Новини
Останні статті і огляди
Microsoft завершила підтримку Windows 10
-
Z440_User
Member
Я ще бачив ядро 2.0.щось_там, та останні кєди версії 2.щось_там 
-
OldGoodGames
Member
Так, бо Лінукс також вже під корпораціями давноDioGren: ↑ 14.10.2025 23:29 Майкрософт знову хоче запросити людей перейти на Лінукс - в них скоро вийде.
гугол переклад
https://unixdigest-com.translate.goog/a ... r_pto=wapp
оригінал
https://unixdigest.com/articles/the-rea ... stemd.html
-
Mozdev
Member
Це так, але ще не все втрачено, хоча їм вдалося пропихнути SystemD у мейнстрім дистрибутиви що дуже погано, тактика схожа на ту яку використовує майкрософт ЕЕЕ(Embrace, extend and extinguish)OldGoodGames: ↑ 15.10.2025 01:30Так, бо Лінукс також вже під корпораціями давноDioGren: ↑ 14.10.2025 23:29 Майкрософт знову хоче запросити людей перейти на Лінукс - в них скоро вийде.![]()
гугол переклад
https://unixdigest-com.translate.goog/a ... r_pto=wapp
оригінал
https://unixdigest.com/articles/the-rea ... stemd.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend,_and_extinguish
-
GipeR
Member
неее, на нем не чего особенного кроме RDP, подключения к телеку и хранилища.mrigi: ↑ 14.10.2025 22:25Віндовий сервер це щось на олдфаговському. Я не дуже розумію у ньому потребу з часів коли mssql разом з дотнетами з'явився у докері. Та і для специфічного софту краще віртуалку підняти, бо тоді мінімум залежностей від заліза.GipeR: ↑ 14.10.2025 21:27не ну в целом 10 норм система, на дом сервер отлично зайдёт, она стабильная.
-
dr-kart
Member
при этом продолжает жить целый ряд дистров без systemdхоча їм вдалося пропихнути SystemD у мейнстрім дистрибутиви
https://nosystemd.org/#alternatives
-
Scoffer
Member
Ну це як в анекдоті, жити продовжують, але не дуже добре. СістемД вже встигли інтегрувати в гнома і кде, вирізати поки що можна, але з втратою функціоналу. Думаю недалеко до того що вирізати буде і не можна.dr-kart: ↑ 15.10.2025 09:04при этом продолжает жить целый ряд дистров без systemd
-
Z440_User
Member
Ніякої втрати функціоналу з OpenRC не відчуваю, все що мені потрібно було чи є зараз, з чим стикався безпосередньо - працює без питань. Середовище - останні KDE.Scoffer: ↑ 15.10.2025 09:48 Ну це як в анекдоті, жити продовжують, але не дуже добре. СістемД вже встигли інтегрувати в гнома і кде, вирізати поки що можна, але з втратою функціоналу. Думаю недалеко до того що вирізати буде і не можна.
Відправлено через 5 хвилин 4 секунди:
Лінуксові альтернативи:GipeR: ↑ 15.10.2025 08:53 неее, на нем не чего особенного кроме RDP, подключения к телеку и хранилища.
Сховище: proftpd (ftp-сервер), samba (smb, вона ж віндова шара), minidlna (DLNA-сервер)
Підключення до тєлєка: що мається на увазі?
RDP: не стикався щоб аж повноцінно з GUI, але консольним ssh колись користувався.
-
phobosse
Member
Кожні 7 років у людей одне й те саме: буду до останнього сидіти на хрюше, потім на 7, тепер на 10 )
-
Alexsandr
Member
Вопрос только в % людей. 8-ка не влетела, виста не взлетела. А вот переход на 7-ку и 10 был куда быстрее и не в последний момент.phobosse: ↑ 15.10.2025 10:45 Кожні 7 років у людей одне й те саме: буду до останнього сидіти на хрюше, потім на 7, тепер на 10 )
-
AlienFighter
Member
Геральт
Я Вам навів приклад, як видалити компоненту вінди, яку якщо передумаєте, можна легко повернути назад.
А Ви мені кидаєте посилання на те, як переламати пів вінди, щоб процес був не зворотній.
Обидва методи мають право на існування. Мій простий і не несе загрози функціонуванню вінди, Ваш - кардинальний, після якого тільки переінсталяція. Кожен сам собі обирає, що йому до вподоби.
Я Вам навів приклад, як видалити компоненту вінди, яку якщо передумаєте, можна легко повернути назад.
А Ви мені кидаєте посилання на те, як переламати пів вінди, щоб процес був не зворотній.
Обидва методи мають право на існування. Мій простий і не несе загрози функціонуванню вінди, Ваш - кардинальний, після якого тільки переінсталяція. Кожен сам собі обирає, що йому до вподоби.
-
phobosse
Member
Боюсь, что МС более не способна выпустить новую систему, которая взлетит. Так что, остается довольствоваться тем, что есть.Alexsandr: ↑ 15.10.2025 10:50Вопрос только в % людей. 8-ка не влетела, виста не взлетела. А вот переход на 7-ку и 10 был куда быстрее и не в последний момент.
-
Scoffer
Member
Тобі вистачає функціоналу, комусь іншому не вистачає. В цій справі головне почати. Здавалось би до чого взагалі ДЕ до системи ініціалізації? А нє, встигли і туди свої брудні руці запустити.Z440_User: ↑ 15.10.2025 10:32Ніякої втрати функціоналу з OpenRC не відчуваю, все що мені потрібно було чи є зараз, з чим стикався безпосередньо - працює без питань. Середовище - останні KDE.
-
DDt
Member
давно наблюдал за драмой вокруг systemd, но так и не понял чем оно хуже того что было раньшеdr-kart: ↑ 15.10.2025 09:04при этом продолжает жить целый ряд дистров без systemdхоча їм вдалося пропихнути SystemD у мейнстрім дистрибутиви
https://nosystemd.org/#alternatives
от того что его впихнули в основные дистры стало лучше или хуже?
-
Васильович
Member
Типу, це не UNIX-way, де кожна маленька програма виконує рівно одну свою задачу, а один величезний "комбайн" для всього одразуDDt: ↑ 15.10.2025 11:12так и не понял чем оно хуже того что было раньше
ІМХО, допоки воно opensource та працює - мене влаштовує.
-
Scoffer
Member
Погане воно в основному двума речами: намагається замінити все на світі і важкодіагностоване лайно якщо щось піде не так. Раніше була проблема з повільним однопоточним інітом, ну зробили б багатопоточний і зупинились би, але нє, треба накрутити свистоперділок.DDt: ↑ 15.10.2025 11:12но так и не понял чем оно хуже того что было раньше
Відправлено через 1 хвилину 51 секунду:
Анекдоти про systemd-kernekd все менше стають схожими на анекдоти
Відправлено через 8 хвилин 59 секунд:
Ну і телеметрію потихеньку починають впроваджувати. Спочатку типу необов'язкову і дуже обмежену, але всі ми знаємо як воно починається і чим закінчується.
-
Z440_User
Member
Ну геймпад PS4 при вмиканні автоматично чіпляється до блютуза (звісно якщо його перед цим в 2-3 клики мишою визначили та прив'язали до ПК), флешки автоматично монтуються при втиканні, монітори-екрани-проектори також автоматично знаходяться при підключенні, midi-клавіатура по usb шині також автоматично визначається при підключенні (ще й latency при виводі звуку через HDMI AMD RX580 на динаміки монітору 1,33мс, в той час як у він10 з creative asio мінімально latency 2мс, а HDMI AMD RX580 з Windows audio exclisuve mode 4мс затримки між натиском клавіші і звуком з динаміку, що вже відчувається при грі на інструменті). Навіть не уявляю що ще треба?Scoffer: ↑ 15.10.2025 11:07 Тобі вистачає функціоналу, комусь іншому не вистачає. В цій справі головне почати. Здавалось би до чого взагалі ДЕ до системи ініціалізації? А нє, встигли і туди свої брудні руці запустити.
-
Ektalion
Member
На жаль ті хто купив 850 і 870 чіпсет, змушені оновитись до 11 вінди, як я наприклад. Були рандомні глюки мережі та інтернетуДядяСаша: ↑ 14.10.2025 19:34 Ніхто в здоровому глузді не хоче пересідати з 10-ки. Оце всілякими методами, заборонами, скасуванням обнов, непідтримкою з боку розробників заганяють на 11 вінду.
Моя особиста думка.
-
unique-neon
Member
Це якісь нові розробки? Бо пробував накрутити поменше латенсі через pipewire, але менше 10 мс не виходило без артефактів. Ьа і в неті бачив мінімум 6 чи 7. В той час на вінді 3мс через asio, на еплі 2мс без свистоплясок. Ну і залежно від інструмента також має значення раундтріп звуку з входу на вихід. Власне про його латенсі і пишу, не реакцію клавіша-динаміки монітора.Z440_User: ↑ 15.10.2025 11:48ще й latency при виводі звуку через HDMI AMD RX580 на динаміки монітору 1,33мс, в той час як у він10 з creative asio мінімально latency 2мс, а HDMI AMD RX580 з Windows audio exclisuve mode 4мс затримки між натиском клавіші і звуком з динаміку, що вже відчувається при грі на інструменті
-
DDt
Member
какие-то аргументы 5-10летней давности, имхоdr-kart: ↑ 15.10.2025 11:50Хорошо ответили в Artix
Q. Do you hate systemd?
A. No, we don't. In fact, we love systemd. But we would never use such a sucky piece of bloatware near anywhere we cared about security.