Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
tornadox
Member

Повідомлення

капітошка: 19.07.2026 23:32 так це відеокарта або пк?
в статті все пише
Технічно AMD BC250 не відеокарта, а повноцінний комп’ютер з центральним процесором. Цей витвір на базі PlayStation 5 створений для майнінга у часи, коли майнили на всьому, що погано лежить.

Кастомні плати на базі консольного обладнання, як AMD BC250, свого часу були розроблені для майнінгових систем. Подібні ферми зараз розбирають, а їхні компоненти з’являються на eBay та AliExpress за ціною близько $100–$120. Саме так YouTube-канал Budget-Builds Official отримав “відеокарту з PS5” з Китаю, щоб перетворити її на ігровий ПК на Linux Bazzite.

Попри слово “відеокарта” в описі, BC250 ближче до компактної серверної плати. Вона має власну кнопку живлення, з’єднання для вентиляторів виводів на передню панель. Звичайного конектора PCIe немає — плата призначена для встановлення в стійку або спеціальний корпус та автономної роботи. Ці плати у продажу є вживаними, іноді повністю ”голі”, загорнуті в бульбашкову плівку, без кулера, без документації та решти комплекту.
капітошка
Member

Повідомлення

і скільке це коштує?(реально, до Ви її придбали, щоб було робоче а не в усмерть умайнене)
як її довести до розуму, тобто блок живлення, накопичувачи та інше?
дякую.
DDt
Member

Повідомлення

капітошка
раньше она стоила 75 уё, но после того как началось подорожание памяти и ютуберы массово начали делать обзоры на "бюджетную" стим машин с железом от пятой плойки - цены взлетели в два раза, щас стоит 150-200уё

просто вбей в ютубе BC250, там будет куча видосов
tornadox
Member

Повідомлення

капітошка: 20.07.2026 04:47і скільке це коштує?(реально, до Ви її придбали, щоб було робоче а не в усмерть умайнене)
дякую.
Якщо руки чешуться до DIY - можна брати плату, якщо ні, я б радив купити готовий варіант в корпусі на OLX.
Як правильно зауважив DDt, до моменту поки популярні ютуб канали не випустили відео про цю плату, її можна було взяти в районі 4000грн, навіть на форумі тут продавали. Зараз на OLX за 7700-8000грн (ніби самий дешевий https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/amd- ... ZlzF6.html). Мені з купоном на Алі вийшло дешевше.
Деталі під спойлером.
Абсолютно вся інформація по платі тут https://elektricm.github.io/amd-bc250-docs/
Для плати потрібен:
- накопичувач (плата підтримує M.2 SATA та NVMe, але максимум PCIe 2.0x2, тобто більше 1гб/c не вижати.)
- блок живлення (я купив серверний блейд на 460 ват з запасом на диски) але підійде і любий ATX який може видати 300+ ват на лінії 12В.
- охолодження (1 або 2 120мм кулера)
- корпус (можна переробити якийсь малий корпус від пк, або можна на 3д принтері, або купити на OLX готовий набір разом з БЖ)
Стосовно ОС: драйвера графіки під вінду нема, можливо з часом зроблять модифікований, робота ведеться в цьому напрямку, але я б не надівся, гіпотетично, якщо він і буде, то анти-чітам він не сподобається. Єдиний варіант це лінукс, бажано на 7 ядрі з останньою Mesa. І бажано обирати дистр для якого вже написані тулкіти. В гайді є рекомендації.
Треба шити біос, і внести конфігурацію після прошивки, процедура проста.
Система бутається з USB.
Я зараз замовив PCIe M.2 -> SATA адаптер, так як хочу повісити SATA диски які лежать без діла.
МОНАХ
Member

Повідомлення

tornadox: 17.07.2026 16:20 Nobara/Bazzite - fedora based
POP_OS! - ubuntu based
Ті що на базі арча мають інсталер.
...
► Дякую! Обов'язково спробую (якщо Дебіан остаточно мені мозок винесе з цим драйвером); уже якось і пофіг на все інше - аби функціонально все встановлене "залізо" запрацювало повноцінно :) . Мені там не так щоб багато якоїсь принципової, важкої роботи на тому Лінуксу робити, можна і "віртуалкою" обходитись, але на реальному "залізі" Лінукс дуже приємно, шустро "бігає" :) .
спойлер
tornadox: 17.07.2026 16:20 LTSC має багато мінусів, колись я її ставив на дуже старий ноут, але вона не для ігор і от якраз має ту проблему про яку ви описали.
► У мене саме варіація IoT Enterprise LTSC в даному моменті вимахується, а з Enterprise LTSC все було добре... по крайній мірі ще на початку 2025-го все було добре. Коли під кінець 2025-го потестив новий ПК і постало питання, що встановлювати, то якраз на роботі підігнали ліцензію конкретно на IoT і я як ІдіоТ вирішив нормально так "почухати" цю версію на всі 100% в домашніх умовах (бо на робочих адміни не дозволяють повноцінно "розвалитися і закинути ноги на кришку стола"). В принципі, тільки Скайрім один і "вперся", а все інше - не помічав, щоб щось збоїло. Зате після "про", заходиш в ІоТ - як в морг після одеського базару :D : "тиша"-пустка - красота.
► Зараз, після того, як в спеку наловив купу бсод-ів з новою 5070Ті, як ребалансну систему, все-одно "вінду" доведеться "перебивати" - повернусь на традиційну Enterprise LTSC. В плані власноручного "вирізання" всякого непотребу з "вінди" я - люто "ЗА!", в плані ж практичного виконання - стараюся взяти одразу мінімально-функціональну версію, щоб менше "різати", бо часом разом з "апендицитом" можна і всю "праву ногу аж до пупка" випадково "відкромсати" :D .
tornadox: 17.07.2026 16:20 P.S. Я теж тримаю такі інсталери :super:, бо вчора це одноразова ліцензія за продукт, а завтра щомісячна/річна підписка. І цей тренд набирає обертів.
► Так-точно! У мене якщо довга перерва по додатковій роботі з використанням пакету Адоб на дому - я хрін його тримаю в актуально-проплаченому стані.
► З іншого боку деякі старі прикольні програми вже і на торентах не знайдеш... А деякі - навіть в ліцензії "дуркують", що доводиться "виправлені народом" використовувати.
tornadox: 17.07.2026 16:20 Ну я вирішив не централізувати все на одному ПК, відповідно привʼязувати себе до якоїсь єдиної залізяки і ОС тим самим знижуючи SPOF і шанси зловити якогось шифрувальника чи трояна. Підняти невеличкий сервер з докером і віртуалками зараз доволі просто. Я мабуть більше витрачаю час на налаштування міні серверів ніж на пк ;) Жаль звісно ціни на накопичувачі вже не торт.
► Я - так ще не вмію. Та і "заліза" на те все багато немає. Але мрію колись як мінімум диференціюватися повноцінно на "онлайновий, мультимедійний" "комп" і "офф-лайновий робочий".
tablestikus: 17.07.2026 20:04 Бутнутися з лів-сд і зайти в chroot то перші пару разів здається все оййййййй!, але потім втягуєшся.
:lol: Читається/сприймається - максимально приречено.
► Але на старому ПК ще є DVD/CD, то ж і "флешки" не потрібно буде постійно під це все тримати, і - один раз накотив і можна з дисковода вже і не діставати :gigi: . "Лайв-граб", блін...
tornadox
Member

Повідомлення

МОНАХ: 20.07.2026 14:53:lol: Читається/сприймається - максимально приречено.
► Але на старому ПК ще є DVD/CD, то ж і "флешки" не потрібно буде постійно під це все тримати, і - один раз накотив і можна з дисковода вже і не діставати :gigi: . "Лайв-граб", блін...
Я один раз собі налаштував мультзавантажувальну флешку Ventoy https://www.ventoy.net/en/index.html
Закинув туди собі всі дистрибутиви які треба. Дуже виручає. А ще валялися карти пам'яті по 2-4гб, то на на них записав Parted Magic.

Для відновлення є такий ISO, колись виручав мене.
https://rescatux.com/
МОНАХ: 20.07.2026 14:53Дякую! Обов'язково спробую (якщо Дебіан остаточно мені мозок винесе з цим драйвером);
Я дивився є такий ігровий дистр PikaOS на базі дебіан анстейбл. Може варіант. Взагалі я руками і ногами за Дебіан.
Васильович
Member

Повідомлення

МОНАХ: 20.07.2026 14:53то ж і "флешки" не потрібно буде постійно під це все тримати
Та можна одну флешку виділити під всілякі ISO і задіяти Ventoy.

Відправлено через 27 секунд:
tornadox: 20.07.2026 16:16Я один раз собі налаштував мультзавантажувальну флешку Ventoy https://www.ventoy.net/en/index.html
Я буду оновлювати коментарі перед написанням своїх :shuffle:
tornadox
Member

Повідомлення

Васильович: 20.07.2026 16:46Я буду оновлювати коментарі перед написанням своїх :shuffle:
:D
я колись пробував Easy2Boot, але Ventoy значно простіша в користуванні і встановленні.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

tornadox
А ще ж є iVentoy та Bootxyz.
капітошка
Member

Повідомлення

tornadox: 20.07.2026 14:11
капітошка: 20.07.2026 04:47і скільке це коштує?(реально, до Ви її придбали, щоб було робоче а не в усмерть умайнене)
дякую.
Якщо руки чешуться до DIY - можна брати плату, ...
дякую
а в плані умайненості вони +/- усі однакові, тобто не може бути, що я купив а воно не робоче або пропрацює недовго?
tornadox
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 20.07.2026 17:00 А ще ж є iVentoy та Bootxyz.
Цікавився iPXE майже одразу як воно з'явилося, купив навіть декілька мережевок, щоб вшити ipxe в них і забив. Це ж більше сисадмінів для бізнесу чи організації великого парку стаціонарних пк, де не просто вантажиться ISO а вся OS. IMHO для дому це оверкіл, навіть для гіка.

На одній з попередніх компаній саме так і працював наш софт. На сервері з контрольною панелькою лежали готові імеджі ОС, а інші сервери підхоплювали по PXE і завантажували її в пам'ять.
капітошка: 20.07.2026 20:08 а в плані умайненості вони +/- усі однакові, тобто не може бути, що я купив а воно не робоче або пропрацює недовго?
Я тут нічого не можу сказати, але плата була розроблена під майнінгові навантаження і встановлення в серверні стійки де зазвичай хороший обдув. Мабуть є якась лотерея. Мабуть вона проявиться швидше при розблокуванні 40cu. Продавці ніби як тестують ці плати перед відправленням, але я не думаю що вони прям тестують його в іграх на макс навантаженнях.
VovaII
Member

Повідомлення

tornadox
Compute Units
Active CUs 40/40 (default 24, max 40)
— Перепрошую, а у ПС5 скільки тих КЮ? Просто для порівняння.
Дякую.
tornadox
Member

Повідомлення

VovaII: 21.07.2026 16:53 — Перепрошую, а у ПС5 скільки тих КЮ? Просто для порівняння.
36 активних, 4 залишають в резерві, типу відбраковка.
На рівні кристалу заблокований VCN, і без фірмвари від соні його не активувати. Тобто відео декодінг і енкодінг лише софтовий.
Відповісти