Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
VovaII
Member

Повідомлення

GreenMile: 28.10.2023 23:16А по суті, останні ігри показали, що життєвий цикл ГПУ сильно скоротився, карти доведеться міняти частіше, тому ставте хоч 128Гб пам'яті- сидіти на одній карті по 10 років вже не вийде.
Та ні, не доведеться. Більшість ігр прив'язані до продуктивності приставок, а заради пари ігор міняти відеокарту бажаючих не так багато буде. І доведеться розробникам оптимізувати ігри до поточного заліза. Останній із відомиз рикладів Відьмак 3. На релізі багато лаялися, що графіка не така як була в демках. А зараз вже мамо навіть ремастер із променями. — Скільки років пройшло?
Melofon
Member

Повідомлення

Artem_M

Естественно аорус хорошие карты, но он и и стоят примерно как стрикс бо это топы этих производителей, гейминг серия от гигабайт в 4070ти имеет испарительную камеру чего не имеют даже стрикс (у стрикса просто больше теплотрубок), так что это топ по цена-качество охлада среди 4070ти, плата там конечно немного проигрывает топовым аорус, стрикс по кол-ву фаз, но их там вполне достаточно, так что это отличная карта.
GreenMile
Member

Повідомлення

VovaII: 29.10.2023 23:03
GreenMile: 28.10.2023 23:16А по суті, останні ігри показали, що життєвий цикл ГПУ сильно скоротився, карти доведеться міняти частіше, тому ставте хоч 128Гб пам'яті- сидіти на одній карті по 10 років вже не вийде.
Та ні, не доведеться. Більшість ігр прив'язані до продуктивності приставок, а заради пари ігор міняти відеокарту бажаючих не так багато буде. І доведеться розробникам оптимізувати ігри до поточного заліза. Останній із відомиз рикладів Відьмак 3. На релізі багато лаялися, що графіка не така як була в демках. А зараз вже мамо навіть ремастер із променями. — Скільки років пройшло?
З консолями не все так просто. По-перше, там стандартний набір заліза, під який набагато легше розробляти гру, а не зоопарк комплектуючих як в ПК, по-друге, є консольний стандарт щодо ФПС, по-третє, оптимізація під консоль може включати зниження якості графіки і деталей, якщо не помиляюсь, то в консольному Відьмаку було набагато менше всякого "сміття" в світі, наприклад на полицях і столах менше виделок, мисок та інших об'єктів, воно наче і не помітно, допоки не починаєш детально порівнювати. Ось уже є думка щодо того що стандарт ФПС може бути знижений до 40 у консолей з огляду на нові ігри. ПК-шники в своїй більшості не схочуть грати у 40-60 ФПС як на консолях ;) Тому відеокарти і застарівають раніше за консолі.
VovaII
Member

Повідомлення

GreenMile: 30.10.2023 12:14З консолями не все так просто....
Згоден. Ви тільки забули додати, що стандартний набір заліза в консолях примушує розробників ігор корегувати свої апетити відповідно до можливостей цього заліза. Тобто поки не вийде нове покоління приставок, ігри будуть іти на ПК рівня поточних приставок. — Яскравий приклад АВ2. З одного боку 4090 в 4К "не фонтан", а з іншого боку навіть на 1650 може бігати:
Alex646: 28.10.2023 19:50 На 1650 супер на минималке почти под 60 фпс в 768р
І хоч відеокарти і застарівають швидше, бо там простіше екпериментувати із новими фічами, але пограти, при бажанні, на них ще можна буде досить довго.
На скільки пам'ятаю 1650=1066?
alex2007zaporisha
Junior

Повідомлення

Добрий вечір, хотів спитати. Кто купляв БУ карти на telemart.ua? Вот бачу топова від асус туф на 3 вентилятора ціна 10900 грн, коли нова бюджетна на 2 вентилятора від гігабайт 12399 грн. Варто ризикувати, чи все буде норм с бу?
Зображення
Зображення
[/quote]
GreenMile
Member

Повідомлення

alex2007zaporisha: 30.10.2023 21:31 Добрий вечір, хотів спитати. Кто купляв БУ карти на telemart.ua? Вот бачу топова від асус туф на 3 вентилятора ціна 10900 грн, коли нова бюджетна на 2 вентилятора від гігабайт 12399 грн. Варто ризикувати, чи все буде норм с бу?
спойлер
Зображення
Зображення
То не б/в, а відремонтована, незрозуміло як. Вже є на форумі теми про телемарт, якщо коротко - воно того не варте, особливо за 1400 грн.
Alex646
Member

Повідомлення

VovaII: 30.10.2023 20:59
Alex646: 28.10.2023 19:50 На 1650 супер на минималке почти под 60 фпс в 768р
І хоч відеокарти і застарівають швидше, бо там простіше екпериментувати із новими фічами, але пограти, при бажанні, на них ще можна буде досить довго.
На скільки пам'ятаю 1650=1066?
На жаль, я пройшов далі і стабільних 60 фпс в Алан Вейк 2 немає. :gigi: 30+ - буде в 90% сцен, ввімкнеш фср 2 - буде 40+.
1650 супер = 1066 з деякими нюансами.
stalevar
Junior

Повідомлення

Порадьте достойну 4060. для фул хд буде достатньо в Rust?
r5600\ 2x16gb cl16 3600\ b550
Mixx
Member

Повідомлення

stalevar
Любая на 2 вентилятора, чем дольше гарантия тем лучше, откровенно кака только мси вантуз.
Entar
Member

Повідомлення

Здравствуйте, помогите разрешить муки выбора):

RTX 4060 ti или 4070. Много за и против.
ПК (из относящегося к теме):
ryzen 5600x.
gtx 1660s
2к монитор
Мат плата - msi b450 gaming (будет заменена на b550 с pcie-4, 450-я в рабочий комп пойдет).
БП - чифтек протон 600W.
Корпус - стандартный atx гаммаксовский со стеклом спереди, далек от идеала продуваемости.

За RTX 4060 ti
+ Цена - 9 тыс грн. разницы для меня имеют значение.
+ TPD (не уверен, норм ли 4070 будет с моим бп и в моем корпусе).
+ 70-80% времени я играю в то, что не требует мощной видеокарты вовсе - различные факторио/ONI/римворлды/парадоксовские стратегии.
+ Как я понимаю, с моим 2к монитором большинство игр _на данный момент_ пойдет спокойно на ней с +- 60фпс, за редким исключением.

За RTX 4070:
+ Этот вариант позволит "дольше протянуть" без замены, в случае неудачности/оверпрайснутости 5000го поколения, или очередного кризиса полупроводников, или личного финансового.
+ Я не уверен, будет ли достаточно голой мощности (без длсс) предыдущей в ряде проектов, особенно с текстурами высокого разрешения.
+ Хочется получить максимальный вау эффект на фоне моей 1660s. Давно не включал в "графонистых" играх все на максимум, хочу попробовать каково это, жизнь скоротечна, мало ли...)

В общем, с одной стороны - "та зачем переплачивать в полтора раза за +30% производительности, если почти все и так будет идти нормально, а через 2 года продашь и купишь новую", с другой - "вот сейчас сэкономишь, а в итоге и вау эффект будет не полным, и текстуры высокого разрешения в видеобуфер не влезут, а потом начнут выходить игры требующие больше 8гб... а потом шарахнет какой-то кризис и новая rtx 5070 будет стоить over 1000$".
P.S. Желаемые проекты для понимания:
Cities: Skylines 2, Total War-ы, Ведьмак/Ассасины немного посмотреть как оно, в Black Desert на ремастере поиграть, может еще какие MMO, мб диабло 4, пое 2 в перспективе, ну и старфилды и прочее разное новье хочется оценить уже с новой видеокартой.
P.P.S. Насколько (ориентировочно) дешевле покупки в $ можно будет продать без сверхусилий видеокарту через 2 года с гарантией+коробчками, без личных встреч?
lewerlin
Member

Повідомлення

Entar: 31.10.2023 01:29P.S. Желаемые проекты для понимания:
Cities: Skylines 2, Total War-ы, Ведьмак/Ассасины немного посмотреть как оно, в Black Desert на ремастере поиграть, может еще какие MMO, мб диабло 4, пое 2 в перспективе, ну и старфилды и прочее разное новье хочется оценить уже с новой видеокартой.
Головне - промені треба дуже, чи тільки глянути? Бо якшо перше, то є дуже великий сенс подивитись на радіки 6700-7800.

Entar: 31.10.2023 01:29+ Хочется получить максимальный вау эффект на фоне моей 1660s.
Entar: 31.10.2023 01:29P.P.S. Насколько (ориентировочно) дешевле покупки в $ можно будет продать без сверхусилий видеокарту через 2 года с гарантией+коробчками, без личных встреч?
Це все явно не про 4060ті. А щодо ціни продажу 4070 - залежатиме від реалій на момент продажу.
Особисто я би дивився на б/у 3080/6800хт. Ціна нової 4060ті, а то й менше. Актуальність - довша.
Entar
Member

Повідомлення

lewerlin, дякую, але поки все ще не зрозуміло)
lewerlin: 31.10.2023 02:21 Головне - промені треба дуже, чи тільки глянути? Бо якшо перше, то є дуже великий сенс подивитись на радіки 6700-7800.
Не те, щоб дуже, але бонусом було б. Радіки не розглядаю по причині TPD, аналогічно і 3000 серія. Я тут переживаю що 4070 буде забагато для мого бп і корпуса...

lewerlin: 31.10.2023 02:21 Це все явно не про 4060ті. А щодо ціни продажу 4070 - залежатиме від реалій на момент продажу.
Особисто я би дивився на б/у 3080/6800хт. Ціна нової 4060ті, а то й менше. Актуальність - довша.
Явно не про 4060ti - в якому сенсі? Що на вау ефект не розраховувати, і якщо його хочеться на 2к моніторі, мінімум 4070?
Про ціну - я питав з точки зору "як це +- зазвичай відбувається?". Давно нічого б.в. не продавав. В принципі, якщо зараз брати 4070 умовно за 650 євро, а через 2 роки продавати з мінімумом зусиль за 350-400, то наче й не жлобно, а якщо продати за 200...
Балтазар
Member

Повідомлення

Entar
Берите Ртх 4070 у вас 2к монитор, она в некоторых современных проектах уже сейчас на ультрах будет выдавать 60-65 кадров, бп хватит и на 600 Вт, Ртх 4060ti это путь в никуда, учитывая современные игрушки.
GreenMile
Member

Повідомлення

Entar: 31.10.2023 01:29 Здравствуйте, помогите разрешить муки выбора):
2к монитор
4070 звісно, тут без варіантів.
Entar
Member

Повідомлення

Консолідовану думку зрозумів, дякую! Зекономлю значить на обнові мат. плати (не буду міняти в домашньому ПК), і візьму 4070...
Тепер залишилося визначитися з:
1) Моделью.
2) Часом покупки.

1. По моделі - схиляюся до GIGABYTE GeForce RTX 4070 WINDFORCE OC 12G, просто тому-що у мене майже 4 роки без нарікань цієї серії працює 1660s, і майже 8 років - GTX 970.
2. По часу складніше. Основне питання - чи є приводи сподіватися на здешевшання більше ніж на 1500-2000 грн до нового року?
Чи навпаки, є ризики здорожчання (окрім курсових)?

З одної сторони, до нового року багато роботи+диплом, часу на ігри буде небагато. З іншої - якщо вже хочеться себе побалувати, і воно не стане дешевше, то для чого чекати.
shad_1985
Member

Повідомлення

Балтазар: 31.10.2023 08:20Берите Ртх 4070 у вас 2к монитор, она в некоторых современных проектах уже сейчас на ультрах будет выдавать 60-65 кадров,
Ви хотіли сказати 20))) без промінь так десь, але то не на "ультрах" тоді.

Entar
Візьміть asrock 6800 challenger pro, їсть мало, 16 пам'яті, тут на форумі 12500грн у перевіреного продавця та і розмір не дуже великий.
Nouriel
Member

Повідомлення

Entar: 31.10.2023 01:29В общем, с одной стороны - "та зачем переплачивать в полтора раза за +30% производительности
а якщо подивитись на 7800хт то на 40% продуктивності от і думай гадай :D тим більше ви граєте те де немає ртх
Entar
Member

Повідомлення

Nouriel: 31.10.2023 12:43 а якщо подивитись на 7800хт то на 40% продуктивності от і думай гадай :D
Не хочу я вже думати/гадати, вчора цілий робочий день випав + недоспав, дорого ці думи обходяться :)
RTX 4070 так 4070, гигабайт віндфорс ОС напевно.
"Чому не 6800/7800xt? Бо не хочу міняти бп і корпус, і в моїй уяві чим нижче TPD тим надійніше при схожій СО"

Питання тепер лише в тому, чи варто очікувати, що через місяць-півтора, можливо на фоні потенційних анонсів супер серії, 4070 подешевшає більше ніж на 5% (1500 грн), чи брати вже тут і зараз.
GreenMile
Member

Повідомлення

Entar: 31.10.2023 13:06Питання тепер лише в тому, чи варто очікувати, що через місяць-півтора, можливо на фоні потенційних анонсів супер серії, 4070 подешевшає більше ніж на 5% (1500 грн), чи брати вже тут і зараз.
Я зараз моніторю карти і бачу, що деякі подорожчали (наприклад 4080 вантуз виірс на 2к в ціні), напевно, напередодні чорних п'ятниць. Крім того, за місяць півтора може вирости крус гривні, коротше, тут немає правильної відповіді.
Хіба оновлені карти вийдуть в цьому році? Наче намічались в першому кварталі 2024, а до того я б не розраховував на падіння цін з цього приводу, тому, імхо, або брати зараз і вспокоїтись, або чекати вже початку 2024.
Entar
Member

Повідомлення

GreenMile: 31.10.2023 13:16Я зараз моніторю карти і бачу, що деякі подорожчали (наприклад 4080 вантуз виірс на 2к в ціні), напевно, напередодні чорних п'ятниць. Крім того, за місяць півтора може вирости крус гривні, коротше, тут немає правильної відповіді.
Хіба оновлені карти вийдуть в цьому році? Наче намічались в першому кварталі 2024, а до того я б не розраховував на падіння цін з цього приводу, тому, імхо, або брати зараз і вспокоїтись, або чекати вже початку 2024.
Дякую!
Тобто якщо й буде якесь здешевшання на 4070 з виходом 4070 супер, воно буде лише під середину-кінець першого кварталу? І не факт що буде, бо можливо супер займе цінову нішу вищої категорії..?

А чорна пятниця - є сенс дочекатися?
Відповісти