Jampwnz:Пусть будет так=))) То есть никто не удивляется откуда берутся эти "культы стартапов" и те самые первые миллиарды которые попадают к ним в карманы. Я вам скажу просто - это просто картинка, икона, как ФРГ после войны. Просто нужно задавать направление движения масс, чтобы они двигались, у них была своя идеология, если при социализме идея была в равноправии, то при капитализме иконы "стиля" сменились, теперь все знают что они особенные и могут подняться с "низов". То что вы в это верите и работаете на благо этой системы это как раз то, для чего она и создана, так что да, удачи в зарабатывании своего первого миллиарда, можете начать с иммиграции в США, ведь так многие поднялись, не так ли)?
Перші мільярди у них взялися так само які і наступні. На Заході часи коли мільярдери заявляли що можуть пояснити походження усіх статків крім першого мільйона вже давно пройшли. Контролюючі органи, а особливо податкові, пильно слідкують щоб усі платили податки. У США у різних штатах ці податки можуть бути різні але платити мусять усі. Навіть коли я сам роблю замовлення в США з доставкою в Україну то доводиться мудрити з форвардером щоб посилка прийшла у безподатковий штат бо у більшості є прямі податки навіть на електроніку куплену в інтернет магазині.
Щодо ФРН як вітрини. Думаю тут ви підміняєте поняття. Ніхто усю ФРН вітриною не робив. Західні німці самі справилися бо старалися для себе. Та й східних німців ніхто не збирався так просто відпускати на захід погуляти. А от Західний Берлін це інша справа. Це місто було оточене територією НДР і справді було вітриною Заходу і водночас муляло очі усьому східному блоку. Тому його зрештою й огородили стіною))
Про "движения масс" та іншу радянську термінологію пропоную вже забути нарешті. Ніяких мас які роблять революції чи там рухаються кудись у світле чи не дуже майбутнє просто не існує. Є окремі люди і окремі групи людей з окремими інтересами, обмеженими можливостями і необмеженими потребами, а всі разом вони схильні створювати собі кумирів і вірити в різні ідеї що надають сенс їхньому існуванню бо саме такі ідеї роблять життя багатьох не таким нестерпним і надають якусь ціль і віру в певну справедливість системи цінностей, правил та інституцій в якій вони живуть.
Також прошу не приписувати мені того про що я не заявляв. Я ніде не вказував що вірю що КОЖЕН може розбагатіти. Я лише вказав що більшість найбагатнших людей з топ 10 розбагатіли самі і у цілком законний та прозорий спосіб, а не завдяки статкам батьків чи махінаціям з державною власністю.
І існування самої такої можливості розбагатіти робить суспільство більш динамічним і успішним. Адже в такому суспільстві мільярдерам заздрять але ними й захоплюються і намагаються наслідувати їх. А який динамізм і прагнення успіху у законний спосіб може бути у суспільстві де усіх багатіїв записали у покидьки і дружно ненавидить? Таке суспільство рано чи пізно ризикує піти по стопам сучасної Венесуели.
Тут доречно згадати приклад Китаю, який по суті відмовився від ідеології повної рівності у суспільстві за радянським зразком на користь капіталістичної нерівності але й динамічного розвитку водночас і досягнув цікавих результатів. Там вже незабаром ймовірно стане більше мільярдерів ніж у США (зараз 338 у Китаї проти 680 у США, а років 40 тому там не було жодного), а середній клас за чисельністю вже більший ніж у США. І ці мільярдери не особливо й остерігаються що їхні статки можуть відібрати бо держава гарантувала їм що вони можуть зберігати свої багатства поки тримаються певних рамок. Нещодавно Джек Ма навіть став навіть членом КПК. Злиття олігархії та КПК вже навіть не намагаються приховати.