Новини
Останні статті і огляди
Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%
-
S0N1C
Member
-
tornadox
Member
Як людина яка займається розробкою софта кожен день, запускати ігри особливо бажання нема, але приходитьсяerkins007: ↑ 02.08.2026 17:50Как у человека который использует Линукс для рабочих задач каждый день использовать его ещё и для игр не особо есть желание.
Відправлено через 3 хвилини 29 секунд:
це що за звір такий?Corey666: ↑ 02.08.2026 21:23Ну я буквально вчора, закинув Steam OS на флешку зі скриптом який додає підтримку Nvidia відеокарт(Вона повністю апдейтися, при виході нових версій Steam OS). Не встановлював, чисто який Live CD потестував. На 13700KF/5070Ti все працює.
-
Corey666
Member
Ну в останніх оновленнях Steam OS вже додали підтримку Intel процесорів. А народ допилив, щоб з картами Nvidia працювало.це що за звір такий?
Робив все по цій інструкції, взагалі все без проблем запрацювало:
https://m.youtube.com/watch?v=-u_OdZMBDFY
-
Impulse101
Member
А навіщо на нього переходити пересічному користувачу? Ось щоби що?alex_sul: ↑ 02.08.2026 12:48 Пропоную обговорити Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%
Ну так це гарні новини! Збільшення частини операторів Лінукса пришвидшить його розвиток. Що призведе до збільшення бажаючих на нього перейти![]()
Я зацікавлений.
-
DDt
Member
Impulse101
если у тебя возникает вопрос
если у тебя возникает вопрос
, то тебе точно не надо переходитьImpulse101: ↑ 02.08.2026 23:13 навіщо на нього переходити
-
Gelonyrum
Member
Щоб сидіти на нормальній ОС, а не на шматку шпигунського лайна, яке використовує більше процесорного часу на телеметрію, ніж на користувацькі задачі.Impulse101: ↑ 02.08.2026 23:13А навіщо на нього переходити пересічному користувачу? Ось щоби що?alex_sul: ↑ 02.08.2026 12:48 Пропоную обговорити Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%
Ну так це гарні новини! Збільшення частини операторів Лінукса пришвидшить його розвиток. Що призведе до збільшення бажаючих на нього перейти![]()
Я зацікавлений.
Як ми бачимо, за останні роки вінда кращою не стала ні на грам, а от кількість слопу, сміттєвих фонових сервісів та передустановленої блотварі росте в геометричній прогресії.
Тож чим більше користувачів мігрує з вінди, тим більше компаній почнуть робити нативні апки для лінуксу. В свою чергу вінда може стати менш лайняним продуктом, після користування котрим хочеться помити руки, особливо якщо подивитись, скільки даних вона ганяє туди-сюди просто на робочому столі без жодних запущених користувачем апок.
З союзників у вінди залишилися лише античіти на рівні ядра та адоб. Більше нічого не тримає на ній більшість користувачів.
-
kabostebeztak
Member
контроль якості потенційно кращийS0N1C: ↑ 02.08.2026 22:33 краще про таке на ніч не думати![]()
але для лінухів типу пишуть тільки бородаті арійці код?![]()
-
S0N1C
Member
а практично? 
-
SERGBILL
Member
я на Федорі КДЄ і зупинився.Gelonyrum: ↑ 02.08.2026 21:14 Федора топ, там нативна підтримка української з коробки) В мінтах всяких та popOS можна таку фігню зустріти:
з мого досвіду - найменш проблемний дистрибутив. Поріг входження для новачка нижчий ніж ніж в Арч. Стабільніша ніж різні відгалудження від класичних дистрів, типа Nobara, CachyOS, PopOS та інших. Має свіжий софт та оновлення, але в той же час більш допиляний, ніж можна зустріти в Арчі, має сучасне налаштоване для низької затримки ядро з тіком 1000Гц, що чудово для ігор та роботи зі звуком і т.і. При бажанні можна встановити ядро тої ж КешиОС, хоча по моїм тестам, різниця в іграх близько 1-1.5%, через агресивніший планувальник процесора. Зазвичай нема ніяких проблем з оновленнями, у мене поки що нічого не ламалось. Якщо щось не може оновитися через якісь залежності чи ще щось, просто почекати день-два і все оновиться нормально, коли довезуть потрібне в репозиторії. З явних мінусів взагалі нічого не можу вказати. Ну хіба можна умовно вважати мінусом політику щодо пропрієтарщини, яку доведеться підключати самому, але це точно не проблема. Короче, це найкращий дистр по сукупності плюсів-мінусів, як на мене, і для новачків теж не занадто складний, з Дебіаном, Арчом, чи навіть Кеши, ПопОС та Нобарою я возився в налаштуваннях довше, ніж з Федорою.
Востаннє редагувалось 03.08.2026 00:10 користувачем SERGBILL, всього редагувалось 2 разів.
-
S0N1C
Member
заддосят нейрослопом лінух і ніхто не розбире без нейронки шо там коїться 
-
erkins007
Member
Фпс на линуксе в играх почти всегда ниже чем на винде. Особенно на нвидиа. Исключение это некоторые проекты на вулкане.clickw0w: ↑ 02.08.2026 18:05кроме более стабильной работы и высокого фпс
-
Earanak
Member
Иногда читаю пчелов которые ноют на Винду, так у них частенько в железе мусор помойный нищенский в профилях.
Конечно тут появилось в последнее время дофига умников которым по 10005000 причин прям нужен Линукс.
Я не про них. А про очередняр с мусорными компами на DDR3. Может проблема не в Винде
Ну и еще, по моим наблюдениям - Линуксоиды любят заниматься Черри-Пикингом, как в прочем и любители Радеонов...
Найдут какую то задрыпанную никому не всратую игру в которой есть разница и бегают как поехавшие с ней.
Как по мне нужно смотреть на общую ситуацию в целом а не вдаваться в крайности по железу или по отдельным примерам.
И конечно не быть агрессивными шизиками которые вопят про свой Линукс. Может тогда и дела у Линукс сообщества будут повеселее.
Это конечно же субъективное мнение, со стороны. Сам я не заинтересован в этих срачах для умников и душнил.
Пусть эти 4% сидят себе с Линуксом, это не проблема для меня
Будут поспокойнее, думаю и выйдет чет с этого.
Сейчас со стороны смотришь на этих людей и даже 10-ти метровой палкой не хочешь к этому касаться...
Для меня лично это даже проблема не Линукса а людей которые им пользуются и вещают об этом
Несколько раз правил сообщение что бы сгладить углы и вдруг какого то шиза не оскорбить с его Линуксом. Всем добра ))
Конечно тут появилось в последнее время дофига умников которым по 10005000 причин прям нужен Линукс.
Я не про них. А про очередняр с мусорными компами на DDR3. Может проблема не в Винде
Ну и еще, по моим наблюдениям - Линуксоиды любят заниматься Черри-Пикингом, как в прочем и любители Радеонов...
Найдут какую то задрыпанную никому не всратую игру в которой есть разница и бегают как поехавшие с ней.
Как по мне нужно смотреть на общую ситуацию в целом а не вдаваться в крайности по железу или по отдельным примерам.
И конечно не быть агрессивными шизиками которые вопят про свой Линукс. Может тогда и дела у Линукс сообщества будут повеселее.
Это конечно же субъективное мнение, со стороны. Сам я не заинтересован в этих срачах для умников и душнил.
Пусть эти 4% сидят себе с Линуксом, это не проблема для меня
Сейчас со стороны смотришь на этих людей и даже 10-ти метровой палкой не хочешь к этому касаться...
Для меня лично это даже проблема не Линукса а людей которые им пользуются и вещают об этом
Несколько раз правил сообщение что бы сгладить углы и вдруг какого то шиза не оскорбить с его Линуксом. Всем добра ))
Востаннє редагувалось 03.08.2026 00:42 користувачем Earanak, всього редагувалось 9 разів.
-
erkins007
Member
А разрешение на выезд ты ему откроешь?)F1irSt: ↑ 02.08.2026 19:19Одразу тоді квиток на болота купи. Якщо ж користуватись руснявою х***, так по повному в скрєпостанє
-
Mozdev
Member
Тому що DXVK та Proton, це посуті костилі, грайки на лінукс мають бути нативними.warp37: ↑ 02.08.2026 21:30А какой смысл их оптимизировать специально под Linux, если появились DXVK и Proton?vsx: ↑ 02.08.2026 18:08 Прикол в том что нативных игр на линукс стало в разы меньше
-
kabostebeztak
Member
Менше жере ресурсівImpulse101: ↑ 02.08.2026 23:13А навіщо на нього переходити пересічному користувачу? Ось щоби що?alex_sul: ↑ 02.08.2026 12:48 Пропоную обговорити Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%
Я зацікавлений.
Легша кастомізація
Якщо ти наркоторговець чи педофіл - не стежить за тобою
Відправлено через 41 секунду:
краще так ніж ніякMozdev: ↑ 03.08.2026 00:50Тому що DXVK та Proton, це посуті костилі, грайки на лінукс мають бути нативними.warp37: ↑ 02.08.2026 21:30
А какой смысл их оптимизировать специально под Linux, если появились DXVK и Proton?
-
l-m
Member
Можна на цей форум зайти хоч через 10 років, а тут стабільність - Scoffer з розумним виглядом несе маячню.Scoffer: ↑ 02.08.2026 19:02Це не баг, а фіча. Розробники спробували, обломались підтримувати постійно ламаючийся стек і більше не хочуть. От взяти наприклад нативного 2го відьмака. Його ж взагалі не запустити в сучасних дистрибутивах. Єдине стабільше апі в лінуксі це віндове через вайнvsx: ↑ 02.08.2026 18:08Прикол в том что нативных игр на линукс стало в разы меньше![]()
Сучасний лінукс, 10 хв тому, нативний Відьмак 2 - https://i.ibb.co/ycKM4mJN/W2-20260803-075006.webp
-
clickw0w
Member
Спасибо за информацию, но я буду в своих оценках ориентироваться на свой опыт, пожалуй, а не спорить с теоретиками (и фанатами нвидиа).erkins007: ↑ 03.08.2026 00:13Фпс на линуксе в играх почти всегда ниже чем на винде. Особенно на нвидиа. Исключение это некоторые проекты на вулкане.clickw0w: ↑ 02.08.2026 18:05кроме более стабильной работы и высокого фпс
-
FreezerUA
Member
Тут і є основна проблема. На Linux дуже слабка стандартизація. Існує 100500 варіантів Linux які з черговим оновленням можуть все поламати.Mozdev: ↑ 03.08.2026 00:50Тому що DXVK та Proton, це посуті костилі, грайки на лінукс мають бути нативними.warp37: ↑ 02.08.2026 21:30
А какой смысл их оптимизировать специально под Linux, если появились DXVK и Proton?
Відповідно щоб підтримувати це все в робочому стані постійно потрібно витрачати час (гроші) щоб це все працювало (якщо не роздаєш звісно вихідні коди своєї гри, які кожен користувач може перезібрати під свою систему).
А на вихлопі маєш пару відсотків користувачів.
На Windows же якщо щось написав робоче один раз і років 10 мінімум воно буде в робочому стані (якщо не писати код через ср*ку).
Деякі ігри та програми написані ще 25 років тому без проблем заводяться.
-
vsx
Member
Игры это коммерческий продукт, а такие продукты как показывают десятилетия развития софта получают большее распространение на проприетарных ос. Если бы игры делали с открытым исходным кодом картина была бы другой.
-
Vlaad13
Member
Сталося півтора відсотка переміги