Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Hotspur
Member

Повідомлення

corruptedflesh: 20.08.2026 20:22правда то в підсилювачах)
посміявся

Відправлено через 3 хвилини 9 секунд:
1985god: 20.08.2026 23:18Я не хочу лякати та розводити паніку , але як я вже писав на мою субʼєктивну думку центральна східна Україна буде дуже сумно
я вже купив собі генератор якщо шо

Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
1985god: 20.08.2026 23:18Тут думати треба про маленькі ecoflow river з якими можна буде ходити в пункт незламності і стояти чергу на зарядку .
про генератор думати а не пункт в який ти не попадеш якщо світла не буде тиждень. порахуй скільки пунктів треба на місто 1 000 000 людей

Відправлено через 49 секунд:
1985god: 20.08.2026 23:18Ось про такі речі треба думати , про вологі серветки , сухий душ, і таке інше.
одобрюю

Відправлено через 51 секунду:
1985god: 20.08.2026 23:18 Купіть бочку для води на 300+ літрів води оці речі будуть кориснішимим ніж ваша новенька зарядна станція чи купа батарейок
теж одобрюю
Z440_User
Member

Повідомлення

1985god, во-во. Я під час першого блекауту переоцінив цивілізаційні блага, та подякував що вистачило розуму не зносити велику дров'яну піч, а перекласти топку в менший розмір для обігріву та варильної поверхні. Вона стала десь в 2 рази меншою, але я маю альтернативне джерело тепла в будинку.
Світло теж виявилось не таким важливим.
От що води не було, ото біда. Ні помити, ні змити, ні помитися. І те що в мене на городі 6м.куб дощової води в вагонетці - теж не дуже допомогло, бо зима і воно замерзло. Зубіло та молоток = наколупав відро льоду, який потім топиш на пічі.
Газ був, але він ото нагріти воду/приготувати їжу (але в мене піч топиться, тому газова піч то таке) та котел на опалення.
З оцими модними сучасними розумними котлами опалення теж є технічні моменти. Якщо система повністю охолола і тиск впав нижче певної межі - котел не вмикається поки не додаш води. А як її додати, якщо водоканал без світла і води немає?
Ото в перший блекауту я і зрозумів що світло то не саме головне. І добре що я купив дрова замість того електронного хламу.

А туалет - у мене окрім хати ще є "будиночок на городі з дирявою підлогою"

Але то погляд з приватного будинку, де свободи дій трохи більше ніж в квартирі... :shuffle:
dimus8210
Member

Повідомлення

1985god: 20.08.2026 23:18 Я не хочу лякати та розводити паніку , але як я вже писав на мою субʼєктивну думку центральна східна Україна буде дуже сумно :weep:
Тобто при відсутності електрики тиждень і як наслідок при відсутності каналізації/ водопостачання тепла та ще й можливо газу ті всі наші іграшки навіть на 16+ кВт без генерації нас не врятують. Тут думати треба про маленькі ecoflow river з якими можна буде ходити в пункт незламності і стояти чергу на зарядку . На жаль дивлячись на динаміку обстрілів і на балістику яку у всьому світі нема чим збивати . Думати треба про базові потреби типу відра пластикового з наповнювачем для котячого лотка і великих пакетів для сміття, щоб в те відро справляти фізіологічні потреби , бо якось я підчас аварії водоканалу не змивав в унітазі пів дня і то був триндець, я в кінці просто вилив залишки бутильованої води . Так що відро з кришкою, пакети для сміття і наповнювач для котячого туалету кілограмів так 18 чи більше. Ось про такі речі треба думати , про вологі серветки , сухий душ, і таке інше. Це я не шукаю зраду це я кажу вам щоб хоч хтось підготувався , бо завезуть біотуалети навіть то черга до них буде дві години , ваша багатоповерхівка потребуватиме 100 біотуалетів а їх скільки поряд ? Це банальний приклад . Купіть бочку для води на 300+ літрів води оці речі будуть кориснішимим ніж ваша новенька зарядна станція чи купа батарейок

Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
P.S. жителям перших поверхів приготуватися !!! Засувки типу батерфляй на каналізацію. Бо зверху будуть гадити і воно все потече через унітази і раковини перших поверхів . Не думайте про свідомість тих хто зверху. Якщо каналізація стане - перший поверх попливе потоне і захлинеться екскрементами
Ще треба дуже сильно молитись щоб в хату чи біля хати нічого не прилетіло :weep:

P.S. у мене в багатоповерховому будинку одне падло повадилось змивати в унітаз наповнювач котячого лотка і вологі серветки, так перший поверх гімном затопило бо трубу забило наглухо, і так три дні поки жильці з прохань не чудити не перейшли до погроз вирахувати і фізично розправитись.

А, так краще у дворах сортири викопати на газоні, бо весь будинок котячі наповнювачі точно купляти не буде. У мене в будинку досі 10 квартир за дизель не здали який в зимку котельню живив
fludimir
Member

Повідомлення

1985god: 20.08.2026 22:10 я так розумію що вам просто приємно спілкуватися як і мені з розумними людьми
ну так :beer:
1985god: 20.08.2026 22:10Ви вже вибираєте обладнання стільки скільки я читаю цю тему
я вже два роки блекаутів спокійно пережив з наявною 12В системою, і якщо спочатку воно збиралося за принципом витратити менше щоб якось відключення пережити бо наступного року їх може й не буде та війна скінчиться, то зараз ціль - покращити систему так щоб постійно використовувати її наступні Х років.

Отправлено спустя 3 минуты 12 секунд:
1985god: 20.08.2026 23:18P.S. жителям перших поверхів приготуватися !!! Засувки типу батерфляй на каналізацію. Бо зверху будуть гадити і воно все потече через унітази і раковини перших поверхів . Не думайте про свідомість тих хто зверху. Якщо каналізація стане - перший поверх попливе потоне і захлинеться екскрементами
В мене саме перший поверх, ще на єтапі ремонту поставив зворотні клапани на свою каналізацію. Але я прекрасно розумію що то домопоже яж доки не потече у сусідів з другого поверху, і все до мене вниз
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 20.08.2026 22:55Після вивчення пропозицій і варіантів на ринку в 2023році
На календаре - 2026, и пора бы забыть про опыт, который сегодня не особо воспроизводится, Вам не кажется?
Лиферы с 2023 вдвое подешевели, как и "гибридники". Но дно уже пройдено - спасибо, Донни.
Z440_User: 20.08.2026 22:55Тому я щиро не розумію ігнору варіанта з Кулоном в межах потреби достатньої системи "12В/1кВт"
Я уже писал - 30 А заряда это смехота (~400 Вт*ч). Для котла. И всё.
Z440_User: 20.08.2026 22:55відання переваги усіляким стрьомним варіантам на базі підвальної китайщини
Вы серьёзно считаете что в Кулоне не китайщина и не подвал? :lol:
Там от Кулона разве что наклейка, всё остальное из Китая. Остаётся только гадать - тут лишь клеят наклейку, или хотя бы плату в корпус пакуют сами :gigi:
спойлер
Для тех, кто только подключился, то уже даже (с) Hager китайский. Это неизбежность.
Раньше (с) там было made in France (я про базовые автоматы), а теперь... теперь ничего не пишут. Производитель гарантирует качество своим именем и репутацией.
Если кому-то больше нравится Вьетнам, то ОК, но там всё тот же коммунизм, если что :gigi:
В Украине своего ничего не было и по объективным причинам не будет уже никогда.
Но если надпись Кулон придаёт уверенность в завтрашнем дне, то ОК.
К слову, внутри классических зарядных станций всё одинаково как в Украине, так и в США, и что? Покупают и пользуются, и даже гарантия есть :rotate:
P.S. Просьба канализацию в других темах обсуждать :apes:
_VlaD_
Member

Повідомлення

fludimir: 21.08.2026 01:04В мене саме перший поверх, ще на єтапі ремонту поставив зворотні клапани на свою каналізацію. Але я прекрасно розумію що то домопоже яж доки не потече у сусідів з другого поверху, і все до мене вниз
Став клапани сусідам на другому поверсі та топіть третій поверх.

Отправлено спустя 12 минут 39 секунд:
Z440_User: 20.08.2026 22:55 12В системи це відносно безпечні 1-2кВт.
А чим 12В 166А*г безпечніші ніж 24В 83А*г?
Ні та, ні та струмом не вб'є. Хіба що за окремих умов які треба ще поміркувати як створити.
Але при 12В буде вдвічі більший струм на контактах і вони будуть сильніше грітись.
При 12В будуть втрати струму по довжині кабеля вдвічі більші. Або такі самі якщо купити вдвічі дорожчий кабель з вдвічі більшим перерізом.
Востаннє редагувалось 21.08.2026 01:32 користувачем _VlaD_, всього редагувалось 1 раз.
Z440_User
Member

Повідомлення

acm_fan: 21.08.2026 01:08На календаре - 2026, и пора бы забыть про опыт, который сегодня не особо воспроизводится, Вам не кажется?
Не здається.
В 12В/1кВт я досі не бачу сильно кращих варіантів які мені гарантовано зарядять АКБ струмом в 30А + живлячі навантаження 220В від вхідної мережі 140...280В.
Причому без моєї участі, в автоматичному режимі, з автозапуском системи при відновленні мережі коли батарейка сіла і таким іншим.
А не буде знижувати струм заряду з падінням вхідної мережі та переходити на АКБ при наявності світла в мережі "не тої якості" при найменшому чиху.
Той datouboss що наводили, 65А заряду від мережі 230В дає, а скільки Ампер заряду він дасть від мережі 170В як у мене почнеться з настанням холодів і графіків?
Накидувати додаткове зарядне з серверного бж - а що робити коли графік співпадає ранок - вже немає, прийшов з роботи - ще не має бо тільки вимкнули. А вдень було, але ти на роботі в цей час.

Про 24В та 48В питань немає.

Да, свинець сьогодні це хіба що "хоч щось на вчора для початку". Стартерні 150А*г-200А*г свинця криє гівняна ліферна літакала 100А*г зі струмом заряду 20А. Тут теж питань немає.
Навіть по ціні, 3,5*2=7к за 2 важких одоробла проти 7-8к за одну літокалу 100А*г, якщо порівнювати далі.

Відправлено через 5 хвилин 46 секунд:
acm_fan: 21.08.2026 01:08Вы серьёзно считаете что в Кулоне не китайщина и не подвал?
Там от Кулона разве что наклейка, всё остальное из Китая. Остаётся только гадать - тут лишь клеят наклейку, или хотя бы плату в корпус пакуют сами
Плати скоріше за все Китай, корпуса самі роблять, величезний тороїдальний трансформатор самі мотають, збірка і все таке.
Під безпекою я мав на увазі Кулон vs оті набірки з перемикачів-зарядних-інверторів і колхозу з перемикань та сподівань що воно там саме вчасно щось відключить/переключить.
Пристрій що включив та забув де він знаходиться на роки проти DIY-колхозу з різношорстного барахла.

Відправлено через 11 хвилин 39 секунд:
_VlaD_: 21.08.2026 01:23А чим 12В 166А*г безпечніші ніж 24В 83А*г?
Ні та, ні та струмом не вб'є. Хіба що за окремих умов які треба ще поміркувати як створити.
Але при 12В буде вдвічі більший струм на контактах і вони будуть сильніше грітись.
Ну в першу чергу пожежа від нагріву.
Імхо, щось біля 90-100А струму в системі межа здорового глузду.

Є 12В монстри в 6...9...12кВт номінальної потужності з піковими х2 для автомобільних кемперів з величезними відсіками для АКБ і величезними шинами для підключення до інверторів.
Ото там струми гуляють. 12В тому що воно має заряджатись від бортової системи авто поки десь їдеш, далі від 220В наданих в кемпінгу/парковці автобану. Ну і сонечко теж підключається до тих інверторів.
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

Там от Кулона разве что наклейка, всё остальное из Китая. Остаётся только гадать - тут лишь клеят наклейку, или хотя бы плату в корпус пакуют сами :gigi:

https://eleks.com.ua/ru/o-zavode/
Разработка и производство - Украина.
Из китайского там - только комплектуха.
_VlaD_
Member

Повідомлення

BorisBrejcha: 21.08.2026 07:40 https://eleks.com.ua/ru/o-zavode/
Вы верите всему что написано на сайтах?
corruptedflesh
Member

Повідомлення

BorisBrejcha: 21.08.2026 07:40
https://eleks.com.ua/ru/o-zavode/
только?)
Нагадує трампа з їх баном інверторів (де реального виробництва 5%) - то тепер ег4 везуть не люхпавер з наліпкою з Китаю прямо, а везуть по шматках і називають це "локалізація виробництва" на серйозних щщах. :D
Плюс таких компаній і виробництв це місцева гарантія і повноцінний місцевий сервіс.
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

Информация, от знакомого который там работал.
Неужели вы думаете что в Украине нет инженеров, которые не могли бы разработать и произвести ИБП ?

А намотать тороидальный трансформатор - вообще не проблема.
В Запорожье во времена ссср был (он и сейчас есть) завод трансформаторов, выпускали бытовые трансы АПБ630 (127/220) (КПД 95%) со знаком качества.
Они, кстати, у меня сейчас заряжают станции "американского" стандарта 120 вольт.
Когда 400 ватт в нагрузке, тихие и холодные.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0 ... 0%BE%D1%80
corruptedflesh
Member

Повідомлення

BorisBrejcha: 21.08.2026 10:09В Запорожье во времена ссср был (он и сейчас есть) завод трансформаторов
зп трансформатор це зп трансформатор і це трошки інше, ніж збірка готових рішень з комплектуючих.
до речі він працює? чи переїхав в польщу? знаю що ззцм основне виробництво зараз в польщі.

BorisBrejcha: 21.08.2026 10:09Информация, от знакомого который там работал.
Неужели вы думаете что в Украине нет инженеров, которые не могли бы разработать и произвести ИБП ?
якщо спроектували самі - то круто. якщо взяли готове рішення, яке просто потім збирають по місцю, то це як в прикладі нижче

в мене тут комп від роботи стоїть поруч - весь в наліпках якогось укрхерзнашоспецсервіса і на одній з них "зроблено в україні" і пофіг шо корпус і цпу кулер залман, жигабайт мамка і відяха, інтелівський проц і т.д.
Skoda
Junior

Повідомлення

fludimir
У меня инвертор 12В 2кВт (номинал) в простое до 10Вт. Считаю это небольшим потреблением.
pushyk
Member

Повідомлення

Всем привет
Посоветуйте пожалуйста недорогой инвертор для котла под внешнюю ли-по батарею.
Skoda
Junior

Повідомлення

_VlaD_
Все вірно. Свинець- це вчорашній день.
При розряді до 40% мій АКБ витримав десь більше 100 циклів і помер.
corruptedflesh
Member

Повідомлення

А як ви міряєте споживання в простої?
По тому що пише бмс чи пише сам інвертор коли нема зовнішнього навантаження?
tablestikus
Member

Повідомлення

1985god: 20.08.2026 23:18 Я не хочу лякати та розводити паніку , але як я вже писав на мою субʼєктивну думку центральна східна Україна буде дуже сумно :weep:
Тобто при відсутності електрики тиждень і як наслідок при відсутності каналізації/ водопостачання тепла та ще й можливо газу ті всі наші іграшки навіть на 16+ кВт без генерації нас не врятують. Тут думати треба про маленькі ecoflow river з якими можна буде ходити в пункт незламності і стояти чергу на зарядку . На жаль дивлячись на динаміку обстрілів і на балістику яку у всьому світі нема чим збивати . Думати треба про базові потреби типу відра пластикового з наповнювачем для котячого лотка і великих пакетів для сміття, щоб в те відро справляти фізіологічні потреби , бо якось я підчас аварії водоканалу не змивав в унітазі пів дня і то був триндець, я в кінці просто вилив залишки бутильованої води . Так що відро з кришкою, пакети для сміття і наповнювач для котячого туалету кілограмів так 18 чи більше. Ось про такі речі треба думати , про вологі серветки , сухий душ, і таке інше. Це я не шукаю зраду це я кажу вам щоб хоч хтось підготувався , бо завезуть біотуалети навіть то черга до них буде дві години , ваша багатоповерхівка потребуватиме 100 біотуалетів а їх скільки поряд ? Це банальний приклад . Купіть бочку для води на 300+ літрів води оці речі будуть кориснішимим ніж ваша новенька зарядна станція чи купа батарейок

Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
P.S. жителям перших поверхів приготуватися !!! Засувки типу батерфляй на каналізацію. Бо зверху будуть гадити і воно все потече через унітази і раковини перших поверхів . Не думайте про свідомість тих хто зверху. Якщо каналізація стане - перший поверх попливе потоне і захлинеться екскрементами
ти наче хотспур в 2023-2024
dimus8210
Member

Повідомлення

pushyk: 21.08.2026 11:36 Всем привет
Посоветуйте пожалуйста недорогой инвертор для котла под внешнюю ли-по батарею.
тут вже про Кулон кілька сторінок списано, для котла ідеальний вибір і дбж і стаб в одному пристрої, якщо звісно під "лі-по" мається залізофосфат, а не літій-полімер
і нуль наскрізний має, і заземлення
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

кстати на младший кулон акционная цена
https://eleks.com.ua/ru/shop/istochnik- ... 0-12-v3-0/

ПП «НВФ «Елєкс» виробляється в двох варіаціях:

01. Із встановленою напругою заряду 13,8 В і вимкненням при розряді при 10,5 В

02 Із встановленою напругою заряду 14,6 В і вимкненням при розряді 11,8 В.

Універсальний (13.8 В)

ДБЖ із напругою заряду 13,8 В дозволяє використовувати свинцово-кислотні акумулятори та LiFEPo4 акумулятори без захисту (без BMS). У LiFePo4 акумуляторів при напрузі заряду 13,8 В ступінь заряду акумуляторів буде біля 95%.

Для LiFeP04 (14.6 В)

ДБЖ із напругою заряду 14,6 В дозволяє використовувати ЛИШЕ LiFePo4 акумулятори. LiFePo4 акумулятори при напрузі заряду 14,6 В заряджатимуться до 100%. Але акумулятор повинен мати внутрішню систему захисту від перенапруги.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ до ДБЖ із напругою заряду 14,6 В підключати свинцово-кислотні акумулятори, оскільки при тривалому використанні це призведе до виходу із ладу акумулятору.

Важливо! Рекомендації з використання

Настійно рекомендується купувати LiРеРо4 акумулятори із захистом від перевищення напруги заряду та захистом від надлишкового розряду акумулятору (наявність BMS). Це дозволить заряджати акумулятор до 100%, а також уникнути пошкодження розрядженого акумулятора, під'єднаного до ДБЖ при відсутності електричної мережі.
Hotspur
Member

Повідомлення

corruptedflesh: 21.08.2026 13:16А як ви міряєте споживання в простої?
токовими кліщами коли інвертор включений але до нього нічого не підключено

Відправлено через 22 секунди:
corruptedflesh: 21.08.2026 13:16По тому що пише бмс чи пише сам інвертор коли нема зовнішнього навантаження?
БМС бреше на маленьких токах

Відправлено через 59 секунд:
BorisBrejcha: 21.08.2026 15:17Універсальний (13.8 В)

ДБЖ із напругою заряду 13,8 В дозволяє використовувати свинцово-кислотні акумулятори та LiFEPo4 акумулятори без захисту (без BMS). У LiFePo4 акумуляторів при напрузі заряду 13,8 В ступінь заряду акумуляторів буде біля 95%.
оце краще. заряджати постійно акум до 14.6 це таке собі

Відправлено через 7 хвилин 1 секунду:
dimus8210: 21.08.2026 13:20тут вже про Кулон кілька сторінок списано, для котла ідеальний вибір і дбж і стаб в одному пристрої, якщо звісно під "лі-по" мається залізофосфат, а не літій-полімер
і нуль наскрізний має, і заземлення
Кулон це добре підтримую
Відповісти