► Згоден, є свій беззаперечний плюс; у мене трохи травмоване праве зап'ястя, то ж прямий упор в руль тривалий час просто неможливий через сильний біль - навіть моя "Зум"-овська навідчіпна вилка щось там пом'якшує на тому вщент розбитому асфальті, по якому я зараз в більшості катаюсь... але я все-одно волів би зараз прибрати і такий "демпфер" і зайву вагу.
unique-neon: ↑
27.07.2026 17:16
Ну і таки не дуже розумію, чим сідло з амортом краще за просто аморт в задньому трикутнику в плані жорсткості, хіба справді стоячи їхати.
► Були колись дослідження... п'яте-десяте - я не спєц в тому, щоб щось доводити в тому чи іншому напрямку, я просто опишу свої відчуття. Я майже все своє життя катався на "ригіді" - маючи вагу в 58-65кг, це досить не проблемно, зараз, маючи постійну 76+ і окремі проблеми зі здоров'ям - це вже питання спірне... Але я не про те зараз. Відчуття зі стоп (ступні) до попереку: коли я на "ригіді" - таке враження, що я в гарно підігнаних кросівках з м'якою, тонкою підошвою на твердому асфальті, а коли в мене амортизатор - особливо задній, який би він там крутий не був - у мене відчуття, що я у валянках або іншому грубому, погано-закріпленому на стопі взутті йду по сухому сипучому піску. Ще коли "аморти" високоякісні з крутим блокуванням - ще куди не йшло (

можна зробити собі блокуванням "валянки" на "асфальті"), але в цілому оце паскудне відчуття "провалу-в'язкості", особливо коли ти вже за 50-ку вкручуєш, воно просто відбиває бажання в принципі щось там вкручувати - весь внутрішній кайф-відчуття від динаміки на "мінус".
► Однозначно так

. Просто я зараз після ковіду далеко не так "літаю" як раніше, ну і не хочу через розрив однієї покришки потім міняти обидві (бо час це зробити вже давно прийшов і минув), тому поміняв, щоб вирівняти знос.
►

Я волію називати це "напів-сліками". По факту - ви праві, шини треба було замінити ще раніше за трансмісію, але - повномасштабка, хвороба... якось і не до того, і не катаюсь вже так звєрски і багато, як раніше. Колеса - на камерах, то ж так щоб одразу "піти в неконтрольовану сальтуху" від розриву шини - не повинно б...
--------------------------------------------------------------------
Hotspur: ↑
27.07.2026 20:13
...якісний МТБ буде в 3 рази дешевше якісного турінга. І комфортніший але на МТБ буде трохи важко їздити 100+ км за раз.
► В мене основний стиль і сенс катання на велосипеді - це прогулянка, так - динамічна, з активним вкручуванням, але все ж - "прогулянка за місто", навіть якщо це і 100км. Зараз це в мене ще й свого роду профілактика - рівномірне кардіонавантаження (так як бігати далеко зі своїм хребтом я для такої цілі вже не можу), бо без цього просто здохну від серцевої недостатності (рівномірні і помірні кардіо-навантаження просто необхідні... не на рівні поспати-поїсти, але - необхідні). Десь 75-85% в мене це - асфальт (в більшості випадків розбитий, але не настільки критичний, що без "амортів" проїхати не можна - саме головне, щоб був "аморт" під "п'ятою точкою", щоб не добивати хребет), або суха тверда "обочка" і польові дороги. При катанні 30-40км можна і на "міському" велосипеді круги поблизу "нарізати", не кажучи вже за МТБ. А от на "дальняки" - ... ну, МТБ-шка втомлює сильніше, для мене це не в останню чергу амортизуючі елементи безпосередньо в ходовій частині велосипеда. Зараз на моєму "франкенштейні" мене рятують великі колеса і потрясний накат... разом з вагою, хоча вага тут грає в два боки - це все-таки тягар як мінімум в 5 зайвих кілограм (не рахуючи подорожнього "екіпу").
►
► Кром-вседержитель!!!
► ЯК?! Як ти на такому їздиш?!
► Ні,

ну, хіба що ти десь по лісах-полях по перепадах висот і всякому корінні з камінням "кренделя виписуєш", тоді 26-ті колеса, особливо в поєднанні з "довгою палкою" і тим більше з "амортами" - це просто саме те, що необхідно... Просто
для мене 27-мі колеса це вже Гріх, а 26-ті - це вже натуральне важке збочення якесь

.
...я іноді їзжу по справах і в дощ і в -10. не їзжу тільки в гололід і в сильні морози типу -15 -20 бо це дуже особливий одяг треба
► Я колись покатався в +10 з вітром без достатнього утеплення... Зловив запалення кількох систем організма одночасно (на фоні залікованого ентеробактера аерогенеза), 9 місяців провів в стані "овоча" - з тих пір ще й "імунка" ні до біса, катаюсь в більш-менш відносно теплу і спокійну погоду.
► Я до 25 років так "гоцав". Часом є вихідний, погода - "шепче", особливо зайнятись немає чим (або і є, але - іде воно все до біса!), є тяга "помедитувати" на самоті: готуєш їжу-воду, стрибаєш на "коня" і так можна цілий день десь "круги нарізати".
...міг гревел зараз 11.0 кг я вважаю це дуже важкий. МТБ мій 12.3 кг це також дуже важкий. Це реальна вага що я зважував а не паспортна теоретична
► А який саме гревел у тебе? Цікавить досвід саме на гревелах - він у мене досить мізерний (хлопці поблизу тут в основному на МТб і шосерах ганяють - рідко буває нагода вицепити і покататись).
► Я колись, до повномасштабки, приглядався до такого конфігу:
• 1. Рама-вилка і базова "палка" подобаються
ось такі.
• 2. Трансмісія - приблизно
отака (спереду має бути 2 зірки для розгрузки під підйоми і велика зірка має нараховувати мінімум 46 зубів - чим більше, тим краще).
• 3. Ціна

і загальний "вайб" - щось
типу такого
► Шини, звісно, одразу під заміну на 29-ті, педалі - само-собою, сідло скоріш за все... та і "палка" з перемикачами (якщо це "баран" в базовій комплектації) скоріш за все також.
► Коротше кажучи, в тій чи іншій мірі - знову кастом доведеться "городити". Саме тому в свій час так і не поміняв велосипед - не вирішив, що за базу брати... і як відбитий досі катаюсь на важкому "найнері"

.
► Та - брав, різні (по ціні/якості), чого-чого, а МТБ-ешок в доступі - вистачає. Для вкрай розбитого асфальті в першу чергу грунта, лісів... - саме те, що треба. Але мені зараз, з віком, все більше потрібно щось в стилі "навалити крейсерської і тримати в один кінець без вкрай різких перепадів зусиль під музику з колонки".
----------------------------------------------------------------------------
► Саме так,

щоб собаки з переляку у всі сторони розбігалися, а не бігли слідом, "чіпляючись за п'ятки"!
► Хоча - різні собаки є, деяких це навпаки збуджуватиме "вкусити заднє колесо"

.