Останні статті і огляди
Новини
NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация
-
Grava
Member
taxi911
Знайшов гайд з 6, 6 і встановив. Athlon ll x3, мп biostar a780l, нова мережева карта в дорозі.
Знайшов гайд з 6, 6 і встановив. Athlon ll x3, мп biostar a780l, нова мережева карта в дорозі.
-
Grava
Member
UPD: розібрався с XPEnology, чудовий софт. Але один хдд, який був з нормальним смартом, стал критичним почитав форум synology, а там ціла тема с такими сігейтами після якогось оновлення. Для тесту встановив знову OMV - смарт гуд
-
afhpwnd
Member
як в OMV wi-fi прикрутити, щоб NAS в локалці по вафлі висів, а не на шнурку? %)Grava: ↑ 04.09.2023 20:51 UPD: розібрався с XPEnology, чудовий софт. Але один хдд, який був з нормальним смартом, стал критичним почитав форум synology, а там ціла тема с такими сігейтами після якогось оновлення. Для тесту встановив знову OMV - смарт гуд
-
Васильович
Member
Думаю, десь тут: Але я все ж за "шнурок"afhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:14як в OMV wi-fi прикрутити, щоб NAS в локалці по вафлі висів, а не на шнурку? %)
-
afhpwnd
Member
я колись спробував прописати адресу у wi-fi, воно не законектилось та після цього зовсім втратив зв'язок з NAS, довелось перевстановлювати OMV.Васильович: ↑ 04.09.2023 22:20Думаю, десь тут: Але я все ж за "шнурок"afhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:14як в OMV wi-fi прикрутити, щоб NAS в локалці по вафлі висів, а не на шнурку? %)
Щось там намудрили, здається.
То ж я шукаю людину, яка змогла настроїти вафлю.
-
Grava
Member
afhpwnd
Мій адаптер визначило, залишилося лише ввести назву сітки та пароль в налаштуваннях мережі. Якщо його не знайшло або немає драйвера - то не до мене.
Мій адаптер визначило, залишилося лише ввести назву сітки та пароль в налаштуваннях мережі. Якщо його не знайшло або немає драйвера - то не до мене.
-
afhpwnd
Member
суть в тому, що для того, щоб працював (конектився) по вафлі, треба вирубити ЛАН. Якщо вирубити ЛАН, то при невдачі конекту по вафлі - втрачається зв'язок з девайсом, ЛАН вже не врубити.Grava: ↑ 04.09.2023 22:26 afhpwnd
Мій адаптер визначило, залишилося лише ввести назву сітки та пароль. Якщо його не знайшло або немає драйвера - то не до мене.
-
Васильович
Member
Включив для проби - все працює:afhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:23То ж я шукаю людину, яка змогла настроїти вафлю.
afhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:23я колись спробував прописати адресу у wi-fi
Здається, я знаю, хто намудривafhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:23Щось там намудрили, здається.
Коротше, правильне рішення - залишити ІР адресу з DHCP, а вже на роутері прив'язати конкретну ІР для МАС адреси WiFi адаптера NAS.
Тоді NAS матиме постійну ІР адресу по WiFi і роутер точно нікому не видасть таку ж адресу - на відміну від прописаної на пристрої вручну (різні пули до уваги не беремо зараз ).
-
afhpwnd
Member
Васильович
Дякую. Буду пробувати, як час вільний появиться.
До речі, в мене 5 версія omv
Дякую. Буду пробувати, як час вільний появиться.
До речі, в мене 5 версія omv
-
TomMass
Member
Ну так. Але в том корпусі, який прелставив автор, усі диски закрити між унтрішньою переборкою і кришкою, без якогось продува.Scoffer: ↑ 01.09.2023 17:45Але і не дуже люблять холод. Здається тут в темі, а може і не тут, забув вже, колись скидував статистику що оптимальна температура в районі 30ки. Більше - погано, менше - ще гірше.TomMass: ↑ 01.09.2023 17:37бо вони не дуже то люблять.
Відправлено через 3 хвилини 22 секунди:Ось знайшов, навіть не 30, а 40 оптимум.
- спойлер
Як диски підуть в сінхронізацію массива - там буде пекло, це я вам гарантую. І посипляться вони швидко. А коли сипеться діск при перезбірки масиву і він знову почінают процесс сінхронизації, то навантаження на іншу тільки росте. Температури високі - сбоїть іншій і так по каскаду
Що таке 30 градусів, коли в кімнаті 23-24? запуск і 2 хв роботи?) В мене температирна проблема виришилась тільки ось такими корзинами
-
afhpwnd
Member
все одно щось не виходить.Васильович: ↑ 04.09.2023 22:34Включив для проби - все працює:afhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:23То ж я шукаю людину, яка змогла настроїти вафлю.afhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:23я колись спробував прописати адресу у wi-fiЗдається, я знаю, хто намудривafhpwnd: ↑ 04.09.2023 22:23Щось там намудрили, здається.
Коротше, правильне рішення - залишити ІР адресу з DHCP, а вже на роутері прив'язати конкретну ІР для МАС адреси WiFi адаптера NAS.
Тоді NAS матиме постійну ІР адресу по WiFi і роутер точно нікому не видасть таку ж адресу - на відміну від прописаної на пристрої вручну (різні пули до уваги не беремо зараз ).
Якщо вибирати отримувати адресу по DHCP, то НАС приєднується до мережі з вигаданим ним адресом і все наче працює, але, якщо в роутері вказати свою статичну адресу для маку вайфай карти НАС, то НАС перестає конектитись.
Якщо на НАСі вручну прописувати адресу, а не з DHCP, то також немає з'єднання нас з мережею.
-
Ray2000gt
Advanced Member
Продув є.TomMass: ↑ 05.09.2023 13:26
Ну так. Але в том корпусі, який прелставив автор, усі диски закрити між унтрішньою переборкою і кришкою, без якогось продува.
Передні вентилятори встановлені таким чином, що 1/3 потоку йде у відсік з дисками. Продув наскрізний, сзаду решітки. Також диски встановлені таким чином, що мають зазори з усіх боків, для того, щоб повітря краще їх обдувало.
Востаннє редагувалось 06.09.2023 09:54 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 1 раз.
-
afhpwnd
Member
Хех, запрацювало, коли я витягнув мережевий шнурок з НАС
-
j3s0n
Member
Grava
Я на Openmediavault років 5, ставив ще unraid і truenas, але OMV найкращий: відкрита система, дебіан, все можна скриптами робити, весь функціонал в докерах. Було кілька казусів коли разраб в якомусь мінорному апдейті випилював купу всього. Але зараз нормально
Я на Openmediavault років 5, ставив ще unraid і truenas, але OMV найкращий: відкрита система, дебіан, все можна скриптами робити, весь функціонал в докерах. Було кілька казусів коли разраб в якомусь мінорному апдейті випилював купу всього. Але зараз нормально
-
Васильович
Member
Це дивноafhpwnd: ↑ 06.09.2023 09:53Хех, запрацювало, коли я витягнув мережевий шнурок з НАС
Можливо, баг чи якась особливість OMV 5 - бо на моєму скріні шостої версії і LAN, і WiFi одночасно підключені.
Зараз то я WiFi відключив - за відсутністю потреби.
Так, це самий бісячий момент.j3s0n: ↑ 06.09.2023 11:15Було кілька казусів коли разраб в якомусь мінорному апдейті випилював купу всього
В людей в річних релізах менше змін буває, а тут хоп - деви вирішили викинути плагін віртуалізації чи Portainer просто посередині життєвого циклу версії
-
Ekz0rcyst
Member
j3s0n
Truenas Scale теж debian, працює без нарікань.
Truenas Scale теж debian, працює без нарікань.
-
Васильович
Member
Але Kubernetes під "капотом" трохи лякаєEkz0rcyst: ↑ 06.09.2023 12:16Truenas Scale теж debian, працює без нарікань.
-
afhpwnd
Member
Васильович
встановив я наразі саме шосту версію та намагаюсь з усім цим розібратись.
шось після оновлення крашиться веб інтерфейс на розділі "Сховище"
При встановленні вибрав одразу віфі адаптер та приєднався до мережі, все встановилось чудово. Після запуску адаптер відвалився від системи і більше його в системі нема. щось воно все живе своїм життям.
встановив я наразі саме шосту версію та намагаюсь з усім цим розібратись.
шось після оновлення крашиться веб інтерфейс на розділі "Сховище"
При встановленні вибрав одразу віфі адаптер та приєднався до мережі, все встановилось чудово. Після запуску адаптер відвалився від системи і більше його в системі нема. щось воно все живе своїм життям.
-
Ray2000gt
Advanced Member
afhpwnd, користувався OMV 4 і 5 десь 3-4 роки. Не знаю, як в наступних версиях, але кривизна оновлень мене дістала, тому я вирішив поставити його начисто, оновити і більше не чіпати. Так воно працювало досить стабільно всі ці роки. Коли зібрав наступний NAS, вирішив встановити Unraid, по старій звичці не оновлював його 2 роки, ось нещодавно оновив. Без помилок і несподіванок. Все піднялось, не треба було нічого правити руками.
На OMV точно не повернусь, на новий NAS буду ставити або Unraid або Truenas.
На OMV точно не повернусь, на новий NAS буду ставити або Unraid або Truenas.
-
TomMass
Member
по богатомуRay2000gt: ↑ 06.09.2023 12:53Unraid
скільки дисків?