Евгений King: ↑
10.04.2023 15:50
AMD графіка вона така...
У мене схожа ситуація була на 6700XT, рандомні чорні екрани з рандомним інтервалом (бувало раз на день, бувало і раз в тиждень). Але виникали вони тільки в режимі 2D (коли карта не нагружена, робочий стіл, браузер і т.д.).
Не лікувалось нічим, якась проблема поголовна першої партії Asus Dual 6700XT, навіть на форумі AMD та Реддіт цю проблему обговорювали.
У мене зараз аж ніяк не AMD, а відяха nVidia і проц Intel, а симптоми останній місяць-два ті ж самі. Теж "рандомні чорні екрани на пару секунд рандомним інтервалом (бувало раз на день, бувало і раз в тиждень)". Останнім часом 3D-ігр не запускаю, тож теж спостерігаю "в режимі 2D (коли карта не нагружена, робочий стіл, браузер і т.д.)". А коли відяха якраз була навантажена під 100% тривалими апскейлами зображень або відео протягом багатьох годин, то глюк жодного разу поки не трапився.

Узагалі в мене трохи специфічна конфігурація - з листопада 2021 у мене Core i7-11700 + GTX 960, в ролі монітору з вересня минулого 2022 року 50-дюймовий телевізор Sony XR-50X94J, з листопада все це підключено в розетку через безперебійник Powercom RPT-1500AP LCD Schuko, також поруч з безперебійником стоїть стабілізатор, який на відміну від безперебійника увімкнений цілодобово й живить роутер та телевізор батька в сусідній кімнаті. Безперебійник і стабілізатор не залежать один від одного, підключені паралельно й живлять кожен свої пристрої. До чого я це все веду? Всю осінь і зиму навіть з цим телевізором та безперебійником вимкнень екрану не було. Почалося десь місяць-два назад, може це співпадіння, але десь тоді я оновив драйвер на відяху GTX 960, бо певний софт потребував, а перед цим не оновлював ще з моменту збирання нового компа у 2021 р. Так от зображення, виведене з компа через HDMI на телевізор, по вищезгаданому принципу зникає, екран стає чорним, а потім через пару пару секунд відновлюється. Але що я помітив найголовніше - це відбувається саме в момент, коли клацає чи безперебійник, чи стабілізатор, перемикаючи режим пониження/підвищення напруги AVR. По звуку я не можу визначити, хто саме з них при цьому клацає. Насправді такі клацання й безперебійника, й стабілізатора відбуваються багато разів на день, але глюк з чорним екраном трапляється раз на добу чи на тиждень, проте тільки в момент одного з таких клацань. Також це відбувається тільки останній час після оновлення драйверу на відяху, а якщо користуватися телевізором не в ролі монітору, а просто як Smart Tv для перегляду Youtube чи фільмів з флешки, то теж затухань екрану не спостерігається. Ще не перевірив, чи спостерігається проблема, якщо тільки комп живити з безперебійника, а телевізор зі стабілізатора.
Як би проблема несерйозна, тим більше відяху я все рівно збираюся в найближчі місяці замінити на RTX 4070, але думав при нагоді описати тут на форумі. А тут сьогодні виявляється, що якраз описують подібну проблему тільки з іншим залізом.
Напевне в момент перемикання AVR в дешевому малоякісному безперебійнику з однієї позиції обмотки трансформатора на іншу відбувається чи то стрибок напруги, чи її зникнення на мікросекунди чи інше сильне спотворення синусоїди й при цьому або відяха, або телевізор з малою ймовірністю рідко іноді впадають у ступор і не можуть протягом пари секунд коректно виводити відеосигнал. Можливо, зміна драйвера відяхи якось посприяла умовам виникненню цього глюка... У принципі нічого страшного, якщо відбувається настільки нечасто, але цікаво, що ж це за фігня така, і що є цьому виною.
Відправлено через 7 хвилин 47 секунд:
І так, це в мене вже не 3 рази відбулося, а більше. Точно не рахував.