Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 зараз в десктоп лізуть і квалком і NVIDIA
невже ви розумніші за них?
Приклади десктопу нвідіа та квалком? Щоб глянути що пропонується та в яку ціну.
Не ховайтеся за "самі шукайте", раз кажете що лізуть то підтверджуйте пруфами, інакше то просто слова бо ви так придумали.
Apple є на розетці, х86 різних теж валом.
може у вас є здобуток якого немає ні в кого іншого? щоб показати що ви хоча би розумні
я наприклад вчора сказав про кешування планів для запитів між різними конекшенами до постгре. такого не зробив ніхто в світі
ви хоч зрозуміли про що я?
маєте подібні здобутки?
Комфортний для життя будинок з голої коробки своїми руками зробив, жигуля своїми руками відреставрував до стану "вчора на вітрині ще була" в дилерській комплектаціїї для Бельгії, включно з імпортними запчастинами які на неї встановлювались (у мене з цим автомобілем особливі відносини, тут немає питання раціональності), розробив декілька конструкцій мобільного обладнання для механічної обробки негабаритних деталей в умовах виїзних робіт.
Підійде?

Комп мені потрібен для вбивання часу в тирнеті, відкриття якогось мануалу в гаражі або майстерні, перегляду кіно, іграшок. Іноді щось докреслити вдома. Тому мені байдуже на однопотік, час роботи від акб. Але ж я не транслюю мій кейс як єдино вірний. І не доказую що ARM вінець всього.

Я констатую той факт що ARM не може запропонувати нічого звичайному користувачу за межами Apple.
A Apple не може запропонувати нічого для задоволення потреб користувачів схожих з моїм сценарієм роботи.

А є ще наприклад "рендерщики" яким треба багато "CPU/GPU" роботи на багато годин безперервного розрахунку.
Ви скажете навіщо на мобильному девайсі з М4/М5 запускати важкі завдання?
Ок, у Apple є немобільні девайси, тож на них виходить можна запустити важкий рендер/компіляцію на багато годин безперервної роботи. Справедливо? Я гадаю що так.
Але що за ЦПУ/ГПУ стоїть в немобільних девайсах Apple, нагадаєте?
Здогадуєтесь який результат буде на виході з часу роботи, нагріву, продуктивності, спожитої енергії з розетки за ВЕСЬ час роботи завдання відносно х86?
Не треба тікати на сервери амазон-гугл-нвідіа-.... Ми говоримо про пристрої які живуть у користувачів в квартирі, ви багато знаєте людей у кого вдома стоїть шкаф набитий ???U-серверами що виконують важкі розрахунки?
Тобто говоримо про альтернативу немобільному пристрою Apple.

Не всі люди парсять текст в однопотік, живуть в браузері та лазять на стаціонар через консоль.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.01.2026 16:25тому що це все повязані речі, і ви хочете навязати проблему, коли є повно інших подібних пристроїв, і ви навіть їх купуєте, користуєтесь і не ниєте. Спробуєте їз назвати?
Я не купую пристрої для робочих завдань, які для нормального функціонування потребують докупки купки адаптерів, хабів і т.п.
yuriy_dd: 28.01.2026 16:25ноути під ШІ? ви точно впевнені?
Ноути на платформі, що створена і заточена під потреби ШІ.
І продається за 4к баксів, пропонуючи відео рівня 5070 (500 доларів). Чи то "дешеві" ядра АРМ задрали ціну? :lol:
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.01.2026 13:48 багато складних операцій з довгим очікуванням
маячня, яка знову доводить відсутність у вас компетенції:
розгорнута версія inc така сама за швидкістю і практично повільніша через більше використання L1
скорочена версія inc це фактично сума всіх операцій розгорнутої, що відомо ще з часів pentium i є актуальним сьогодні: https://www.agner.org/optimize/instruction_tables.pdf
тому бажано використовувати складні інструкції для економії L1 в першу чергу, що роблять в т.ч. і сучасні ARM, особливо embedded рішеня, для яких вигадали thumb саме з метою економії L1
незнання цієї 30-річної бази - наводить багато сумнівів щодо вашого "30-річного досвіду в програмуванні" :dontknow:
це ви так вважаєте
звичайно, бо лайно не є корисним, тож і сповільнення є регресом, як би вас там емейзінгом на маркетингових шабашах не програмували
а чому не хочете порівняти споживання всієї системи?
це ж несправедливо я даю всю систему ви лише проц
щоб відокремити ЦП від апаратних декодерів, тож де результати?
АРМ за рахунок енергоефективності на ту саму затрачену енергію зможе зробити в три - п'ять разів більше роботи
тож де результати відтворення 4k відео, чому ви досі не можете провести простий тест?

Відправлено через 4 хвилини 50 секунд:
0F: 28.01.2026 10:00 Поганий приклад, тому що десктопний телеграм написаний на плюсах, а не електроні, на відміну від того ж вотсапа, який перейшов на вебвью ось зовсім недавно.
приємно здивований, думав що воно зараз все discord-подібне, щоб давати роботу/хліб yuriy_dd-подібним на макбуках :rotate:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Z440_User: 28.01.2026 16:38Не всі люди парсять текст в однопотік, живуть в браузері та лазять на стаціонар через консоль.
амінь
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Linux запустили на Mac із чипом M3
Розробники Asahi Linux також повідомили про певний прогрес у запуску системи на новіших чипах M4 та M5
:lol: :lol:

https://mezha.ua/news/linux-on-m3-macs-308052/
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 якщо реальний софт за стільки часу не змогли хоча би просто перекомпілювати під АРМ - то це старе нікому не потрібне лайно
Величезна кількість професійного, банківського, наукового та інженерного софту (CAD-системи, специфічні драйвери для обладнання) не оновлюється щороку. Це софт, який рухає світ, а не просто Liquid Glass в новенькій МакОС. Називати це "лайном" це приклад підліткового максималізму.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50але Епл ціни не підняла
Apple нікуди не дінеться, їх довгостроковий контракт на DRAM закінчується вже цього місяця, а нові контракти з Samsung та SK Hynix приведуть ціни в нову "норму".
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50і ціна апгрейду пам'яті у apple приблизно така сама як і у Дел, чому у вас нема претензій до dell? там теж розпаяно
Вибрав перший зі списку лептоп Dell з розпаяною памʼяттю. Доплата за 16 гб - $200, в епл це обійдеться в $400
Зображення
Зображення
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50я в курсі що для досягнення високої швидкості пам'ять має бути розпаяна
Я вже писав про LPCAMM2, але ви "пропустили" це. Це новий стандарт пам'яті, який такий же швидкий, як розпаяна (через короткі доріжки), але змінний. Багато виробників вже пропонують лептопи з LPCAMM2 пропонуючи таку ж швидкість і енергоспоживання як в розпаяної, але з можливістю апгрейду. А що Епл? А нічого, вони заробляють саме на RAM/SSD а не на своїм М-ках.
Після підйому цін в епл ці $200 за 8гб перетворяться в $800-1000.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 а ваше розуміння будь-яким способом спробувати виправдати програш x86
Те що ви успішного проігнорували питання про контракти і yield показує лише що у вас немає розуміння як працює індустрія на рівні контрактів. Вам просто цікавіше урвати на ібеї беушку без гарантії і чекати місяць доставки з США.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50nvidia теж пам'ять розпаює на своїх відеокартах
Порівняння розпайки пам'яті на відеокартах з Apple Silicon - це черговий "незарах" з архітектури ПК.
  • На відеокартах пам'ять стоїть на текстоліті. Будь-який нормальний майстер (китайці взагалі в промислових масштабах) спокійно перепаює чіпи, збільшуючи об'єм VRAM. Це можливо і це робиться. На Маку памʼять впаяна в підкладку процесора і підвʼязана ключами до процесора.
  • Це різний клас пристроїв. Відеокарта - це спец-обчислювач. ПК - це універсальна станція. Може ще смартфони як аргумент приведете?
Дилетантство найвищої проби.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 раніше такі точно люди людей за правду спалювали
Вас мінусуються не за "правду" чи "відкриття"(у вас таких немає), а за токсичність і маніпуляції.
Те що ви так вважаєте це лише прояв мегаломанії.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50але в більшості підходить вбудований блок живлення, щоб не мати ще одного
таких великих проблем з світлом в розвинутих країн нема і в нас колись не буде
Справа не в блекаутах. Внутрішній БЖ - це зайве нагрівання всередині мізерного корпусу. Якщо він згорить (від стрибка напруги, наприклад), ремонт буде коштувати 80% вартості мака. Зовнішній БЖ на Type-C - це стандарт зручності та ремонтопридатності. Хочеш працювати в "полі" - підключаєш повербанк на 65ват.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50М5 - це як швидкий і дешевий спорткар
а ви мені кажете щоб я купив трактор бо на нього є куча різних насадок і можна все поміняти
ви хоч розумієте наскільки тупо те що ви кажете?
Не пробуйте в аналогію з автомобілями, це не ваше, це смішно. Якщо в вашому дешевому спорткарі спустить колесо - любий сервіс замінить вам його. Якщо у вашому маку вмре одна банка в ссд, він стане сміттям.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 я наприклад вчора сказав про кешування планів для запитів між різними конекшенами до постгре. такого не зробив ніхто в світі
Може вам пора на Нобелівську премію, бо розробники PostgreSQL, Oracle та тисячі системних архітекторів, мабуть, "не додумалися" до того, що ви "вигадали за вечір".
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 але я все тестую на практиці і періодично пишу своє робочі моменти
Цитата вище ставить питання чи ці ваші робочі моменти бачив ще хтось крім вашого мак міні на робочому столі.
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.01.2026 18:05 Linux запустили на Mac із чипом M3
Розробники Asahi Linux також повідомили про певний прогрес у запуску системи на новіших чипах M4 та M5
:lol: :lol:

https://mezha.ua/news/linux-on-m3-macs-308052/
Для М1 так і не добили, а тут ще проблем стільки, що закинуть. Це як вінта в безпечному режимі, ато і гірше ніхрена не працює, а ле вікнця малює. А сумісність, на кожен проц окрема ОС.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Про швидкий і дешевий спорткар то було весело. :laugh: на ньому себе і дай боже що когось з пустими руками увези, а якщо треба хоча б одну сумочку 100х60х40 увезти то як бути? Посилати новою поштою до пункту призначення? Чи варити фаркоп і чіпляти причіп? :laugh: тоді переваги спорткара миттєво щезнуть.
Двісті разів казали топікстартеру що він погано вміє в аналогії але знову пробує орати кіньми і тракторами зі швидкісними спорткарами.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 28.01.2026 14:38Ви знайшли 1 планку за 62 тисячі гривень, щоб виправдати Apple? Це жалюгідна спроба
я так і не отримав від вас підтвердження вашої фрази:
tornadox: 27.01.2026 20:01RAM: ціна за додаткові 8 ГБ у Apple дорожча, ніж 64 ГБ топової DDR5 на ринку
тобто - або ви офіційно брехун, або вибачайтесь
0F: 28.01.2026 16:36 Реальний бізнес з реальним софтом на Коболі - існує, і софт не перекомпільований під ARM.
та точно існує, і напевне його на х86 ноутах запускають :lol: :weep:

Відправлено через 16 хвилин 16 секунд:
Z440_User: 28.01.2026 16:38Комфортний для життя будинок з голої коробки своїми руками зробив, жигуля своїми руками відреставрував
круто, поважаю! Напевне мав уточнити щоб було що стосується ІТ
Z440_User: 28.01.2026 16:38 Я констатую той факт що ARM не може запропонувати нічого звичайному користувачу за межами Apple.
що потрібно звичайному користувачу (80+%) ?
tornadox: 28.01.2026 18:21Величезна кількість професійного, банківського, наукового та інженерного софту (CAD-системи, специфічні драйвери для обладнання) не оновлюється щороку
М1 вже дуже давно на ринку. Якщо треба - могли би оновити
tornadox: 28.01.2026 18:21 Вибрав перший зі списку лептоп Dell з розпаяною памʼяттю. Доплата за 16 гб - $200, в епл це обійдеться в $400
ви або сліпі, або тупі, або як я вже написав раніше брехун - внизу справа на вашому скріні + $400 за upgarde 16 до 32
при чому - вся місцева х86 братія - цього не побачили, і навіть вам плюси дали - кругова порука
а уявіть якби я так відверто брехав як ви?
tornadox: 28.01.2026 18:21 я в курсі що для досягнення високої швидкості пам'ять має бути розпаяна
Я вже писав про LPCAMM2, але ви "пропустили" це. Це новий стандарт пам'яті, який такий же швидкий, як розпаяна
а як буде вирішена проблема багато каналів?
tornadox: 28.01.2026 18:21Багато виробників вже пропонують лептопи з LPCAMM2
але багато й розпаюють. Тобто те що на х86 розпаюють - у вас питання нема, ви бачили лише до деякі мають LPCAMM2?
пс: і яка там ціна на LPCAMM2 ?
tornadox: 28.01.2026 18:21 Після підйому цін в епл ці $200 за 8гб перетворяться в $800-1000.
ви готові посперечатись про це на гроші? скільки готові поставити?
tornadox: 28.01.2026 18:21Те що ви успішного проігнорували питання про контракти і yield показує лише що у вас немає
я фізично не можу коментувати всю маячню. Питання - а як Гугл (і інши малі замовники) змогли купити сучасний техпроцес в малих кількостях?
tornadox: 28.01.2026 18:21На відеокартах пам'ять стоїть на текстоліті. Будь-який нормальний майстер (китайці взагалі в промислових масштабах) спокійно перепаює чіпи
ви не знаєте що на М процах теж можна память перепаяти?
tornadox: 28.01.2026 18:21Внутрішній БЖ - це зайве нагрівання всередині мізерного корпусу
ну корпус не такий і малий. А споживає десь 40 Вт - ви впевнені що там буде сильне нагрівання?
tornadox: 28.01.2026 18:21Якщо у вашому маку вмре одна банка в ссд, він стане сміттям
конкретно в мене можна поміняти ссд, тобто ви знову збрехали
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.01.2026 14:35 Напевне мав уточнити щоб було що стосується ІТ
Z440_User: 28.01.2026 16:38 Я констатую той факт що ARM не може запропонувати нічого звичайному користувачу за межами Apple.
що потрібно звичайному користувачу (80+%) ?
Я механік, як за освітами, так і за фахом роботи.
Інформатики в школі не було зовсім, в технікумі аж близько 30 пар протягом першого курсу, з яких половину вчилися рахувати на калькуляторі "Електроніка МК-51", другу половину жали кнопки на "Корвет-86" без жодного розуміння що робимо і для чого. Потім через 3 роки аж один семестр раз на 2 тижні була інформатика на першому курсі в універі, де я вперше в житті побачив нормальний ПК з віндовсом (була ХР на ньому) - я якісно пофарбував стелю на канікулах за залік :laugh: .

Мій перетин з ІТ це домашнє колупання ПК з софтом в розрізі розважального десктопу, та підтримка домашньої мережі.
На роботі ворд+ексель на примітивному рівні, робота в SolidWorks+Kompas-3D, вирішення якихось простих питань від "я випадково видалила ярличок і тепер не можу запустити програму" або "я десь зберіг файл і не можу тепер знайти" до "кудись пропав принтер і я не можу роздрукувати".

Тож я в тій самій сірій масі 80% пересічних користувачів з розважальними потребами від ПК ввечері після трудового дня, де ARM-ринку за межами Apple запропонувати немає чого на противагу х86 (як по можливостях, так і по вартості).
А Apple має величезну прірву в ігрових розвагах (підтримка ігрової переферії, швидкодія ігоря, номенклатура ігоря) - тож Apple теж сумнівно виглядає на фоні х86 (економічне питання також присутнє).
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 29.01.2026 15:22в технікумі аж близько 30 пар протягом першого курсу, з яких половину вчилися рахувати на калькуляторі "Електроніка МК-51"
згадалось - я напевне в класі 5-му мав МК-52, то я написав гру Карате - де удари і блоки я ставив використовуючи перемикач Р-ГРД-Г як джойстик
сам написав, сам грав, в селі, дощ, сумно, всі книжки прочитані, ..
Z440_User: 29.01.2026 15:22А Apple має величезну прірву в ігрових розвагах (підтримка ігрової переферії, швидкодія ігоря, номенклатура ігоря)
в мому оточені - не грає ніхто, крім дітей
Z440_User: 29.01.2026 15:22На роботі ворд+ексель
очевидно що таке паше
Z440_User: 29.01.2026 15:22робота в SolidWorks+Kompas-3D
дуже мало кому це треба
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.01.2026 15:41
Z440_User: 29.01.2026 15:22робота в SolidWorks+Kompas-3D
дуже мало кому це треба
Приблизно як і 1С бухгалтерів, або MeDOC
- або KiCAD електронщиків
- або Maya графіків
- або .... (інший професійний робочий інструмент окремо взятої професії)

А ще в цьому світі є зварювальники, токарі, слюсарі, повари, швачки, водії...
І оце є та сама сіра маса 80% користувачів, яким від ПК потрібно ігоря-кіна-музічки-фоточек-серфінгу.

Ну і всякого хобі в позаробочий час. Можливо хтось малює, хтось відеоредактором бавиться, хтось фото, хтось код пише...
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.01.2026 15:41в мому оточені
Це якийсь показник?
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.01.2026 14:35 та точно існує, і напевне його на х86 ноутах запускають :lol: :weep:
Невіглас в коричневих штанах поняття не має, що практично вся банківська сфера, якщо мова не про шарашкіні контори типу монобанка, працює на IBM z Series, які зберігають повну зворотню сумісність з System/360, якому вже шістдесят, мать його, років.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 29.01.2026 16:041С бухгалтерів, або MeDOC
- або KiCAD електронщиків
- або Maya графіків
ну це нішеве, якщо воно не застаріло а розвивається та виходять нові версії - що заважає їх перекомпілювати під АРМ?
0F: 29.01.2026 16:46Невіглас в коричневих штанах
не зрозумів про коричневі штани? напевне ви хочете просто образити, але аргуменів у вас нема?
0F: 29.01.2026 16:46поняття не має, що практично вся банківська сфера, якщо мова не про шарашкіні контори типу монобанка, працює на IBM z Series
навіть якщо це правда - це має великий вплив на продажі ноутів?
ви запускаєте банківський софт на ноутах? може хтось інший?
я ж ніби задаю прості питання :shuffle:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Якщо мені не треба - значить нікому не треба. Залізна логіка :laugh:
dext
Member

Повідомлення

Де тести споживання 4K відео без апаратного прискорення, емейзінг без лагів не зміг? :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 29.01.2026 18:19Де тести споживання 4K відео без апаратного прискорення, емейзінг без лагів не зміг?
будуть. Чекаю від вас таке ж - але споживання всієї системи
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.01.2026 16:58 навіть якщо це правда - це має великий вплив на продажі ноутів?
ви запускаєте банківський софт на ноутах? може хтось інший?
я ж ніби задаю прості питання :shuffle:
Давай, обтікай.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 якщо реальний софт за стільки часу не змогли хоча би просто перекомпілювати під АРМ - то це старе нікому не потрібне лайно
0F: 28.01.2026 16:36 Реальний бізнес з реальним софтом на Коболі - існує, і софт не перекомпільований під ARM.
yuriy_dd: 29.01.2026 14:35 та точно існує, і напевне його на х86 ноутах запускають :lol: :weep:
0F: 29.01.2026 16:46 Невіглас в коричневих штанах поняття не має, що практично вся банківська сфера, якщо мова не про шарашкіні контори типу монобанка, працює на IBM z Series, які зберігають повну зворотню сумісність з System/360, якому вже шістдесят, мать його, років.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

0F: 29.01.2026 19:57Давай, обтікай.
yuriy_dd: ↑ 28.01.2026 15:50
якщо реальний софт за стільки часу не змогли хоча би просто перекомпілювати під АРМ - то це старе нікому не потрібне лайно
ви не зрозуміли що це означає? поясню - якщо до того запускали на ноутах, а зараз за 5 років після виходу М1 досі не оптимізували - то цей софт старе нікому не потрібне лайно
0F: 29.01.2026 19:57та точно існує, і напевне його на х86 ноутах запускають :lol: :weep:
смайли в кінці - ви не побачили? сліпі?

а як tornadox брехав про $400 - побачили? чи теж осліпли?
Відповісти