Доброго вечора, шановні форумчани!
Після довгих мук вибору, боротьби між "хочу ідеал" і "не переплатити б", після роздумів на тим, що потрібно саме мені, я нарешті придбав новий монітор на заміну старому, який вже почав самовільно гаснути. Моїм вибором став
AOC Q3279VWFD8.
32 дюйми, 2560х1440, IPS, 75 Гц, flicker free і доволі приємна ціна - ось це і стало визначальним особисто для мене.
Монітором користуюся 5 днів, поки що всім задоволений. Чесно кажучи, очікування не завищував, бо не хотілося потім розчаровуватися, але реально монітор як на свої гроші дуже хороший.
Отже, монітор брався для дому, а значить, призначався для широкого кола завдань. Це: інтернет, соцмережі, робота з текстом, ютьюб, фільми/мультики, любительська робота з фото/відео та ігри. З усім цим монітор справляється пречудово, як на мою думку.
При підключенні віндовс запропонував масштаб 200%. Я погодився, але все було ну дуже велике, реально велике, аж незручно. Методом проб було підібрано значення у 125%, яке +/- відповідало звичному для мене розмірові тексту, навіть ярлики займали те саме місце на екрані, що й на розширенні 1920х1080. Зір у мене не дуже, але ніякої розмитості шрифтів при такому масштабуванні не бачу, дружина теж.
За монітором у мене вікно, але відображення свого не бачу, хіба що коли дуже яскраве сонце, то на світлому тлі трошки видніється мій контур, але то треба спеціально шукати.
Битих пікселів немає. Це одразу перевірив у магазині (брав через кума, щоб було менше проблем з поверненням, якби щось знайшлося дефектного), засвіти практично відсутні, хоча я був до них готовий. А от глоу-ефект таки є, правда, тільки на темному фоні. Тепер дійсно погоджуся з тим, що зігнутість монітора на такій діагоналі виправдана, хоча, при перегляді фільмів здалеку цього не помічаєш, а при роботі з фото швидко звикаєш.
Кольоропередача приємна, немає відхилення в світлі чи холодні тони. У налаштуваннях монітора вибрав режим кольору "нормальний", яскравість - 50%, контраст - 55%, всі покращення та додаткові функції поліпшення поки що відключив, хочу поки що звикнутися до стандартних кольорів перед тим, як підганяти зображення під себе.
В характеристиках є freesync. У мене карта 1080, тож прямої підтримки немає. Я пробував вмикати режим g-sync compatible, але він глючить у тих іграх, що я спробував, це були APEX та Stalker. Я не те, щоб геймер, і близько навіть не кібреспортсмен, мені вистачало і 60 Гц, але цікаво було оцінити технології, які багато хто хвалить. Не вийшло. У APEX картинка плавала, не рвалася, а якось ніби вигиналася. У Сталкері різниці взагалі ніякої не бачив. Але що цікаве, коли вмикав g-sync compatible, то частота кадрів падала до 60, вище не йшло. Вимикаю - і одразу 75. Можливо, це мої криві руки винні, але мені поки що ніколи з цим розбиратися. Також пробував грати не у рідному розширенні, а у 1920х1080. Як на мене, то різниці майже немає, але то лиш моя скромна думка, у багатьох може бути зір набагато кращий за мій.
Про колір я вже казав, він тут приємний, особливо, після матриці ТN. Фото і фільми одразу по-іншому виглядають, у лайтрумі обробляти фото одне задоволення, відео у прем'єр про - також.
Перегляд фільмів також набагато кращий, ніж на діагоналі 22 дюйми. Здалеку можна дивитися навіть у розширенні HD, хоча, FullHd виглядає набагато краще. У рідному розширенні поки що не дивився нічого, бо не мав часу на пошуки, а відео з ютьюба у такому розширенні мій інтернет не тягне.
Flicker free тут є, працює добре, втоми очей немає.
Тепер про недоліки. Про них я знав з форумів та відгуків і був готовий, але все ж таки опишу їх:
- глоу-ефект з боків монітора;
- слабка підставка і відсутність vesa;
- відсутність usb-хаба.
- в іграх треба крутити шиєю, щоб слідкувати за периметром

Як на мене, то за таку ціну недоліки незначні.
Якщо в когось виникнуть запитання щодо цього монітора, то задавайте, буду відповідати по можливості.