Підіб'ю підсумки того, що вийшло на моєму залізі (8700g/asrock x670e pg lightning/ddr goodram дворанги). На іншому може відрізнятись.
Загалом відносно дефолта опори тільки знижував рухаючись по частотам вверх. Від збільшення опорів ставало тільки гірше.
Починав з дефолтів (для ram опорів 80, для cpu опорів 60)
Хоч procCaOdt/procCkOdt і покращили стабільність на частотах 7200 і вище. Але стабільності на 7200 таки не добився.
Ця частота якась псевдо-стабільна, один день працює, інший ні. Так то на робочий стіл виходило зайти і на 7800.
Загалом я не помітив, щоб ці опори явно впливали на роботу один одного, хоча не виключаю цього. Так що міняв їх по черзі і дивився що виходило. Тестував бенчмарком y-cruncher для швидкої оцінки стабільності. Загалом досить проста операція. Зайшов на першу нестабільну частоту і змінюю опори. Або зайшов на найвищу стабільну і дивлюсь на яких опорах дестабілізується. І так по колу, поки не з'являються опори які чіпати більше не можна.
Щодо ram опорів
Чутливі опори у мене RttNomWr/RttNomRd. На 7200 посування їх вверх/вниз на одне значення різко погіршує стабільність.
Майже так само RttPark, хоча його зміна не настільки сильно псує стабільність.
RttWr/RttParkDqs - менше впливають на стабільність, в моєму випадку можна взагалі не чіпати, лишати 80. Дефолт (RttWr=40) який виставляв Asrock не робочий у мене. З RttPark теж трохи задалеко Asrock вниз стрільнув.
Щодо cpu опорів
Виглядає що procCaOdt/procCkOdt мають тенденцію стабілізувати (хоч і не повністю) відключений GDM. Також роблять стабільнішими частоти вище 7000. Asrock їх сам не знижує на автоматі.
Щодо напруг
У мене VDDP=0.81 VDDIO=1.1. На частоті 7400 з ними можна зайти на робочий стіл, відкрити браузер. Але якщо підняти VDDP=0.9 або VDDIO=1.2, пам'ять більше не тренуються. Така от цікавинка.
Щодо таймінгів RAS та RC
Якщо їх занизити, тести це не ловлять, але картинка з інтеграшки починає мерехтіти.
Що для себе зрозумів
В розгоні пам'яті перш за все є сенс знайти найвищі стабільні частоти з завідомо помірно завищеними таймінгами (нехай з запасом на ще 400 МГц від поточно стабільних). Затягувати таймінги після цього вже досить просто виходить.
І взагалі - пора вже на camm2 переходити, а то одні шуми від 2-х/4-х чіпів на одній доріжці