Чорний екран на дві секунди

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Доброго дня. Вже три рази зтикнувся з проблемою чорного екрану. Перший раз це було у грі, екран став чорним на пару секунд, потім зображення відновилося. При цьому зависання ніякого нема, звуки у грі (онлайн) продовжувалися. Другий раз запустив комп після сну, увімкнув музику, відкрив хром і знову чорний екран на пару секунд, зависань не було, музика продовжила грати. Третій раз от буквально 10 хвилин тому, слухав музику і передивлявся фотки на компі через стандартний переглядач вінди, стрілочками листав... і знову на пару секунд чорний екран, нічого не висло, музика продовжувала грати.
Маю 10ту вінду, проц Ryzen 5 4600G з вбудованою графікою, дві плашки по 8 гіг частотою 3200. Перші два чорні екрани сталися поспіль два дні, третій - десь через 5-6 днів. Драйвера на відео після перших двох разів я оновив, пам'ять перевірив через "Засіб діагностики пам'яті" вінди - все ок. Куди копати і що перевіряти? Проблеми може не бути декілька днів, а потім може вискочити, як я зрозумів, геть зненацька у будь-якій ситуації :-/

Отправлено спустя 3 минуты 49 секунд:
Комп новий, зібраний 27 березня (материнка, проц, пам'ять). Блоку живлення роки три, 500 ват 80+.
Alex+
Member

Повідомлення

Можливо це пов'язано з цим:
viewtopic.php?f=1&t=269456
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Alex+
ту проблему я вирішив. Як я писав в останньому повідомленні, чи то драйверами на чіпсет, чи то відкатом біоса. Більше тої проблеми я не спостерігав.
От тепер вилізла нова... Якщо натяк на хром, то у грі він був закритий.

Отправлено спустя 1 минуту 42 секунды:
І там в мене нижня частина сірим блимала, а тут увесь екран чорним стає, схоже, наче монік хтось вимикае...
Alex+
Member

Повідомлення

Messerschmitt: 10.04.2023 15:38натяк на хром
Натяк на якісь інші трабли з апаратним прискоренням.

Вінда у вас свіжа, чиста, не саморобна збірка?
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Alex+
Встановлював оригінальний образ Win10 22H2 з оновленнями за березень (стягнув на торенті).
Artem_K
Member

Повідомлення

Messerschmitt
А музика то колонки чи навушники? Може щось з мережею, БЖ компу можуть короткі проблеми з живленням або вмикання потужної побутової техніки переживати, а монітор ні..
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Artem_K
музика через колонки. за мережу не скажу...

Отправлено спустя 46 секунд:
нічого потужного не вмикалось
Евгений King
Member

Повідомлення

AMD графіка вона така...
У мене схожа ситуація була на 6700XT, рандомні чорні екрани з рандомним інтервалом (бувало раз на день, бувало і раз в тиждень). Але виникали вони тільки в режимі 2D (коли карта не нагружена, робочий стіл, браузер і т.д.).
Не лікувалось нічим, якась проблема поголовна першої партії Asus Dual 6700XT, навіть на форумі AMD та Реддіт цю проблему обговорювали.
Із очевидного, що вам робити і з чого почати:
- перевірка пам'яті нормальним софтом, наприклад Test Mem 5 з профілем від 1usmus, може таки пам'ять трохи підсипа помилками
- заглянути в журнал системи Windows, скоріш за все ви там побавичите що драйвер AMD вилітав в моменти цих чорних екранів
Ну а далі:
- якщо пам'ять нестабільна, крутити таймінги, вольтаж трохи, шукати стабільність
- якщо с пам'яттю все ок, то дивитись на вольтажі iGPU і обв'язки CPU, може трошки покрутити тут, або частоти iGPU підрізати

Все ще може бути легко пов'язано з драйверами, якщо система повністю стабільна, пробувати відкатитись назад на пів року наприклад.
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Евгений King
у журнал системи заглядав, в той час там лише попередження "Параметри дозволів для конкретної програми не дають дозволу Локально Активація для програми COM-сервера з CLSID" і все, помилок ніяких нема.
Зараз буду шукати Test Mem 5 з профілем від 1usmus та перевіряти пам'ять.

Отправлено спустя 14 минут 33 секунды:
в когось є профіль від 1usmus? Програму наче скачав, профіль не можу знайти: то сайти не відкриваються то з гугл драйву не дає скачати з-за вірусу...
DiaGnosteek
Member

Повідомлення

А який стоїть режим споживання єнергії в windows? Виставте ігровий чи максимальний, якщо там інший, для порівняння.
Kassatka
Member

Повідомлення

Евгений King: 10.04.2023 15:50 AMD графіка вона така...
У мене схожа ситуація була на 6700XT, рандомні чорні екрани з рандомним інтервалом (бувало раз на день, бувало і раз в тиждень). Але виникали вони тільки в режимі 2D (коли карта не нагружена, робочий стіл, браузер і т.д.).
Не лікувалось нічим, якась проблема поголовна першої партії Asus Dual 6700XT, навіть на форумі AMD та Реддіт цю проблему обговорювали.
У мене зараз аж ніяк не AMD, а відяха nVidia і проц Intel, а симптоми останній місяць-два ті ж самі. Теж "рандомні чорні екрани на пару секунд рандомним інтервалом (бувало раз на день, бувало і раз в тиждень)". Останнім часом 3D-ігр не запускаю, тож теж спостерігаю "в режимі 2D (коли карта не нагружена, робочий стіл, браузер і т.д.)". А коли відяха якраз була навантажена під 100% тривалими апскейлами зображень або відео протягом багатьох годин, то глюк жодного разу поки не трапився. :think:
Узагалі в мене трохи специфічна конфігурація - з листопада 2021 у мене Core i7-11700 + GTX 960, в ролі монітору з вересня минулого 2022 року 50-дюймовий телевізор Sony XR-50X94J, з листопада все це підключено в розетку через безперебійник Powercom RPT-1500AP LCD Schuko, також поруч з безперебійником стоїть стабілізатор, який на відміну від безперебійника увімкнений цілодобово й живить роутер та телевізор батька в сусідній кімнаті. Безперебійник і стабілізатор не залежать один від одного, підключені паралельно й живлять кожен свої пристрої. До чого я це все веду? Всю осінь і зиму навіть з цим телевізором та безперебійником вимкнень екрану не було. Почалося десь місяць-два назад, може це співпадіння, але десь тоді я оновив драйвер на відяху GTX 960, бо певний софт потребував, а перед цим не оновлював ще з моменту збирання нового компа у 2021 р. Так от зображення, виведене з компа через HDMI на телевізор, по вищезгаданому принципу зникає, екран стає чорним, а потім через пару пару секунд відновлюється. Але що я помітив найголовніше - це відбувається саме в момент, коли клацає чи безперебійник, чи стабілізатор, перемикаючи режим пониження/підвищення напруги AVR. По звуку я не можу визначити, хто саме з них при цьому клацає. Насправді такі клацання й безперебійника, й стабілізатора відбуваються багато разів на день, але глюк з чорним екраном трапляється раз на добу чи на тиждень, проте тільки в момент одного з таких клацань. Також це відбувається тільки останній час після оновлення драйверу на відяху, а якщо користуватися телевізором не в ролі монітору, а просто як Smart Tv для перегляду Youtube чи фільмів з флешки, то теж затухань екрану не спостерігається. Ще не перевірив, чи спостерігається проблема, якщо тільки комп живити з безперебійника, а телевізор зі стабілізатора.
Як би проблема несерйозна, тим більше відяху я все рівно збираюся в найближчі місяці замінити на RTX 4070, але думав при нагоді описати тут на форумі. А тут сьогодні виявляється, що якраз описують подібну проблему тільки з іншим залізом. :think:
Напевне в момент перемикання AVR в дешевому малоякісному безперебійнику з однієї позиції обмотки трансформатора на іншу відбувається чи то стрибок напруги, чи її зникнення на мікросекунди чи інше сильне спотворення синусоїди й при цьому або відяха, або телевізор з малою ймовірністю рідко іноді впадають у ступор і не можуть протягом пари секунд коректно виводити відеосигнал. Можливо, зміна драйвера відяхи якось посприяла умовам виникненню цього глюка... У принципі нічого страшного, якщо відбувається настільки нечасто, але цікаво, що ж це за фігня така, і що є цьому виною. :insane: :think:

Відправлено через 7 хвилин 47 секунд:
Messerschmitt: 10.04.2023 15:34 Вже три рази зтикнувся з проблемою чорного екрану.
І так, це в мене вже не 3 рази відбулося, а більше. Точно не рахував.
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Так, провів тест пам'яті через програму TestMem5. Знайшов два профілі тетсту: 1usmus_v3 та extreme@anta777. Обрав останній - extreme@anta777, так як він більш повний, судячи з його конфігу. Тест тривав 2 години 31 хвилину і 5 секунд :insane: Під час тесту помилок оперативної пам'яті не виявлено... Мабуть треба відкочувати відео драйвери...

Код: Виділити все

========= TestMem5 Log File =========
Customize: Extreme1 @anta777
Start testing at 16:59, 1.1Gb x12
Testing completed in 2:31.05, no errors.
Отправлено спустя 1 минуту :
Kassatka
о, мабуть теж драйвер...

Отправлено спустя 20 секунд:
DiaGnosteek
спробую
er[socrates]
Member

Повідомлення

У меня такое было на ноуте с ryzen 3500 на вин10, когда по хдми был подключен внешний монитор. Грешил на кабель хдми или порт в ноуте, но было некритично, поэтому не парился с решением. После установки вин11 прекратилось. Больше ничего не менял. Вероятно таки проблема с дровами на вин10 у амд.
Kassatka
Member

Повідомлення

Ще в мене звук іде не на окремі колонки, а щоб не плодити сутності на цей же телевізор через HDMI, тож треба відловити момент, коли зображення на екрані зникне в момент прослуховування політичної аналітики з Ютубу в фоні. Чи зникне звук також на пару секунд, чи тільки зображення, а звук продовжуватиме звучати. :think: Поки теж не трапився випадок перевірити.
Messerschmitt
Member

Повідомлення

er[socrates]
спробую драйвер відео старий запхати, а може і 11ту вінду накочу, якщо не допоможе.

Kassatka
так отож, нема конкретної умови, коли ця штука трапляється. В мене у трьох випадках звук працював чітко без спотворень та переривань.
Kassatka
Member

Повідомлення

Якщо що, то в мене теж Вінда 10 не збірка, а встановлена з оригінального образа, автоматично оновлюється. Була 21H2, 31 березня помітив це і оновив на 22H2. Доречі оновлення Вінди також можуть багато що ламати, особливо в сценарії використання з драйверами на старе обладнання та ще й у специфічних умовах. Можливо, дана проблема характерна саме при підключені через HDMI.
Messerschmitt,
Евгений King,
у вас моніки часом не через HDMI підключені в умовах даного глюку?

Відправлено через 5 хвилин 17 секунд:
Messerschmitt: 10.04.2023 20:22 спробую драйвер відео старий запхати, а може і 11ту вінду накочу, якщо не допоможе.
Я особисто не бачу проблем особливо рипатися, й намагатися обов'язково вирішити дану проблему, якщо випадки трапляються нечасто і всього по пару секунд. З часом вийдуть нові версії драйверів, нові оновлення Вінди, можливо проблема знову вирішиться. Або залишиться. :D
Ну а я заміню відяху на останнє покоління, для якого драйвери зараз тестують найбільше, а стару на основі старої GTX 960 зберу ретро-коп під Win XP/Win 7. Там не буде цих нових драйверів, бо вони вже давно не оновлюються, отже й проблема швидш за все знову зникне.
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Kassatka
ні, в мене монік старий, підключений по VGA (D-Sub).
er[socrates]
Member

Повідомлення

кстати, а какая герцовка на экран выставлена? гляньте, если там 59.94гц, по поставьте 60гц, ну или наоборот
Kassatka
Member

Повідомлення

Messerschmitt: 10.04.2023 20:22 Kassatka
так отож, нема конкретної умови, коли ця штука трапляється. В мене у трьох випадках звук працював чітко без спотворень та переривань.
Але ж у вас виведення звуку іде окремим кабелем на окремий пристрій (скоріш за все через 3,5 мм аналоговий роз'єм), через VGA (D-Sub) звук точно не передається. А у мене і звук, і відео йдуть через один кабель HDMI на один пристрій-телевізор. Тому в мене цілком може так трапитися, що звук зникне на пару секунд водночас з зображенням. Треба дочекатися і перевірити.
Messerschmitt
Member

Повідомлення

Знайшов на reddit схожу проблему. У чувака проц Ryzen 5 5600G, також був чорний екран на пару секунд, але ще в нього були зависання. Виникало це в нього щоразу під час завантаження якоїсь програми. Проблема виявилась у оперативній пам'яті, яку йому замінили.
В моєму випадку (і схожих вище), пам'ять можна відкинути, так як тест пройшла без помилок.

er[socrates]
в мене 60Гц, іншого вибору нема.
Kassatka
ну, так, звук в мене окремо.

Отправлено спустя 4 минуты 5 секунд:
DiaGnosteek: 10.04.2023 18:40 А який стоїть режим споживання єнергії в windows? Виставте ігровий чи максимальний, якщо там інший, для порівняння.
Ось така в мене схема споживання енергії в windows:
Зображення
Відповісти