Далекувато. Метр - це трохи більше відстані витягнутої руки, але теж норм, коли на спинку крісла відкинутися.
Scoffer: ↑
17.04.2023 10:31
Людина зі стовідсотковим зором вільно розрізняє пікселі на 4к екрані з відстані півтори діагоналі екрану, я неоднократно викладував розрахунки сюди на форум. От 8к вже не розрізняє, тому понту в них не багато.
А от з відстані 75% діагоналі екрану вже буде розрізняти 8K точно так само, як розрізняє 4K на відстані півтори діагоналі. Оскільки для моєї цільової діагоналі 50 дюймів, та й для 43 дюймів також понад 4K нічого нема, то залишається тільки 55" 8K-телік. У нього щільність пікселів абсолютно така ж сама, як на 27" 4K, а сидіти я буду хіба що можливо трішечки далі, ніж від максимально комфортної 50" діагоналі. Якщо я хочу щось вище стартових стандартних 96 ppi, то єдиний вихід - купувати 55" телік Самсунг з HDMI 2.1, який забезпечить 8K@60 Гц, більше в продажу нема анічогісінько альтернативного. Бо на високий ppi ціною зменшення діагоналі нізащо не погоджуся. Боюся, як би подібний клас товару не зник з продажу, особливо на фоні того, що Європа заборонила продаж ТВ з високим енергоспоживанням, для кожної діагоналі свій ліміт. 8K значно підвищує енергоспоживання у порівнянні з 4K, тому доведеться робити меншу пікову яскравість, ніж у 4K. А всі люди подуріли й навіщось женуться за максимальною яскравістю в нітах, як за манною небесною, подібно до того як геймери навіщось женуться за FPS понад 60 та за захмарно низькими затримками.
Як по мені, якщо є 400 ніт, то й достатньо. Краще вже було б 100 ніт, але з підтримкою 3D. У результаті прогнозують, що 8K-телевізори можуть виявитися незатребуваними, виробницто стануть припиняти, і в першу чергу це може торкнутися саме менших діагоналей.

Або припинять подібний товар у VA випускати й будуть лише трикляті OLED'и, які не підходять для статичної картинки на робочому столі й мають специфічні матриці, відмінні від стандартних RGB чи BGR, що не підходить для зглажування шрифтів. Може виявитися, що коли я років через 5 надумаю нарешті досягти високого ppi та купити 8K, то замість купівлі 8K@120 Гц на HDMI 2.2 чи HDMI 3.0 доведеться вишукувати по об'яві подібний б/в Самсунг 55" 8К і їхати за ним тестити на інший край України.

Звісно, моніторів 5K, 6K, 8K в діагоналі 43-50" так і не поспішають робити

, хоча це були б найідеальніші монітори.
Для 43 дюймів монітора 5K вже малувато буде, щоб досягти високої чіткості.
Відправлено через 16 хвилин 58 секунд:
Dremjke: ↑
17.04.2023 15:52
Коли з 20" 1680х1050 перейшов на 24" 1080р з VA матрицею, перший тиждень дуже втомлювалися очі. Скоріш за все, нова матриця так на очі діяла. Потів звик.
А у мене очі почули неймовірне полегшення після переходу з ЕЛТ-моніка на рідкокристалічний у 2008 році й з тих пір у межах рідкокристалічних дисплеїв я жодного разу дискомфорту очей не відчував. Ні на IPS, ні на TN, ні на VA, ні на VA, ні на 19", 17", 47", 22", 24", 50", ні на 99 dpi, ні на 47 dpi. Великий дискомфорт не очей, а зручності використання був лише при переході з 47" Full HD назад на 19" 1080x1024, бо просто не вистачало простору на робочому столі для вікон, це з легкістю вирішив 24" 1920x1200 б/в за 1800 грн. і стало ще більше пікселів за Full HD, але залишився дискомфорт від перегляду відео з дивану на 24 дюймах, поки нарешті знов перейшов на телік.