Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
erkins007
Member

Повідомлення

clickw0w: 03.08.2026 09:27 я буду в своих оценках ориентироваться на свой опыт
Действительно, нафиг все обзоры и сравнения. Ваш опыт то гораздо релевантнее, ага.
clickw0w
Member

Повідомлення

erkins007: 03.08.2026 18:27
clickw0w: 03.08.2026 09:27 я буду в своих оценках ориентироваться на свой опыт
Действительно, нафиг все обзоры и сравнения. Ваш опыт то гораздо релевантнее, ага.
Ну, очевидно, да. Я не знаю в каких условиях, на каком железе и на какой ОС гоняли эти тесты. А за свои сценарии знаю всё и результат потрясающий.
AFU_power
Member

Повідомлення

alex_sul: 02.08.2026 12:48 Пропоную обговорити Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%

Ну так це гарні новини! Збільшення частини операторів Лінукса пришвидшить його розвиток. Що призведе до збільшення бажаючих на нього перейти :-/
Я зацікавлений.
Не призведе, бо відштовхне високий вхідний поріг))
F1irSt
Junior

Повідомлення

erkins007: 03.08.2026 00:15
F1irSt: 02.08.2026 19:19Одразу тоді квиток на болота купи. Якщо ж користуватись руснявою х***, так по повному в скрєпостанє
А разрешение на выезд ты ему откроешь?)
Для тих пдрів вивоз є. Ось нехай платить бабло й пісдує на болота до своїх. А якщо Ти шваль таких ще й підтримуєш, котрі без проблем русняве готова жерти, то краще сияние штіблет свій, й не соромся.
erkins007
Member

Повідомлення

Выезд есть только для друзяшек президента, типа Потапа, Дантеса, Миндича.
Для всех прочих выезда нету.
Но главное не это. Главный вопрос тут почему такой замечательный патриот, не в окопе, а в интернете?)
tablestikus
Member

Повідомлення

erkins007: 04.08.2026 18:17
Выезд есть только для друзяшек президента, типа Потапа, Дантеса, Миндича.
Для всех прочих выезда нету.
Но главное не это. Главный вопрос тут почему такой замечательный патриот, не в окопе, а в интернете?)
У мене всі хто хотів виїхати - давно знайшли варіанти і виїхіли.
waryag
Member

Повідомлення

Vladys77: 02.08.2026 15:23Тільки відоси брехливі :D . Бо в реальних тестах на Linux і навіть на Steam OS ігри видають менше FPS, а в кращому разі так само як і на ненависній, важкій, забагованій Windows 11 :lol:
Навіть якщо так, лінукс прогресує, вінда деградує.

Відправлено через 5 хвилин 58 секунд:
Technocrat: 02.08.2026 22:29А як же "нєзабвєнниє" 30 відсотків коду, які для сучасної вінди пише згенерований нейроіндус?
Думаю, його там вже 60-70%, які прямують до 90+
Scoffer
Member

Повідомлення

waryag: 05.08.2026 09:47лінукс прогресує,
20 років тому на лінуксі був той же самий пул прог що і зараз: бравсери-шмавсери, плеєри і всяке таке. Спеціалізованих як не було, так і немає.
Візуал відносно інших ос навіть деградував. 20 років тому оце реально вражало:
спойлер
Зображення
А зараз цього і на лінуксі вже нема, зламали при переході на в'яленого :laugh:
В вайні можна було запустити геть все, пересадивши відповідну лібу з він98/ме. Зараз добра половина ліб з сучасної вінди в вайні не заводиться.
А в чому, власне, прогрес?) В тому що ви нарешті до нього дорвались?)

Відправлено через 38 хвилин 38 секунд:
Єдине що за 20 років реально змінилось це усвідомлення того що нативних прог не буде ніколи, тому з перемінним успіхом почали педалювати всякі протони. Воно все ще гірше працює ніж колись з нативними лібами вінди, але вже хоч шось.
Але звідси постає логічне питання: а через скільки усвідомлять що треба викинути гнушні апі і впровадити віндові нативно?)))
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer, посміявся...
Scoffer: 05.08.2026 10:59 Візуал відносно інших ос навіть деградував. 20 років тому оце реально вражало:
спойлер
А зараз цього і на лінуксі вже нема, зламали при переході на в'яленого
Я навіть не знав що компіз загнувся в 2022р, а в КДЕ він вмер ще в 2016 році.
Я його колись собі поставив, поцяцькався та й вимкнув. Нове було, цікаве...

А ще був Java Desktop від Sun, називався "Looking Glass 3D", побавився з місяць та й видалив.
спойлер
3.jpeg
А ще був Enlightenment, де можна було заставити текти річку на шпалерах...
спойлер
Enlightenment1.jpg
Але результати отих всіх експериментів в ті часи, присутні в інтерфейсах всіх сучасних ОС та DE.
Ось наприклад налаштування ефектів сучасного KDE, добра половина того прийшла з Compiz
спойлер
Знімок_20260805_131907.png
Так що не треба косити під AI та нести дичину ;)
Scoffer: 05.08.2026 10:59 В вайні можна було запустити геть все, пересадивши відповідну лібу з він98/ме. Зараз добра половина ліб з сучасної вінди в вайні не заводиться.
#пошепки: winetriks
Як він з'явився, забув що таке підкидати ліби.
#пошепки_2: winecfg
можна навіть обрати з якою прогою/грою використовувати нативну чи сторонню лібу.
Scoffer: 05.08.2026 10:59 20 років тому на лінуксі був той же самий пул прог що і зараз: бравсери-шмавсери, плеєри і всяке таке. Спеціалізованих як не було, так і немає.
Скільки там MacOS існує? А скільки рочків існують AutoCAD/SolidWorks/Catia/багато_іншого? Досі не з'явилися версії під Mac - отже під MacOS теж немає спеціалізованого софту :dontknow:
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 05.08.2026 13:30Скільки там MacOS існує? А скільки рочків існують AutoCAD/SolidWorks/Catia/багато_іншого? Досі не з'явилися версії під Mac - отже під MacOS теж немає спеціалізованого софту
Ну так і яка частка ринку цього самого мака і яка вінди? І скільки макоюзерів купили його тому що повністю влаштовує, а не тому що "пацани на районі засміють без огризка"? Може в софті і проблема, не думав ніколи?
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer, а скільки лінукс-юзерів користуються ним тому що повністю влаштовує?
Може в світі немає такої великої проблеми як ти це подаєш?

я оно лінуксом на постійній основі користуюся з 2006року, і користуюся суто як домашня грайка.
Тобто ігри, кіно музика.
До приблизно 2015р користувався ще й як DAW.
Взагалі питань до системи не маю на всьому шляху від старту з ядра 2.6 (як раз ALSA тільки викотили народу на заміну старої OSS) та KDE 3.2 / Gnome 2.6

Єдине що змушує тримати вінду - Kompas та SolidWorks.
Через wine комфортною роботою це назвати важко. Але й окрім них, в вінді у мене іншого софту навіть не встановлено. Загружаю коли треба щось вдома доробити, що не встиг на роботі.
Тобто вінда у мене на компі майже ніколи :gigi:
Vladys77
Member

Повідомлення

waryag: 05.08.2026 09:47
Vladys77: 02.08.2026 15:23Тільки відоси брехливі :D . Бо в реальних тестах на Linux і навіть на Steam OS ігри видають менше FPS, а в кращому разі так само як і на ненависній, важкій, забагованій Windows 11 :lol:
Навіть якщо так, лінукс прогресує, вінда деградує.
Те що щось прогресує я лише за. Але здебільшого видають бажане за дійсність.
Бо Linux вже 30 років прогресує, а Windows вже 30 років деградує :D
пирожок с малиной
Member

Повідомлення

S0N1C: 02.08.2026 13:19 цікаво на скільки відсодків збільшилася кількість постів в інтернеті, типу "прийміть бога лінукс в своє серце" ? :lol:
скорее выростут те где просят пофиксить очередной баг а предложеные варианты через командную строку у пользователя не работают потом в итоге пользователю скажут что он сам виноват ведь у них всё нормально :rolleyes:

Отправлено спустя 6 минут 33 секунды:
kabostebeztak: 02.08.2026 19:43 Радий був допомогти :3

Відправлено через 21 хвилину 22 секунди:
CachyOS - руснява параша.
Ставте федору, арч, лінукс мінт лесбіан едішн, АЛЕ НЕ КЕШІ.
окей чел я прям побежал ставить дистрибутивы которые с играми работают хуже чем качиос лишь бы фури патриотик который даже не живёт в своей стране спал спокойно :laugh:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

пирожок с малиной
Максимально дивний коментар.
Авантюра, "фіксити" проблему копіюванням команд із інтернет не розуміючи що вони роблять. Коли автори певних таких порад спеціально роблять логічні "помилки" в командах із наміром, аби мозок вмикали, а не пусте copy paste.
А щодо cachyos все просто, - дистрибутив насправді рідкісна помийка, про москальскі коріння в дистрі вже тільки лінивий не згадував але це геть ніфіга не головне, бо розробники вносять купу патчів до їх нормального тестування, - звісно гарантії коректної роботи цього "добра" немає бо хто власне мейнтейнить проєкт? Одна справа якби не було вибору, - так нормальних дистрибутивів купа Fedora та похідні Bazzite/Nobara, або Debian чи Ubuntu/Mint/Pop!OS або Endevour. І головне, те що cachyos десь там щось швидша теж маячня, в декотрих проєктах різниця в похибку вкладається, десь навіть гірше десь трохи краще, на загал те ж, що із актуальними версіями ядер,mesa,бібліотек на інших дистрибутивах, а якихось явних переваг в порівнянні із тим же arch немає.
пирожок с малиной
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 05.08.2026 19:33 пирожок с малиной
Максимально дивний коментар.
Авантюра, "фіксити" проблему копіюванням команд із інтернет не розуміючи що вони роблять. Коли автори певних таких порад спеціально роблять логічні "помилки" в командах із наміром, аби мозок вмикали, а не пусте copy paste.
А щодо cachyos все просто, - дистрибутив насправді рідкісна помийка, про москальскі коріння в дистрі вже тільки лінивий не згадував але це геть ніфіга не головне, бо розробники вносять купу патчів до їх нормального тестування, - звісно гарантії коректної роботи цього "добра" немає бо хто власне мейнтейнить проєкт? Одна справа якби не було вибору, - так нормальних дистрибутивів купа Fedora та похідні Bazzite/Nobara, або Debian чи Ubuntu/Mint/Pop!OS або Endevour. І головне, те що cachyos десь там щось швидша теж маячня, в декотрих проєктах різниця в похибку вкладається, десь навіть гірше десь трохи краще, на загал те ж, що із актуальними версіями ядер,mesa,бібліотек на інших дистрибутивах, а якихось явних переваг в порівнянні із тим же arch немає.
а ты лично проверял скорость разных дистрибутивов что такое пишешь? я конечно за популизацию линуха но у меня винда работает второй год без проблем а с моего опыта с минт это система чисто чтобы оживить пожилой ноут который даже видео на винде не тянет или чисто как образ на флешке чтобы хоть както пользоватся пк без жесткого диска за рамками этого начинаются танцы с будном а ошибки могут быть вообще в рандомных случаях. вот скажи откуда человеку брать те самые команды в терминале, человек который работает и приходит домой после работы не будет ничего искать фиксить баги он просто подумает 5 минут потом докупит плашку оперативы и поставит обратно виндовс
Відповісти