Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
tablestikus
Member

Повідомлення

Поставив сьогодні свій старий мікротік ас3 у родичів в чешці трьошці біля вікна в кінці квартири - покрило повністю всі кімнати.
DEVES
Member

Повідомлення

tablestikus: 13.01.2024 20:04 Поставив сьогодні свій старий мікротік ас3 у родичів в чешці трьошці біля вікна в кінці квартири - покрило повністю всі кімнати.
Покрыло - понятие растяжимое. Важнее как роутер будет слышать клиентов и на какой скорости линк стабильный держать.
tablestikus
Member

Повідомлення

DEVES: 13.01.2024 21:20
tablestikus: 13.01.2024 20:04 Поставив сьогодні свій старий мікротік ас3 у родичів в чешці трьошці біля вікна в кінці квартири - покрило повністю всі кімнати.
Покрыло - понятие растяжимое. Важнее как роутер будет слышать клиентов и на какой скорости линк стабильный держать.
Мені вистачило походити по всім кімнатам, подивитися що 100мбіт що дає пров утилізується всюди, подивитися 4К на ютубі без фрізів та заспокоїтися.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

tablestikus: 11.01.2024 19:24До речі, убікі викатили точки wifi7, щось прошка на старті продажі досить гуманний цінник має.
Виглядає все добре.
От тільки не в наших реаліях....
Наприклад роутер без вай-фая+ подібна точка. В мурашнику вигляда супер й покриття норм.
От тільки варто спробувати заживити її коли нема світла... Тим паче якщо роутер не живить точку. А вона живиться через рое адаптер. Адаптер що рекомендують убікі, працює від розетки.😭
У точки тільки один вхід для живлення через rj45. Наприклад у одного з конкурентів точка крім рое, має ще окремий вхід 12в через штекер. Можна заживити як від акумулятора напряму, так й від станції. :up:
Scoffer
Member

Повідомлення

_clawfinger_
Мікрот 4011/5009/L009 живить точку проходняком з БЖ на 56 вольт. Але жере ця зв'язка більше 30 Ват, що взагалі не комільфо. На вайвай7 мабуть буде всі 40+.
Проблема вирішена hAP ax lite + точка доступу, котра в моєму випадку заживлена від поє свіча, але то незначні подробиці. Коли світла немає, від станції працює тільки hAP ax lite, віщає на свої 2.4ГГц окремою мережею і жере всього 7-8 Ват. Покриття у цього роутера так собі, але враховуючи форсмажорну ситуацію - і так згодиться. Можна замінити на будь-який маложручий роутер в тій же схемі.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.01.2024 00:11Мікрот 4011/5009/L009 живить точку проходняком з БЖ на 56 вольт. Але жере ця зв'язка більше 30 Ват, що взагалі не комільфо. На вайвай7 мабуть буде всі 40+.
Так в курсі, убікі теж деякі роутери можуть. От тільки чи зможуть вони подати від 44 до 57в, не цікавився. Сам виробник радить живити від свіча. Там максимальне споживання 21 ват.

Scoffer: 14.01.2024 00:11Проблема вирішена hAP ax lite + точка доступу, котра в моєму випадку заживлена від поє свіча, але то незначні подробиці. Коли світла немає, від станції працює тільки hAP ax lite, віщає на свої 2.4ГГц окремою мережею і жере всього 7-8 Ват. Покриття у цього роутера так собі, але враховуючи форсмажорну ситуацію - і так згодиться. Можна замінити на будь-який маложручий роутер в тій же схемі.
Знаю, так само робив, у мене таким був дуже древній тплінк 741. Але він не витримав такої наруги й пішов у світ Вальгалли. 😀
Я можу взагалі інет кабель подати на пк, чи планшет там через адаптер. Ну й станція звісно.

Коли разово вилітає світло, то таки варіанти норм. А якщо віялові відключення, то задовбетесь міняти девайси, особливо коли відключення кожні 3 години наприклад.

ЗІ: коли минулою зими від відключень здох роутер. То точкою доступа в мене працювала raspberry pi 4. Там же 5в 3а, павербанк без проблем живив плату разом з онушкою. 😁
Що було з того й зліпив.
Scoffer
Member

Повідомлення

_clawfinger_
Так не треба нічого міняти. Умовний ax lite втикнутий в зарядну станцію/упс перманентно, виконує функцію маршрутизатора, ну і світить свою недовафлю 2.4ГГц. Точка втикнута або в інжектор від розетки, або в свіч від розетки. Світло пропадає - точка вимикається, а ax lite працює і роздає свою вафлю. Світло з'являється - з'являється і основна мережа від точки. Повний автомат. Хіба що на клієнтських девайсах встановити приорітет вайфай мереж ще не завадить щоб самі перемикались на точку доступу коли вона з'явиться.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Scoffer
А це гарний варіант.
Мікротік з споживанням макс 8ват без проблем потягне дбж для роутерів.
Основну проблему я бачив в чорній дірі на малінці. Хоча можна днс роутера прописати резервним й тоді система працюватиме без проблем, перемикаючись при відключенні.
Бачу мікрот не стоїть на місці.
Треба знайомих потрясти вони хотіли перейти на hap ax3. Я тоді матиму змогу пощупати як у мікротіків усе змінилося з часів rb2011 :D :D :D
artko
Member

Повідомлення

_clawfinger_: 14.01.2024 16:03 Основну проблему я бачив в чорній дірі на малінці. Хоча можна днс роутера прописати резервним й тоді система працюватиме без проблем, перемикаючись при відключенні.
я запускав pihole прямо на мікротіку, на ac2. працювало наче майже гарно.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

artko: 14.01.2024 16:37я запускав pihole прямо на мікротіку, на ac2. працювало наче майже гарно
Я в курсі що так можна, але в мене усе одно малінка працюватиме. Хай працює й в якості днс сервера. На неї сервіси різні запущені. Роутер hap ax lite точно стільки не потягне.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Creo: 08.01.2024 12:20GL.iNet Flint2 AX6000 (GL-MT6000), На перед замовленні був за 109 баксів, зараз активно обговорюється на форумі опенврт https://www.cnx-software.com/2023/10/05 ... t7986-soc/
Там же на сайті, вже огляд є. Може комусь цікаво.
https://www.cnx-software.com/2024/01/15 ... rformance/
Creo
Junior

Повідомлення

_clawfinger_: 16.01.2024 10:16
Creo: 08.01.2024 12:20GL.iNet Flint2 AX6000 (GL-MT6000), На перед замовленні був за 109 баксів, зараз активно обговорюється на форумі опенврт https://www.cnx-software.com/2023/10/05 ... t7986-soc/
Там же на сайті, вже огляд є. Може комусь цікаво.
https://www.cnx-software.com/2024/01/15 ... rformance/
Більше цікавого на форумі опенврт :)
mrg
Member

Повідомлення

Шановне панство, потрібна порада тих, хто на практиці налаштовував меш, щоб не купити незрозуміле лайно.

наразі працюють старічки MI router і tplink-841n, яких треба замінити, 100мбіт по шнурку вже не радують.
переключання між роутерами вручну теж напрягає.

Вхідні дані:
будинок, 2 поверхи.
вхід - оптика в підвалі, там же онушка +якийсь мікротік(гігабіт, без віфі). від нього шнурки по будинку. на 1 та 2 поверсі. діагонально один від одного.
на 1му шнурком підключається ТВ
на 2му по шнурку ПК і ноут(докстанція)
ну і пачка телефонів/ноутів/планшетів по повітрю.

провайдер дає 200мбіт, але можна прокачати до 1гбіт

Задача:
реалізувати безшовний меш по всьому будинку
схиляюсь до ідеї взяти 2 однакових роутери.

також мучить питання: чи брати 2 нормальні роутери, чи оті комплекти з циліндрів?

Потреби:
стабільна/надійна/безглючна робота з мешом.
віфі6
2+ гігабіт лан-порти/роутер
меш-канал між роутерами по шнурку (через підвальний мікротік)
можливість підключення зовнішнього ссд для торентів (usb?)

трохи погуглив і розумію, що ледь не в кожного виробника своя реалізація мешу, і не знаю який обрати.

бюджет: ~2.5-3к/штука.

пальцем в небо: глянув на RT-AX1800U, але на розетці пишуть, що "Люди для ай меш системи не беріть це сміття"

Відправлено через 3 години 16 хвилин 25 секунд:
mrg: 19.01.2024 10:20 меш-канал між роутерами по шнурку (через підвальний мікротік)
погугливши склалось враження, що таке неможливо в жодній реалізації мешу.
схоже, що мені знадобиться 3 роутера:
1 в підвал після/замість вхідного мікротіка-проводного (як центральний роутер)
1 на 1й поверх (нода до ЛАН 1го)
1 на 2й поверх (нода до ЛАН 1го)

чи взагалі варто гнатись за wired backhaul ?
Noveon
Member

Повідомлення

mrg: 19.01.2024 13:36Потреби:
стабільна/надійна/безглючна робота з мешом.
Ruckus
mrg: 19.01.2024 13:36чи взагалі варто гнатись за wired backhaul ?
имхо: для стабільна/надійна/безглючна робота з мешом - ооочень желательно
mrg
Member

Повідомлення

бюджет вказано в грн а не уо :D
Avenger80
Member

Повідомлення

mrg
Это намекают на б/у (возможно устаревшее) на заграничных торговых площадках или у нас. Не новое... :gigi:
Noveon
Member

Повідомлення

mrg: 19.01.2024 14:51бюджет вказано в грн а не уо
https://www.olx.ua/uk/list/q-ruckus/
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... s&_sacat=0
это на тот случай, если действительно нужны стабільна/надійна/безглючна робота з мешом
0kie
Member

Повідомлення

Как обычно НЕ обладатели девайса насоветовали дорогую бестолковую железяку там, где справится обычная бытовая. Китайская. :gigi:
Noveon
Member

Повідомлення

0kie: 19.01.2024 22:12НЕ обладатели
тебе виднее, родной
Відповісти