maroders2: ↑
03.11.2023 18:52
Вітаю,
З'явилася потреба в простенькому NAS, підкажіть на що дивитися по залізу\софту.
В данний момент потрібний торрент клієнт, але в майбутньому хочу повісити і Plex сервер. Більше ніяких задач не планується.
Бюджет невеликий, баксів 100(диски вже є). Спочатку дивився в сторону б\в Synology на 1 hdd, але там залізо зовсім простеньке, тому тепер дивлюсь в сторону неттопів.
Нещодавно тут рекомендували Dell Wyse 3040, трошки погугливши, знайшлися ще Asus CN62 та Intel NUC. В першу чергу цікавить стабільність таких коробочок з підключеними hdd-кишенями. Я так розумію тут все від самих кишень залежить? Збирати гроб для внутрішніх hdd не хотілося б....
Які кишені хороші? Можна пошукати WD-шні без дисків(хоча точно не знаю чи можна туди вставляти щось своє), а можна з Алі замовити щось типу Оріко.
По софту я теж чайник, нічого крім Хрінолоджи не чув. Він стає на будь-який пристрій?
Дякую
вітаю, в мене є всі ці пк,
вайз може не потягнути плекс + торенти одночасно (бо USB віджирає CPU + завантаження торента + плекс), звісно буде залежати від навантаженння торентами по USB та плекс (я не знаю що там за кодування, та чи потрібен декодинг)
Asus CN62 гарне рішенння за ціною/можливостями, дешевше за intel nuc, проци від целеронів до i7
intel nuc, основна фішка - кишеня для 2.5" диска, на мою думку це найкраще рішення, якщо у вас є 1тб+ диск в форматі 2.5", який ви будете використовувати в якості сховища для теки
Dell Wyse 3040
+ найдешевші
+ дуже низьке споживання
+ пасивне охолодження
- малопотужні (під одну задачу)
- впаяна пам'ять (оперативка та ssd)
- UEFI only системи
- тільки 1 USB 3
живлення 5v
Asus CN62
+ ціна\потужнність
+ пам'ять та m.2 ssd міняються
+ 4шт USB 3
- UEFI only системи
- тільки 1 диск m.2, в коробці формату 11*11см
живлення 10-19v
Intel NUC
+ пам'ять та m.2 ssd міняються
+ 4шт USB 3
+ є версії з sata корзиною на 1 2.5" диск
+ є legacy режим для не UEFI систем, накшталт windows 7
- ціна (найдорожчі)
живлення 10-19v
вцілому Asus CN62 та Intel NUC дуже схожі, як за форматом, так і за можливостями, різниця тільки в деяких деталях.
Стабільність роботи буде залежати виключно від USB кишені, але вам слід пам'ятати, що IO USB порта значно менше аніж SATA чи m.2, тобто не виключено, що качаючи 4к фільм, та дивлячись 4к фільм можуть бути фрізи, краще качати на SATA, а дивитись з USB, зменшуючи навантаження IOps на USB
по софту раджу ставити proxmox і вже на нього всілякі плекси, торенти і т.д.