Останні статті і огляди
Новини
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
-
Melofon
Member
Ну конечно есть сенс особенно когда вам нужны те нижние слоты, 550 и уж тем более 570х имеют больше линий pci-e, с 570х на нормальной плате вообще не будет компромиссов типа потери сата или м2 при подключении в нижний pci-e слот, с 550 будет и тут надо смотреть что важнее, pci-e 4.0 даже если сейчас не нужно то будет нуже в будущем при смене видеокарты, а они уже в следующем поколении будут иметь pci-e 5.0.LiquidStorm: ↑ 29.08.2023 01:48Є сенс переплачувати за B550 чи X570 із процесором 5700X ?
-
LiquidStorm
Member
Так, по лініях - 28, 30 та 36 вільних відовідно, https://www.amd.com/en/products/process ... s/am4.htmlMelofon: ↑ 29.08.2023 08:28Ну конечно есть сенс особенно когда вам нужны те нижние слоты
Якщо я правильно рахую, із х16 відяхою залишається ще мінімум 12 ліній, тобто 3 додаткові девайса х4 спокійно влізають. Нехай один в перспективі на NVMe SSD диск піде, то лишиться ще два по х4.
Але, як варіант, ще подумаю за ASRock X570 Phantom Gaming 4.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Таких плат не существует. Вы хотите сервер в сегменте десктопа. Вам нужен не AM4, а TR4.LiquidStorm: ↑ 29.08.2023 11:11залишається ще мінімум 12 ліній, тобто 3 додаткові девайса х4 спокійно влізають
Или уточняйте тип тех самых спокойно влезающих девайсов.
Начальные платы X570 прилично порезаны по линиям, в конечном итоге разницы с B550 почти и нет.
Будет проще, если Вы внятно изложите требования, а не жалобы на отключение каких-то SATA у B450. А то полёт мысли я так и не смог проследить.
-
Melofon
Member
LiquidStorm
Как я и сказал "на нормальной плате 570х" а не бюджетных у которых реально обычно порезаны как сказал оратор выше.
Как я и сказал "на нормальной плате 570х" а не бюджетных у которых реально обычно порезаны как сказал оратор выше.
-
LiquidStorm
Member
Ок, на прикладі Gigabyte B450 Aorus Elite V2 -
1) PCIEX1_1 праює х4, ні з ким не ділить лінії
2) PCIEX16 праює х16, ні з ким не ділить лінії
3) PCIEX4 та PCIEX1_2 ділять лінії, працюють х2 разом, або х4, якщо тільки один зі слотів
Відтак, якщо задіяти усі слоти, будем мати: x16 + x4 + x2 + x2, усього 24 лінії.
Додатково є ще два М.2 сокета: M2A_SOCKET (SATA або PCIe 3.0 x4/x2) та M2B_SOCKET (PCIe 3.0 x2). В мануалі зазначено, що при задіянні M2A_SOCKET відключаються два порта - ASATA3_0 та ASATA3_1, при задіянні M2B_SOCKET - також два порта, SATA3_2 та SATA3_3. Щодо шерінгу ліній PCIe для М.2 нічого не пише, припускаю якщо задіяний лише M2A_SOCKET буде PCIe 3.0 x4, акщо обидва, то по х2 кожен.
Відтак, на М.2 сумарно маєм ще х4, що в купі із слотами розширення дає 28 ліній PCIe, що цілком відповідає спекам АМД на В450 сокет.
Моя схема: відік х16, звук x4, рейд контролер x4, один М.2 SATA (мінус два SATA порта), ще декілька SATA дисків.
Якщо я все правильно прикинув, ресурсів має вистачити, і фізичне розташування слотів дозволить при потребі запхати трислотову відяху у PCIEX16 не заважаючи іншим двом платам розширення.
- спойлер
1) PCIEX1_1 праює х4, ні з ким не ділить лінії
2) PCIEX16 праює х16, ні з ким не ділить лінії
3) PCIEX4 та PCIEX1_2 ділять лінії, працюють х2 разом, або х4, якщо тільки один зі слотів
Відтак, якщо задіяти усі слоти, будем мати: x16 + x4 + x2 + x2, усього 24 лінії.
Додатково є ще два М.2 сокета: M2A_SOCKET (SATA або PCIe 3.0 x4/x2) та M2B_SOCKET (PCIe 3.0 x2). В мануалі зазначено, що при задіянні M2A_SOCKET відключаються два порта - ASATA3_0 та ASATA3_1, при задіянні M2B_SOCKET - також два порта, SATA3_2 та SATA3_3. Щодо шерінгу ліній PCIe для М.2 нічого не пише, припускаю якщо задіяний лише M2A_SOCKET буде PCIe 3.0 x4, акщо обидва, то по х2 кожен.
Відтак, на М.2 сумарно маєм ще х4, що в купі із слотами розширення дає 28 ліній PCIe, що цілком відповідає спекам АМД на В450 сокет.
Моя схема: відік х16, звук x4, рейд контролер x4, один М.2 SATA (мінус два SATA порта), ще декілька SATA дисків.
Якщо я все правильно прикинув, ресурсів має вистачити, і фізичне розташування слотів дозволить при потребі запхати трислотову відяху у PCIEX16 не заважаючи іншим двом платам розширення.
-
Melofon
Member
Каким образом если это слот Х1?LiquidStorm: ↑ 30.08.2023 03:151) PCIEX1_1 праює х4, ні з ким не ділить лінії
Зачем вам рейд контроллер отдельный если плата его имеет?
Тут нет двух плат Х4 чтобы поставить две платы расширения ещё и видяху в свой Х16, тем более рейд контроллер по идее не нужен, оставляете звук и норм. М2 сата это потеря двух сата при этом никакого приемущества, в М2 надо ставить нвме pci-e накопители и если их будет два то останется всего два сата так что тут надо выбирать что важнее и если поставить два м2 нвме двухтерабайтника то хватит для всего и остаётся ещё два сата на всякий случай бо я так понял их тут 6, слот pci-e x4 будет работать х2 если первый или второй х1 будут заняты или даже оба, если этого мало то нужна другая плата.
Отправлено спустя 17 минут 28 секунд:
Нет, если первый будет нвме pci-e то минус один сата а если это будет м2 сата то минус два сата, второй м2 минус два сата, если оба то минус 3 или 4 сата но каждый будет работать как написано - первый х4 а второй х2, они с друг другом не связаны т.к. верхний процессорные линии а нижний всегда от чипсета, (на В550 первый слот М2 никогда не отнимает линии от сата бо там они выделенные от процессора и ничего ни с кем не делят, у всем В450 делят с сата).LiquidStorm: ↑ 30.08.2023 03:15Щодо шерінгу ліній PCIe для М.2 нічого не пише, припускаю якщо задіяний лише M2A_SOCKET буде PCIe 3.0 x4, акщо обидва, то по х2 кожен.
Вот вам таблица https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 2112472504 тут расписано по всем платам кто и как с чем делит линии, только там вашей v2 нет и всё подходит от первой элит.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Это какой?LiquidStorm: ↑ 30.08.2023 03:15звук x4
Этот?Sound: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty
Практически везде ЗК идёт x1.
Уточните модель, это сильно упростит Ваши борошна с выбором платы.
-
Krovatka
Member
Asus ROG STRIX B650E-F норм вариант?
-
Melofon
Member
Krovatka
Смотря для каких целей, если вам нужно то всё что она предлагает то конечно норм, потянет топовые процы, но для этого можно и более дешёвую плату взять, если очень нужен pci-e 5.0 то можно посмотреть и на недорогие Х670Е которых тоже будет достаточно для топового процессора с головой но будут иметь больше линий pci-e, например таф Х670Е примерно в ту же цену как и стрикс на В650Е.
Смотря для каких целей, если вам нужно то всё что она предлагает то конечно норм, потянет топовые процы, но для этого можно и более дешёвую плату взять, если очень нужен pci-e 5.0 то можно посмотреть и на недорогие Х670Е которых тоже будет достаточно для топового процессора с головой но будут иметь больше линий pci-e, например таф Х670Е примерно в ту же цену как и стрикс на В650Е.
-
LiquidStorm
Member
Щиро дякую, пішов вивчати )Melofon: ↑ 30.08.2023 07:26Вот вам таблица
Так, цей.acm_fan: ↑ 30.08.2023 15:09Sound: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty
-
Melofon
Member
LiquidStorm
Как я уже и сказал выше у современных плат почти у всех есть встроенный рейд контроллер поэтому не нужно ставить для этого ещё и отдельный дискретный.
Как я уже и сказал выше у современных плат почти у всех есть встроенный рейд контроллер поэтому не нужно ставить для этого ещё и отдельный дискретный.
-
LiquidStorm
Member
Melofon
Там специфічний контролер із двома SATA дисками в страйпі, той конфіг 1-в-1 на мамку, нажаль, не перенести.
Глянув табличку, усі "смачні" варіанти плат - це $200+ тож будем думати за розширення бюджету.
Дякую за поради!
Там специфічний контролер із двома SATA дисками в страйпі, той конфіг 1-в-1 на мамку, нажаль, не перенести.
Глянув табличку, усі "смачні" варіанти плат - це $200+ тож будем думати за розширення бюджету.
Дякую за поради!
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Тогда я не понимаю откуда у Вас x4 на Звук.LiquidStorm: ↑ 31.08.2023 07:13Так, цей.
Итого:
x16 на ВК + три слота места.
x4 под RAID контроллер.
x1 для ЗК.
Это сходу означает минус все mATX варианты.
Только ATX.
Дальше нужно разбираться с накопителями:
На верхний M.2 чаще всего заведены PCI-E и SATA прямо от сокета (от процессора). Вам этого (единственного) M.2 (с линиями SATA) хватит? Или нужен ещё один M.2 - с линиями PCI-E?LiquidStorm: ↑ 30.08.2023 03:15один М.2 SATA (мінус два SATA порта), ще декілька SATA дисків.
Такая опция часто есть, но линии как раз таки делятся с PCI-E X16@x4. Поставите контроллер RAID, тогда M.2 @PCI-E уже не получится использовать.
Для предметности возьмём TUF GAMING B450-PLUS II https://www.asus.com/motherboards-compo ... 0-plus-ii/
Откроем мануал https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/S ... -PLUS%20II на странице 10 (Connectors with shared bandwidth):
Смотрим сценарий А:
1й вариант (дефолт) - работает нижний M.2 в режиме x4.
3й вариант - работает x16@x4, но не работают M.2 и ещё два x1, подходит? Остаётся самый нижний x1_3 для ЗК.
Дальше, сценарий шаринга B:
Используем верхний M.2 (в любом режиме), отключаются 5й и 6й SATA на плате (верхние).
Остаются снизу 4 шт. ВК не перекрываются, поперечные - в любом корпусе доступны.
Если 4 шт SATA хватит, то эта плата подходит.
И VRM там за глаза для 5700X.
Плюс учесть PCI-E версии 2.0 для x4 линий (B450 он такой). Если нужны 3.0 - смотреть другой хаб.
-
LiquidStorm
Member
Так, все вірно
Цілком, в нього поставлю поточний М.2 SATA, який зараз через перехідник працює. В перспективі заміниться на NVMe.acm_fan: ↑ 31.08.2023 14:41Вам этого (единственного) M.2 (с линиями SATA) хватит?
Також декілька SATA дисків меншого розміру в перспективі заміняться на більший диск (або два), тому на перехідний період треба 4 порта, далі буде достатньо і 2.
Цей варіант мені подобається, дякую за детальний огляд!acm_fan: ↑ 31.08.2023 14:41 возьмём TUF GAMING B450-PLUS II
-
DrewP
Junior
Народ, що скажете про таку материнку - Asus TUF GAMING B650M-E ?
Мені її рекомендували до збірки на сокеті АМ5 (Ryzen 7 7700X, 32 Gb DDR5-6000, RTX 4070 Ti). Однак, щось я не бачу на неї оглядів.
Мені її рекомендували до збірки на сокеті АМ5 (Ryzen 7 7700X, 32 Gb DDR5-6000, RTX 4070 Ti). Однак, щось я не бачу на неї оглядів.
-
Krovatka
Member
Короче эта память переехала в tuf x670e, работает с пол пинка и xmp на agesa 1.0.0.7 и управление подсветкой сходу заработало. В gigabyte стала ОЗУ G.Skill DDR5 32GB (2x16GB) 6000Mhz Trident Z5 Neo RGB (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR), тоже сходу завелась, но тоже только на биосе с agesa 1.0.0.6, зато управление подсветкой сразу заработало, GСC любезно нашел модули от GSkill. Обращался по поводу подсветки в ТП гигабайта и ТП тимгруп, первые культурно послали, дословно ответив, что не имеет проблем при настройке подсветки, вторые давали дельные советы, которые были опробованы еще до их помощи, потом предложили поменять память по RMA Поддержка fusion от гиги кстати заявлена у этих модулей.Krovatka: ↑ 17.08.2023 02:18 Обновил сегодня bios на своей Aorus B650 Elite AX, с новой agesa 1.0.0.7 на которой amd прокачала память и моя система перестала стартовать с активным xmp, набор памяти Team T-Force Delta FF3D532G6000HC30DC01, xmp 30-36-36-76 1.35. Зашёл на сайт, а скачанный мной пару дней назад биос вообще пропал, ну думаю забагованый, качаю предыдущий тоже с новой agesa, результат тот же, в итоге откатился на старый bios f7, где agesa 1.0.0.6, все работает
Спустя время так и не смог заставить материнку управлять подсветкой на этой ОЗУ, софт гиги ее тупо не видит, хотя поддержка fusion заявлена. У меня такое чувство, что проблема софтовая, до загрузки винды модули светятся, хоть и не управляемо, но синхронно, после загрузки планки начинают рассинхрон, весь софт от гиги переустанавливал, ничего не помогает.
-
LiquidStorm
Member
В процесі вибору доски на В450 отримав на руки Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (перший вибір) та ASUS TUF Gaming B450-PLUS II (порадили тут), та почав вивчати питання підтримки BIOS виробниками та швидкості виходу оновлень відповідно до релізів AGESA. Також вивчав табличку порівняння (вище в темі була), де один із показників автора був "tier", себто позиціонування мамки у розрізі моделей конкретного виробника, де гіга була позначена рівнем ІІІ (мейнстрім) а азус - IV (початковий/базовий), тобто гіга свою мамку мала би любити сильніше.
Так от, в розрізі підтримки виробником:
- азус має біос із AGESA 1.2.0.A від 2023/08, а самий свіжий біос вийшов 2023/09 (5 днів тому !!!)
- гіга має біос із AGESA 1.2.0.8 від 2023/06, і це - самий свіжий
Для орієнтиру, мамки вийшли на ринок у грудні 2020 як фейсліфт оригінальних досок з 2018 року.
Попутно вивчав нюанси роботи DDR4 в купі із R7 5700X на обох мамках, дивився вибірки в Гуглі по моделям досок, процесора, із додаванням тегу site:valid.x86.fr, що повертало результати з бази CPU-Z аби можна було зрозуміти очікуваний перфоманс. Десь посеред тих пошуків зустрів нарікання на біоси (різних мамок) після оновлення вище AGESA 1.2.0.7 - втрата стабільності оперативки на ХМР, проблеми із виходом зі стендбай, в декого - при ребуті (холодний старт - ок, ребут - висяк). Вирішувала проблему прошивка старішого біоса, в декого - відключення "ErP Ready".
В результаті гігу повернув в магаз, лишив собі азус. Чекаю на доставку оперативки і проца, аж цікаво чи стануть в нагоді усі ті дослідження
Так от, в розрізі підтримки виробником:
- азус має біос із AGESA 1.2.0.A від 2023/08, а самий свіжий біос вийшов 2023/09 (5 днів тому !!!)
- гіга має біос із AGESA 1.2.0.8 від 2023/06, і це - самий свіжий
Для орієнтиру, мамки вийшли на ринок у грудні 2020 як фейсліфт оригінальних досок з 2018 року.
Попутно вивчав нюанси роботи DDR4 в купі із R7 5700X на обох мамках, дивився вибірки в Гуглі по моделям досок, процесора, із додаванням тегу site:valid.x86.fr, що повертало результати з бази CPU-Z аби можна було зрозуміти очікуваний перфоманс. Десь посеред тих пошуків зустрів нарікання на біоси (різних мамок) після оновлення вище AGESA 1.2.0.7 - втрата стабільності оперативки на ХМР, проблеми із виходом зі стендбай, в декого - при ребуті (холодний старт - ок, ребут - висяк). Вирішувала проблему прошивка старішого біоса, в декого - відключення "ErP Ready".
В результаті гігу повернув в магаз, лишив собі азус. Чекаю на доставку оперативки і проца, аж цікаво чи стануть в нагоді усі ті дослідження
-
911kent
Member
Привіт.
Планую перехід з 5800х3д на 7800х3д.
Конфіг
7800х3д
4090
32 озу
Питання:
Зупинився на MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi
Зупинився тому, що в МСІ є функція комбо страйк в біосі яка, як я зрозумів, сама робить андервольтінг процесора. І мені не потрібно буде займатися танцями з бубном і розбиратися як то все робити.
Що скажете?
Нормальна плата під даний конфіг?
Покурифши форум перед цим трішки бачу в конкуренти їй ставлять Gigabyte B650 Aorus Elite AX.
Використання пк - ігри.
Що краще взяти?)
Планую перехід з 5800х3д на 7800х3д.
Конфіг
7800х3д
4090
32 озу
Питання:
Зупинився на MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi
Зупинився тому, що в МСІ є функція комбо страйк в біосі яка, як я зрозумів, сама робить андервольтінг процесора. І мені не потрібно буде займатися танцями з бубном і розбиратися як то все робити.
Що скажете?
Нормальна плата під даний конфіг?
Покурифши форум перед цим трішки бачу в конкуренти їй ставлять Gigabyte B650 Aorus Elite AX.
Використання пк - ігри.
Що краще взяти?)
-
Melofon
Member
911kent
Я бы лучше взял Gigabyte B650 Aorus Elite AX у которой восьмислойгая плата в отличии от шестислойной на томагавке что даст хорошие результаты по разгону памяти и даже четые модуля ей под силу гнать, а на мси не каждый хмр профиль заведется на четырех планках, врм там тоже очень не хилый и достаточный для разгона любого процессора на АМ5.
Я бы лучше взял Gigabyte B650 Aorus Elite AX у которой восьмислойгая плата в отличии от шестислойной на томагавке что даст хорошие результаты по разгону памяти и даже четые модуля ей под силу гнать, а на мси не каждый хмр профиль заведется на четырех планках, врм там тоже очень не хилый и достаточный для разгона любого процессора на АМ5.
-
911kent
Member
Судячи по тим тестам, що я дивився - розгін озу зараз впирається в ЦП і там особливо не розвернешся і що на 6200, що на 8000 різниця буде мізерна.
Та і 4 планки не планується використовувати. Лише 2х16.
І як бути з андервольтингом 7800?) В гігагбайт є аналог комбострайк МСІ?
Ще в коментарях вище бачу таку доку:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... li=1#gid=0
Та і 4 планки не планується використовувати. Лише 2х16.
І як бути з андервольтингом 7800?) В гігагбайт є аналог комбострайк МСІ?
Ще в коментарях вище бачу таку доку:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... li=1#gid=0