Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
SergN
Member

Повідомлення

Mixx: 21.02.2023 18:31Універсальність - можливість видати максимум в будь-якому сценарії, про яку універсальність може йти мова, коли це непорозуміння буде на грані перегріву на стокових лімітах в половині ігор?
Заява ні про що.
Перегрів - це температурний режим, що є функцією від тепловиділення (енергоспоживання проца, яке бачимо), охолодження і температури оточуючого середовища. Тому як перегріти, так і достатньо охолодити можеш який завгодно проц лише підбором системи охолодження і режиму її роботи. Зараз це не обговорювалося, тому кидатися такими фразами - нерозумна позиція.
Стокові ліміти - і що з того? Його хтось розганяти вище стоку зібрався?
Але найважливіше - в наведеному рейтингу він все одно є в лідерах економічності, та ще і з досить малим показником середнього споживання в іграх. Ну це треба дуже далекі уявлення про математику мати, щоб при середній цифрі 36Вт говорити, що десь будемо бачити страшні цифри споживання "в половині ігор"(с), адже тоді для їх компенсації десь мали б бути взагалі 5-Ватні показники в іншій "половині" ігор, щоб отримати таке середнє :rotate: . Тож ця "страшилка" має і зворотню сторону, яка грає аргументом проти тих, хто її розганяє.
Nouriel
Member

Повідомлення

SergN
причому тут проц, якщо говорять, про те, що його не треба ставити на дешеву 610, бо врм 100 градусів і без різниці на скільки ват проц 36 чи 360.

Відправлено через 1 хвилину 9 секунд:
Nouriel: 21.02.2023 20:15 SergN
причому тут проц, якщо говорять, про те, що його не треба ставити на дешеву 610, бо врм 100 градусів і без різниці на скільки ват проц 36 чи 360. А те що в іграх перегрів врм - це факт
SergN
Member

Повідомлення

Nouriel: 21.02.2023 20:16 причому тут проц, якщо говорять, про те, що його не треба ставити на дешеву 610, бо врм 100 градусів і без різниці на скільки ват проц 36 чи 360.
І тут якраз познання фізики випливають на перший план. Бо якраз тут дуже важливо, на скільки Вт проц.
Andikho
Member

Повідомлення

SergN: 21.02.2023 20:27на скільки Вт проц.
Маркетологи люблять міряти ваттами і забивати на те, з чого воно складається. Оскільки ви фізику згадали, то вам варто було би іще згадати, що 65 ватний проц, якому з плати приходить 40 А і 65 ватний проц, якому з плати приходить 60 А - то два різних проца і дві різні історії. Ну і я з свого досвіду знаю, що коли люди беруть залізяччя і воно їм здається повільнішим, ніж вони очікували, миттю відкриваються форуми, ютуб, реддіт, ліміти летять в смітник, бо ж "блогер на ютубі сказав, що так можна".

Це якщо абстрагуватись від запитання до методики тестування, яку ви наводили на виправдання позиції "12400 ніфіга не споживає", тому що я з однієї гри не знаю як порахувати нормально середнє споживання, а тут їх аж 12))
SergN
Member

Повідомлення

Andikho: 22.02.2023 08:06Маркетологи люблять міряти ваттами і забивати на те, з чого воно складається.
Маркетологи йдуть лісом, Вт - це міра потужності, і це фізика. Тому є сенс говорити лише про виміри, і для цього люди їх роблять та наводять в своїх матеріалах.
Andikho: 22.02.2023 08:06Оскільки ви фізику згадали, то вам варто було би іще згадати, що 65 ватний проц, якому з плати приходить 40 А і 65 ватний проц, якому з плати приходить 60 А - то два різних проца і дві різні історії.
Я передбачаю, що люди за-вмовчуванням знають і закон Ома, і формулу потужності, тому в трьох соснах не заблудяться.
Andikho: 22.02.2023 08:06тому що я з однієї гри не знаю як порахувати нормально середнє споживання, а тут їх аж 12))
Тому хтось пише статті на популярних ресурсах, а хтось - коменти :-P
Andikho
Member

Повідомлення

SergN: 22.02.2023 12:06Тому хтось пише статті на популярних ресурсах, а хтось - коменти
То можливо тоді вони поділяться методикою замірів?
SergN: 22.02.2023 12:06Я передбачаю
Дарма передбачаєте, тому параметри сили струму ніде і не пишуть - вони нікому не цікаві, бо це дуже складно, а потім приходять белівери в "три фази для шестиядерника досить"
SergN: 22.02.2023 12:06Тому є сенс говорити лише про виміри
Сенс мають лише точні виміри, а точно виміряти середню споживану потужність цп нереально в даних умовах. Максимум, можна говорити про наближені значення, які на око побачив тестувальник.
SergN
Member

Повідомлення

Andikho: 22.02.2023 13:00То можливо тоді вони поділяться методикою замірів?
Ну так а чого про це питати мене, а не авторів тестів?
Andikho: 22.02.2023 13:00Дарма передбачаєте, тому параметри сили струму ніде і не пишуть
Назвіть ці "параметри сили струму", які всі приховують від бідних юзерів.
Andikho: 22.02.2023 13:00Сенс мають лише точні виміри, а точно виміряти середню споживану потужність цп нереально в даних умовах. Максимум, можна говорити про наближені значення, які на око побачив тестувальник.
Ну всьо, глобальну змову тестувальників заліза розкрито B-). Тож гоу писати власні тести, може, повіримо, або ж зачморимо, що вони неточні.
А поки користуватимемося тими порівняльними тестами, котрі надають ресурси, що вже завоювали певний авторитет.
Тільки навіщо тоді вступати в дискусію "багато чи мало споживає проц", якщо впевнений, що навколо всі виміри неточні, і свої аргументи будуть тим більше на неточних вимірах чи уявленнях? :dontknow:
l-m
Member

Повідомлення

Andikho: 22.02.2023 13:00 Сенс мають лише точні виміри, а точно виміряти середню споживану потужність цп нереально в даних умовах. Максимум, можна говорити про наближені значення, які на око побачив тестувальник.
О боже, це ж задача зі школи за 5й клас.
Якщо тест був довжиною 250с та за цей час спожито 4.52 Вт*год, то яка середня споживана потужність?
Andikho
Member

Повідомлення

l-m: 22.02.2023 18:27Якщо тест був довжиною 250с та за цей час спожито 4.52 Вт*год, то яка середня споживана потужність?
А тепер давайте підрахуємо точно скільки спожив сам процесор, бо він же з окремої розетки бере живлення, а не разом з вк, правда?)
SergN: 22.02.2023 17:20які всі приховують від бідних юзерів
Їх не приховують, вони просто нікому не цікаві, бо ж легше сказати 65 ватт, а те що 65 ватт для системи живлення цп при 40А і при 60А - різні речі, то все байдуже, так?)
SergN: 22.02.2023 17:20Тільки навіщо тоді вступати в дискусію "багато чи мало споживає проц"
Я не в таку дискусію вступив, я говорю, що радити під 12400 Н610 з убогими 3 фазами живлення - це ідіотизм, не потрібно пересмикувати.
SergN
Member

Повідомлення

Andikho: 22.02.2023 19:37вони просто нікому не цікаві,
От тому і не цікаві, бо енергоспоживання основоположне.
Andikho: 22.02.2023 19:37Я не в таку дискусію вступив, я говорю, що радити під 12400 Н610 з убогими 3 фазами живлення - це ідіотизм, не потрібно пересмикувати.
Подивіться, в яку дискусію вступили зі мною, де я рекомендував взагалі Н610, зокрема з 3 фазами?
Хоча, до речі, заходимо в список проців, що підтримує материнка, і гоу вибирати ) І вже б в країнах з продвинутою судовою системою багатократно б засудили виробників, що домогосподарка з Техасу поставила якийсь з проців зі списку компатібіліті ліст в дешеву материнку, і він своїм завищеним споживанням спалив її. І дуже швидко б зникли в списках підтримки проци-обжори. Але ж вони там є.
Тому тут таке, техногік не поставить і радити не буде, але загалом працюватиме, особливо такий економічний проц по сьогоднішніх мірках, як 12400. І саме доказ його економічності я і навів в гілці, але хтось, бачте, методику почав вимагати...
Andikho
Member

Повідомлення

SergN: 22.02.2023 20:00От тому і не цікаві, бо енергоспоживання основоположне.
Ні, воно не ціаве бо більше одного параметра потрібно в голову взяти, а це не всім дано, як бачимо
SergN: 22.02.2023 20:00Хоча, до речі, заходимо в список проців, що підтримує материнка, і гоу вибирати )
У вас є досвід з такими системами? У мене от є досвід з і5 8400 на копійочній Н310 (в якої, до речі, в списку підтримуваних навіть 8086к є) і я на власні очі бачив різницю в його роботі на такій платі і досить доступному асусі прайм б360. Є такого роду досвід і з р5 1600 на б350про4 від асрока, є досвід з 5900х на б450ф асусовській. Воно працювало на цих материнках, але хіба мені потрібно ентузіасту пояснювати як воно працювало?
SergN: 22.02.2023 20:00особливо такий економічний проц по сьогоднішніх мірках, як 12400.
Ну я от не полінувався, пішов порився по ютубу і бачу, що споживання нижче 40 у нього тільки в простенькихх іграх про котиків, ну і якщо в пабджи бігати поза боєм і в оптику не заглядати, а в усіляких відьмаках і кіберпанках - так до 50 легко. Тому так, мені дуже цікаво, як вони нарахували 35 середнього споживання, тим паче, що немає засобів для підрахунку таких цифр окрім як "тестувальник на око прикинув". Якби в тому чарті було 40 ватт - я би і слова не сказав, тому що це схоже на якісь реалії, але ж там навіть не 40. А ви пропонуєте, спираючись на ту графу, методу отримання якої ніхто не знає, обирати залізо, хоча для всіх очевидно, що обирати потрібно саме виходячи з пікових сценаріїв, а не з середніх, тим паче незрозуміло як отриманих.
0trog0
Member

Повідомлення

Є старі комплектуючі: Ryzen 1700 + MB X370 + 16 Gb 2666 (2*8 Crucial Ballistix CL16). Материнка підтримує 5000 процесори.
Розглядаються варіанти апгрейду:
1. поставити 5600, продавши 1700 десь за 2000+грн. Ціна питання до 3500-4000.
2. поставити 5800X3D. Ціна питання близько 10000 (з урахуванням продажу старого).
3. поставити 12500 + B660 + стара пам'ять 2666 (12500 взятий свідомо, бо там краще відеоядро). Старе (CPU + MB) продати десь за 4000 чи менше. Ціна питання - ті ж самі 10000.
Суть питання: з більш-менш сучасною карточкою типу 3060 чи вище, чи є сенс переплачувати за варіанти 2 і 3? В разі доцільності переплати, який варіант краще, 2 чи 3?
Пам'ять міняти не буду. Вже коли переходитиму на DDR5 і з більшим наявним бюджетом.
Signature
Member

Повідомлення

0trog0: 23.02.2023 12:01 Є близько 10000
Суть питання: з більш-менш сучасною карточкою типу 3060 чи вище, чи є сенс переплачувати за варіанти 2 і 3?
Є сенс придбати відеокарту і нічого не міняти.
manbearboar
Member

Повідомлення

0trog0
В зависимости от того сколько, собираетесь сидеть на этом железе, или 5600 или 5700X.

Не очень понятен замысел маневра с 12500, который скорее аналог 5600.
0trog0
Member

Повідомлення

manbearboar: 23.02.2023 12:10Не очень понятен замысел маневра с 12500, который скорее аналог 5600
Ну типу інтел швидший в іграх, раніше так казали.

Відправлено через 41 секунду:
Signature: 23.02.2023 12:07Є сенс придбати відеокарту і нічого не міняти.
Додати наявну десятку до бюджету карти і купити на всі?)
Artem_K
Member

Повідомлення

0trog0: 23.02.2023 12:59 Ну типу інтел швидший в іграх, раніше так казали.
Сейчас это не актуально. Но у Интела обычно лучше дело обстоит с минимальным кадром, чем у АМД. Красные в 5*** и 7*** это подтянули, а вот у 3*** серии с минимальным кадром так себе.
SergN
Member

Повідомлення

Andikho: 23.02.2023 10:05і я на власні очі бачив різницю в його роботі на такій платі і досить доступному асусі прайм б360
Вибухало, іскрило, осліпляло?
Andikho: 23.02.2023 10:05Воно працювало на цих материнках, але хіба мені потрібно ентузіасту пояснювати як воно працювало?
Ну так а я ж про що? Писав, що головне, що працюватиме, а от вже як - то вже не те, що треба показувати слабкій психіці техногіків.
Andikho: 23.02.2023 10:05 А ви пропонуєте, спираючись на ту графу, методу отримання якої ніхто не знає, обирати залізо,
Для тих, хто додумує: я стверджував, що 12400 - один з найекономічніших проців в іграх по сьогоднішніх мірках (всілякі 2-4-ядерники, зрозуміло не враховуємо). І навів цьому докази. Ваші претензії до методики - вкотре говорю, що не до мене, а авторам. Своє "нє вєрю" теж треба обгрунтувати не менш вагомою методикою, як розумієте, тому без вашої власної методики і масового тесту по ній далі претензії не приймаю, набридло товкти воду в ступі. Тут головне - що всі проци протестовані по єдиній методиці, а це значить, що і при іншій, але також єдиній, місця в рейтингу будуть схожими.
Andikho: 23.02.2023 10:05а в усіляких відьмаках і кіберпанках - так до 50 легко
Це так багато, що аж лякає? :D Як на мене, то лише підтверджує те, що цей проц не належить до ненажер, на відміну від сучасних лідерів рейтингів продуктивності.

Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
0trog0
Варіант 1.
Andikho
Member

Повідомлення

SergN: 23.02.2023 13:31Писав, що головне, що працюватиме,
Так-так, то вартує авжеж 500 грн економії і дуже розумно казати "будь-яку"
SergN: 23.02.2023 13:31Це так багато,
В півтора рази більше, ніж в табличці, яку ви наводили
SergN: 23.02.2023 13:31що не до мене, а авторам
Ви наводите цю таблицю в обгрунтування сввоєму твердженню, тому до вас і претензії - перш ніж наводити аргументи, потрібно упевнитись в їїх достовірності, щодо моїх аргументів - півютуба завалено відео, де виведено моніторинг споживання - обирайте ту гру, що вам здається норм і насолоджуйтесь.
0trog0
Додати трохи до першого варіанта і взяти 5700х
SergN
Member

Повідомлення

Andikho: 23.02.2023 13:53В півтора рази більше, ніж в табличці, яку ви наводили
Люди, які математику не прогулювали, розуміють, що таке середнє. Іншим воно не дано.
Andikho: 23.02.2023 13:53Ви наводите цю таблицю в обгрунтування сввоєму твердженню,
Ти ж до сих пір не можеш визначитися, якому "сввоєму твердженню".
Andikho: 23.02.2023 13:53щодо моїх аргументів - півютуба завалено відео, де виведено моніторинг споживання - обирайте ту гру, що вам здається норм і насолоджуйтесь.
А, злився. Ну тоді розробляй свою методику, тестуй групу проців по ній, а тоді вже приходь з такими заявами, а то десь там у нього "півютьуба" якимось трешом завалена.
Andikho
Member

Повідомлення

SergN: 23.02.2023 14:04Люди, які математику не прогулювали, розуміють, що таке середнє.
Я уже задовбався пояснювати, до чого претензія, але ти вперто це ігноруєш, то що там говорити про "кому і що дано"?
SergN: 23.02.2023 14:04Ну тоді розробляй свою методику
Не потрібно бути кухарем, щоб розуміти смачна страва чи ні. :beer:
Відповісти