Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Scoffer
Member

Повідомлення

Paradox1306: 16.04.2023 22:59а фулхд чим не підходить для такого?
ШРИФТИ
гладенькі
красиві
не дратуючі і не навантажуючі очі шрифти

Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
Це критично важливо коли працюєш з текстом в тому чи іншому вигляді, і сидиш за монітором по 12 годин на день.
Paradox1306
Member

Повідомлення

Scoffer: 16.04.2023 23:01
Paradox1306: 16.04.2023 22:59а фулхд чим не підходить для такого?
ШРИФТИ
гладенькі
красиві
не дратуючі і не навантажуючі очі шрифти

Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
Це критично важливо коли працюєш з текстом в тому чи іншому вигляді, і сидиш за монітором по 12 годин на день.
і з 1м вам видно ту різницю? а я думав в мене зір непоганий :gigi:
Bender911
Member

Повідомлення

Paradox1306 Scoffer
Якщо є на це гроші, то можна і на 4к витратитись і на відеокарту 40хх. Я посидів на 27''4К десь місяць, потім легко повернувся на 27''FullHD. На 4К дуже красиві детальні текстури були в доті, але не скажу що мене особливо підселі дратють на FullHD. Зараз переважно працюю на 14'' 1366x768, а розважаюсь на Макбуку з 13,3'' (2560 × 1600). Так, приємніше коли білша щільність, але чи віддав би я за це умовну ціну дорогої відеокарти - мабуть після війни та довго ще міркував би.
SergN
Member

Повідомлення

Bender911: 16.04.2023 23:50Я посидів на 27''4К десь місяць, потім легко повернувся на 27''FullHD.
Я не зміг, і після цього лише 4к. Особливо, коли працюєш чи споживаєш текстову інформацію (та от тут навіть читати цей форум), то це небо і земля по сприйняттю якості зображення.
Bender911: 16.04.2023 23:50Так, приємніше коли білша щільність, але чи віддав би я за це умовну ціну дорогої відеокарти - мабуть після війни та довго ще міркував би.
27-28" 4к-монітори йдуть від 10кгрн, а такі ж fhd - від 5к, ну і посередині між ними -qhd. Ну де ж тут ціна дорогої відеокарти?
Така доплата, як на мене, - невелика інвестиція в комфорт своїх очей.
Roland90
Junior

Повідомлення

Я перейшов зі старого IPS 32 дюйма 75гц 2К на VA 32 60гц 4К. Взяв нову модель dell se3223q. Картинка набагато приємніша, дійсно є чорний як чорний. В танчики грати приємніше, в стратегії від парадоксів також. Нижча герцовка відчувається по суті лише в вінді. Думав над гігабайтом 32u, але бюджет не мій виявився, і якось мені VA більше зайшов. В тому ж кібепанку більше 60 фпс не буде на моїй 6900xt. Єдиний мінус, що при активації freesync, в меню деяких ігор і при падінні фпс ниже 40, відзначається деяке миготіння… На IPS такого нема, але це недолік VA.
HighVoltageLP
I should go

Повідомлення

Shaolin_Style: 25.11.2022 11:43
Vpupkin: 23.11.2022 13:45 Shaolin_Style
Отлистай пару страниц темы, там висит фото моего VA Самсунга.
да у меня точно такая же беда была на Samsung CJG50.

Короткий апдейт по HP X34
если совсем короткий то, коробка крутая а монитор нет.

если более развернуто, 165гц только при 8-bit цвете, если хочется 10-bit то придется снижать герцовку до 144. Цвета из коробки, ужасные. Матрица IPS с глоу эффектом который так и не побороли. Почему плоский при такой диагонали, тем более для игр, это загадка Фреско. HDR смешной, в мониторе 4 DIMM зоны, и выглядит это дичайше костыльно, смысла совсем не имеет. VESA поддерживает, ногу не использовал, сразу водрузил на кронштейн.

Про софт HP Omen я вроде писал, само лезет без мыла куда не надо, даже не спрашивает. Если откалибровать чем то серьезным типа Spyder, будет нормально. Но не за 500$ - слишком много боли. не знаю что еще про него написать.
спойлер
photo_2022-11-25_11-41-15.jpg
HP X34 или Dell S3422DWG? =)
Shaolin_Style
Member

Повідомлення

HighVoltageLP: 17.04.2023 04:49
Shaolin_Style: 25.11.2022 11:43

да у меня точно такая же беда была на Samsung CJG50.

Короткий апдейт по HP X34
если совсем короткий то, коробка крутая а монитор нет.

если более развернуто, 165гц только при 8-bit цвете, если хочется 10-bit то придется снижать герцовку до 144. Цвета из коробки, ужасные. Матрица IPS с глоу эффектом который так и не побороли. Почему плоский при такой диагонали, тем более для игр, это загадка Фреско. HDR смешной, в мониторе 4 DIMM зоны, и выглядит это дичайше костыльно, смысла совсем не имеет. VESA поддерживает, ногу не использовал, сразу водрузил на кронштейн.

Про софт HP Omen я вроде писал, само лезет без мыла куда не надо, даже не спрашивает. Если откалибровать чем то серьезным типа Spyder, будет нормально. Но не за 500$ - слишком много боли. не знаю что еще про него написать.
спойлер
photo_2022-11-25_11-41-15.jpg
однозначно второй
Scoffer
Member

Повідомлення

Bender911
Текстури, картинки, фільми - то все фігня. Вау ефект проходить швидко. А от текст нє, від тексту нікуди не дінешся.

Paradox1306
Так сказав наче метр це щось далеке. Людина зі стовідсотковим зором вільно розрізняє пікселі на 4к екрані з відстані півтори діагоналі екрану, я неоднократно викладував розрахунки сюди на форум. От 8к вже не розрізняє, тому понту в них не багато. Для красивості шрифтів можна зупинитись на 5к моніторах.
Bender911
Member

Повідомлення

SergN: 17.04.2023 00:13
Bender911: 16.04.2023 23:50Я посидів на 27''4К десь місяць, потім легко повернувся на 27''FullHD.
Я не зміг, і після цього лише 4к. Особливо, коли працюєш чи споживаєш текстову інформацію (та от тут навіть читати цей форум), то це небо і земля по сприйняттю якості зображення.
Bender911: 16.04.2023 23:50Так, приємніше коли білша щільність, але чи віддав би я за це умовну ціну дорогої відеокарти - мабуть після війни та довго ще міркував би.
27-28" 4к-монітори йдуть від 10кгрн, а такі ж fhd - від 5к, ну і посередині між ними -qhd. Ну де ж тут ціна дорогої відеокарти?
Така доплата, як на мене, - невелика інвестиція в комфорт своїх очей.
Ціна відеокарти - тому що брати монітор і не брати відеокарту яка буде тягнути більш-менш сучані ігри сумнівна ідея. Це тільки якщо комп суто для листання інтернету та youtube. Але тоді би взагалі брав би OledTV 4k не морочів би собі голову з монітором.

Відправлено через 8 хвилин 28 секунд:
Scoffer: 17.04.2023 10:31 Bender911
Текстури, картинки, фільми - то все фігня. Вау ефект проходить швидко. А от текст нє, від тексту нікуди не дінешся.
Думаю це дуже залежить від того наскільки придивлятись та від особливостей власного сприйняття. На Макбуку дуже висока щильність як для такого малого екрану, але я не можу сказати щоб у мене від цього був вау ефект коли дивлюсь на шрифти. До всього швидко звикаєш.
Kib
Member

Повідомлення

Які є хороші моделі фул хд 144-165 Гц до 24 дюймів? Приорітет, відсутність шима, або дуже велика його частота яка не впливає на зір/самопочуття, ігри не онлайн шутери, але хочеться щоб все було максимально плавно враховуючи частоту.
Dremjke
Member

Повідомлення

Kassatka: 16.04.2023 22:20а в 27" 2560x1440 у декого виникає бажання ввімкнути хоч невеличке масштабування типу 125%. А от для 32" 2560x1440 вже як правило нікому масштабування не потрібне.
Можливо. Чесно кажучи, порівняти поки що ні з чим. Завжди користувався 100% маштабуванням. Новий монік приїде у четвер, поюзаю і одразу відпишусь, як воно.
Особисто для мене головне, щоб очі сильно не напружувалися. Якщо на 27" будет замалий шрифт, спробую маштабування збільшити і порівняти.
Коли з 20" 1680х1050 перейшов на 24" 1080р з VA матрицею, перший тиждень дуже втомлювалися очі. Скоріш за все, нова матриця так на очі діяла. Потів звик.
Kassatka
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.04.2023 10:31 Так сказав наче метр це щось далеке.
Далекувато. Метр - це трохи більше відстані витягнутої руки, але теж норм, коли на спинку крісла відкинутися.
Scoffer: 17.04.2023 10:31 Людина зі стовідсотковим зором вільно розрізняє пікселі на 4к екрані з відстані півтори діагоналі екрану, я неоднократно викладував розрахунки сюди на форум. От 8к вже не розрізняє, тому понту в них не багато.
А от з відстані 75% діагоналі екрану вже буде розрізняти 8K точно так само, як розрізняє 4K на відстані півтори діагоналі. Оскільки для моєї цільової діагоналі 50 дюймів, та й для 43 дюймів також понад 4K нічого нема, то залишається тільки 55" 8K-телік. У нього щільність пікселів абсолютно така ж сама, як на 27" 4K, а сидіти я буду хіба що можливо трішечки далі, ніж від максимально комфортної 50" діагоналі. Якщо я хочу щось вище стартових стандартних 96 ppi, то єдиний вихід - купувати 55" телік Самсунг з HDMI 2.1, який забезпечить 8K@60 Гц, більше в продажу нема анічогісінько альтернативного. Бо на високий ppi ціною зменшення діагоналі нізащо не погоджуся. Боюся, як би подібний клас товару не зник з продажу, особливо на фоні того, що Європа заборонила продаж ТВ з високим енергоспоживанням, для кожної діагоналі свій ліміт. 8K значно підвищує енергоспоживання у порівнянні з 4K, тому доведеться робити меншу пікову яскравість, ніж у 4K. А всі люди подуріли й навіщось женуться за максимальною яскравістю в нітах, як за манною небесною, подібно до того як геймери навіщось женуться за FPS понад 60 та за захмарно низькими затримками. Як по мені, якщо є 400 ніт, то й достатньо. Краще вже було б 100 ніт, але з підтримкою 3D. У результаті прогнозують, що 8K-телевізори можуть виявитися незатребуваними, виробницто стануть припиняти, і в першу чергу це може торкнутися саме менших діагоналей. :weep: :weep: Або припинять подібний товар у VA випускати й будуть лише трикляті OLED'и, які не підходять для статичної картинки на робочому столі й мають специфічні матриці, відмінні від стандартних RGB чи BGR, що не підходить для зглажування шрифтів. Може виявитися, що коли я років через 5 надумаю нарешті досягти високого ppi та купити 8K, то замість купівлі 8K@120 Гц на HDMI 2.2 чи HDMI 3.0 доведеться вишукувати по об'яві подібний б/в Самсунг 55" 8К і їхати за ним тестити на інший край України. :( Звісно, моніторів 5K, 6K, 8K в діагоналі 43-50" так і не поспішають робити :mad: , хоча це були б найідеальніші монітори.
Scoffer: 17.04.2023 10:31 Для красивості шрифтів можна зупинитись на 5к моніторах.
Для 43 дюймів монітора 5K вже малувато буде, щоб досягти високої чіткості.

Відправлено через 16 хвилин 58 секунд:
Dremjke: 17.04.2023 15:52 Коли з 20" 1680х1050 перейшов на 24" 1080р з VA матрицею, перший тиждень дуже втомлювалися очі. Скоріш за все, нова матриця так на очі діяла. Потів звик.
А у мене очі почули неймовірне полегшення після переходу з ЕЛТ-моніка на рідкокристалічний у 2008 році й з тих пір у межах рідкокристалічних дисплеїв я жодного разу дискомфорту очей не відчував. Ні на IPS, ні на TN, ні на VA, ні на VA, ні на 19", 17", 47", 22", 24", 50", ні на 99 dpi, ні на 47 dpi. Великий дискомфорт не очей, а зручності використання був лише при переході з 47" Full HD назад на 19" 1080x1024, бо просто не вистачало простору на робочому столі для вікон, це з легкістю вирішив 24" 1920x1200 б/в за 1800 грн. і стало ще більше пікселів за Full HD, але залишився дискомфорт від перегляду відео з дивану на 24 дюймах, поки нарешті знов перейшов на телік.
anyname
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.04.2023 10:31 Bender911

Paradox1306
Так сказав наче метр це щось далеке. Людина зі стовідсотковим зором вільно розрізняє пікселі на 4к екрані з відстані півтори діагоналі екрану, я неоднократно викладував розрахунки сюди на форум. От 8к вже не розрізняє, тому понту в них не багато. Для красивості шрифтів можна зупинитись на 5к моніторах.
Взагалі немає такого поняття як 100% зір. ви ж не думаєте що 1.0 правий 1.0 лівий то 100% ? у мене наміряли 1.5 на 1.2 . і тоді я взнав що 1.0 це лише середнє по лікарні . наприклад жив колись чолов'яга який здається з метра міг перерахувати риски на діфракційній гратці . ви ж її в школі бачили ?
Scoffer
Member

Повідомлення

anyname
100% зір означає доволі конкретну величину - око розрізняє об'єкти розміром в одну кутову хвилину на кожному оці. Тобто дві точки такого розміру не зливаються в одну. Більше відсотків - менше об'єкти, менше відсотків - більше об'єкти. Що там тобі в лікарні наміряли то вже питання до лікарні :rotate:
anyname
Member

Повідомлення

Scoffer: 17.04.2023 17:13 anyname
100% зір означає доволі конкретну величину - око розрізняє об'єкти розміром в одну кутову хвилину на кожному оці. Тобто дві точки такого розміру не зливаються в одну. Більше відсотків - менше об'єкти, менше відсотків - більше об'єкти. Що там тобі в лікарні наміряли то вже питання до лікарні :rotate:
В странах СНГ острота зрения измеряется долями единицы: 1,0 — нормальное зрение, 0,9, 0,8 … 0,1 — определяется количеством строк начиная с верхней по таблице Сивцева или Головина с расстояния 5 м (0,1 если глаз видит только верхний ряд; 2,0 — если виден нижний ряд; нормальное зрение (1,0) — когда человек видит каждым глазом с расстояния 5 м десятую строку). Исследования проводят для каждого глаза отдельно: сначала определяют остроту зрения одного, затем другого глаза.
Висновок якщо не бачиш крайні букви сліпко :eek: :insane: :rolleyes: так що норма це середнє по лікарні , інакше усі хто не м'язистий мов Арні в кращі роки - дістрофіки , тупіші за Альберта - дауни і т.д.

зір , слух , а також розмір вух черепа рук у кожного свій . тому на мій розсуд рекомендації по акустиці , навушникам , моніторам і мишам можливо давати лише по залізу . :beer:
Scoffer
Member

Повідомлення

anyname
Вказаний тобою метод не має сенсу в розрізі обговорюваної теми. А от кутова роздільна здатність має саме що не є прямий - ми на моніторах пікселі рахуємо, а не строки з таблиці. Так от якщо взяти очікувану величину в одну кутову хвилину, поставити монітор на півтори діагоналі оскільки тільки на цій відстані він все ще влізає повністю в поле зору без необхідності активного орудування очима і тим паче головою, то вийде що 640 кілобайт вистачить всім більше 5к для пересічної людини не мають сенсу. Це, власне, і все що я хотів сказати.

Відправлено через 3 хвилини 3 секунди:
Звісно можна уткнутись лобом в монітор і розгледіти 32к, але навіщо?)))
anyname
Member

Повідомлення

Наведений мною метод лише вказує на те що медики вважають "нормальним зором"
Один пікселі рахує .інший не бачить різниці між 1080р і 1440р.. а ще ж й кольори є.
Давати поради по якості зображення це таке :insane: . Те що одному недостатнє іншому надлишкове . Ви впевнені лише в тому що краще вам (І лише прямий контакт на черепі зрівняє всіх).
HighVoltageLP
I should go

Повідомлення

Shaolin_Style: 17.04.2023 10:17
HighVoltageLP: 17.04.2023 04:49

однозначно второй
Спасибо, у меня неделю уже муки выбора, ни VA ни IPS не хочется уже хахаха
SergN
Member

Повідомлення

Bender911: 17.04.2023 15:16Ціна відеокарти - тому що брати монітор і не брати відеокарту яка буде тягнути більш-менш сучані ігри сумнівна ідея. Це тільки якщо комп суто для листання інтернету та youtube. Але тоді би взагалі брав би OledTV 4k не морочів би собі голову з монітором.
І все точно так само можна в зворотному напрямку сказати. Комп цінний своєю універсальністю, мультизадачністю. Бо от коли це девайс лише для геймінгу, то дійсно краще брати той ТВ з приставкою замість ПК, що значно дешевше для гаманця геймера.
А от, якщо використовуєш ПК більш універсально, не лише в іграх, то якраз і є сенс вкладатися в монітор з хорошою чіткістю зображення, бо саме тоді очі найбільше за це дякують.
Kib
Member

Повідомлення

SergN: 17.04.2023 22:55А от, якщо використовуєш ПК більш універсально, не лише в іграх, то якраз і є сенс вкладатися в монітор з хорошою чіткістю зображення, бо саме тоді очі найбільше за це дякують.
А очі подякують якщо це діагональ до 24 дюймів? Якщо порівнювати фул хд/2к, чи може навіть 4к? :-/
Відповісти