приорітет вайфай мереж ще не завадить щоб самі перемикались на точку доступу коли вона з'явиться.
-
_clawfinger_
Member
Scoffer
А це гарний варіант.
Мікротік з споживанням макс 8ват без проблем потягне дбж для роутерів.
Основну проблему я бачив в чорній дірі на малінці. Хоча можна днс роутера прописати резервним й тоді система працюватиме без проблем, перемикаючись при відключенні.
Бачу мікрот не стоїть на місці.
Треба знайомих потрясти вони хотіли перейти на hap ax3. Я тоді матиму змогу пощупати як у мікротіків усе змінилося з часів rb2011
А це гарний варіант.
Мікротік з споживанням макс 8ват без проблем потягне дбж для роутерів.
Основну проблему я бачив в чорній дірі на малінці. Хоча можна днс роутера прописати резервним й тоді система працюватиме без проблем, перемикаючись при відключенні.
Бачу мікрот не стоїть на місці.
Треба знайомих потрясти вони хотіли перейти на hap ax3. Я тоді матиму змогу пощупати як у мікротіків усе змінилося з часів rb2011
-
artko
Member
я запускав pihole прямо на мікротіку, на ac2. працювало наче майже гарно._clawfinger_: ↑ 14.01.2024 16:03 Основну проблему я бачив в чорній дірі на малінці. Хоча можна днс роутера прописати резервним й тоді система працюватиме без проблем, перемикаючись при відключенні.
-
_clawfinger_
Member
Я в курсі що так можна, але в мене усе одно малінка працюватиме. Хай працює й в якості днс сервера. На неї сервіси різні запущені. Роутер hap ax lite точно стільки не потягне.artko: ↑ 14.01.2024 16:37я запускав pihole прямо на мікротіку, на ac2. працювало наче майже гарно
-
_clawfinger_
Member
Там же на сайті, вже огляд є. Може комусь цікаво.Creo: ↑ 08.01.2024 12:20GL.iNet Flint2 AX6000 (GL-MT6000), На перед замовленні був за 109 баксів, зараз активно обговорюється на форумі опенврт https://www.cnx-software.com/2023/10/05 ... t7986-soc/
https://www.cnx-software.com/2024/01/15 ... rformance/
-
Creo
Junior
Більше цікавого на форумі опенврт_clawfinger_: ↑ 16.01.2024 10:16Там же на сайті, вже огляд є. Може комусь цікаво.Creo: ↑ 08.01.2024 12:20GL.iNet Flint2 AX6000 (GL-MT6000), На перед замовленні був за 109 баксів, зараз активно обговорюється на форумі опенврт https://www.cnx-software.com/2023/10/05 ... t7986-soc/
https://www.cnx-software.com/2024/01/15 ... rformance/
-
mrg
Member
Шановне панство, потрібна порада тих, хто на практиці налаштовував меш, щоб не купити незрозуміле лайно.
наразі працюють старічки MI router і tplink-841n, яких треба замінити, 100мбіт по шнурку вже не радують.
переключання між роутерами вручну теж напрягає.
Вхідні дані:
будинок, 2 поверхи.
вхід - оптика в підвалі, там же онушка +якийсь мікротік(гігабіт, без віфі). від нього шнурки по будинку. на 1 та 2 поверсі. діагонально один від одного.
на 1му шнурком підключається ТВ
на 2му по шнурку ПК і ноут(докстанція)
ну і пачка телефонів/ноутів/планшетів по повітрю.
провайдер дає 200мбіт, але можна прокачати до 1гбіт
Задача:
реалізувати безшовний меш по всьому будинку
схиляюсь до ідеї взяти 2 однакових роутери.
також мучить питання: чи брати 2 нормальні роутери, чи оті комплекти з циліндрів?
Потреби:
стабільна/надійна/безглючна робота з мешом.
віфі6
2+ гігабіт лан-порти/роутер
меш-канал між роутерами по шнурку (через підвальний мікротік)
можливість підключення зовнішнього ссд для торентів (usb?)
трохи погуглив і розумію, що ледь не в кожного виробника своя реалізація мешу, і не знаю який обрати.
бюджет: ~2.5-3к/штука.
пальцем в небо: глянув на RT-AX1800U, але на розетці пишуть, що "Люди для ай меш системи не беріть це сміття"
Відправлено через 3 години 16 хвилин 25 секунд:
схоже, що мені знадобиться 3 роутера:
1 в підвал після/замість вхідного мікротіка-проводного (як центральний роутер)
1 на 1й поверх (нода до ЛАН 1го)
1 на 2й поверх (нода до ЛАН 1го)
чи взагалі варто гнатись за wired backhaul ?
наразі працюють старічки MI router і tplink-841n, яких треба замінити, 100мбіт по шнурку вже не радують.
переключання між роутерами вручну теж напрягає.
Вхідні дані:
будинок, 2 поверхи.
вхід - оптика в підвалі, там же онушка +якийсь мікротік(гігабіт, без віфі). від нього шнурки по будинку. на 1 та 2 поверсі. діагонально один від одного.
на 1му шнурком підключається ТВ
на 2му по шнурку ПК і ноут(докстанція)
ну і пачка телефонів/ноутів/планшетів по повітрю.
провайдер дає 200мбіт, але можна прокачати до 1гбіт
Задача:
реалізувати безшовний меш по всьому будинку
схиляюсь до ідеї взяти 2 однакових роутери.
також мучить питання: чи брати 2 нормальні роутери, чи оті комплекти з циліндрів?
Потреби:
стабільна/надійна/безглючна робота з мешом.
віфі6
2+ гігабіт лан-порти/роутер
меш-канал між роутерами по шнурку (через підвальний мікротік)
можливість підключення зовнішнього ссд для торентів (usb?)
трохи погуглив і розумію, що ледь не в кожного виробника своя реалізація мешу, і не знаю який обрати.
бюджет: ~2.5-3к/штука.
пальцем в небо: глянув на RT-AX1800U, але на розетці пишуть, що "Люди для ай меш системи не беріть це сміття"
Відправлено через 3 години 16 хвилин 25 секунд:
погугливши склалось враження, що таке неможливо в жодній реалізації мешу.mrg: ↑ 19.01.2024 10:20 меш-канал між роутерами по шнурку (через підвальний мікротік)
схоже, що мені знадобиться 3 роутера:
1 в підвал після/замість вхідного мікротіка-проводного (як центральний роутер)
1 на 1й поверх (нода до ЛАН 1го)
1 на 2й поверх (нода до ЛАН 1го)
чи взагалі варто гнатись за wired backhaul ?
-
Noveon
Member
Ruckus
имхо: для стабільна/надійна/безглючна робота з мешом - ооочень желательноmrg: ↑ 19.01.2024 13:36чи взагалі варто гнатись за wired backhaul ?
-
mrg
Member
бюджет вказано в грн а не уоNoveon: ↑ 19.01.2024 14:06 Ruckus
-
Avenger80
Member
mrg
Это намекают на б/у (возможно устаревшее) на заграничных торговых площадках или у нас. Не новое...
Это намекают на б/у (возможно устаревшее) на заграничных торговых площадках или у нас. Не новое...
-
jstarks
Junior
del
-
Noveon
Member
https://www.olx.ua/uk/list/q-ruckus/mrg: ↑ 19.01.2024 14:51бюджет вказано в грн а не уо
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... s&_sacat=0
это на тот случай, если действительно нужны стабільна/надійна/безглючна робота з мешом
-
0kie
Member
Как обычно НЕ обладатели девайса насоветовали дорогую бестолковую железяку там, где справится обычная бытовая. Китайская.
-
Noveon
Member
тебе виднее, родной0kie: ↑ 19.01.2024 22:12НЕ обладатели