саме тому побудував собі такий білд Mikrotik hEX (RB750GR3) + QNap QSW-1105-5T (2.5Gbps) + NETGEAR WAX206 (Access point)j3s0n: ↑ 02.09.2023 19:05 Мікрот класний будь-який без вайфаю ну або відключати його і до нього будь-яку нормальну точку докупити, наприклад Unifi сама проста і до неї старий hap ac2 і вимкнути вайфай
Але воно того варте і працює дуже якісно, айфон чи макбук по вафлі нормально 700мбіт видають.
Останні статті і огляди
Новини
Выбор роутера
-
Ortyomko
Member
-
artko
Member
тільки незрозуміло, навіщо мікрот, ця "точка доступу" потужніша за нього, як роутерOrtyomko: ↑ 04.09.2023 20:19
саме тому побудував собі такий білд Mikrotik hEX (RB750GR3) + QNap QSW-1105-5T (2.5Gbps) + NETGEAR WAX206 (Access point)
-
Ekz0rcyst
Member
artko
Ну так це ж AP... Не gateway.
Ну так це ж AP... Не gateway.
-
artko
Member
з 5-мя LAN портами? не, ну ок. AP так AP
-
Ortyomko
Member
вона стоїть посеред квартири, щоб 5Ггц ловило усюди, і туда незручно було усі дроти тягнути, а мікрот з насом і комутатором там де зручно.artko: ↑ 05.09.2023 09:23 тільки незрозуміло, навіщо мікрот, ця "точка доступу" потужніша за нього, як роутер
а так да, купував його як AP, але був дуже здивований коли отримав його і там 5 ланів))
спочатку була AP від мікроту (повівся на бренд), але робота вай фай була м'яко кажучи, незадовілька, продав її за 2к, і з амазону за 2,4к з доставкою взяв цей нетгір. Ну просто небо і земля
-
Mad Dog
Member
так то ж комутатор.
-
Ekz0rcyst
Member
А чому ні? Ось як приклад точка H500, правда не 5, а всього 4 порти але тим не менш.artko: ↑ 05.09.2023 10:39 з 5-мя LAN портами? не, ну ок. AP так AP
-
artko
Member
та я ж нічого. AP тоді може ще і комутатором попрацювати, якщо треба. просто трохи здивувало - у цьому netgear процесор майже в два разі потужніщий, ніж у мікроти. можна було б його задіяти та і усе.Ekz0rcyst: ↑ 05.09.2023 11:08А чому ні? Ось як приклад точка H500, правда не 5, а всього 4 порти але тим не менш.artko: ↑ 05.09.2023 10:39 з 5-мя LAN портами? не, ну ок. AP так AP
Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
в мене зараз теж сервер та вхід інтернету там де зручно, а AP (вона ж і роутер) де краще для wi-fi. туди інтернет від серверу vlan прокинутий налаштував з цікавості, як буде працювати, так і є вже більше місяця. виявилось, что 2 х mikrotik ac2 дають гірше покриття wi-fi (ну, з деякою натяжкою), гіршу стабільність мережі (мова про wi-fi) ніж один китайский роутерOrtyomko: ↑ 05.09.2023 11:00 вона стоїть посеред квартири, щоб 5Ггц ловило усюди, і туда незручно було усі дроти тягнути, а мікрот з насом і комутатором там де зручно.
а так да, купував його як AP, але був дуже здивований коли отримав його і там 5 ланів))
Відправлено через 4 години 34 хвилини 55 секунд:
Ortyomko
доречі, перешивали wax206 чи з рідною прошивкою?
-
VovaII
Member
А можна дурне питання: чув фразу ”підключу флешку до роутера, щоб торенти качати”. — Це як?
Дякую.
Дякую.
-
Васильович
Member
В дорожчих моделях роутерів існує вбудований торрент-клієнт, а також сервер SMB - для розшарювання скачаного в локальній мережі.VovaII: ↑ 09.09.2023 20:51А можна дурне питання: чув фразу ”підключу флешку до роутера, щоб торенти качати”. — Це як?
По суті, потужність процесора в таких роутерах дозволяє виконувати ось такі базові функції домашнього сервера.
Керування при цьому відбувається з браузера, через веб-інтерфейс (в основному).
-
Avenger80
Member
VovaII
Васильович
А также можно управлять со смартфона через программу Transmission remote с любой точки мира. Лежишь такой на диване со смартфоном, зашёл на сайт с торрентами, скачал торрент-ссылку, запустил её, запустилась программа Transmission и пошло скачивание на жёсткий диск роутера - вот как это работает.
Васильович
А также можно управлять со смартфона через программу Transmission remote с любой точки мира. Лежишь такой на диване со смартфоном, зашёл на сайт с торрентами, скачал торрент-ссылку, запустил её, запустилась программа Transmission и пошло скачивание на жёсткий диск роутера - вот как это работает.
-
VovaII
Member
Васильович
Avenger80
А ”в дорожчих” — це від якої суми? +-?
Avenger80
А ”в дорожчих” — це від якої суми? +-?
-
Avenger80
Member
VovaII
В основном там где есть разъём USB (желательно USB 3.0/3.1) и зависит от прошивки роутера (в разных фирмах это реализовано по-разному). У кого-то более удобно, у кого-то менее удобно. Но чтоб это было более-менее - это роутеры около (от) 4000 грн и выше, как я понимаю. Это роутеры типа TP-link AX73 и около него, типа Asus TUF Gaming AX3000 V2 и подобные с ним, фирма на букву К (которую нельзя называть), ну и какие-то ещё другие фирмы. В общем, это надо вникать, смотреть обзоры, возможности прошивки. Но как я и раньше писал, USB в роутере и подсоединённый к нему жесткий диск - очень удобно. Это всегда как мини NAS, который всегда готов к работе и даже с любой точки мира.
В основном там где есть разъём USB (желательно USB 3.0/3.1) и зависит от прошивки роутера (в разных фирмах это реализовано по-разному). У кого-то более удобно, у кого-то менее удобно. Но чтоб это было более-менее - это роутеры около (от) 4000 грн и выше, как я понимаю. Это роутеры типа TP-link AX73 и около него, типа Asus TUF Gaming AX3000 V2 и подобные с ним, фирма на букву К (которую нельзя называть), ну и какие-то ещё другие фирмы. В общем, это надо вникать, смотреть обзоры, возможности прошивки. Но как я и раньше писал, USB в роутере и подсоединённый к нему жесткий диск - очень удобно. Это всегда как мини NAS, который всегда готов к работе и даже с любой точки мира.
-
Tesseract
Member
Якщо дійсно хочеться чогось такого, то в більшості випадків який-небудь вживаний HP T620 чи Dell Wyse 5070 вийде і дешевше і потужніше одночасно. Треба буде лише встановити OpenMediaVault і ввімкнути кілька плагінів.
Ну хіба що у когось дійсно старий роутер, і його сам по собі давно пора міняти, тоді є сенс звертати увагу на ці вбудовані фічі.
Ну хіба що у когось дійсно старий роутер, і його сам по собі давно пора міняти, тоді є сенс звертати увагу на ці вбудовані фічі.
-
Васильович
Member
Окремий пристрій завжди буде функціональнішим та надійнішим.Tesseract: ↑ 11.09.2023 21:26Якщо дійсно хочеться чогось такого, то в більшості випадків який-небудь вживаний HP T620 чи Dell Wyse 5070 вийде і дешевше і потужніше одночасно. Треба буде лише встановити OpenMediaVault і ввімкнути кілька плагінів.
Але з сучасними цінами на електрику варто думати вже і про такі роутери-комбайни
Або, як альтернативу, купувати малопотужні міні ПК на домашній сервер (я саме так і зробив).
-
Avenger80
Member
Tesseract
Васильович
Это всё правильно про отдельное устройство. Но главный вопрос - насколько нужно это конечному пользователю, насколько он заинтересован в этом и какие его реальные потребности. Меня пока лично устраивает то, что есть. А это просто домашнее независимое хранилище доступное дома и извне, которое и просто как хранилище для любого домашнего устройства (компа, ноутбука, смартфона), так и для телевизора и приставки как DLNA (просто как источник хранилища фильмов). Также можно иногда скачать с помощью встроенного торрент-клиента и со смартфона какой-то сериал, фильм просто лёжа на диване и потом запустить это на телевизоре перед собой или с любого другого устройства. Или кому-то забросить какой-то большой файл и дать ссылку по тому же webdav. Вот такое элементарное использование. Нужно ли для этого покупать отдельно NAS - ну не знаю... А зачем? Если уже есть роутер и он выполняет эти функции и вполне устраивает. Промышленные масштабы скачивания торрентов мне не нужны...
Но тут есть один нюанс, который меня волнует - может я изначально не понимаю внешнего мира (может я избаловался конкретным устройством) и всё куда примитивнее будет при переходе на что-то другое... А я уже, сам того не понимая (не осознавая) пользуюсь некоторым функционалом NAS, которого не будет в других подобных устройствах.
P.S. И не надо ставить минусов, если кому-то что-то тут померещилось.
Васильович
Это всё правильно про отдельное устройство. Но главный вопрос - насколько нужно это конечному пользователю, насколько он заинтересован в этом и какие его реальные потребности. Меня пока лично устраивает то, что есть. А это просто домашнее независимое хранилище доступное дома и извне, которое и просто как хранилище для любого домашнего устройства (компа, ноутбука, смартфона), так и для телевизора и приставки как DLNA (просто как источник хранилища фильмов). Также можно иногда скачать с помощью встроенного торрент-клиента и со смартфона какой-то сериал, фильм просто лёжа на диване и потом запустить это на телевизоре перед собой или с любого другого устройства. Или кому-то забросить какой-то большой файл и дать ссылку по тому же webdav. Вот такое элементарное использование. Нужно ли для этого покупать отдельно NAS - ну не знаю... А зачем? Если уже есть роутер и он выполняет эти функции и вполне устраивает. Промышленные масштабы скачивания торрентов мне не нужны...
Но тут есть один нюанс, который меня волнует - может я изначально не понимаю внешнего мира (может я избаловался конкретным устройством) и всё куда примитивнее будет при переходе на что-то другое... А я уже, сам того не понимая (не осознавая) пользуюсь некоторым функционалом NAS, которого не будет в других подобных устройствах.
-
Васильович
Member
Якщо треба більше функцій, які не може запропонувати роутер.Avenger80: ↑ 12.09.2023 08:09А зачем?
- спойлер
- Наприклад, мені обов'язково потрібен Plex сервер.
Хтось запише це в "баловство", а я - також в додаткову зручність.
От подобається мені бачити постер фільму/серіалу, його опис, можливість продовжити перегляд з будь-якого пристрою з місця зупинки і т.д.
Мабуть, на роутерах, які вміють docker таке вже можна організувати.
Але в даному конретному (моєму) випадку - окремий сервер, то безкомпромісне рішення
-
Avenger80
Member
Васильович
Это точно. У меня только на конкретном устройстве, конкретный плеер может воспроизводит конкретное место его же остановки. Недавно был момент - когда на одном телевизоре смотрел кино, а потом с этого места пришлось удалиться в другую комнату и на другом телевизоре уже надо было искать тот момент где остановился - было такое неудобство, признаю.
Отправлено спустя 1 час 8 минут 20 секунд:
VovaII
Кстати, отвечаю с задержкой... Ничего хорошего не будет, если подключите флешку для торрентов - флешка не вытянет такой нагрузки, не то что помрёт, а по скорости (скорость закачки торрента просядет хорошо так), только жесткий диск в кармане (внешний жесткий диск) или SSD в кармане.
Это точно. У меня только на конкретном устройстве, конкретный плеер может воспроизводит конкретное место его же остановки. Недавно был момент - когда на одном телевизоре смотрел кино, а потом с этого места пришлось удалиться в другую комнату и на другом телевизоре уже надо было искать тот момент где остановился - было такое неудобство, признаю.
Отправлено спустя 1 час 8 минут 20 секунд:
VovaII
Кстати, отвечаю с задержкой... Ничего хорошего не будет, если подключите флешку для торрентов - флешка не вытянет такой нагрузки, не то что помрёт, а по скорости (скорость закачки торрента просядет хорошо так), только жесткий диск в кармане (внешний жесткий диск) или SSD в кармане.
-
Ekz0rcyst
Member
Перше, - все що виходить за межі "роздать інтернет" вже виходить за потреби абсолютної більшості користувачів, але про це мова не йде! Ми говоримо абсолютно про інший функціонал і в такому випадку "роутер-комбайн з блекджеком та шльондрами" звичайно можна розгядати як рішення для шарінгу файлів в мережі, але як конкурент окремому пристрою, більш спеціалізованому, НІ!! Тому що рішення максимально перепрошую "кастроване", хоча знову ж таки нічого дивного в цьому немає, виходячи з позиціонування подібних пристроїв, їх кошторису та характеристик. Єдина перевага подібного рішення як вже вище звертали увагу, в помірному споживанні електроенергії! Що насправді доволі важливо. Але є кращі рішення навіть з врахуванням цього аспекту! Значно кращі!Avenger80: ↑ 12.09.2023 08:09 Tesseract
Васильович
- спойлер
- https://www.youtube.com/watch?v=HylKpDmwaFA Цінник у випадку з "повним фаршем" у відео буде не надто гуманний, але ж і не обов'язково 10Гбіт мережеві адаптери пхати!
-
Avenger80
Member
Ekz0rcyst
Никто и не рассматривает его как конкурента и вы абсолютно правы. Всё дело в масштабах использования и хотелках. Видно пока мои хотелки (и возможности) не достигли уровня полноценного NAS. Я тоже не знал и не понимал и мне не нужно было это всё. Пока один глючащий роутер не заменил другим, но уже не глючащим. В нём, как бонусом оказался порт USB. Подумал, попробую, что за диковинка такая. Вставил флешку - попробовал торренты качать - понял, что фигня полная и даже не соответствует тому что подаётся в спецификациях. По случайности достался новый внешний жесткий диск. Долго он лежал на полке или просто на работу переносил какие-то файлы. Потом думаю, а не подсоединить ли его к роутеру по приколу. И... Скорости закачки на торрентах стали соответствовать спецификациям роутера. Начал пользоваться функциями USB порта этого роутера. В скором времени я понял, что прикольно, но сама модель роутера как-то слабовата для этого всего, всего функционала USB. И вот тут пришла идея купить тоже, но модель подороже и помощнее. И всё - баланс для меня был достигнут (пока по сей день). На ступень выше - полноценный NAS - пока нет ни возможности, ни желания, ни потребности. Хотя, наверное, круто...
Никто и не рассматривает его как конкурента и вы абсолютно правы. Всё дело в масштабах использования и хотелках. Видно пока мои хотелки (и возможности) не достигли уровня полноценного NAS. Я тоже не знал и не понимал и мне не нужно было это всё. Пока один глючащий роутер не заменил другим, но уже не глючащим. В нём, как бонусом оказался порт USB. Подумал, попробую, что за диковинка такая. Вставил флешку - попробовал торренты качать - понял, что фигня полная и даже не соответствует тому что подаётся в спецификациях. По случайности достался новый внешний жесткий диск. Долго он лежал на полке или просто на работу переносил какие-то файлы. Потом думаю, а не подсоединить ли его к роутеру по приколу. И... Скорости закачки на торрентах стали соответствовать спецификациям роутера. Начал пользоваться функциями USB порта этого роутера. В скором времени я понял, что прикольно, но сама модель роутера как-то слабовата для этого всего, всего функционала USB. И вот тут пришла идея купить тоже, но модель подороже и помощнее. И всё - баланс для меня был достигнут (пока по сей день). На ступень выше - полноценный NAS - пока нет ни возможности, ни желания, ни потребности. Хотя, наверное, круто...