Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты? О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.
В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.? О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.
В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот? О: Совместимы. Вот результаты тестов.
В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр? О: 3Gb - 11Gb
Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию
якщо розглядати самі дешеві варіанти карт 4070 та 7800хт то можливо різниця 2 то таке.
а коли варіанти вже щось типу рог стріх vs nitro+/red devil там буде 10 мабуть .. тому зелені вже не варіант
daesz: ↑
19.12.2023 14:39Енергоспоживання в амуде - це окрема тема. При перегляді стріма - 40Вт, при перегляді труби - 40 Вт, запустив гру - 90Вт, запустив гру+стрім+відео на трубі - 95 Вт. Мозком це зрозуміти неможливо
ну так в чіплетах з кешем(7000на серія) контролери пам'яті(дурна ідея взагалі ІМХО). По суті ті 40ватт і є жор сумарний чіплетиків. Хоча може й можливо, драйверами, кодеки одним обмежити.
Ну, як так, то карта повністю в 2д. Я як треба ганяти дані на ГПУ, доводиться все піднімати.
Відеодекодинг - то також 2д; мені здається що якщо б трохи запотіли в амуде - то могли б добитись і кращої енергоефективності саме з відео/стрімами, але й так для мене не критично - трубу/твітч дивлюсь здебільшого коли в щось граю і споживання не росте вище того, щоб споживає гра, а коли не граю - то декілька годин в тиждень на фільми/аніме/серіали то whatever
Фрисинк это офигенная фича и её вырубать это бред, к тому же она не отъедает кадры никоим образом т.к. эта штука просто синхронизирует герцовку с фпс, единственный минус это то что фпс падая ниже 48 оно уже не работает, у джи-синка который модуль работает от нуля фпс, фрисинк нужно врубать всем у кого он есть и уж темболее когда монитор высокогерцовый и система может выдать 50 и более фпс, я даже заметил что сейчас 50 фпс намного плавнее чем когда у меня был монитор без фрисинка и я видел эти же 50 фпс на 60-герцовом мониторе.
Отправлено спустя 4 минуты 15 секунд:
Нет, не нужны тебе фпс больше чем герцовка монитора если он 144Гц, я спецом ограничил фпс в драйвере до 165 т.к. у меня 165Гц, всё равно я не увижу те фпсы пусть там даже импут лаг ниже, тем более видеокарта так будет меньше греться, это реально только для киберспорцменов что-то там решает поэтому они и покупают мониторы 480-560Гц
Я повторюсь это фитча хороша - но нормальный моник+нормальная видяха и оно бесполезно...
Я не говорю что она плохая
Бесполезно? Разрывов нет, более высокая плавность даже когда просадки значительно ниже максимальной частоты герцовки, оно с любой видяхой полезно, а с мощной и подавно
sselesnes:
В WZ если ниже 100 или ставлю везде low или выжожу. В синглах, все что ниже 75 при игре от первого лица доставляет дискомфорт, но от третьего и 50 терпимо заходит
Я для себе зробив висновок, що це залежить ще й від монітору. Маю в користуванні старенький 4К 60hz AOC AGON з апаратним G-Sync - так на ньому при реально приємно грати навіть при 50~60 FPS.
Водночас, на новому Odyssey G7 4K/144, G-Sync compatible, навіть вже при FPS<80, бляха, вже щось не те
Kirakishou: ↑
19.12.2023 23:59
Я прийшов до висновку, що замість монітору краще використовувати телевізор з врр. Якщо є гроші, то краще олед. Звісно якщо не кіберкотлета.
Хіба що з консоллю, коли сидиш за кілька метрів від ТВ, якщо використовувати його як монітор для ПК - очі витечуть.
GreenMile
А від 32" монітора чому не витікають? У мене вже давно телевізор 40" замість монітору, монітор відніс на роботу. Просто замовив собі дуже великий стіл і сиджу від екрану в 1,5 метрах. Дуже подобається. І великий стіл то дуже зручно. Ну яскравість знизив, звичайно. Півтона гарно видно, навіть гамму регулювати не треба. Просто що він у мене без VRR і це була помилка, треба було брати з VRR.
Наступний телевізор буду брати 8К і з VRR.
20.12.2023 09:53GreenMile
А від 32" монітора чому не витікають? У мене вже давно телевізор 40" замість монітору, монітор відніс на роботу. Просто замовив собі дуже великий стіл і сиджу від екрану в 1,5 метрах. Дуже подобається. І великий стіл то дуже зручно. Ну яскравість знизив, звичайно. Напівтона гарно видно, навіть гамму регулювати не треба. Просто що він у мене без VRR і це була помилка, треба було брати з VRR.
Наступний телевізор буду брати 8К і з VRR.
Тому що у 32" монітора роздільна здатність 2-4к зазвичай, а у 32" телевізора - FHD і то, це якщо пощастить, основна маса ТВ взагалі щось типу 1366x768 на такій діагоналі.
8к телевізори починаються десь від 60" я б подивився як в за ним буде грати на ПК.
GreenMile
У мене телевизор 4К, пікселів не видно навіть з ближчої відстані. Мені дуже подобається. На монітор вже навряд чи повернусь. Це до речі не перший телевізор, який я використовую замість монітору. Я десь з 2012 року пересів на телевізори. Просто в ігри я і зараз мало граю, а раніше взагалі в них не грав. А от аніме дивлюся. І я ще давно помітив, що ширпотребні, не професійні монітори не можуть в напівтони, а хороший телевізор від соні може. Я коли подивився на ньому деякі аніме, які я неодноразово дивився і подивився скільки там деталей появилося, одразу пересів на телевізор.
Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
Імпут-лаг не для кіберкотлет, звичайно. Але для казуальних шутанчиків цілком пристойно.
20.12.2023 10:30GreenMile
У мене телевизор 4К, пікселів не видно навіть з ближчої відстані. Мені дуже подобається. На монітор вже навряд чи повернусь. Це до речі не перший телевізор, який я використовую замість монітору. Я десь з 2012 року пересів на телевізори. Просто в ігри я і зараз мало граю, а раніше взагалі в них не грав. А от аніме дивлюся. І я ще давно помітив, що ширпотребні, не професійні монітори не можуть в напівтони, а хороший телевізор від соні може. Я коли подивився на ньому деякі аніме, які я неодноразово дивився і подивився скільки там деталей появилося, одразу пересів на телевізор.
Яка це у вас модель ТВ, що має 4к на 40"?
Твердження про напівтони - спекулятивне, бо у ТВ як раз зазвичай, що матриця, що обв'язка набагато гірші ніж в моніторах. Просто ви явно порівнюєте різні типи матриць, бо в монітори переважно ставлять IPS задля максимальних кутів огляду (про ТН зараз не говоримо), а в ТВ (якісних) - переважно MVA/PVA і їх похідні, якій дійсно трохи "сочніші" кольори мають, зате кути огляду гірші і проблеми з викривленням кольорів при зміні кута огляду.
GreenMile
Там по-моєму 41,5", я просто округлив. І з якого це дива у телевізора соні буде гірше обв’язка ніж у якогось ширпотребного монітору? Ну, звичайно, якщо монітор хоча б якийсь одіссей г7, то він з заводу гарно відкалібрований і там напівтони будуть нормальні. Але мені 32" вже замало. Хіба що ближче до нього сісти. Але тоді треба буде інший стіл, а також інше крісло. У мене зараз крісло як пів дивану, я можу хоч прямо сидіти, хоч напівлежачи. Тому мене все влаштовує і прошу зауважити, що я нікому не нав’язую свою думку.
А ось те, що 8К починаються від 60", то це сумно. 60" то вже дійсно буде забагато.
20.12.2023 11:48GreenMile
Там по-моєму 41,5", я просто округлив. І з якого це дива у телевізора соні буде гірше обв’язка ніж у якогось ширпотребного монітору? Ну, звичайно, якщо монітор хоча б якийсь одіссей г7, то він з заводу гарно відкалібрований і там напівтони будуть нормальні. Але мені 32" вже замало. Хіба що ближче до нього сісти. Але тоді треба буде інший стіл, а також інше крісло. У мене зараз крісло як пів дивану, я можу хоч прямо сидіти, хоч напівлежачи. Тому мене все влаштовує і прошу зауважити, що я нікому не нав’язую свою думку.
А ось те, що 8К починаються від 60", то це сумно. 60" то вже дійсно буде забагато.
А чому ми порівнюємо дешман монітор з дорогим ТВ? Я кажу за речі співставні за ціною, бо, наприклад, мій другий напівпрофі монітор, що має покриття 99% Adobe RGB і 100% sRGB по напівтонам заткне за пояс будь-який співставний по ціні ТВ, на яких навіть не пишуть що там з передачею кольорів.
Ну, вам підходить - то головне, але зважаючи шо ви його саме як ТВ і використовуєте основний час, воно й не дивно.
Комрады, я тут потихоньку мониторю цены на RX 7800 XT 22-25К грн.(Ну а вдруг таки скидки на рождество?...), и попалась мне на глаза Gigabyte 3080 12Gb годовалая, вроде не из под майнера. Хотять за них около 20К грн. Посмотрел, по производительности вроде, чуть слабее, но там-же лучи... Не, не так. ЛУЧИ!... Есть у кого мнение на этото счет?
formazon игроделы уже вплоную подобрались к 12ГБ - есть преценденты уже в 1080p. Лучше потратить пару вечеров глядя на обзоры в Native без лучей и лучей с DLSS - могут не ярко светить в > 1080p. C другой стороны есть FG (Frame Generation) и хоть в 3080 его нет - вышел мод DLSSFG->AFMF, c которым народ уже сутки не нарадуется бесплатному FG на своих старых картах RTX 2000/3000й серии, разумеется только в тех играх, которые поддерживают DLSS3.5/DLSSFG =)
Мое мнение - лучи могут начать активно появляться на пк с 2026г с выходом следующего Xbox. А до тех пор это подспорная технология для энтузиастов, с толком используемая в единицах проектах и реально доступная только после десятков патчей.
А я поставил W11 включил HAGS на 6900XT и получил жуткие подвисания HANGS уже на рабочем столе. Но вышеуказанный мод не заработал, т.к. автор жестко ограничил его работу только для карт NVIDIA.
Последний раз редактировалось sselesnes 20.12.2023 15:34, всего редактировалось 1 раз.