На каналі Linus Tech Tips спробували зібрати ігровий ПК за допомогою ChatGPT — вийшло довго і з проблемами

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

leif
:up:

Відправлено через 1 хвилину 31 секунду:
Пан Ektalion схоже пропав з дискусії...
max312
Junior

Ektalion: 04.08.2026 15:59
kairo: 04.08.2026 11:44 Навіщо 6400 пам'ять до X3D ЦП? Вона все одно на таких частотах не піде в 90% випадків. Та й для X3D ця добавка до частоти немає практичного сенсу.
Може розкажеш , як тоді у мене працює на 6400? Здивував не то слово.
В мене також працює 6400, 1:1 1.22 vsoc. Я не в перше чую твердження про те що в 90% не запрацює, ніби статистику якусь мають
kairo
Member

max312: 04.08.2026 17:41В мене також працює 6400, 1:1 1.22 vsoc.
Можеш скинути скрін Zentimings? Цікаво глянути.
max312
Junior

kairo: 04.08.2026 21:39
max312: 04.08.2026 17:41В мене також працює 6400, 1:1 1.22 vsoc.
Можеш скинути скрін Zentimings? Цікаво глянути.
спойлер
IMG_20260804_190929_352.jpg
ще ганяв паро десятків циклів кранчера і аїду 6 годин на цих налаштуваннях коли андервольтив ядра
kairo
Member

max312
Гарні результати, вам повезло з контролером пам'яті в 9800X3D.
max312
Junior

kairo: 04.08.2026 22:11 max312
Гарні результати, вам повезло з контролером пам'яті в 9800X3D.
Дякую, я й не намагався, мені просто треба було модулі з 7200 профілем налаштувати на 1:1. Плашки в мене на кастомних радіаторах, можна було далі ганяти ці адайки, добиватись cl26-28 та затягнути далі trfc. Але сенсу мені систему мучити якщо вольтажі непогані а приросту продуктивності буде півтори кадру
unique-neon
Member

S0N1C: 04.08.2026 17:08 а шо там мемтест отой шо зі флешки треба вантажити - то вже не достатньо?
То журба, дуже легкий тест, який не відловлює годинами помилки, що за хвилини ловлять більш агресивні тести. Серед нормальних ram тестів:
- Y-cruncher VT3
- TM5
- OCCT
- Karhu
- не пробував, але юзають також якийсь ram test pro, також російський

При цьому з перерахованих тестів буває що один з них ловить помилки, а інший ні. То ще треба різні запускати.
shnok
Member

kairo
Такі собі у вас справи з оперативної пам'ятю. Банально не знати щоб можна зберігати профіль, і 3 рази писати про 1:1) і не вірити що працює на 6400, мені свій також вам скинути?))
Kassatka
Member

Inqizitor2022: 04.08.2026 01:15А 7800х3Д или 9800х3Д прекрасно потянут 6080 (аналог 5090) -6090 (2х от 5090).
Хіба що в DLSS 5 6090 буде 2x від 5090, ну і ще може в споживанні електрики :laugh:

Відправлено через 4 хвилини 38 секунд:
Ну а по темі, ШІ завжди працює з лагом і хоча вміє шукати актуальну інформацію в інтернеті, у своїх міркуваннях орієнтується на інфу мінімум піврічної, а то й ще старішої давності, по якій його вчили. Тож це цілком очікувано, що у нього 32 Гб DDR5 коштує $100, а 4 Гб SSD - $220.
МОНАХ
Member

Під час складання комп’ютера було вичерпано ліміт безплатних повідомлень, і блогерові довелося перейти на платний тариф Plus. А надалі під час обговорення різних проблем ChatGPT наполегливо рекомендував перейти на дорожчий тариф Pro.
► Одна з головних цілей всіх цих ШІ :) . В процесі розбору чи пошуку якогось питання - тааак тонко, ну таааааааааааааак тонко "розмащує" тему по хронометражу, що вже на автоматі починаєш читати навіть не "по-діагоналі", а вже просто "по-вертикалі"! :lol:
Також ChatGPT плутався в процесі встановлення відеокарти через низьке розташування слота відеокарти PCI‑E і навіть рекомендував встановлювати її під кутом через те, що заважає радіатор на SSD M.2.
► Мені вперто доводив, що в мій корпус, без складання стінки для жорстких дисків в сток - жодна з 5070Ті від MSI не встане в мій корпус B-) ... Ну, або попередив, що доведеться допилювати корпус вручну, в буквальному сенсі - вирізати болгаркою частину стінки жорстких дисків :lol: . Притягував при цьому мені купу тех.інформації по корпусу і якісь справжні фотки (правда, не зовсім по темі) - я так "рознервувався", що аж підготував і запилив окремий допис з фото, щоб більше всякої "каки" іншим користувачам не тягнув з Нету з подібних приводів (бо час від часу любить підтягувати для нашого брата аргументи і з нашого форуму).

► Що помітив - Джеміні так не розмазує і не розтягує теми, він часто більш категорично точний, але й помиляється в рази (і часом абсолютно на 100% абсолютно!) більше від GPT.
kairo
Member

shnok: 05.08.2026 08:23kairo
Такі собі у вас справи з оперативної пам'ятю. Банально не знати щоб можна зберігати профіль, і 3 рази писати про 1:1) і не вірити що працює на ))
Я знав, що можна зберігати налаштування БІОС, просто ніколи не пробував завантажувати збережений профіль після оновлення, бо я той БІОС оновлював лише двічі.
6400, мені свій також вам скинути?
Ryzen 5 7500F
:lol: Давай скидай)
МОНАХ
Member

dead_rat: 03.08.2026 18:35 У мене підписка Claude Code на 1000$ на місяць (тисячу доларів)
Так, воно звичайно краще, але так само може піти і набокопорити, просто рідше
► Я - навряд чи коли буду платити кошти за ШІ (хіба клієнт чи роботодавець заплатить, якщо йому то важливо!), але ж при халяві (хай і сумнівній) все-одно не хочеться вхолосту ганяти час і хочеться отримати хоч якийсь практичний результат. Коли є більше часу (але не настільки, щоб "гуглити" питання самостійно), я обов'язково роблю перехресні запроси між чатами, по типу: "Мені порадили ось так - що скажеш?" - А-а-а! :lol: Іноді така "війна штучних інтелектів" починається, що простіше вже потратити пів-години на власноручний пошук і вичитку потрібних матеріалів.
Kassatka
Member

МОНАХ: 05.08.2026 10:17я обов'язково роблю перехресні запроси між чатами, по типу: "Мені порадили ось так - що скажеш?" - А-а-а! :lol: Іноді така "війна штучних інтелектів" починається, що простіше вже потратити пів-години на власноручний пошук і вичитку потрібних матеріалів.
Я ще так не пробував, дякую за наводку. :laugh:
МОНАХ
Member

leif: 04.08.2026 16:50 про всяк випадок зазначу, що зентаймінгс чомусь неправильно зчитує деякі напруги на томагавку...
► Є таке. Часом доводиться по кілька разів закрити-відкрити "прогу", щоб адекват показував (у мене часто нулі в значеннях або взагалі неактивні позиції показує, чого не може бути)
dead_rat
Member

МОНАХ: 05.08.2026 10:17
dead_rat: 03.08.2026 18:35 У мене підписка Claude Code на 1000$ на місяць (тисячу доларів)
Так, воно звичайно краще, але так само може піти і набокопорити, просто рідше
► Я - навряд чи коли буду платити кошти за ШІ (хіба клієнт чи роботодавець заплатить, якщо йому то важливо!), але ж при халяві (хай і сумнівній) все-одно не хочеться вхолосту ганяти час і хочеться отримати хоч якийсь практичний результат. Коли є більше часу (але не настільки, щоб "гуглити" питання самостійно), я обов'язково роблю перехресні запроси між чатами, по типу: "Мені порадили ось так - що скажеш?" - А-а-а! :lol: Іноді така "війна штучних інтелектів" починається, що простіше вже потратити пів-години на власноручний пошук і вичитку потрібних матеріалів.
Вся суть АІ проектів в одному фото.
За підписку платить фірма
спойлер

Изображение
спойлер
Для любителів АІ, котрих образила картинка, скажіть мене як АІ заробив для вас гроші. Чи для фірми.
Поки що є лише приклади звільнити 50% людей і скинути всю роботу на тих хто лишився, додавши АІ. Але це і без АІ робили все моє життя.
МОНАХ
Member

dead_rat: 05.08.2026 10:45 Вся суть АІ проектів в одному фото.
:up: ... :laugh: .
спойлер
► Я - не фанат ШІ і грошей мені він не заробив (поки що... сподіваюсь... бо я часом хочу бути наївним... коли мені це нічого не коштуватиме :) ), але його поява, по крайній мірі у безкоштовному або не дорогому тарифі, спростила мені роботу:
• 1. В плані дизайну - я починав як наполовину-халтурщик; ну, знаєте - нашукати в Неті підходящих вихідників, а потім або скомпілювати їх під потрібну задачу, або поверху перемалювати - рідко коли з самого "нуля" проект робив (бо - дуже довго, а на аутсорсі за ті "гроші" які платили - воно того геть не варто було);
• 2. В плані розвитку реальних професійних навиків, які потрібні і які були не розвинені або в зачатках. Наприклад, щодо того самого малювання - все життя малюю (як мінімум з 3-х років), але спеціалізованого навчання ніколи не мав і добре вмію малювати хіба в жанрі карикатури, більшою мірою "комікс" і непогано роблю "геометричне оформлення". Але - завжди хотів навчитися малювати по справжньому і по можливості різнобічно - в різних жанрах, хоча б базово. І в другій половині 2010-х почав, по онлайн-гайдах, в спілкуванні з цифровими художниками і т.д. - інформації предостатньо - поступово займатися мальовкою в різних напрямках.
► Що після появи так званого ШІ?
► По пункту №1 - :gigi: ну, по-суті, я повернувся до витоків напів-халтурщини, тільки тепер базис мені і одразу під мої запроси генерує ШІ - він достатньо унікальний і вже одразу буває підігнаний під мої проекти - мені лишається тільки нормально це все оформити і підігнати під потрібні рамки. Менше часу на пошуки вихідників, менше часу (значно менше!) на переробку їх і підгонку під проектні задачі.
► По пункту №2 - я вже можу не гнатися за трендами і спішити хапати окремі техніки мальовки з усіх боків, основу все одно в заданому жанрі зробить ШІ. За роки навчання я засвоїв чимало технік, які дозволяють мені швидко та без проблем корегувати косяки роботи ШІ. А для себе самого - я тепер можу неспішно продовжувати займатись навчанням і підходити до цього більш комфортно і структурно, бо роблю це вже не в рамках підготовки до якогось проекту, а саме - для себе, для власного розвитку.
► Платити за вищі рівні ШІ, щоб він повністю робив роботу за мене? Е-е-е-е - ні :) . По-перше, якщо це не якась вітальна листівка - я завжди знайду до чого приколупатися і все-одно буду правити своїми руками. А по-друге, зараз вже рідше зустрічаються клієнти, як хочуть від мене, щоб я просто згенерив вміло для них якусь фігню в ШІ, бо зараз це можна зробити самостійно, не звертаючись до таких як я. Я, на відміну від ШІ, може й не зроблю руками так вилизано, буду це робити довго і дорого :D , але зараз дуже багато "пішло такого клієнта", які просять зробити НОРМАЛЬНО на базі сформованої картинки в ШІ, як зразка, або поправити роботу цього самого ШІ живими руками :) .
TolikDPSU
Junior

Панове, якщо пораду взяти дорогу оперативну пам'ять ще можна вважати недоліком (хоча це не проблема ШІ що замовник бомж))), то вважати недоліком що ШІ не уточнив про те що треба знімати пластикові заглушки, це вже смішно.
Ответить